fbpx
 
Bătaie de joc: Sute de însoțitori din Iași nu și-au luat salariile de la Guvern de 3 luni

Bătaie de joc: Sute de însoțitori din Iași nu și-au luat salariile de la Guvern de 3 luni


În iulie au anunțat cu surle și trâmbițe o alocație pe lângă salariu pentru asistenți, dar banii ioc. An după an, aceeași problemă: prin toamnă, asistenții personali ai persoanelor cu handicap rămân fără salarii pentru că Guvernul nu virează primăriilor cota de 90% din sumele necesare. Deseori, este vorba de familii sărace pentru care acești bani reprezintă singura sursă de venit.

Asistenții personali din multe comune ieșene au ajuns la limita răbdării. Unii dintre ei nu au mai primit salariile de aproape jumătate de an. E vorba de câteva sute de persoane care au în îngrijire persoane cu dizabilități, mulți dintre ei copii cu nevoi speciale.

La această situație dificilă pentru mulți asistenți personali, primarii ridică din umeri și dau vina pe Guvern. Banii veniți de la București au ajuns până în lunile iulie-august, în condițiile în care primăriile sunt obligate să asigure doar 10% din sumele pe care le primesc acești asistenți.

„Singurii bani din care trăim”

Pentru mulți dintre asistenții personali, salariul luat de la primărie reprezintă singura sursă de venit. „Eu sunt despărțită și am copilul cu handicap. Singurii bani din care trăim sunt cei pe care îi iau ca asistent personal. Nu pot să mai fac altceva pentru că băiatul meu are nevoie non-stop de mine. Din luna august nu am mai primit acei bani. M-am împrumutat pentru a-i putea cumpăra medicamentele“, se plânge o femeie din Mogoșești-Siret, care nu vrea să-și dea numele de frică să nu-i fie retras acest venit.

Un asistent personal are salariul minim pe economie, adică 1.162 lei în mână. La acesta se adaugă sporuri, în funcție de gradul de handicap al persoanei avute în grijă, suma putând ajunge aproape 1.400 lei.

Fără asigurare medicală

În condițiile în care banii de la Guvern nu au mai venit în ultimele luni, asistenților personali din multe comune ieșene nu li s-au plătit dările la stat și nici nu mai sunt asigurați. „O vecină care are copilul cu dizabilități s-a îmbolnăvit și s-a dus la medicul de familie. Așa a constatat că nu mai este asigurată din luna septembrie, când am luat ultima dată banii. Aflând asta, m-am interesat să văd dacă eu sunt asigurată și am aflat că nu mi s-a plătit contribuția. Și în aceeași situație sunt și alții ca noi“, ne zice o asistentă personală.

Guvernanții le iau, pur și simplu, mâncarea de la gură celor în nevoie

Lăsați de izbeliște de Guvern

Primarii ieșeni, indiferent de coloratura politică, acuză faptul că Guvernul nu a asigurat procentul de 90% covenit pentru salariile asistenților personali. „Banii vin de la Guvern. La începutul anului, noi am solicitat bugetul pentru cei 18 asistenți personali din comună. Am primit doar jumătate din bani, în condițiile în care aceste salarii sunt suportate de Guvern în proporție de 90%, iar 10% de către primării. În aceste condiții, din luna iulie-august au început problemele. Și în această situație sunt aproape toate primăriile din țară, nu doar din Iași. Noi am mai dat 10% din bugetul local și am acoperit dările la stat, pentru ca asistenții personali să poată beneficia de asigurările de sănătate. Am plătit și salariile aferente lunii septembrie“, menționează Damian Butnariu, edilul din Mogoșești-Siret.

Bani veniți de la Trezorerie

Damian Butnariu susține că, în urmă cu câteva zile, o parte dintre comunele ieșene au primit bani de la Finanțe pentru a putea achita o parte dintre salariile asistenților personali. „Finanțele locale au luat bani de la comunele care au excedent bugetar și ne-au virat în conturi, la celelate comune, niște sume de bani. Din câte am înțeles, sunt bani care ajung pentru două salarii. Oamenii își vor primi banii zilele acestea. Sperăm că vom încheia anul fără datorii față de ei“, adaugă primarul din Mogoșești-Siret.

Singura soluție, rectificarea bugetară

Primarul comunei Tătăruși, Costel Iosub, precizează că, până nu se va face rectificare bugetară, nu are de unde să dea salariile celor 40 de asistenți personali din comună. „Am înțeles că, după Ziua Națională, Guvernul va face o nouă rectificare bugetară și atunci ar trebui să mai primim niște bani. Noi sperăm ca până la jumătatea lunii ianuarie să ajungem cu salariile la zi pentru asistenții personali. Oamenii nu înțeleg situația și ne acuză pe noi că nu vrem să le dăm banii. Doar că acești bani ar trebui să vină de la Guvern, nu de la primărie“, menționează Iosub.

Mai mulți pe statul de plată

Primarul comunei Heleșteni, Constantin Hîra, consideră că întârzierea plății salariilor pentru asistenții personali este legată și de creșterea numărului acestora. „Când noi am solicitat banii de la Guvern, la noi în comună erau doar 9 persoane care primeau acest venit. Între timp, am ajuns la 19 persoane, deci numărul s-a dublat. Normal că bugetul inițial cerut nu mai ajunge. Din ce am vorbit și cu alți primari din județ, mai mulți se confruntă cu această problemă“, susține Constantin Hîra.

Acesta adaugă că un alt motiv este creșterea salariilor care a dus, de asemenea, la diminuarea bugetului.

Primarul Hîra n-are norocul să aibă comună cu bani

Comunele bogate dau din fonduri proprii

În cazul primăriilor din Zona metropolitană a municipiului Iași, nu sunt probleme deoarece s-au luat bani de la bugetul local. „Aceste primării au excedent bugetar și atunci își permit să dea acești bani de la bugetul local. Noi suntem o comună săracă și nu avem de unde. În plus, chiar dacă faci un efort, pentru că au fost cazuri în anii trecuți, și dai banii din propriul buget, când îi ceri pe urmă de la Guvern ți se spune că nu mai primești pentru că înseamnă că ai avut de unde da“, declară primarul Hîra de la Heleșteni.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30