fbpx
 
Un absolvent din doi de la Medicină nu va intra la Rezidențiat

Un absolvent din doi de la Medicină nu va intra la Rezidențiat


Concurs decisiv pentru cariera celor care doresc să devină doctori: concurența este acerbă. Centru universitar vânat de medici, Iașul are doar trei posturi care vor permite absolvenților să rămână în același spital după Rezidențiat. În schimb, 622 de rezidenți vor trebui să-și caute alte spital după această perioadă.

La finele acestei săptămâni, absolvenții universităților de medicină din România vor afla dacă au prins postul dorit sau măcar un loc într-unul dintre spitalele din țară. Pe Iași, bătaia este uriașă, fiind disponibile doar trei posturi și 622 de locuri. Diferența între post și loc este aceea că postul îți asigură continuarea activității și după terminarea Rezidențiatului, în timp ce locul este valabil doar pe perioada Rezidențiatului. În aceste condiții, mulți absolvenți aleg spitale din județele învecinate, după care se transferă, în anumite condiții, la spitalele din Iași. Un procent foarte mic alege să facă Rezidențiatul la spitale din străinătate.

Mai mulți candidați la Iași

La examenul de Rezidențiat organizat, zilele trecute, la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași, s-au înscris 1.367 de candidați, cu 152 mai mulți față de anul trecut. Dintre aceștia, 995 au fost la medicină generală, 265 la medicină dentară și 107 la farmacie.

Pe ţară, clasamentul în funcţie de numărul de înscrişi poziţionează Bucureştiul pe primul loc, cu 3.250 candidaţi, urmat de Iaşi şi de Cluj, cu 1.209 candidaţi.

În acest an, Ministerul Sănătății a scos la concurs 5.415 locuri şi posturi. Dintre acestea, 4.730 de locuri/posturi sunt pentru medicină, 406 - pentru medicină dentară, 225 pentru farmacie şi 54 pentru ministere cu reţea sanitară proprie.

Comparativ cu 2017, sunt mai multe, anul trecut fiind scoase la concurs 3.524 de poziții. De asemenea, a crescut și numărul de înscriși - 8.419, în condițiile în care anul trecut au fost 6.817 de absolvenți.

 

Emoții pentru tinerii medici

Pe sponci la Iași

Pentru sesiunea de Rezidențiat din acest an sunt foarte puține posturi disponibile în orașele mari, ceea ce face ca absolvenții să se orienteze către locurile disponibile.

Numărul de ani de la rezidențiat diferă în funcție de specialitate. Acesta poate fi de 3 ani, cum este în cazul farmaciei clinice, 4 ani – medicină de familie, 5 ani – cardiologie sau pediatrie și 6 ani – chirurgie toracică sau neurochirurgie.

Din totalul de posturi scoase la concurs de Minister, în Iași sunt disponibile doar trei posturi. Unul la Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu“ unde este nevoie de un rezident la ATI, secția Anestezie și terapie intensivă. Altul la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva“, specializarea boli infecțioase, ultimul fiind un post de epidemiolog la Centrul Regional de Sănătate Publică Iași.

În celelalte județe ale Moldovei, care au ca centru de pregătire UMF Iași, sunt scoase 60 de posturi. Cele mai multe sunt disponibile la spitalele din Adjud, Onești și Buhuși. La Spitalul Județean de Urgență „Mavromati“ Botoșani este câte un loc pentru anatomie patologică, cardiologie și boli infecțioase.

În ceea ce privește numărul de locuri, la Iași sunt 532 de locuri pentru medicină generală, 50 pentru medicină dentară și 40 pentru farmacie. La medicină generală, cele mai multe locuri – 36 sunt la specialitatea boli infecțioase, urmată de chirurgie generală – 35, pediatrie – 26, medicină internă – 25 și psihiatrie – 24.

Cum îți alegi postul sau locul

Concursul de Rezidențiat de anul acesta s-a derulat sub formă de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare, pe o durată de 4 ore.

„Alegerea unui loc sau post este condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Punctajele obținute la concurs vor alcătui o clasificare unică naţională pentru fiecare domeniu. Ocuparea locurilor/posturilor se face în ordinea punctajului obţinut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, indiferent de centrul universitar de concurs. Afișarea rezultatelor se va face după semnarea ordinului Ministerului Sănătății de confirmare a rezultatelor“, explică Ivona Burduja, purtătoarea de cuvânt a UMF Iași.

Cel mai probabil, alegerea posturilor și a locurilor va avea loc duminică, 25 noiembrie.

 

UMF Iași, principala „pepinieră” de doctori din regiunea Moldovei

Redistribuirea candidaților

Conform unei ordonanțe de urgență emise în acest an, în cazul în care, la finele repartiţiei candidaţilor promovaţi la concursul de rezidenţiat, rămân locuri/posturi de rezident neocupate, Ministerul Sănătăţii poate organiza redistribuirea, la cerere, a candidaţilor care la concursul de rezidenţiat din sesiunea precedentă au fost declaraţi respinşi, deşi au obţinut punctajul minim de promovare, dar s-au clasat în afara numărului de locuri/posturi publicat la concurs.

În situaţia în care în sesiunea anterioară nu există candidaţi cu punctaj de promovare sau după redistribuirea prevăzută mai sus, au mai rămas locuri/posturi neocupate, Ministerul Sănătăţii poate organiza, în primul semestru al anului următor, o sesiune extraordinară a concursului de rezidenţiat.

Cum faci să te transferi

Având în vedere numărul foarte mic de posturi, absolvenții ieșeni care obțin punctaj mare la rezidențiat optează pentru locuri la spitale aflate în județele învecinate, sperând că, în anii următori, vor reuși să obțină un transfer sau un post la un spital din Iași.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași, anul acesta au fost 16 detașări la spitalele ieșene. Dintre acestea, 14 au fost la specialitatea farmacie clinică, la Spitalul „Sf. Spiridon“, una de chirurgie pediatrică la Spitalul „Sf. Maria“ și una de paradontologie la Spitalul „Sf. Spiridion“.

Cele mai multe transferuri s-au făcut la spitalele de urgență din Galați, Oradea și Timișoara. „Pentru a obține un astfel de transfer trebuie ca motivele să fie destul de serioase. Ai familia în altă localitate și, eventual, unul sau doi copii mici. Transferurile se fac doar pe o perioadă de un an. Îți trebuie mai multe avize de la noul centru de pregătire, de la DSP. Sunt mai multe acte, dar dacă știi pe cine trebuie te poți transfera“, susține un medic rezident din Iași.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30