fbpx
Print this page
O nouă bucurie: nebunia caselor de marcat, o afacere de 120 milioane de lei

O nouă bucurie: nebunia caselor de marcat, o afacere de 120 milioane de lei


100.000 de comercianți, obligați de ANAF să cumpere niște aparate care nici nu se găsesc. Firmele se află într-o cursă contracronometru pentru a achiziționa case marcat cu jurnal electronic. Cu ajutorul acestor aparate, Finanțele pot vedea în timp real ce și cât s-a cumpărat de la un comerciant. Deși termenul-limită este 1 noiembrie, deocamdată doar un sfert dintre societăți au cumpărat astfel de case de marcat. Sunt 15 firme agreate la nivel național să comercializeze noile aparate, un tun de 26 milioane de euro pe final de an.

Lovitură pentru contribuabilii mici. După mai multe amânări ale aplicării unei hotărâri date în noiembrie 2017, contribuabilii mici mai au timp până pe 1 noiembrie 2018 să se doteze cu case de marcat cu jurnal electronic. În cazul contribuabililor mari și mijlocii, termenul limită a fost 1 septembrie. Mugurel Lupoaie, administratorul firmei INITA, unul dintre cei mai mari comercianți de case de marcat din Iași, susține că nici măcar un sfert dintre firmele ieșene nu și-a achiziționat noile case de marcat.

Ce spune legea

Obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale a fost stipulată prin Ordonanța de urgență nr. 91/2014 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999. Prin ordonanță se stabilea că operatorii economici trebuie să se doteze cu case de marcat cu jurnal electronic și cu posibilitatea de transmitere a datelor pe un server la Finanțe. Documentul prevedea niște termene pentru 2015, însă aplicarea a fost amânată deoarece nu existau normele de aplicare. Acestea au apărut de-abia în noiembrie anul trecut. De-abia din acel moment producătorii au început să facă acele case de marcat.

„Normele prevedeau niște XML, adică niște fișiere de o anumită structură care să permită o comunicare între datele din casa de marcat și datele de pe un server de la Finanțe. Pe parcursul anului acesta, XML-urile au fost modificate de mai multe ori. Modificările au dus la întârzierea noilor case de marcat“, spune Mugurel Lupoaie.

Aparatele ce vor deveni curând o priveliște familiară prin magazine

Pe piață din iunie

Primele case de marcat avizate au apărut de-abia în luna iunie a acestui an. În prealabil, în luna mai, acestea au fost avizate de o comisie desemnată de Agenația Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și de Institutul de Cercetări în Informatică.

Autorizație de distribuție au primit aproximativ 15 de firme. Cele mai importante sunt Danubius Exim, care aduce marca Datex și Valmed Freemex, care importă Tremol și Giptronic, care importă Activa. Singurul producător românesc este Custom. Circa 100.000 de comercianți din toată țara trebuie să achiziționeze noile aparate.

„Nu a fost făcută nicio informare la nivel național și atunci mulți operatori economici nu au știut despre modificările legislative“, menționează administratorul INITA.

Prețuri pornind de la 1.200 lei

Pentru o casă de marcat cu jurnal electronic, un operator economic este nevoit să scoată din buzunar peste 1.200 de lei. „Prețul de pornire al unei case de marcat pornește de la 900 de lei, cu TVA. La acesta se adaugă niște servicii ce se fac cu ocazia punerii pe piață: obținerea numărului unic de identificare al aparatelor de marcat fiscale (NUI) de la Finanțe, înscrierea pe site-ul de la Finanțe, care mai înseamnă încă vreo 300 lei, aici incluzând și contractul de service. Acest contract de service acoperă reprogramarea de produse, mutarea aparatului dintr-un loc într-altul, schimbarea formei XML-urilor. Noi, spre exemplu, percepem 150 de lei pe an pentru aceste servicii“, spune Lupoaie.

„Un control mai strict”

Noile case de marcat au un jurnal electronic ce înmagazinează informațiile despre toate operațiunile efectuate pe o perioadă de câțiva ani. Jurnalul electronic poate fi citit oricând și este trimis în fiecare lună la Finanțe.

„Principalul scop al acestor case de marcat este un control mai strict din partea ANAF asupra operațiunilor efectuate de operatorii economici. O nouă metodă de stopare a evaziunii fiscale. Rapoartele de pe casele de marcat vechi erau sumare și greu de verificat. Acum, informația este înmagazinată în format electronic și este exportată la nivel de lună anterioară pe site-ul de la Finanțe. Informațiile nu pot fi modificate de operatorul economic și sunt decodificate de către cei de la Finanțe. Așa, ANAF-ul poate afla dacă operatorul economic dă sau nu bon fiscal pentru ceea ce comercializează sau dacă sunt prea multe bonuri anulate“, adaugă administratorul UNITA.

Ca la noi: Finanțele nu au încă server

Deși casele de marcat au fost dotate să poată trimite XML-urile lunar la Finanțe, deocamdată ANAF-ul nu are încă un server dedicat acestor operațiuni. „Până va apărea server-ul ne aflăm în perioada de preoperaționalizare. Adică informația este extrasă din casa de marcat pe un stick, un card de memorie și trimisă la Finanțe sub forma unei declarații până pe data de 20 a lunii următoare. Extragerea o poate face operatorul economic sau firma ce a comercializat casa de marcat“, zice Mugurel Lupoaie.

Un sfert dintre operatorii economici – în aer

La nivelul județului Iași, mai puțin de un sfert dintre operatorii economici și-au achiziționat aceste case de marcat sau au semnat un contract de achiziție. Potrivit ANAF, procentul este aproximativ același la nivel național. „Până acum, noi am vândut aproximativ 1.200 de case de marcat. Dacă Finanțele ar fi informat din timp, poate nu am fi ajuns să stăm de dimineață până seară să vindem acum. Mulți agenți economici încă nu știu că trebuie să se doteze cu aceste noi case de marcat“, conchide Lupoaie.

 

Mugurel Lupoaie se pregătește să facă bani buni din afacere

Ce riscă firmele care nu se conformează

Potrivit legii, firmele care nu au case de marcat cu jurnal electronic riscă amenzi de până la 20.000 de lei, plus închiderea activităţii până la momentul în care şi le achiziţionează.

Avertisment se aplică în situația în care operatorul economic este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar acesta nu este fiscalizat și instalat. La fel, atunci când nu are casă de marcat nouă, dar a făcut comandă la distribuitorul autorizat. „Pentru a scăpa de amendă, mulți operatori economici dau un avans pentru achiziționarea casei de marcat“, spune Mugurel Lupoaie.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare