fbpx
Print this page

Mergi la distracție și riști să mori: patronul Legend nici n-a cerut aviz ISU


Legea este ucigașă: dacă nu ai autorizație, ar trebui interzisă imediat funcționarea. Numeroase cluburi, restaurante și pensiuni din Iași funcționează fără autorizație PSI. Pentru proprietari este simplu: cât timp legea nu impune suspendarea activității, îi dau înainte cu speranța că nu se va întâmpla nimic. Pe lista neagră se găsesc locuri faimoase din oraș, frecventate de mii de ieșeni.

Colectiv, anul 2015. Clubul fără autorizație pentru Prevenirea și stingerea Incendiilor - PSI a ars ca o torță. Bilanțul a fost crunt: 65 de oameni au murit, în total, ultimul dintre ei s-a sinucis.

Iași, 2018. Proprietarii de cluburi nu au învățat nimic din tragicul eveniment, iar autoritățile tolerează o situație inacceptabilă: multe cluburi și restaurante din Iași funcționează fără autorizația PSI, în cele mai multe cazuri pentru că nu pot respecta normele cerute. Printre acestea, nume sonore, frecventate de mulți tineri din oraș. Pompierii știu, mai controlează din când în când, dar nu închid nimic. Toată lumea speră că nu se va întâmpla nimic. Studiu de caz: Legend Pub.

Nici nu au cerut autorizare

În 2015, după incendiul de la Colectiv, reprezentanții Pub Legend de lângă Palas au anunțat că suspendă evenimentele și reamenajează clubul pentru siguranța clienților. Trei ani mai târziu, reprezentanții pompierilor spun că Legend nu are autorizație PSI și, mai mult, nici măcar nu a cerut una. „Din evidențele noastre reiese faptul că pentru Pub-ul Legend din Iași nu a fost depusă solicitare/documentație pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu”, ne-au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași.

Deși este cunoscută situația de la Legend, iar inspectorii trec periodic pe acolo, localul nu poate fi închis, din cauza faptului că această măsură este prevăzută ca pedeapsă complementară, în anumite situații. „Ceea ce s-ar aplica în cazul Legend ar fi dacă depășește cu 10% numărul utilizatorilor din valoarea de referință, ținând cont de faptul că nu au autorizație“, ne-a spus maiorul Silvia Bolohan, purtătorul de cuvânt al ISU Iași.

Cât timp inspectorii de la ISU nu se apucă de numărat clienții, nu există consecințe. Legend a obținut, înainte de construcția localului, aviz PSI, care-i permitea să realizeze amenajarea. Dar administratorii nu s-au mai prezentat apoi niciodată să ceară avizare, surse din cadrul inspecției ISUJ Iași spunând că ar fi deficiențe la acoperișul clădirii.

Contactați de REPORTER DE IAȘI, reprezentanții Legend Pub nu au dorit să comenteze.

Lista amenzilor de la Legend arată reaua-voință a administratorilor

Un lung șir de amenzi

Pompierii au precizat că habar n-au dacă Legend respectă sau nu normele de securitate la incendiu. „Având în vedere faptul că pentru Pub-ul Legend nu a fost depusă solicitare/documentație nu avem posibilitatea de a aprecia dacă sunt îndeplinite condițiile pentru avizare/autorizare sau nu”, ne-au explicat ofițerii ISU Iași.

În cazul Legend, pompierii au aplicat și un lung șir de amenzi, de la începutul lui 2016. Toate legate de securitatea la incendiu sau nerespectarea normelor PSI, iar detalierea amenzilor este relevantă. 10.000 de lei amendă pe 2 ianuarie 2016 (lipsă autorizație), 500 de lei pe 16 aprilie 2016 (instalație electrică improvizată). Pe 25 ianuarie 2017 două amenzi:  2.500 de lei, pentru că nu au elaborat scenariul pentru securitate la incendiu și 500 de lei pentru instalație electrică improvizată. Pe 7 noiembrie 2017 - 500 de lei pentru instalație electrică cu improvizații, 500 de lei pentru că nu au luat măsuri de securitate la incendiu pe timpul întreruperii activității. În februarie 2018 - 5.000 de lei pentrru că nu au prezentat documentele inspectorilor, iar pe 20 noiembrie 2018 încă 10.000 de lei pentru lipsa autorizației PSI.

Casa Bucovineană, capcană sigură

Pe lista restaurantelor și cluburilor s-a strecurat și un local care este o adevărată capcană: Casa Bucovineană, situată la subsol, pe Cuza Vodă. Autorizarea este imposibilă din cauza lipsei ieșirilor de urgență. Pompierii spun că, în cazul unui incendiu acolo, clienții sunt în mare pericol. Pompierii afirmă că legislația nu le permite să-l închidă. „Este adevărat, este unul dintre cele mai periculoase localuri din Iași. Știm situația, dar legislația nu ne permite să-i suspendăm activitatea”, ne-au confirmat pompierii ieșeni.

Deși se laudă că este un brand de prestigiu, Hampton face un compromis cât tot hotelul 

Nume sonore: Little Texas, La Castel, Hampton

Printre restaurantele și cluburile din Iași fără autorizație PSI se numără inclusiv Little Texas sau La Castel, dar și Hotelul Hampton by Hilton. Nici unul dintre reprezentanții celor trei localuri cunoscute nu a dorit să ofere mai multe detalii.

Lista completă a cluburilor, restaurantelor și spațiilor de cazare fără autorizație PSI

Restaurant Arnia, Arcu 26

Hampton by Hilton, Anastasie Panu 26

Coliba Moldovenilor, B-dul Dacia 63

Blue Acqua, Arcu 78

Restaurant La Plopii Fără Soț, Plopii fără soț 2F

Pizza Delicio, Chișinăului 6

Casa Bucovineană, Cuza Vodă 30-32

Restaurant Poitiers, Poitiers 2

Pensiunea Ambiance City, Logofăt Tăutu 13

La Castel, Mihail Sadoveanu 54

Corrido/Oscar, Lascăr Catargi 12

Providența, Șoseaua Nicolina 115 bis

Little Texas, Moara de Vânt 31-33

Escape, Elena Doamna 50

Gramps The Pub, Codrescu 6

Legend Pub


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare