Neverosimil: toți senatorii PSD Iași au votat împotriva măririi alocației pentru copii de la 84 la 150 de lei

Neverosimil: toți senatorii PSD Iași au votat împotriva măririi alocației pentru copii de la 84 la 150 de lei

Războiul politic se răsfrânge asupra unor decizii care privesc soarta copiilor. Cel mai recent episod a avut loc săptămâna trecută, în Senat, unde s-au votat două proiecte de lege extrem de importante, pentru creșterea alocațiilor. Toți cei trei senatori PSD ieșeni (foto sus: Doru Pănescu, Vasilică Toma și Victorel Lupu) au votat împotrivă, în timp ce senatorul USR Iași, Dan Lungu, nu a votat deloc pentru că nu i-a plecat avionul din Iași. Singurul vot „pentru“ a venit din partea senatoarei PNL Iulia Scântei, partidul ei fiind inițiatorul legilor. Ambele proiecte au picat.

PSD a promis, dar s-a răzgândit

Săptămâna trecută au fost votate în Senat două proiecte de lege privind majorarea alocațiilor pentru copii. O propunere legislativă viza modificarea alin.(1), lit.a) şi b) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, iar cealaltă completarea alin.(1) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii.

Cei trei senatori PSD ieșeni, Victorel Lupu, Vasilică Toma și Doru Pănescu au votat împotrivă la primul proiect legislativ. Senatorul USR Iași, Dan Lungu, și senatorul PNL Iași, Iulia Scântei, nu au votat deloc.

La cea de-a doua propunere legislativă, cei trei pesediști au votat din nou împotrivă, în timp ce Dan Lungu nu a votat deloc, iar Iuliana Scântei a votat „pentru“.

Senatul, prin majoritatea PSD-ALDE, a respins cele două propuneri legislative, urmând ca acestea să fie supuse votului în Camera Deputaților.

Cu toate că Guvernul PSD a anunțat încă din 2017 că alocațiile pentru copii se vor majora, până acum acest lucru nu s-a întâmplat, alocațiile rămânând la nivelul din 2015.

Liberala Scântei face comparații cu alte țări

Imbold pentru stimularea creșterii natalității

Senatorul PNL Iulia Scântei consideră că votul a fost atât unul economic, de politici publice, dar și de stimulare a creșterii natalității. „A fost un vot rațional. Din 2015, alocațiile nu au mai fost majorate. Pentru alte categorii vulnerabile au existat creșteri, dar pentru copii nu. Probabil pentru că aceștia nu votează! Pe o scară de la 1 la 15, România se află la 1,2 la nivel european. Asta în condițiile în care sunt țări unde alocația este 200 și 265 de euro. Țări unde populația este îmbătrânită, Luxemburg, Finlanda sau Olanda se află la nivelul 15 pe acea scală privind valoarea alocațiilor. Pentru că acolo există într-adevăr politici publice“, spune Scântei.

Senatorul PNL apreciază că majorarea alocațiilor pentru copii nu trebuie privită ca o politică socială. „O țară nu există dacă nu are populație. Noi avem peste 400.000 de copii români născuți în ultimii ani în străinătate și care e puțin probabil să mai revină în țară. Dacă nici pe cei născuți aici nu-i susținem, atunci nu vom mai avea forță de muncă în 25-30 de ani. E normal să-i susții pe cei care vor reprezenta forța activă. La noi, PSD se uită ce bani se vor cheltui anul acesta sau ce bani pot fi furați“, menționează Scântei.

Dan Lungu crede că proiectul va reapărea

Lungu: „PSD va plagia legislativ acest proiect“

Senatorul USR Dan Lungu spune că nu a votat deoarece nu a reușit să ajungă la timp. „A fost anulat din cauza ceții avionul de dimineață, iar următorul a plecat cu întârziere. Nu am reușit să prind plenul de la început. Cele două legi aveau raport de respingere. USR a votat împotriva raportului de respingere, pentru mărirea alocațiilor pentru copii, dar majoritatea PSD-ALDE a decis respingerea proiectului“, explică Lungu.

Senatorul USR consideră că majoritatea a respins acest proiect tocmai pentru a veni cu unul asemănător și să-și aroge meritele. „Nu ar fi prima dată când cei de la PSD resping o lege bună dacă nu este inițiată de ei. De regulă, vin cu o inițiativă ușor schimbată, cu același fond, pe care o trec la vot și își arogă meritele. O formă de plagiat legislativ, am putea spune“, precizează Lungu.

În schimb, Iulia Scântei susține că PSD ar fi putut include creșterea alocațiilor în bugetul pe anul acesta, dacă ar fi vrut ca inițiativa să le aparțină. „Au fost proiecte inițiate de PNL. Dacă PSD ar fi vrut, într-adevăr, să susțină creșterea alocațiilor, ar fi avut posibilitatea să includă aceste creșteri în buget, dar nu au făcut-o. PNL a formulat amendamente, pe care le vom susține în comisii“, zice Scântei.

Toma: „O propunere populistă din partea PNL“

Senatorul PSD Vasilică Toma pune votul negativ pe seama lipsei unui program coerent din partea PNL. „Propunerea legislativă a colegilor de la PNL a fost redactată fără a indica sursa de finanțare și nu cuprinde toate categoriile de minori, care pot fi incluse. Astfel, nu se prevede și majorarea cuantumului alocației de stat pentru copiii cu handicap cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, ceea ce generează o discriminare pentru aceștia. Așadar, inițiativa celor doi membri PNL este doar un text populist, pe care doresc să îl promoveze în campaniile electorale care urmează în acest an, fără niciun fel de fundamentare și analiză a realității “, afirmă Toma.

Senatorul susține că PSD va majora alocațiile pentru copii. „În programul de guvernare avem în vedere să majorăm toate alocațiile pentru copii, așa cum am procedat și cu majorarea fondului de burse pentru studenți și cu acordarea facilităților de transport gratuit pe calea ferată sau cu majorarea ajutoarele acordate persoanelor cu handicap. În urma majorărilor alocărilor bugetare și a plafoanelor stabilite pentru acordarea bursei «Bani de liceu», mai mulți elevi vor beneficia în acest an școlar de suport din partea Ministerului Educației Naționale. Totodată, stimulăm participarea tinerilor la învățământul profesional și cel dual. În același timp, am promovat cadrul legal prin care angajatorii au fost stimulați să creeze locuri de muncă pentru absolvenții de studii superioare și ucenici“, adaugă Toma.

Pănescu: „Nu este indicat impactul asupra bugetului”

Senatorul PSD Doru Pănescu spune că a votat împotriva proiectului pentru că inițiatorii nu au indicat impactul asupra bugetului.

„În legătură cu respingerea legilor privind majorarea alocațiilor pentru copii, în Senat, săptămâna trecută, fac următoarele precizări:

  1. Fiecare dintre parlamentarii PSD a votat potrivit propriei convingeri, dovadă că în Senat au existat și colegi din PSD care s-au abținut.
  2. Eu personal am votat pentru respingerea acestor propuneri legislative din câteva considerente:

- în aceste propuneri legislative nu este indicat impactul asupra bugetului, nu sunt precizate măsuri, astfel încât să nu fie afectat deficitul bugetar, nu sunt precizate resurse bugetare pentru a aplica o astfel de mărire;

- proiectele legislative au fost prost formulate, lăsând loc unor interpretări cel puțin discriminatorii, dacă ne gândim la faptul că nu era prevăzut ca aceste majorări să poată fi aplicate și copiilor cu handicap, cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani;

- pe de altă parte, actuala guvernare a majorat salariile, așa că, dacă luăm în calcul totalul veniturilor care intră într-o familie, există deja o creștere consistentă. În plus, am luat în considerare şi faptul că urmează a fi acordate, chiar din acest an, o serie de facilităţi pentru copiii aflaţi în procesul educaţional. Astfel, chiar astăzi, în comisiile de specialitate, au fost avizate o serie de măsuri, cuprinse în bugetul de stat pentru anul 2019, care vor veni cu siguranţă în sprijinul familiilor cu copii (acordarea de rechizite, acordarea unei mese în şcoală, acestea fiind beneficii directe pentru copii, în timp ce o creştere a alocaţiei este gestionată de părinţi);

- nu în ultimul rând, e posibil ca PSD să aibă în vedere o creștere a cuantumului alocațiilor pentru copii, dar numai după o fundamentare corectă a mencanismelor de finanțare”, arată parlamentarul social-democrat.

REPORTER DE IAȘI a încercat să ia legătura și cu senatorul PSD Victorel Lupu care a votat împotriva celor două proiecte de lege privind alocațiile pentru copii, însă acesta nu a putut fi contactat.

300 de lei pentru cei sub 2 ani

Primul proiect, „Propunere legislativă pentru modificarea alin.(1), lit.a) şi b) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii“, prevedea majorarea cuantumului alocației cu 50% pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-2 ani, pentru a beneficia de o alocație în valoare de 300 de lei și cu 80% pentru copiii cu vârste cuprinse între 2-18 ani, pentru a beneficia de o alocație în valoare de 150 de lei.

„Din anul 2015 nu au mai existat modificări la legea privind alocațiile pentru copii. Astfel, în ceea ce privește copiii cu vârste de până la 2 ani, indicatorul social de referință (ISR) este 0,4, mai exact 200 de lei. În ce privește copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, dar și pentru liceenii de peste 18 ani, ISR este de 0,168, valoarea reprezentând 84 de lei. Vorbim de o sumă foarte mică, mai exact 2,8 lei pe zi per copil” se arăta în expunerea de motive a proiectului.

Majorarea cu rata inflației - respinsă

Cel de-al doilea proiect, „Propunere legislativă pentru completarea alin.(1) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii“, prevedea ca alocația să se majoreze anual cu 100% din rata medie anuală a inflației. „În anul 2015, alocația pentru copii a fost stabilită în cuantum de 84 de lei pe luna per copil. De atunci nu s-a mai intervenit sub nicio formă pentru a ajuta în vreun fel valoarea alocației, indiferent de evoluția prețurilor și a inflației. Se poate remarca ușor că ajutorul bănesc pe care îl primesc copiii și tinerii din România s-a diminuat în ultimii doi ani din cauza inflației, care a atins și cifra de 5,2% în anul 2018. Creșterea continuă a prețurilor la majoritatea produselor se reflectă în cheltuielile zilnice ale tuturor. În același timp, România înregistrează anual o creștere economică de care, în mod firesc, trebuie să beneficieze toate categoriile sociale, inclusiv copiii și tinerii. O primă măsură necesară este ajustarea valorii alocației cu indicele anual de inflație pentru a menține suma la aceeași valoare de piață, cu alte cuvinte să nu scadă“, se arăta în expunerea de motive a proiectului.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« August 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Go to top