fbpx
 
Micu a dat marea lovitură: Consilierul primarului Chirica, contract baban la Salubris

Micu a dat marea lovitură: Consilierul primarului Chirica, contract baban la Salubris


O combinație dubioasă: consultant și beneficiar al unor licitații de la instituțiile celui sfătuit. Contractul în valoare de 130.000 de lei prevede realizarea unei campanii legate de colectarea selectivă a deșeurilor. Firma lui Iulian Micu este favorită în toate contractele de promovare ale Primăriei sau instituțiilor și firmelor subordonate acesteia. Micu va împărți banii după bunul plac, către publicațiile prietene. În trecut, bugetul de promovare al Salubris a fost de doar câteva mii de lei: „Atunci nu eram eu director, nu pot da detalii”, spune Cătălin Neculau.

Iulian Micu, consilierul primarului Mihai Chirica, s-a cocoțat pe muntele de bani pentru promovare de la Primărie sau de la firmele Consiliului Local. Ultimul tun l-a dat cu un contract de 130.000 de lei pentru o campanie a Salubris de promovare a colectării selective. Contractul prevede o campanie de „1-3 luni”. Angajați din societatea Consiliului Local spun că din start trebuia să câștige Strategis Team SRL deținută de Micu. Este aceeași firmă abonată la promovarea pentru FIE, iar fostul jurnalist mai deține o firmă care a semnat ani la rând contracte cu Primăria, inclusiv pentru imaginea pe Facebook a actualului primar.

Contract gras

La sfârșitul lunii octombrie, SC Salubris SA, firmă a Consiliului Local, a atribuit un contract de 130.000 de lei (27.855 euro) pentru „servicii de producție grafică și audio-video și de difuzare a materialelor de informare”. Anunțul urcat pe site-ul Sistemului național de achiziții publice indică la câștigător firma Strategis Team din Iași, care aparține consilierului lui Mihai Chirica, Iulian Micu.

Conform contractului, firma lui Micu ar trebui să realizeze grafica pentru toate mesajele ce vor fi distribuite în oraș, se va ocupa de câteva știri pentru televiziuni (producție), va tipări materialele publicitare. Plata serviciilor de publicitate pentru Salubris va fi făcută tot prin Strategis Team. „Contractul are două direcții: una este cea vizuală, producerea imaginilor, a comunicatelor, a mesajului; cea de-a doua este plata efectivă a serviciilor de publicitate către televiziuni, radiouri, ziare”, spune Cătălin Neculau, directorul Salubris SA.

Aproape 250.000 de lei a încasat Micu în acest an de la Primărie și Salubris

Condiții ciudate și suprapuneri

În condițiile impuse de Salubris pentru eligibilitate a fost strecurată una care se referă la faptul că firma trebuie să dovedească faptul că a mai derulat contracte de peste 100.000 de lei. Strategis Team a lui Iulian Micu, înființată în 2015, cu sediul într-un apartament ANL al fostului jurnalist, a mai derulat contracte cu Primăria pentru promovarea FIE, atingând bariera de sumă. Contractul pentru promovarea colectării selective a Salubris cu Strategis Team se suprapune pe o acțiune similară a firmei Consiliului Local, care a început o campanie în acest sens, trimițând ieșenilor scrisori și pliante de informare. Numai că directorul Salubris, Cătălin Neculau, este nemulțumit de calitatea acestora. “Acelea sunt scrisori scoase la imprimantele noastre de aici, în cazul contractului venim cu spoturi TV, cu spoturi radio, cu afișaj stradal, cu materiale în presă mult mai vizibile, pentru a-i informa pe ieșeni”, spune Neculau.

O grămadă de gratuități

Primăria a obținut deja pentru Salubris și Strategis Team gratuitatea sistemului de afișaj stradal. Conform documentelor, spațiile de panotaj stradal ale Affichage, Getica, Ultravision, Euromedia vor fi puse la dispoziția Salubris gratuit de către Primăria Municipiului Iași. Tot gratuit va fi afișajul pe propriile mașini de gunoi, pe panourile și mânerele din mijloacele de transport în comun, pe rețeaua de ecrane a Primăriei, în centrele de cartier și în asociațiile de locatari. La fel, conform contractului, gratuit vor presta și angajații Salubris, care vor împărți 20.000 de flyere format A5, fiind costuri doar cu producerea lor. Conform aceluiași contract, cei 130.000 de lei sunt, de fapt, pentru: crearea graficii, tipărirea unor materiale, difuzarea unui spot TV de 30 de secunde la două televiziuni locale (1 spot/zi, pe durata campaniei de 1 lună sau 3 luni, nu este foarte clar termenul), difuzarea de știri (două/campanie, la două televiziuni), difuzarea unui spot audio (30 de secunde, la 3 radiouri din oraș, pe durata campaniei, de două ori pe zi).

Începe la anul

Strategis Team mai are de publicat 4 advertoriale de câte 2.500 de semne în 3 publicații tipărite din Iași, trebuie să organizeze două conferințe de presă (una la începutul, cealaltlă la sfârșitul campaniei) și trebuie să trimită 4 comunicate de presă pe parcursul campaniei. Contractul prevede publicarea de informații pe site-ul Salubris și pe pagina de Facebook, pe durata campaniei, iar Strategis Team trebuie să transmită live pe Facebook cele două conferințe de presă. „Campania ar putea începe în ianuarie și va dura până în februarie sau chiar martie”, susține directorul Salubris, Cătălin Neculau. Acesta susține că cei 130.000 de lei din contract au fost calculați de firmă luând de pe piață prețul tiparului, al realizării de grafică și al publicității din mass-media.

Directorul Neculau are planuri mari 

Ținta de colectare selectivă: 40%

Pentru impactul anunțat de Salubris cu o supercampanie de 130.000 de lei, ținta de colectare selectivă a deșeurilor este ridicolă. „Începând cu ianuarie 2019, până în 2022, trebuie să ajungem la 40%, conform proiectului european”, spune Cătălin Neculau.

În anii trecuți bugetele de publicitate totale ale Salubris erau de câteva mii de lei. „Atunci nu eram eu director, nu pot spune ce s-a întâmplat”, mai susține Neculau.

Abonat la contracte publice

Iulian Micu, consultantul lui Mihai Chirica, a primit direct, prin Strategis Team, contractul pentru servicii de grafică, copywriting, audio-video şi online la ediţia din 2017 a FIE, în valoare de 80.000 de lei. În 2018, contractul de 50.000 de lei de la FIE a fost luat de Neobiz Services, firma unui vecin de bloc al lui Micu.

Prin Global Press SRL, Micu a fost abonat în ultimii ani la contractele de promovare pentru Facebook și Youtube ale Primăriei Iași. Pentru 2018, contractul este de 119.000 de lei, fără TVA.

 Și pe vremea fostului primar Gheorghe Nichita, al cărui sfătuitor a fost, de asemenea, Micu a semnat mai multe contracte cu municipalitatea.

Soția lui Iulian Micu lucrează ca inspector în Primăria Iași, fiind angajată în mandatul lui Chirica. Consultantul nu a putut fi contactat. Nu a răspuns la apelurile telefonice și SMS-ul reporterului.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30