fbpx
 
Primăria lui Chirica și Harabagiu: vrea 8 etaje în loc de două

Primăria lui Chirica și Harabagiu: vrea 8 etaje în loc de două


Proprietarul unui teren de lângă Crucea lui Ferentz umblă după etaje în plus, deși are autorizație de P+2. Ștefan Popescu, unul dintre dezvoltatorii care fac și desfac în Iași, a pus la cale un plan îndrăzneț. Pentru un teren din Nicolina, în autorizația emisă de Primărie nu este menționat un număr de etaje. Având însă în vedere că suprafața desfășurată este de fix trei ori cât suprafața construită, înseamnă 3 nivele: parter și două etaje. Popescu s-a răzgândit și a obținut de la Comisia de Oportunitate din Consiliul Local acceptul pentru o clădire cu opt etaje. Solicitarea a ajuns acum la Comisia de Monumente.

O clădire de birouri cu opt etaje ar putea fi construită lângă Crucea lui Ferentz, pe Șoseaua Nicolina nr. 3-3A. Proprietarul terenului are o autorizație în care nu este menționat numărul de etaje și vrea să obțină alta, pentru parter și opt etaje. El a obținut avizul Comisiei de Oportunitate din Consiliul Local, dar s-a blocat la avizul de la Comisia de Monumente, care a respins proiectul.

Ca la Plugaru

Pentru adresa Nicolina 3-3A există, din 2015, autorizație de construire pentru o „locuință mică cu spații comerciale la parter pe teren proprietate”. Terenul este exact la baza movilei pe care stă Crucea lui Ferentz, recent restaurată. Ca și în alt caz relatat pe larg de REPORTER DE IAȘI, cel al interlopului Plugaru, în autorizația 837/25 august 2015 nu există specificat un regim de înălțime sau un număr de etaje. Este scris, în schimb, că suprafața construită a imobilului este de 416,6 mp, iar suprafața desfășurată este de fix 3 ori mai mare: 1.249,8 mp, cu suprafață utilă 1.042,4 mp. Deci, imobilul ar fi urma să aibă, conform cotelor din autorizație, parter și două etaje. “Autorizația inițială a fost pentru parter și două etaje”, confirmă proprietarul ternului, Ștefan Popescu. Autorizația este emisă pe numele său și al soției, Daniela Popescu, dar nu știe de ce nu are înălțime. Investitorul însă nu s-a limitat la clădirea cu două etaje obținută inițial și acum vrea alta, în același loc, dar cu P+8. “Am în lucru un Plan Urbanistic Zonal pentru o clădire înaltă acolo”, spune Popescu.

Apropierea de monumentul istoric pare să-i aducă ghinion lui Popescu

Refuz de la Monumente

În luna mai, Popescu a obținut avizul Comisiei de Oportunitate a Consiliului Local. A cerut apoi avizul de la Comisia de Monumente, dar aici proiectul a fost respins. Motivul: apropierea de un monument istoric. „Comisia de Monumente mi-a respins solicitarea, am depus contestație să văd de ce, cum motivează. Acolo este un monument de clasă B, aș avea dreptul să construiesc alături. Am făcut deja descărcare arheologică pe teren, așa că nu știu care este motivul refuzului”, mai spune Popescu.

Surse din cadrul Direcției Județene de Cultură ne-au explicat că tocmai apropierea de monument a generat refuzul și răspunsul ar putea rămâne același și în viitor: “Clădirea ar urma să fie la o distanță mică de movila pe care se ridică Crucea lui Ferentz, de aici și refuzul. În plus, este o clădire foarte mare, cu opt etaje. Pentru cea cu două nu au fost membri care să se opună”.

Ștefan Popescu susține că, dacă Planul Urbanistic pentru clădirea de birouri de 8 etaje va fi respins, o va construi pe cea cu două etaje.

Vechi proiect al unor investitori falimentari

Shiran Construcții a fost nume greu în Iași înainte de 2010. Firma, aparținând lui Nadar Kaduri, cetățean israelian, a fost reprezentată în România de către Arie Shmilowitch. Directorul anunța, în perioada 2006-2008, că va investi circa 200 de milioane de euro în trei proiecte imobiliare din Iași: Royal Tower - un turn de 19 etaje situat pe Aleea Sadoveanu, Royal Garden - un cartier de blocuri amplasat în apropiere şi Cubis - un bloc de lux construit pe terenul din Nicolina, de lângă Crucea lui Ferentz, care aparține acum lui Ștefan Popescu. Din cauza crizei, Shiran s-a dus pe copcă și a pierdut tot.

Popescu a cumpărat terenul de 1.396 mp, evaluat la 997.132 de lei în 2013, cu 747.849 de lei. În portofoliul unui proiectant din Iași, Costel Datcu, se găsește și acum clădirea comandată de Shiran lângă Crucea lui Ferentz: “Construire imobil de locuințe colective, spații comerciale și birouri 2S + D + P + M + 7÷8E”.

Popescu (primul din dreapta), la distracție cu „Tolea” (mijloc) și Niculiță (stânga) 

Cine este Ștefan Popescu
Este un investitor imobiliar care are depuse la Primărie, în ultima perioadă, mai multe cereri de intrare în legalitate pentru imobile la care a depășit cotele autorizate inițial. Astfel, pentru un bloc în Bularga, pe strada Atelierului, potrivit autorizației din 2014, Popescu avea aprobată o arie desfășurată construită de 520 mp, pentru ca în actul din 2015 – intrarea în legalitate - aria desfășurată construită să crească la 790 mp. Este un plus de 270 mp față de ce se autoriza inițial.

În cazul altor două blocuri, a procedat la fel. Cele două blocuri cu câte două etaje fiecare sunt pe strada Strugurilor, în Nicolina. Potrivit autorizației de construire, Popescu avea, pe suprafața de teren de 1.077 mp, un coeficient de utilizare de 0,896, adică aria desfășurată construită nu trebuia să depășească 966 mp. Cele două imobile sunt mai mari cu câțiva metri, suprafața totală desfășurată iese la 1.100 mp, cu 140 mp mai mult decât în autorizație. Face parte dintr-un grup de dezvoltatori cu influență în Primărie – Cătălin Tudosă ”Tolea”, Doru Plugaru, Daniel Niculiță și Cristin Zămoșteanu.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31