fbpx
 
Furăciunea Amo Press: tun din bani publici sub protecția îngerilor-păzitori Chirica și Harabagiu

Furăciunea Amo Press: tun din bani publici sub protecția îngerilor-păzitori Chirica și Harabagiu


Așa arată Iașul luat pe persoană fizică: 65 de chioșcuri în cele mai bune locuri cu vad din spațiul public pentru care nu se plătește chirie și care se atribuie în circuit închis, între prieteni, fără licitație. Patronul Amo Press Retail extrage sume mari de bani din firma aflată în insolvență, chiar de sub nasul unui lichidator. N-a mai plătit de 3 ani chiriile la Primărie pe cele 65 de chioșcuri, dar Chirica și Harabagiu l-au scos de pe lista publică a datornicilor, Onofrei fiind prietenul lor de încredere. Relația e cimentată prin asociatul lui Onofrei, „Scafandrul” Dumitrașcu, interpusul imobiliarilor cu PUZ-uri la Primărie. Amo Press Retail datorează la bugetul local 550.000 de lei, dar Chirica nu-i reziliază contractele, deși are hotărâre definitivă. Ziarul lui Onofrei face cultul personalității lui Chirica. Pe scurt: iei spațiul public cu vad maxim, nu plătești un leu chirie, subînchierezi cu 200 euro/mp și te acoperă primarul.

Ultima oară când Primăria a dat publicității informațiile, Amo Press Retail (APR), firma lui Manuel Onofrei, cu 65 de chioșcuri amplasate în oraș, avea datorii de peste 450.000 de lei la bugetul local, însemnând chirii neachitate și penalități. Aceasta se întâmpla în decembrie 2017. Apoi, în ianuarie 2018, Amo Press și-a cerut insolvența, iar din luna următoare capii Primăriei au scos firma de pe lista datornicilor. Subit, ca și cum ar fi luată sub protecție.

Afacerea chioșcurilor de pe spațiul public e o haiducie în toată regula. Manuel Onofrei a fost certat o perioadă cu bunii săi prieteni, ajunși primar și viceprimar, Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu, apoi s-au împăcat și dragostea e mai mare ca la început.

Chioșcul Amo Press Retail, în față la Moldova, colat în reclama Green Park. Banii i-a încasat Manuel Onofrei, pe firma proprie, și i-a ridicat direct de la bancomat

Amo Press Retail este efectiv o firmă întreținută de Primărie, din banii ieșenilor. În tot anul 2018 nu a mai achitat aproape nimic în contul chiriilor, suma e ținută la secret de primarul Chirica, surse din interiorul firmei vorbind de maxim 4.000 de euro achitați în total, în 10 luni. Chirica și Harabagiu și-au luat practic Iașul pe persoană fizică și i l-au predat lui Manuel Onofrei, deținătorul celei mai marei rețele de distribuție stradală din oraș.

Cel mai grav este că Onofrei căpușează firma aflată în insolvență, încasează sume importante pe alte firme ale sale și ascunde banii față de creditori – Primărie, ANAF, bănci. Faptele sunt penale, după cum veți vedea mai jos.

În schimb, Manuel Onofrei și prietenul său, Ionuț Dumitrașcu, au preluat din nou franciza pe marca 7est, un săptămânal deținut de omul de afaceri din zona imobiliarelor, Bogdan Cihodaru, și îi ridică ode lui Mihai Chirica. Interviul cu acesta și cu adjunctul său, Gabriel Harabagiu, a fost de pomină, fiind luat în bășcălie de tot Iașul, dar, în sine, reprezintă o mostră de cult al personalității ca pe vremea comunismului. Onofrei nu-și plătește datoriile la bugetul public, iar Chirica e periat în 7est. Bineînțeles, totul se decontează din banii ieșenilor.

Lichidatorul nu știe nimic

Amo Press Retail (APR) și-a cerut insolvența în ianuarie 2018, care i-a fost acceptată de Tribunalul sindic, intrând în faza de observație, sub supravegherea lichidatorului Gheorghe Moraru. Acesta spune că n-are informațiile prezentate în acest articol de REPORTER DE IAȘI, dar că va notifica firma pentru a-i fi oferite. „Am supervizat în acest an Amo Press Retail în măsura transparenței de care au dat dovadă”, spune lichidatorul Moraru. Manuel Onofrei, pentru spolierea veniturilor APR și ascunderea banilor față de creditori, riscă să piardă administrarea firmei, iar, în ultimă instanță, în funcție de gravitatea faptelor, lichidatorul riscă să-și piardă licența de practică. Pentru că n-a fost atent.

APR are trei contracte-cadru cu parteneri economici pe care Manuel Onofrei le-a speculat pentru a extrage bani din propria firmă, aflată în insolvență.

Onofrei, întreținutul primarului Chirica și al viceprimarului Harabagiu, e un metrosexual de senzație, cu distracția în sânge: banii de chirie la chioșcuri se duc la Fratelli

Un prim tun de 52.000 de lei

Un prim contract este cu Quadrant, distribuitorul Pepsi în România, pentru publicitate pe panourile celor 65 de chioșcuri din oraș. În ianuarie 2018, luna în care APR intră în insolvență, Manuel Onofrei notifică firma Quadrant să facă plata uneia din tranșe, în valoare de 52.000 de lei, direct în contul Mandum Consulting SRL. Onofrei motiva faptul că Amo Press datora bani către Mandum și astfel scurtează lanțul economic. Banii au fost achitați la jumătatea lunii, iar peste o săptămână Onofrei îi ridică direct din casieria băncii, în două tranșe: 40.000 de lei și 12.000 de lei, și pleacă cu ei acasă.

Afișele la Pepsi sunt și în acest moment prezente pe chioșcurile Amo Press Retail din tot orașul. Practic, Mandum SRL beneficiază de pe urma activității unei firme în insolvență, cu datorii mari la bugetul local și la bugetul de stat. Dar mai ales cu datorii către angajații proprii, mulți dintre ei neluându-și salariile din martie-aprilie 2018.

Bani mutați în buzunarul propriu

Mandum Consulting SRL este înființată în 2016 de Ionela Doban (sora lui Manuel Onofrei). În 2017 și-a extins activitatea pe tipărire ziare (marca 7est), iar acționariatul actual e format din Ionela Doban (50%) și Ionuț Dumitrașcu (50%). Acesta e celebrul „Scafandru” din scandalul „Amanta”, dosarul de la DNA al fostului primar Gheorghe Nichita, Dumitrașcu devenind între timp un apropiat al cercului de investitori imobiliari cu mare trecere la primarul Chirica. Acronimul ce dă numele firmei Mandum vine de la Manuel (Onofrei) și Dumitrașcu (Ionuț). În concluzie, banii care trebuiau să revină firmei Amo Press Retail ajung să finanțeze ziarul 7est, care îl tămîiază pe Mihai Chirica.

Aproape toate cele 60 de chioscuri ale Amo Press Retail sunt colate cu reclamă la Pepsi. Banii i-a încasat Onofrei printr-o firmă căpușă

Firmă-căpușă la contractul Pepsi

Quadrant, distribuitorul Pepsi, are însă contract cu chioșcurile Amo și pentru vânzarea de apă și sucuri. Contractele se reînnoiau la 2 ani, iar ultimul a fost semnat în decembrie 2017. Atenție: nu pe Amo Press Retail, care peste o lună intra în insolvență, ci pe Amo Press Grup, o altă firmă a lui Manuel Onofrei, care astfel mai spoliază o dată activitatea companiei care are 65 de puncte de desfacere în oraș și zeci de angajați.

Contractul prevedea atingerea unui target de vânzări de 1 milion de lei în 2 ani (2017-2019), în virtutea căruia rețeaua comercială primea bonusuri, sume ce i se întorceau în patru tranșe. Astfel, o primă tranșă de 100.000 de lei (fără TVA) a fost plătită de Quadrant la semnarea contractului, în decembrie 2017. Bani pe care i-a încasat Manuel Onofrei, prin Amo Press Grup, în loc ca banii să ajungă la firma-mamă, Amo Press Retail.

Caz clasic de devalizare

O altă tranșă de 100.000 de lei urma să fie primită în această vară, corespunzând atingerii unui prag de vânzări de 330.000 de lei. Alte bonusuri a câte 100.000 de lei se acordă pentru pragurile de vânzări de 730.000 de lei respectiv 940.000 de lei, până la sfârșitul anului 2019.

Toată apa și sucurile se vând în chioșcurile Amo Press Retail, dar bonusurile s-au încasat până acum pe altă firmă: Amo Press Grup, intrată și aceasta, de altfel, în insolvență, în iulie 2018. APR suportă facturile la energia consumată de vitrinele frigorifice cu apă și sucuri, dar și salariile chioșcarilor. Plus chiria la Primărie, care n-a mai fost achitată de 3 ani.

Onofrei fură și de la cafea

O altă făcătură este vânzarea de cafea în chioșcurile Amo Press Retail. Contractul era cu Mobil Line, distribuitor Nestle în mai multe județe din România. Distribuitorul pune la dispoziție aparatele (au fost circa 40 în toată rețeaua de chioșcuri), le alimentează cu capsule de cafea, încasează banii adunați în interiorul automatelor iar, la sfârșit, plătește o taxă pentru găzduirea acestor aparate în interiorul chioșcurilor.

În iulie 2016, Amo Press Grup facturează 9.000 de lei (cu TVA) pentru aparatele deținute de Mobil Line în chioșcurile Amo Press Retail. Lunar, Onofrei încasa banii de la Mobil Line pe altă firmă decât Amo Press Retail, aflată sub observație judiciară, fiind cea care realiza efectiv activitatea. Consumul lunar de energie al aparatelor de cafea era însă suportat de APR, firma din insolvență, aceasta achitând factura la E.On de circa 2.500 lei/lună.

După ce și Amo Press Grup a intrat în insolvență, iulie 2018, Manuel Onofrei a facturat chiria la aparatele de cafea pe altă firmă – Black Classic Logistic, înființată în 2018, și deținută 50-50 de Onofrei și Dumitrașcu. Amo Press Retail vinde, Black Classic Logistic încasează. Valoarea medie lunară a chiriilor la aparatele de cafea era de circa 8.500-9.000 de lei, bani pe care îi culegea lunar Manuel Onofrei.

 

Acest chioșc Amo Press Retail a fost subînchiriat ilegal de Manuel Onofrei. Taxa la negru: 200 euro/lună

Aceeași rețetă și la contractul Green Park

Un alt contract prin care Onofrei a spoliat firma Amo Press Retail este cel cu agenția Ulysse, care deține contul de publicitate al cartierului Green Park. Afișele Green Park colează mai multe chioșcuri Amo Press Retail din oraș, dar banii de publicitate au fost facturați pe firma Mandum Consulting (deținută de Doban și Dumitrașcu).

În mai 2018, Mandum a facturat 35.000 de lei pentru Ulysse, în contul publicității la Green Park pe chioșcurile Amo Press Retail, factură achitată prompt. A doua zi, Manuel Onofrei a ridicat banii direct din bancă ca și cum ar fi fost ai lui.

Tot pe Mandum, Ulysse a mai făcut o plată de 15.000 de lei.

Onofrei subînchiriază sub ochii lui Chirica

Manuel Onofrei a mai făcut o afacere bună pe spatele firmei aflate în insolvență: a subînchiriat două chioșcuri către Ioan Șcheul, în fața Spitalului Sf. Spiridon și în fața Univ. „Al.I. Cuza”. Acesta deține contract de comodat pe cele două locații și susține că nu-și amintește cu care din firmele lui Onofrei a făcut înțelegerea. Șcheul a personalizat chioșcurile sub brandul Taboo și vinde cafea la esspresor. „Nu plătesc nimic, e doar comodat”, declară Ioan Șcheul. Practic, Onofrei i le-a făcut cadou, deși Primăria Iași, deținătoarea tuturor spațiilor publice, se face că nu știe de această subînchiriere mascată, care, de altfel, este interzisă prin contractul-cadru cu Amo Press Retail.

 

Chioșcurile Amo nu mai au țigări, cafea, bilete, sunt goale. Dar Onofrei vrea în continuare alte locații de la protectorii săi, Chirica-Harabagiu

200 de euro, chirie la negru

Neoficial, suma plătită pe fiecare punct de către Șcheul este de 200 de euro/lună, contractul fiind făcut cu firma Black Classic Logistic, aparținând lui Onofrei și Dumitrașcu.

În martie 2018, REPORTER DE IAȘI prezenta un alt caz de subînchiriere de către Amo Press Retail către un tânăr care își făcuse un chioșc de cafea în stația de tramvai de la Lidl Nicolina. Suma pe care acesta o declara pentru subînchiriere era de 200 de euro/lună. În prezent, chioșcul este închis.

Acesta este un alt mod prin care firma-mamă, Amo Press Retail, pierde venituri prin înstrăinarea celor mai bune locații, ultracentrale.

Sclavii lui Onofrei

Chioșcarii de la cele circa 30 de tonete care au mai rămas deschise în rețea își blesteamă zilele. O femeie trecută de mult de prima tinerețe spune că nu și-a mai luat salariul din luna martie. „Și cum trăiți?”, întrebăm. „Din ce mai scapă”, spune angajata Amo Press Retail. Rafturile sunt goale, din cauza datoriilor la furnizori nu mai au țigări, nici cartele telefonice sau bilete pentru transport în comun. De când a dat frigul, nici apa nu se mai vinde. „Aparatul de cafea l-au luat acum 3 luni”, spune ea.

Speră să vină o altă firmă de comerț stradal ca să-și poată păstra locul de muncă. „Era bine acum câțiva ani, făceam vânzări de 3.000 de lei/zi. Acum nici 300 de lei nu fac.” Programul e de la 6.30 la 17.30. „Dacă plec cu 5 minute înainte mă verifică, dar ei că nu-mi dau salariul din martie nu spun”, spune femeia cu năduf, care încheie apoteotic: „Păi de unde să aibă Onofrei bani de Rio de Janeiro, unde dau negresele din cur?!”. Patronul face des călătorii în străinătate și postează poze pe Facebook.

 

„E clar că are o legătură cu divinitatea. Așa a orânduit planul lui Dumnezeu, soarta ca în anii ăștia la conducerea municipalității să fie două persoane care să poarte numele Arhanghelilor Mihail și Gavril.”
Viceprimarul Gabriel Harabagiu în interviul luat de 7est, ziarul lui Manuel Onofrei

Chioșcar Amo: „Nu mai trec iarna asta”

Alt chioșcar din Centru nu și-a primit salariul din luna mai. „Am 58 de ani, ce să fac? Nu știu dacă mai trec iarna asta, nu se mai vinde nimic”. Bărbatul spune că banii se dau cu țârâita, din marfa vândută: „Ei nu-mi dau salariul, mă scad cu 200-300 de lei din încasări, iar când s-o trage linia vom vedea ce rămâne să mai primesc”.

La 500 metri mai încolo, o femeie mai tânără spune că nu mai vinde nici de 100 de lei pe zi. „Eu sunt cu salariul la nivelul lunii septembrie, le-am spus că altfel nu stau”. Are automat de cafea, dar banii nu-i vede, intră în aparat și îi încasează Manuel Onofrei la sfârșit de lună. Pe vremuri, acest chioșc făcea 2.500-3.000 de lei vânzări pe zi.

Onofrei nu plătește, Chirica închide ochii

Lichidatorul Gheorghe Moraru a aflat cu surprindere de contractele paralele derulate de Manuel Onofrei, care fură practic din banii Amo Press Retail. Pus în fața exemplelor, de către REPORTER DE IAȘI, acesta a notificat firma pe care o are sub observație să-i prezinte la zi toate contractele și încasările. „Aștept răspunsurile lor și voi acționa. Firma este sub observație, încă n-a intrat în faza de reorganizare”, declară Gheorghe Moraru.

Întrebat care este valoarea chiriilor plătite în 2018 de către Amo Press Retail către Primăria Iași, Moraru a spus că nu știe: „Am cerut o situație, e și un litigiu pe care îl au cu Primăria, vom vedea...”. Neoficial, plățile făcute de Onofrei către Primărie în 2018 au fost simbolice – 500-1.000 de lei lunar, valoarea totală a datoriilor la bugetul local depășind 550.000 de lei.

„Fără să devin foarte mistic, nimic nu este întâmplător pe suprafața pământului și în univers în general, totul are un destin. El este războinicul Mihail, probabil că și firea mea nu neapărat războinică, așa mai îndreptată spre calea dreptății și probabil că am copiat un pic din personalitatea sfântului al cărui nume îl port. Și da, eu cred că am simțit acest lucru.”
Primarul Mihai Chirica, declarație din interviul acordat ziarului 7est, deținut de Manuel Onofrei

Relația cu Primăria, cimentată de imobiliari

Afacerea chioșcurilor stradale a fost o mare lovitură financiară pentru Manuel Onofrei. În anii de dezvoltare, după ce-a obținut 65 de locații în tot orașul, în 2008, veniturile anuale erau între 11 și 14 milioane de lei. Managementul defectuos a dus la prăbușire.

Relația personală pe care acesta o are cu primarul Mihai Chirica și viceprimarul Gabriel Harabagiu îl ferește însă de represalii. Primăria deține de 3 luni hotărâre judecătorească definitivă pentru rezilierea contractelor cu firma Amo Press Retail, dar cu toate acestea nu debranșează chioșcurile de la energie electrică.

Onofrei și Dumitrașcu îi ridică osanale lui Chirica în publicația 7est, iar Harabagiu și Dumitrașcu intermediază de câțiva ani relațiile cu un grup favorizat de dezvoltatori imobiliari. În ultimul număr 7est, Chirica și Harabagiu sunt portretizați ca figuri providențiale pentru oraș, amândoi declarând că numele lor de botez, Mihai respectiv Gabriel, nu sunt întâmplătoare, văzându-se ca doi arhangheli pogorâți deasupra Iașului.

Chioșcurile nu se licitează! Circuit închis pentru prietenii lui Chirica

Afacerea cu chioșcuri pe patrimoniul public, în cele mai  bune locuri cu vad din Iași, este una în circuit închis. Locațiile nu se licitează, ci se obțin la cerere, trecând printr-o comisie prezidată de viceprimarul Gabriel Harabagiu. Prietenii edililor primesc locații pe care apoi le căpușează, le subînchiriază și eludează plata chiriilor. Faci cerere, ești agreat de Chirica, primești spațiu. Chiria pe chioșc: între 250 și 350 de lei/lună. Încasări la 50 de puncte: 3-4 milioane de euro/an.

Primăria Iași nu a dorit să răspundă întrebărilor REPORTER DE IAȘI privind situația datoriilor firmei Amo Press Retail și a rezilierii contractelor de închiriere. Toate contractele expiră până în primăvară. Manuel Onofrei, din cercul intim al lui Chirica și Harabagiu, nu are de gând să renunțe la afacere. Patronul Amo Press Retail nu a dorit să facă niciun comentariu.

 

Stilul lui Onofrei: Fratelli, distracții în Europa, Merțan de 100.000 de euro

Manuel Onofrei și-a ostilizat toți angajații de când și-a luat o mașină de 100.000 de euro, un Mercedes G Klass, în timp ce ei mor de foame cu salariile neprimite de luni de zile. Leasingul la mașină îl apasă pe Onofrei, mai ales la stilul său de viață, cu distracții lunare în Europa și cu abonament de trei ori pe săptămână la Fratelli.

În ultimul an, Manuel Onofrei a scos mai mulți bani din Amo Press Retail - ceea ce reprezintă o infracțiune, fiind o firmă în insolvență, sub supraveghere financiară – având de achitat o rată lunară de 2.300 de euro la Mercedes-ul său în leasing. La mașină a acumulat mai multe plăți restante, și le-a reeșalonat, dar tot nu a scos-o la capăt.

Anul trecut, Casa Auto, dealerul Mercedes din Iași, i-a sechestrat mașina timp de două zile după ce dusese mașina la revizie și nu plătise factura de 3.000 de lei.

Mandum, căpușa clasică: profit 80% din cifra de afaceri

Mandum Consulting are un profil economic tipic de firmă-căpușă. Înființată în 2016, a raportat în 2017 un profit de 141.000 de lei la o cifră de afaceri de 175.000 de lei, având un singur angajat.

Despre Black Classic Logistic, cealaltă firmă prin care Manuel Onofrei a sustras sume de bani din Amo Press Retail, nu există date financiare, fiind înființată abia în 2018.

Citește și Onofrei, Regele chioşcurilor, în faliment: amicii lui Chirica să trăiască!

Băncile stau cu buzele umflate după Onofrei
Amo Press nu are datorii doar la bugetul local și la ANAF, ci și multe credite la bănci, extragerea banilor din firmă fiind un caz clasic de ascundere a profiturilor față de creditori.

Libra Bank îl fugărește pe Manuel Onofrei pentru 600.000 de lei, Alpha Bank pentru o sumă de peste 2 milioane de lei, iar Sao Paolo pentru 500.000 de lei, creditele mergând dintr-unul în altul prin metoda refinanțării.

Băncile s-au fript pentru că Onofrei impresiona prin cifrele sale de afaceri de 3-4 milioane de euro/an, dar gaja cu stocul de mărfuri, care s-a dovedit un balon de săpun.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: