fbpx
 
Afacerea „Chirica la PNL”: toate explicațiile care vă lipsesc

Afacerea „Chirica la PNL”: toate explicațiile care vă lipsesc


Venirea lui Mihai Chirica în PNL era anunțată pentru luna octombrie, după ce sondajul din iulie îl dădea cu 50% intenție de vot la Primărie. Schema a picat, pentru moment. Veneau, odată cu el, Mugur Cozmanciuc, de la Neamț, ca președinte județean, și Dan Marian, de la Huși, că secretar general al filialei. Fostul democrat-liberal e un combinagiu notoriu și e cu un picior în pușcarie.

Asimionesei s-a oferit, ca în toate situațiile fetide, să fie cureaua de transmisie, iar Dan Marian cuplase la Vasile Blaga și totul părea rezolvat. Filiera pedelistă din PNL încăleca unul dintre cele mai mari județe din țară și hegemonia la nivel local ar fi fost totală, pentru încă două mandate. Aș vrea să se înțeleagă că asemenea montaje nu sunt gratis.

Numai că Orban nu s-a lăsat convins. Niște fise de evaluare arătau un altfel de personaj decât cel cunoscut la București, contând, într-o anumită măsură, chiar și câteva materiale din REPORTER. Chirica a fost blocat de o aripă ultra-radicală din PNL, susținătoare a platformei "zero compromisuri, reușim prin noi înșine".

În PNL există o falie, care se lărgește, între cei care vor o politică pragmatică, în jurul cifrelor seci din sondaje, cu deschidere spre întreg establishmentul politic, cu negocieri teritoriale, inclusiv a legilor și a fondurilor publice, și cei care cred cu ardoare într-o identitate neoliberală, cu accent național clar antipesedist, care îndeamnă la loialitate și sacrificii pentru câștigarea Puterii. Unii vor accesul la resurse prin orice mijloace, alții cer abstinență și promit mântuirea printr-o victorie răsunătoare în alegerile la termen, circulând chiar și o profeție internă privind tsunamiul care va mătura PSD de pe podiumul Puterii.

Vă dau un exemplu, dar sunt mult mai multe, nici nu bănuiți: Paul Kmen e în continuare director național la APIA, numit direct de ministru, în plină epocă PSD. De mult nu mai face parte din viața PNL, dar, dacă o să-l întrebi prin mai 2020, o să spună că e liberal.

Chirica e rezultatul unui calcul pragmatic al câtorva baroni PNL, printre care Flutur și cei din Ardeal, bineînțeles considerentul economic fiind primordial. Montajul e mai amplu, deasupra Cupolei locale stă patronul Conest, asociat în proiecte rezidențiale de sute de apartamente cu un milionar sucevean, afilitat PDL-PNL. Soarta Iașului este mai puțin importantă în stratosfera politică decât soarta Conest, un lucru pe care marea masă electorală nu îl percepe. 10 familii din Olimp pot trage sforile împotrivă unui oraș întreg. Pentru Viorel Cozma este vital să continue cu Mihai Chirica, e mai important decât orice altceva în viață. Vin marile proiecte cu decontări după 2020 (e vorba de vreo 60 milioane de euro) plus suprapunerea cu următorul ciclu bugetar la fonduri europene (2021-2027). Între 2020 și 2023 (adică următorul mandat de primar), aportul de investiții europene va fi maxim.

Montajul e și mai complicat de-atât, sunt interese și în zona unei mari multinaționale conduse în România de foști pedelisti care, dintr-o dată, își doresc reintrarea în politică tot sub masca PNL. Și aceștia au nevoie la Iași tot de Chirica.

Deci o cleptocrație care simte mirosul de hoit al PSD îl împinge pe Mihai Chirica, deținătorul unui monopol mediatic și politic local moștenit de la Nichita, pe coama acelui val, numit al "schimbării". Primarul din Iași e un unicat în România: el este și la Putere în Consiliul Local, având tot sprijinul mogulilor imobiliari și al organizației municipale PSD, dar și liderul Opoziției, îmbrăcat în blană liberală, perceput de marele public și de influencer-ii de la București ca un mare antipesedist și reformator. Mihai Chirica e o struțocămilă care, în mod natural, nu ar putea supraviețui, neputând păcăli, un timp atât de îndelungat, atât de mulți oameni, dând lecții de bune-practici, dar ascunzând o avere ilicită în Frasin-Suceava, adjudecând arbitrar licitații pe sume uriașe, finanțând la negru sau din bani publici micul sau trust mediatic, lăsându-se adoptat de Grupul Pașcani-"Big Six" din imobiliare, având, oficial, terenuri și vile primite de la Conest, marele beneficiar al banilor publici, Tel Drum-ul Iașului, și conducând ca un satrap administrația publică, întorcând-o în anii '80, cu blocarea accesului la informație și cu întreținerea unei nomenclaturi formate din rude și prieteni apropiați.

Un asemenea mutant nu ar putea respira și rămâne în viață. Cum se explică? Printr-o afiliere la anumite nuclee din zona Serviciilor, atât de subtilă încât o știu toți. Că așa-i România, încă sub fascinația marii oculte cu epoleți, moștenire a mentalității preistorice create în jurul vechii Securități. Dacă nu ești cumva sub aripa unui veteran mega-conspirat, dacă nu ai un canal deschis cu "structurili", nu ești om serios în politică. Nu vă uitați la tot rahatul pe care îl mănâncă Dragnea cu polonicul, e încolțit și atacă, dar în privința implicării Serviciilor în politică are dreptate, fenomenul există, chiar și diminuat. El a fost acolo, a tăiat soriciul cu ei, i-au deschis un pic ușile, i-au ridicat vălul de pe ochi, omul știe ce-a văzut.

Mihai Chirica e cercetat de 3 ani în Dosarul Skoda, de doi ani e inculpat, iar cazul zace la sertar, fără nicio logică. El ar trebui clasat sau trimis în judecată. N-are dreptate Dragnea când spune că trebuie dat un termen rezonabil? Puțini știu, informația ar trebui să fie o revelație, dar, timp de 1 an, DNA Iași a instrumentat afacerea fără să incrimineze falsificarea raportului de necesitate care a dus la cumpărarea celor patru mașini Skoda. Inimaginabil, lipsea miezul infracțiunii, care arată premeditarea și intenția de ascundere a faptelor penale. Procurorul DNA nu s-a gândit la această pistă banală, existând denunțător, decât după ce scandalul mediatic a luat amploare. Dosarul Skoda a fost refăcut cap-coadă, falsul a fost documentat, există dovezile, dar tot procesul stă blocat. Inculpatul Mihai Chirica stă de doi ani fără grijă, dând lecții altora.

Asta vrea să absoarbă PNL, prin politica unei schimbări mincinoase. Există încă o doză semnificativă de incertitudine în privința deciziei. Esența o reprezintă conflictul latent al celor două mari blocuri din PNL - cel autentic și cel pseudo-pesedist. Cine va câștiga va hotărî soarta lui Chirica, dar mai e până atunci. Aripa anti-Chirica din PSD Iași (că și aici interesele sunt împărțite) își râde în barbă, lansând, pe surse, scenariul Afacerii Chirica: să-l ia liberalii și apoi avem grijă să-l compromitem definitiv și să-l scoatem în decor cu 6 luni înainte de alegeri. E și ceea ce-i reține pe liderii PNL să-l adopte rapid. Le e frică de țeapă. 

Dar istoria recentă arată că baronii cu 3-4 dosare în anchetă sau chiar cu trimiteri în judecată au fost aleși de popor, în orașe mari, ca Baia Mare sau Brașov, chiar și fiind după gratii. Problema e dacă Scutaru la Brașov a făcut treabă, în timp ce Chirica la Iași nu. Problema e la Iași dacă va conta ce vrea poporul sau ce vrea o oligarhie formată din maxim 10 familii. Asta am tot vrut să vă spun cu acest text-fluviu.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: