fbpx
 
Cum devii campion mondial la fitness: mușchi plus creier

Cum devii campion mondial la fitness: mușchi plus creier


E și acrobat, și gimnast, și culturist, și masterand în nutriție. Lucian Popa le știe pe toate. Tânărul ieșean a câștigat pentru a cincea oară competiția mondială în Ecuador, la categoria juniori. Se antrenează și îi învață și pe alții până la 14 ore pe zi. Face alergări cot la cot cu fotbaliștii de la Știința Miroslava și urmează masteratul în Nutriție la Cluj.

De cinci ani este deținătorul titlului de campion mondial la fitness juniori. Are 23 de ani, este din Iași, și a absolvit anul acesta Facultatea de nutriție de la UMF Iași. Performanța reușită de Lucian este unică în lume. Tânărul visează să-și deschidă propriul său club și pentru a se putea susține financiar muncește și 14 ore pe zi.

De cinci ori campion mondial

La începutul acestei luni, Lucian a cucerit pentru a cincea oară consecutiv titlul de campion mondial la fitness juniori. La competiția care a avut loc anul acesta la Quito, în Ecuador, tânărul a reușit să-și apere cu succes titlul în ultimul său an de juniorat.

„Concursul a fost o experiență foarte frumoasă pentru mine. Un plus a fost faptul că s-a desfășurat în Ecuador, o țară foarte frumoasă, așa cum am văzut-o eu în cele câteva zile avute la dispoziție. Am fost impresionat de muntele Rucu Pichincha. La competiție, la categoria mea de vârstă, au fost cam cei mai buni la ora actuală din lume. Competiția a fost organizată de IFBB (n.r. – Federația Internațională de Body Building), singura care este recunoscută de Comitetul Olimpic“, spune Lucian, care este pe primul loc în topul acestui an al Federației Române de Culturism și Fitness și care de anul viitor va concura la seniori.

Performanța reușită de Lucian Popa acum este unică la nivel mondial: „Din câte știu eu, niciun sportiv nu a reușit până acum să câștige de cinci ori titlul de campion mondial.“

Competițiile de fitness includ mișcări de breakdance, în care Lucian Popa este expert

Avantajul breakdance

Lucian ne-a explicat care au fost cele două probe pe care le-a susținut în cadrul competiției din Ecuador.

„Partea de fitness este completată de gimnastică. În competiții sunt două probe. Prima este «rutina» în care ai o gimnastică în care se combină elemente din gimnastică ritmică, breakdance, elemente de acrobații. A doua este proba de poziții obligatorii, la fel ca la culturism. Marele meu avantaj este faptul că eu practic de mulți ani breakdance. Dar am adăugat și multe elemente care provin din acrobații dificile de la circ“, ne explică Lucian, care se pregătește la Metalmorphose Gym și la Zenity Spa.

14 ore pe zi la sală

Fitness-ul este un sport extrem de costisitor. „Trebuie să acord o atenție deosebită alimentației. Totul trebuie să fie proaspăt, cu mare valoare biologică. În perioada de pregătire a unei competiții, aproximativ cu trei luni înainte, totul trebuie calculat minuțios. Doar alimentația mă costă aproximativ 1.000 de euro. Tot cam atât ajung și suplimentele, proteine, aminoacizi“, ne explică Lucian.

Pentru a-și putea permite asemenea cheltuieli, tânărul este nevoit să muncească și câte 14 ore pe zi. „Îmi place foarte mult ceea ce fac și acord acestui sport aproape tot timpul meu. Lucrez ca instructor și antrenor personal la cele trei săli unde mă și antrenez. În plus, fac pregătire fizică, de două ori pe săptămână, cu echipa de fotbal Știința Miroslava. Practic, plec dimineața de acasă și ajung seara“, precizează sportivul, care, în puținul timp liber avut la dispoziție, merge la breakdance și, mai nou, a descoperit drumețiile montane.

Lucian recunoaște că programul foarte încărcat nu este tocmai pe placul prieteni sale, dar se bucură că aceasta a reușit să înțeleagă cât de important este pentru el sportul.

Lucian Popa, Robocop de Iași. Alimentația îl costă 1.000 de euro pe lună

S-a apucat de fitness răspunzând la o provocare

Pasiunea pentru acest sport a venit pentru Lucian mai mult dintr-o joacă. În urmă cu șapte ani, provocat de un prieten a mers cu acesta la sală și de atunci a prins drag de fitness.

„Totul a pornit ca un răspuns la o provocare venită din partea unui prieten, aceea de a merge la sală. Pe urmă, în 2012, am ajuns la CSM Iași, sub îndrumarea antrenoarei Felicia Russ, și de atunci au început să vină și rezultatele. În acel an am luat locul al doilea la Campionatul Mondial, după care, din 2013, am luat mereu primul loc“, menționează Lucian Popa.

Vrea să facă master în nutriție

Sportivul ieșean va continua și la seniori să reprezinte CSM Iași, dar nu ascunde faptul că și-ar dori să-și facă propriul club.

„Am început la CSM Iași și vreau să continui aici, chiar dacă am primit ceva oferte. Sincer, aș vrea să ajung să am propriul meu club și propria sală. Până atunci, de anul viitor voi participa la un proiect al celor de la Știința Miroslava care vor face o secție de culturism și fitness, unde voi fi antrenor“, zice Lucian Popa, care se pregătește acum pentru Campionatul Național de Street WorkOut.

Pasionat de un stil de viață sănătos, tânărul a absolvit anul acesta Facultatea de nutriție, la UMF Iași, iar anul viitor vrea să înceapă un master pe această linie, la UMF Cluj.

„Vreau să fiu un antrenor complet și să am o pregătire solidă pe linie de nutriție sportivă. Vreau să fac un master în nutriție sportivă, iar ca variante ar fi în Anglia sau la Cluj. Probabil că voi alege Clujul deoarece este mai aproape de casă“, menționează tânărul.

Relaxare la Campionatele Mondiale din Ecuador, făcând echilibristică pe linia ecuatorului

Ce mănâncă Lucian Popa într-o zi de pregătire

Pentru a putea face față unui program intens de pregătire, Lucian Popa are nevoie de o alimentație bogată, de aproximativ 3.000 de calorii.

Iată cum arată mesele unei zile de pregătire pentru Lucian:

Masa 1: o omletă de zece albușuri, o jumătate de avocado, 100 g spanac, roșii, ardei gras și puțină ceapă

Gustarea 1: un shake proteic

Masa 2: piept de pui cu orez

Gustarea 2: 50 g de alune

Masa 3: un antricot de vită cu cartofi dulci și salată de crudități

Masa 4: 200 g de piept de pui sau curcan cu orez brun integral și o salată

Gustarea 3: un shake proteic și un iaurt grecesc

Masa 5: 2-300 grame file de pește cu legume la grătar.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30