fbpx
 
OCCIDENTALII NE VOR MAIDANEZII. De anul trecut, sute de câini din Pașcani latră în franceză

OCCIDENTALII NE VOR MAIDANEZII. De anul trecut, sute de câini din Pașcani latră în franceză


În ultima perioadă a devenit o adevărată modă la nivel internațional ca oamenii cu bani să adopte câini fără stăpân. O ieșeancă, mare iubitoare de animale, a intrat în legătură cu o asociație din Franța, Axi Hope, care o ajută să intermedieze adopțiile internaționale. Marusia Oanea a reușit să salveze astfel, anul trecut, 223 de câini care și-au găsit stăpâni în Franța, Belgia și Elveția. Toată activitatea ei de salvare, vaccinare, sterilizare și trimitere a patrupedelor în Franța este pro bono, Marusia făcând totul doar din dragoste pentru căței.

De cinci ani are grijă de aceste animale

Marusia Oanea, din Pașcani, este o mare iubitoare de animale și are grijă de câinii fără stăpân de mai bine de cinci ani. „Sunt niște suflete de care trebuie să aibă cineva grijă. Eu de mult timp am grijă de căței abandonați. Cred că am salvat până acum câteva sute de câini. Fie erau găsiți de mine, fie cunoștințe îmi aduceau câini abandonați de care aveam grijă, pe banii mei, și pe care îi țineam la mine în curte. Prin 2015, am aflat că sunt asociații care se ocupă de acești căței. Așa am ajuns să intru în Asociația Axi Hope Pașcani, unde am devenit vicepreședinte“, ne spune Marusia, care are o afacere de comerț cu îmbrăcăminte în Pașcani.

Franțuzoaica Chenoa iubește câinii din Pașcani

Ajutor primit din Franța

Asociația Axi Hope Pașcani făcea parte din marea asociație franceză Axi Hope. Așa a ajuns Marusia Oanea să intre în legătură cu Celia Chenoa, președintele asociației franceze. „Celia mi-a fost de mare ajutor. După ce ne-am văzut de mai multe ori și a văzut care este activitatea mea, a început să ne ajute cu hrană pentru câini și să plătească tot ce înseamnă medicamentația și sterilizarea acestora. Colaborăm cu Lucian Radu, medic veterinar din Pașcani. Facturile emise de acesta sunt trimise direct la Axi Hope, în Franța“, precizează Marusia.

Peste 200 de adopții

La început, asociația franceză a avut mai multe persoane în conducere, însă în urma unor discuții, o parte dintre acestea au format o altă asociație. Marusia Oanea a continuat să colaboreze cu Celia Chenoa, devenind membră Axi Hope Franța și renunțând la Axi Hope Pașcani.

Adopția câinilor prin intermediul asociației franceze presupune o întreagă procedură. „Cei interesați contactează asociația. Uneori iau legătura și cu mine și le trimit poze și istoria cățeilor. Li se fac vizite acasă pentru a vedea dacă, într-adevăr, pot adopta un cățel. La finalizarera procedurii, câinii sunt trimiși în Franța și ajung la familia adoptatoare. Anul trecut, am trimis 223 de câini“, ne explică Marusia.

Câinii sunt transportați în Franța cam o dată la o lună și jumătate. „Asociația din Franța are un contract încheiat cu o firmă din Iași care asigură transportul. Fac aproximativ trei zile până în Franța și trebuie să li se asigure condiții speciale. Trimitem aproximativ 30-40 de câini la un transport. Acolo, cățeii beneficiază de condiții foarte bune și, din numărul total de câini trimiși anul trecut, au fost doar unul sau două cazuri în care adoptatorii au renunțat la ei“, menționează Oanea.

Marusia este un înger păzitor pentru căței

20-30 în propria curte

Locuind la casă, în Pașcani, Marusia Oanea are grijă de căței în curtea ei.

„Mai tot timpul am câte 20-30 de căței la mine în curte. Nu este simplu să faci asta, dar eu chiar iubesc aceste animale. Mulți dintre ei sunt găsiți bolnavi sau răniți și atunci trebuie să le acorzi o atenție specială. O parte îi mai țin la Florin Lăcătușu și Alice Loghin, alte persoane din Pașcani implicate în asociație. Am pățit de multe ori să mă trezesc cu căței aruncați la mine în curte de către cei care știu că mă ocup cu asta. Nu am ce să fac. Mi-e milă de ei și nu-i pot abandona“, adaugă femeia.

Vor să facă padoc la Pașcani

Șefa asociației franceze, Celia Chenoa, intenționează ca anul acesta să amenajeze un padoc de aproximativ 100 de locuri la Pașcani. „Am vorbit de multe ori cu Celia și s-a convins de faptul că ar fi bine să facem un padoc aici. Ar fi vorba de aproximativ 100 de locuri. Am început să facem demersurile în acest sens, dar ne lovim de birocrația de la noi. Municipalitatea nu face nimic pentru acești căței abandonați, în schimb pune bețe în roate oricui încearcă să facă ceva. Anul trecut, în vară, Axi Hope Pașcani a demarat acest proiect, dar au apărut niște discuții și nu am vrut să fiu implicată în așa ceva. Eu fac totul din dragoste pentru aceste animale și pe banii mei“, zice Marusia.

Chenoa: „Orice cățel are un suflet”

Președintele Axi Hope, Celia Chenoa, susține că nu a avut un motiv anume pentru a ajuta adopția de câini fără stăpân din România. „Sunt implicată în această activitate de mulți ani și pur simplu viața a făcut să activăm în România. Până la urmă, orice cățel are un suflet, fie că este din Franța sau România. Întreaga noastră echipă face muncă voluntară pentru ajutorarea acestor suflete și pentru a veni în ajutorul celor care își doresc un cățel care să-i iubească și care să nu fie neapărat perfect, să fie de rasă“, susține Celia Chenoa.

Site-ul https://www.savethedogs.eu este destinat adopțiilor din România, destinația fiind țări din Occident

Maidanezii, o modă în străinătate

În ultimii ani, în străinătate, a devenit o adevărată modă să ai ca animal de companie un câine care nu este de rasă. În Franța, Belgia sau Israel, multe persoane au ales să adopte un câine fără pedigree. În Spania, mulți iubitori de animale au decis ca, pe lângă câinele de rasă pe care îl au, să adopte și un maidanez.  „Câinii de rasă sunt pretențioși, în timp ce aceștia sunt mai rezistenți, mai prietenoși și nu fac mofturi la mâncare“, explică Marusia Oanea.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30