fbpx
 
After-school-ul în pericol: ministerul vrea banii la vedere

After-school-ul în pericol: ministerul vrea banii la vedere


Miză uriașă: un sistem de ore suplimentare care triplează veniturile profesorilor. Anul trecut, Ministerul Educației a reglementat mai precis sistemul de învățământ „Școală după școală”. Trebuie mai multe acte, este stabilită o durată maximă, introducerea banilor în circuitul fiscal și o monitorizare din partea Inspectoratului. O singură școală a depus proiect la Inspectorat, după cum spunea Metodologia. Cu toate acestea, mai multe unități de învățământ organizează astfel de programe.

Organizarea, după orele de curs, a programelor „școala după școală“ sau „after-school”, așa cum sunt cunoscute, dă bătăi mari de cap directorilor și profesorilor din unitățile de învățământ. Deși Ministerul Educației a modificat, încă de anul trecut, printr-un Ordin, modul de organizare al acestor proiecte, sunt școli în Iași care organizează aceste programe la limita legii. Sistemul after-school aduce sume frumoase cadrelor didactice implicate, multe dintre acestea încasând lunar sume de până la trei ori mai mari decât salariul.

O singură școală este cu actele în regulă

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, programul „Şcoala după şcoală” trebuie să se desfășoare în unitățile de învățământ cu respectarea strictă a prevederilor Ordinului Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului nr. 5349/2011 privind aprobarea Metodologiei de organizare a acestui program și a Ordinului nr. 4802 din 31 august 2017 pentru modificarea şi completarea Metodologiei de organizare a programului. „În municipiul Iași, o singură unitate de învățământ a depus în termenul prevăzut de Metodologie un proiect de Program «Şcoala după şcoală». Aceasta este Școala Primară «Carol I»“, spune Sabina Manea, purtător de cuvânt al ISJ Iași.

Orele de după școală, mană cerească pentru bugetarii din învățământ

Proiecte pe genunchi, cu tentă evazionistă

În aceste condiții, în toate celelalte școli, cel puțin teoretic, aceste programe nu ar trebui să aibă loc. Realitatea este însă alta, apelându-se la tot felul de artificii pentru ca școlarii să poată rămâne și după ore la diverse programe, părinții neavând cu cine să-i lase până la terminarea serviciului.

Așa s-a ajuns ca la multe școli să se apeleze la comitetele de părinți organizate în asociații. Astfel, în doar câteva săptămâni, s-au încheiat niște contracte prin care profesorii prestează servicii de after-school, iar părinții plătesc pentru acestea prin intermediul asociației.

La unele școli se merge în continuare pe varianta plății directe, de către părinți pentru cadrele didactice. Ulterior, acestea dau o parte din bani școlii. Este vorba de sume de bani care nu sunt în niciun fel fiscalizate.

Venituri de până la 8.000 lei

Fie că au firme înființate, prin intermediul cărora încheie contracte, fie că iau banii ”la negru”, cadrele didactice implicate în aceste programe ajung să ia, la finalul lunii, sume destul de mari, în unele cazuri acestea fiind și de trei ori mai mari decât salariul. „Salariul unui profesor cu cel puțin 15 ani vechime și toate gradele luate este de cel mult 4.000 de lei. Suma scade, în funcție de experiență, până la 2.500 lei“, explică un cadru didactic de la Școala Gimnazială „Dimitrie Sturdza“.

„La programele after-school participă, în medie, aproximativ 20 de elevi din fiecare clasă. Calculat la o medie de 20 lei pe zi și 20 de zile lucrătoare, rezultă la finalul lunii un venit de 8.000 lei pentru un profesor. Mare parte dintre ei plătesc impozit, așa că rămân în mână cu aproximativ 7.000 lei“, precizează directorul unei școli ieșene, care adaugă că unității de învățământ îi rămân doar banii necesari achitării utilităților consumate în intervalul orar în care se desfășoară programul after-school.

Prețuri: între 10 și 20 de lei

Pentru o zi de after-school, părinții de la clasele pregătitoare și până la clasa a IV-a plătesc învățătorilor aproximativ 20 lei de copil, sumele variind foarte puțin de la o școală la alta. „La noi, s-a încheiat contract cu asociația de părinți în cadrul Programului «Școala – partener educațional». Noi avem întreprindere individuală și plătim impozit de 10%. Pentru fiecare copil se plătește 18 lei plus 1,5 lei, ultimii sunt bani care ajung la școală. Părinții plătesc la sfârșitul lunii, în funcție de numărul de zile în care copilul a rămas la after-school“, spune o profesoară de la ciclul primar al Școlii „Bogdan Petriceicu Hașdeu“.

Pentru clasele V–VIII, elevii care rămân la after-school trebuie să achite câte 10 lei pe zi pentru „activități remediale“ (aceasta este titulatura oficială pentru ”cursuri de detectare și recuperare a lacunelor”) sau 15 lei pe zi pentru „performanță“. La aceste sume se adaugă tot 1,5 lei care ajung în conturile școlii. La aceste clase, „școala după școală” presupune ore de română, matematică și limba engleză.

Varianta „la privat”

Pe lângă programul de la școlile de stat, există și firme private care oferă programe pentru elevi după orele de curs.

La Europreceta, spre exemplu, programul after-school pentru clasele I-IV se desfășoară între orele 12,30 și 17,00. Prețul este de 17 lei/zi, în preț fiind inclusă și o oră de limba engleză pe săptămână. Pentru activitățile facultative, părinții mai scot 7 lei/ora pentru fiecare atelier, iar costul unei meditații este de 15 lei/2 ore.

La Centrul de performanță, prețul este de 700 lei/semestru (350 lei/limba română, 350 lei/ matematica).

La Ekispace, programul este între 12.00 și 17.30, iar prețul este de 650 lei/lună și se se achită în avans la începutul lunii. Pentru masă se achită separat câte 13 lei/zi, la finalul lunii, în funcție de prezență. Pentru atelierele opționale, părinții mai scot din buzunar 25 lei/ateliere colective și 40 lei pentru cele individuale. Prețul este pe o lună de zile și se achită la început.

 

Școala „Dimitrie Grecescu”, un caz insolit

Profesorii fac voluntariat

Sunt și școli, dar nu în Iași, unde profesorii fac voluntariat la programele model „after-school“. La Drobeta Turnu-Severin, a fost implementat, încă de anul trecut, un program after-school cu eforturi proprii pentru clasa pregătitoare.

Există o cantină în incinta şcolii, ceea ce a uşurat din punct de vedere al costurilor pregătirea prânzului pentru elevi. După ce mănâncă, școlarii îşi fac temele, participă la diverse activităţi educativ-recreative ori la cursuri de limba engleză. Părinţii nu plătesc nicio taxă pentru aceste servicii, profesorii făcând voluntariat. „Feed-back-ul părinților a fost pozitiv, așa că am continuat acest proiect oferind 40 de locuri pentru copii”, spune Felicia Nistor, directorul-adjunct al şcolii „Dimitrie Grecescu“.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: