fbpx
 

Items filtered by date: Miercuri, 31 Ianuarie 2018

Consilierul local Vlad Nedelcu a cumpărat o clădire, a luat autorizaţie de REPARAŢII, dar a dărâmat-o şi a ridicat o CONSTRUCŢIE NOUĂ. Specialiştii spun că este total în afara legii: Nedelcu avea nevoie de aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal, de autorizaţie de demolare şi apoi de construire. Altă ilegalitate: noua clădire este peste nivelul celei pe care a dărâmat-o. Instituţiile abilitate din Iaşi ştiu despre şantier, dar nu l-au controlat. O posibilă explicaţie a acestui abuz trecut cu vederea: pesedistul Nedelcu este unul dintre oamenii de încredere ai primarului Chirica, iar Mihaela Tulică, şeful din Poliţia Locală care verifică legalitatea construcţiilor din oraş, este cumătra aceluiaşi Chirica.

Vlad Nedelcu, consilier local PSD, a dărâmat o casă în centrul Iaşului şi construieşte alta, pe acelaşi loc, fără autorizaţie. A camuflat totul într-o autorizaţie de „reparaţii”, care este cu totul altceva. „La ce a făcut el acolo era nevoie de Plan Urbanistic Zonal. Orice metru pătrat de construcţie trebuie avizat. Nu s-au complicat, nu era la stradă, credeau că nu află nimeni”, spune un specialist consultat de REPORTER DE IAŞI.

 

Casa veche a fost rasă

Există fotografii care arată că pe strada 14 decembrie 1989 numărul 7, între Ştefan cel Mare şi Cuza Vodă, în curtea Bisericii Sfântul Dumitru Balş, a dispărut o casă şi a apărut o alta. Imobilul îi aparţine acum lui Vlad Nicolae Nedelcu, consilier local PSD, fiul fostei şefe de la Cadastru, Narciza Nedelcu.

În imagini poate fi văzut un zid nou-nouţ, cu fundaţie nouă. Oamenii din zonă spun că totul s-a petrecut fulgerător: azi au dărâmat, a doua zi au făcut fundaţia, apoi au zidit la foc automat. Au chiar şi imagini cu Narciza Nedelcu pe clădire, ţipând la muncitori să se grăbească.

De ce toată graba? Pentru că noul imobil este ilegal dintr-un capăt în altul. „Cotele vechii clădiri nu sunt respectate. În momentul în care pe o autorizaţie de reparaţii pui fie şi un metru pătrat în plus, automat ai nevoie de Plan Urbanistic Zonal - PUZ. Acolo, se vede cu ochiul liber, sunt sute de metri pătraţi în plus, a făcut un nivel peste clădirea originală”, explică arhitectul Andrei Ciuhodaru, unul dintre cei care au sesizat ilegalitatea.

 

Cum era legal?

Vlad Nedelcu are autorizaţia de reparaţii nr. 955 din septembrie 2017, luată la foc automat, la câteva luni de la depunerea actelor. Conform documentului, trebuia să consolideze clădirea pe care o deţine, s-o tencuiască, să-i repare acoperişul şi avea voie să-l mansardeze. Asta înseamnă că era la cota clădirii de alături, la acelaşi nivel.

Ce a făcut în realitate: a ras clădirea (trebuia autorizaţie de demolare) şi a reconstruit o alta (trebuia PUZ şi autorizaţie de construcţie), cu un nivel peste ce exista în trecut. Aceştia erau paşii normali, care ar fi durat o veşnicie cu birocraţia din Serviciul de Urbanism din Primăria Iaşi. Autorizaţie ar fi primit, până la urmă, pentru că imobilul nu era pe lista monumentelor istorice.

Am fost sesizaţi despre această problemă, o cunoaştem de mai multe zile, nu avem cum să intervenim. Este centrul oraşului, dar ne-am interesat despre situaţie. Este de competenţa Controlului Urbanism şi a Inspectoratului de Stat în Construcţii. Nefiind o casă monument, nu putem opri noi şantierul”, a spus Virgil Băbâi, şeful Direcţiei pentru Cultură Iaşi.

 

Într-o grabă. Cu dovezi.

Martorii povestesc că Narciza Nedelcu a supravegheat personal lucrarea în momentele critice. „S-a urcat pe acoperiş, ţipa de acolo la muncitori să se grăbească”, spun locuitorii unei case de alături. Există şi alte imagini, este drept că neclare, cu fosta şefă de la Cadastru, dar cei care le-au făcut jură că ea este.

Graba familiei Nedelcu este confirmată şi de un document depus luni, 29 ianuarie, la Primăria Iaşi. Surse apropiate primarului Mihai Chirica au explicat că Vlad Nedelcu a depus o declaraţie fiscală privind valoarea reală a lucrărilor executate, în baza autorizaţiei de reparaţii. Este un document care se depune abia la finalizarea unui şantier. Imaginile realizate tot luni arată că abia a fost fixată tabla pe acoperiş, nici vorbă despre o investiţie finalizată.

 

Nedelcu: „Nu am dărâmat”

Ce spune consilierul local Vlad Nedelcu despre şantier? Că nu a dărâmat nimic şi că a respectat întocmai autorizaţia de reparaţii. Pus în faţa dovezilor că a dărâmat o clădire şi a refăcut-o, mai ales că se vede din avion zidul nou, a precizat: „Nu am dărâmat nimic. Ce vedeţi acolo este o înlocuire a cărămizilor care nu se mai putea folosi, fiind degradate, cu altele noi”.

Nu a luat în calcul însă o altă declaraţie a unui om apropiat de şantier: preotul Bisericii Sfântul Dumitru Balş, părintele Cristian Rotaru. Cel care ştie şi ce era înainte, vede şi ce a crescut acum. „Şi eu am fost uimit când am văzut ce face. Iniţial, mi-au arătat nişte schiţe, planşe, totul era la nivelul casei de alături, nu s-a vorbit nimic despre dărâmare. Acum văd că fac altceva aici. Am înţeles că au fost probleme cu tipul de mortar care era folosit la casa originală, dar mai multe detalii nu am”, a spus preotul.

 

Fără răspuns de la Poliţia Locală

REPORTER DE IAŞI A solicitat o declaraţie oficială de la Poliţia Locală, care are în componenţă Serviciul de Control Urbanism. Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale, a declarat: „Am fost într-o verificare la acea adresă în luna noiembrie, dar nu începuseră lucrările, n-am găsit nimic neconform cu autorizația. Ne vom sesiza din nou dacă apar informații în spațiul public și vom merge din nou în control”. 

Şef la Control Urbanism este Mihaela Tulică, cumătra primarului Mihai Chirica, cel care i-a botezat fata în 2013. La concursul de anul trecut, Mihaela Tulică, soţia şefului de la Jandarmi, nu a avut contracandidat. Fusese numită interimar pe post la finalul anului 2016 şi a avut la concurs 189 de puncte (93.80 la proba scrisă, 95.20 la interviu).

Mihaela Tulică este șefa Control Urbanism, din cadrul Poliției Locale, iar nașul copilului său este primarul Mihai Chirica. Or Vlad Nedelcu este tot protejatul lui Mihai Chirica.

Ce caută acest „măscărici“ la cârma unui oraş ca Iaşul?

titlul unui articol din 2013 despre Nedelcu, din Ziarul de Iaşi

Clovnul politicii ieșene s-a făcut investitor imobiliar. O poză cu Liviu Dragnea poate prinde bine, chiar dacă e dușmanul declarat al lui Mihai Chirica)

 

Consilierul Vlad Nedelcu a ajuns pentru prima dată în Consiliul Local în 2012, pe listele PPDD. În cei 4 ani de mandat s-a făcut de râs prin declaraţii, fostul edil Gheorghe Nichita luându-l în râs de mai multe ori în timpul şedinţelor.

A investit într-un imobil de apartamente situat în Valea Lupului. Blocul, amplasat pe strada Canarilor, are două nivele, o zonă mansardată şi este vândut. Imobilul a fost finalizat în 2016, apoi consilierul s-a ocupat personal de vânzarea celor 11 apartamente.

Conform declaraţiei de avere, deţine un teren agricol de 2,3 hectare şi trei terenuri intravilane. Mai are încă trei apartamente cumpărate în trecut, un BMW din 2008 şi o Lada din 1979, precum şi o colecţie de artă evaluată la 150.000 de euro, cărţi, reviste şi cataloage de 15.000 de euro şi porţelanuri, covoare şi mobilier de 12.000 de euro. Mai nou, este acţionar al televiziunii locale Iaşi TV Life.


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, Marius Bodea, Preşedintele Biroului Politic Local al PNL Iaşi, împreună cu Răzvan Timofciuc şi Etienne Ignat, consilieri locali, au adus în discutie subiectul poluării din Municipiul Iasi. Această conferință de presă vine în urma şedinţei de Consiliu Local de ieri în care “primarul Mihai Chirica a proferat mai multe minciuni și chiar enormități cu privire la subiectul poluării”.

“Înainte de toate, e important de precizat că România a fost inclusă de către Comisia Europeană într-un grup de nouă ţări care încalcă normele de calitate a aerului. Într-o comunicare oficială de ieri, purtătorul de cuvânt al Comisiei a transmis ultimul avertisment înainte de aplicarea sancţiunii financiare. România este în această situaţie din cauza Iaşului, în primul rând. Suntem singurul oraș mare din ţară care, în acest moment, nici măcar nu avem în dezbatere un Plan de Calitate al Aerului, spre deosebire de Bucureşti sau Braşov”, a spus Marius Bodea.

Planul de Calitate al Aerului întocmit de catre Primărie a fost respins de trei ori de catre Agenția pentru Protecția Mediului. În acest moment, România riscă o amendă de circa 1,7 milioane euro în cazul în care Iaşul, Braşovul şi Bucureştiul nu implementează planuri pentru îmbunătăţirea calităţii aerului. Suma este o estimare din martie 2015 a Ministerului Mediului, dar la aceasta se adaugă penalităţi de întârziere ce variază între 2.000 şi 124.000 euro/zi.

“Cei de la Ministerul Mediului au spus clar că sunt direct răspunzători cei din Primării dacă nu reuşesc până la sfârşitul primului trimestru al anului viitor să aprobe prin hotărâre de CL acest plan. Înainte de toate, se pare că sunt două abordă  ri total opuse: primarul și cei din conducerea Primăriei au identificat doar cauze externe cu privire la poluarea din Iasi, multe dintre ele hilare, care au și fost enuntațe în ședința de CL. Noi, liberalii, spunem că majoritatea cauzelor pentru nivelul ridicat de poluare țin de lipsa de iniţiativă a Primăriei Iași si, parţial, de cauze externe”, a spus Marius Bodea.

Acesta a precizat că este “ridicol” ca primarul să dea vina pe “curenţii de aer poluat aduşi din Ucraina”, pe ”poziţionarea staţiilor de măsurare” sau pe ”privatizările făcute în exces”.

“Mihai Chirica a spus în 2015 că depășirile au fost cauzate de lucrările de la Aeroport din anul 2014. În 2016 a venit cu povestea aberantă că o shaormerie a viciat măsurătorile de la stațiile de monitorizare a aerului pe parcursul anului 2015. În 2017 a spus că este ”sabotat” de cei de la APM și că mașinile Second-Hand sunt principalul factor poluator. În 2018 a spus că în 2017 au fost curenții de aer din Ucraina și...că au fost privatizări excesive în Iași care au cauzat poluare. Există o lipsă totală de coerență a Primăriei cu privire la problema poluării”, a spus Marius Bodea.

”Voi deschide în instanță un proces împotriva primarului, obligându-l să mă despăgubească pentru că respir un aer poluat. Invit alături de mine orice ieșean în acest demers. Acțiunea în justiție este perfect legitimă. A fost practicată și de alte țări ale UE și a fost câștigată tot  timpul. Totodată, PNL Iași va începe o campanie de conștientizare a ieșenilor asupra riscurilor la care sunt supuși pentru că respiră mai mult praf decît aer”, a spus Marius Bodea.

Etienne Ignat, consilier local, a declarat că, de când Mihai Chirica este la conducerea Primăriei, din 2015, s-au triplat depăşirile la particulele în suspensie PM10.

“În 2017, am avut 183 de depăşiri. Asta înseamnă de 5 ori peste limita maximă admisă. Condamn lipsa măsurilor care ar trebui întreprinse de către Primăria Iaşi. În 2017, Iaşul a fost un magnet pentru praful venit din Ucraina, nu un magnet pentru investiţii. Evident, dacă luăm de bună enormitatea celor din Primărie că poluarea este din cauza curenţilor de aer poluat din Ucraina… De fapt, cauzele pentru nivelul de poluare sunt generate de lipsa de investiții și inițiativă a primarului, care a ajuns să copieze sub nume propriu până şi iniţiativele consilierilor locali din Opoziţie. Îi aduc în vedere domnului primar că județele învecinate Iașului au depășiri ale nivelului de poluare în 2017 mult mai puține. De exemplu, Suceava are 24 depășiri, Botoșaniul 18 depășiri, Neamțul o singură depășire, iar Vasluiul 0, în condițiile în care legea permite maximum 35 depășiri într-un an. Aceste orașe nu au încălcat prevederile legale. Acest lucru arată că afirmația cu curenții de aer poluat din Ucraina nu stă în picioare”, a declarat Etienne Ignat, consilier local.

 Marius Bodea a argumentat că poluarea din Iași este datorată, în mare parte, de lipsa de inițiativă a Primăriei pe problemele mari, sistemice ale Iașului. Acesta a oferit câteva exemple:

  • Lipsa unui de plan de sistematizare urbanistică și de circulație a orașului în lipsa unui nou PUG, adaptat la realitățile economice și sociale ale orașului, duce la construcția haotică în oraș, fără locuri de parcare, spații verzi și condiții urbanistice minimale. Această dezvoltare urbanistică haotică, întreținută premeditat de Primărie, generează trafic sufocant, creează situații în care mașinile sunt parcate pe fâșiile de pământ.
  • Lipsa unui transport public metropolitan pentru a oferi o alternativă celor care rezidențiază în localitățile din proximitatea Iașului, duce la situația în care aproximativ 30.000 de ieșeni vin cu mașinile zi de zi în oraș, din aceste localități limitrofe.
  • lipsa unor ”magistrale” de piste de biciclete funcționale, nefragmentate.
  • transport public predictibil, modern, care să ofere siguranță și confort.
  • park & ride la intrările din oraș, corelat cu transport public metropolitan, pentru a încuraja ieşenii din zona metropolitană să îşi lase maşinile la intrarea in oras.
  • optimizarea sistemului de management al traficului. Este responsablitatea directă a primarului Chirica, ca președinte al Comisiei de Circulație.
  • lipsa spațiilor verzi! În prezent, Iaşul are o suprafaţă de spaţiu verde de maximum 10 mp/locuitor, în condițiile în care legea ne obligă să avem minim 20 mp/locuitor.

 Răzvan Timofciuc, consilier local, a prezentat un Proiect de hotărâre de Consiliul Local pentru a crește suprafața de spațiu verde în Iași.

”Vegetaţia -„plămânii oraşelor” - are capacitatea de a elimina praful şi gazele nocive, captând 50% din praful atmosferic, funcţionând ca o barieră biologică de epurare microbiană a aerului. Iașul are o suprafață de spațiu verde de maximum 10 mp/locuitor în zonele cu densitate mare de locuitori. Este o statistică alarmantă, în condițiile legea națională prevede minimum 20 mp/locuitori, directivele europene 26 mp/locuitor, iar Organizația Mondială a Sănătății 50 mp/locuitor. Suntem mult în urma marilor orașe. La Cluj există o suprafață de 25,3 mp/locuitor, la Oradea  de 25 mp/locuitor, la Craiova de 33 mp/locuitor, pentru a da numai câteva exemple”, a spus Răzvan Timofciuc.

Acesta a prezentat un proiect de hotărâre privind stabilirea suprafeţelor minimale de spaţii verzi pentru lucrările de construcţii şi amenajări autorizate pe raza municipiul Iaşi.

Mai exact, consilierii locali vor să reglementeze ca dezvoltatorii imobiliari care construiesc pe raza Municipiului Iași să construiască minim 10mp de spațiu verde/locuitor, și nu 2 mp, cât prevede legea în acest moment.

”Noutatea pe care noi o aducem este că oferim posibilitatea dezvoltatorilor imobiliari să amenajeze suprafațe de spaţii verzi din categoria parcurilor, scuarurilor, aliniamentelor plantate, acoperișului verde, atriumului, balconului verde, perete verde sau să amenajeze noi spaţii plantate într-o zonă indicată de către Primărie prin autorizaţia de construire (exclusiv spaţiile verzi amenajate existente pe domeniul public). Costurile pentru amenajanarea noilor spatii plantate vor fi suportate de catre solicitantul autorizației de construcție”, a spus Răzvan Timofciuc, consilier local.


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

Doi ani s-a lăudat primarul Mihai Chirica: „Victoria va fi sală dedicată Filarmonicii”. Acum a dat-o la întors: structura nu e bună, clădirea ar putea fi demolată. Alte brașoave: 12 milioane de euro investite în Cinema Republica, Dacia – 1 milion de euro în 2018, Tineretului – cinema în aer liber. Nimic nu s-a confirmat până acum, se așteaptă viitoarele tunuri imobiliare.

 

Este ca la Radio Erevan. Nu ni s-a dat o sală pentru orchestra Filarmonicii, ci ni s-a luat. Cinema Victoria are șanse să fie demolată – spune Andrei Apreutesei, directorul Ateneului Tătărași – după ce, timp de doi ani, primarul Mihai Chirica a vorbit despre amenajarea aici a noii săli de spectacole pentru Filarmonică.

 

Victoria: nu se merită

Și tot ca la Radio Erevan, cele patru cinematografe (Victoria, Republica, Tineretului, Dacia), preluate de Primărie după lupte seculare în justiție, au devenit o povară pentru bugetul local, putând deveni, cel mult, niște tunuri imobiliare în viitorul apropiat. Neoficial, surse autorizate din Primărie afirmă că „s-au făcut toate calculele, nu merită investiția în consolidarea cinematografului Victoria, cu aceiași bani faci o clădire nouă”.

Numai că, odată preluate, nu există niciun buget alocat în 2018 pentru cele patru cinematografe. Nu există nicio sursă de finanțare identificată, fondurile europene pe axele patrimoniale fiind epuizate, iar noul ciclu va începe prin 2022. Ce face Primăria cu niște clădiri pentru care s-a luptat atât? Doar la Dacia există ceva șanse să fie transformată în sală de spectacole, investiția fiind estimată la 1 milion de euro. Restul stau în conservare, așteptând niște decizii drastice și alte planuri de afaceri.

 

Dau vina pe structură

Fix doi ani a durat planul Primăriei de a transforma Cinematograful Victoria în sală de spectacole pentru Filarmonică. În ianuarie 2016, când cele patru cinematografe încă nu trecuseră la Primărie, Mihai Chirica anunța viitorul luminos pentru Victoria.

Dar expertiza tehnică realizată toamna trecută a constatat că cinematograful din Piața Unirii are structura de rezistență praf. Andrei Apreutesei, directorul Ateneului Tătărași, în subordinea căruia au trecut și cinematografele, a întărit această informație: „Este adevărat. Structura de rezistență a clădirii este mai afectată decât se știa inițial. Cel mai probabil, va fi dărâmată și înlocuită cu una nouă, când vor fi bani”.

 

Planuri din gură, fără bani

Pentru că informația este proaspătă, Primăria încă nu s-a reorientat către anunțarea altor intenții. Dar noua strategie vehiculată este mutarea interesului de investiții spre Cinema Republica. „Există un astfel de plan și expertizările care s-au făcut au arătat că, după cutremurul din 1977, inginerii au montat, la acea vreme, centuri de fier în jurul clădirii. Din exterior pare mai distrus, este căzută tencuiala, de fapt este mult mai rezistent decât Victoria, are structura bună”, mai explică Andrei Apreutesei.

Directorul Ateneului Tătărași mai spune că a fost calculat nivelul investițiilor pentru o sală de spectacole la Republica, cu tot cu decoruri și accesorii pentru Operă: 10-12 milioane de euro. „Este clar că suma nu există în bugetul local. Sunt două soluții: fie parteneriat public-privat, fie fonduri europene. Ar mai fi posibilitatea ca Primăria să aloce câteva milioane de euro anual și s-o facă etapizat, în câțiva ani”, mai spune directorul Apreutesei.

 

Ceva intenții pentru Dacia

Singurul dintre cele patru cinematografe care are șanse să fie transformat, chiar dacă nu curând, este Dacia. Sala este în stare bună, transformarea nu ar costa cine știe ce: maxim 1 milion de euro. „Banii nu au fost încă prinși în buget, dar este posibilă realizarea sălii în acest an. Studiile și documentația sunt în stadiu avansat, lucrările nu ar dura mult, probabil că noua sală ar fi gata până în luna decembrie a acestui an”, ne-a mai spus Andrei Apreutesei.

„Nu este cinema Victoria? Nu-i nimic. Cântăm la Republica. Nu se poate nici acolo? Mergem la Dacia. Nu avem nici asta? Cerem Tehnopolis de la CJ. Nu ni-l dă? Știu eu o hală mai mare la Chicerea, are acustică bună, mergem acolo. Glumesc, desigur. Am planurile în sertar pentru o sală de 2.000 mp, avem banii pentru finanțare. Ne mai trebuie un aviz de la Primărie și nu vine. Am discutat cu primarul, de numeroase ori. De fiecare dată am auzit că se rezolvă. Cum am auzit de la toți politicienii. Și nu s-a schimbat nimic. Așa că ne vom baza în continuare pe concerte difuzate online, unde am public de 80.000 de spectatori."
Bujor Prelipcean, director Filarmonica Iași

Există doar bani de aer liber

Pentru ultimul dintre cinematografe și cel mai avariat, Tineretului, singura soluție rămâne dărâmarea. Ce face Primăria în loc? Deocamdată nimic. De fapt, există un plan: cinematograf în aer liber. „Clădirea este extrem de degradată. Singura cale acolo este să fie dărâmată, altă posibilitate nu mai există. S-a discutat despre inaugurarea, în primăvară, a unui cinematograf în aer liber”, mai explică directorul Ateneului Tătărași.

Ce spunea Chirica

În ianuarie 2016, Mihai Chirica, primar interimar, anunța că are o idee perfectă pentru transformarea Cinema Victoria: să mute Filarmonica Moldova aici. Nu au fost avansate sume de bani pentru acest proiect, dar mai bine de doi ani ideea a circulat.

La expertizarea cinematografelor, începută la jumătatea lunii noiembrie, anul trecut, încă susținea că aici se poate face sală de spectacole. Expertiza tehnică a fost realizată de SC Techmedia Electronics SRL din Botoșani, pe un contract de 60.000 de lei.

Promisiunea promisiunilor

Cea mai tare promisiune a venit însă de la Liviu Dragnea, via Varujan Vosganian. Aceștia susțin ideea unei clădiri noi pentru Operă, la Iași. Nu sunt cunoscute detalii despre investiție, sume, planuri, locație.

 


Publicat in Anchete

Roco i-a sechestrat mașina unui ieșean și o folosește pe post de depozit în Piața Nicolina. Proprietarul s-a plâns politiștilor, iar aceștia n-au înregistrat plângerea, oferindu-se să medieze cu șeful traficanților din piață. Nici la această oră nu există dosar înregistrat pe această infracțiune. Victima traficanților dezvăluie: „Raziile sunt anunțate pe telefon înainte, sursa e din Poliție”. „Sunt camere de cămin ticsite cu țigări, dar nu le vede nimeni” . „Microbuzele din Republica Moldova descarcă marfa direct în stradă” . Polițiștii sunt aliații contrabandiștilor.

La București, un polițist violator și pedofil este protejat de colegi și superiori ani în șir. Conducerea MAI susține că este un caz izolat. Câteva zile mai târziu, Cătălin Tolontan publică informații despre o rețea de prostituție condusă de niște chinezi, cu complici procurori, oameni din Garda Financiară și procurori. Primele informații sunt vechi de 12 ani, s-a știut, procurorii au făcut dosar, celor vizați nu li s-a întâmplat nimic. În același registru, prezentăm un alt caz șocant de la Iași.

 

Polițiștii mănâncă de la traficanți

Traficanții de țigări de la Piața Nicolina sechestrează mașina unui ieșean și vând țigări din aceasta, luni de zile. Polițiștii de la Secția 5 sunt informați, dar nu înregistrează plângerea, nu fac nici un demers, îl trimit pe om la plimbare. REPORTER DE IAȘI află pentru că omul apare într-o fotografie făcută pentru un material despre traficul de țigări de la Nicolina. Se recunoaște, ne caută și își spune povestea. În imaginea studiată acum cu atenție se vede clar: omul plânge lângă traficant. Poliția dă niște declarații seci, fără substanță.

IPJ Iași mai are puțin și spune că victima traficanților este vinovată, în timp ce omul ne spune clar: toată lumea mănâncă de la traficanți, înainte de razie le sună telefonul, sunt anunțați.

 

Plângere neînregistrată

În luna octombrie a anului trecut, REPORTER DE IAȘI a publicat materiale legate de traficul de țigări din Iași. Pentru a acoperi Piața Nicolina, probabil cel mai cunoscut loc, reporterii au cumpărat de acolo țigări. Toată operațiunea a fost filmată. În imagini apare traficantul, unul dintre frații Anghel, care dă un pachet de țigări din portbagajul unui Logan din parcarea din fața Pieței Nicolina.

Lângă el mai este cineva despre care inițial credem că este un vânzător de țigări.

La câteva luni după aceea, omului îi cade ziarul în mână, se recunoaște și vine să ne povestească. Și ce are de spus ne lasă mască. Era acolo pentru a-i ruga pe traficanți să-i restituie mașina. O aveau din luna iulie, l-au păcălit, i-o țineau cu forța. S-a dus și la polițiștii de la Secția 5 să se plângă, aceștia nu au făcut nici o hârtie, i-au promis doar că vor discuta cu traficanții.

 

Mașină confiscată de traficanți

Mi-au rămas niște bani de la vânzarea unei camere de cămin, am vrut să încep o firmă de construcții și am cumpărat mașina de la cineva din Botoșani”, își începe omul povestea. Îi verificăm cartea de identitate, buletinul. Sunt pe același nume, fără discuții este el proprietarul.

Certificatul de înmatriculare nu l-a mai găsit în mașină, după ce a reușit s-o recupereze, acum câteva zile. „Pe Anghel cel din fotografie, Roco, îl știu de mulți ani, am fost vecini în zonă. Nu am permis, a mers cu șoferul lui la Botoșani, să aducem mașina de la vechiul proprietar. Acolo, cât am dat eu banii, el a luat ambele chei. Când am ajuns la Iași, au parcat mașina la Piața Nicolina. Și acolo a rămas”, mai spune victima traficanților.

De fapt, aceștia aveau nevoie de portbagaj. Acolo bagă țigările pentru vânzare. Mașina nu este pe numele lor, nu au bătăi de cap, eventual autoritățile, dacă sar calul cu vreo percheziție, o pot și confisca.

 

Poliția mediază cu infractorul

Valeriu „Roco” Anghel și fratele său, Gheorghe Anghel, au vândut luni de zile țigări din mașina altuia, netulburați. „Ei sunt printre liderii rețelei, care este uriașă”, mai spune sursa.

Omul povestește că traficanții au camere pline ochi cu țigări în căminele din jur. S-a dus la Poliție, la Secția 5, cea de care aparține, să se plângă. Prima dată a ajuns la începutul lui 2018. De ce așa târziu?

Vă spun sincer că nu știam ce să fac. Mergeam tot timpul la ei, să-i rog să-mi dea mașina. Așa apar și în imaginea din octombrie. Plângeam lângă el: Roco, dă-mi mașina înapoi, dă-mi cheile. El: care chei, este una singură, nu știu unde-i”, mai spune omul.

Ce i s-a spus la Poliție? Nu mai depune plângere, lasă că îl căutăm noi să-i spunem să-ți dea mașina. După două săptămâni, încă o vizită la secție, cu același răspuns: încă îl căutăm. Numai că tot sursa vine și cu explicația. “Când sunt percheziții, razii, le sună telefoanele, ei lasă tot și se plimbă prin piață cu mâinile în buzunare. Nu au nimic asupra lor, nu-i doare capul. Pentru că au oameni în toate structurile, cu care împart banii. Inclusiv la secția 5. De ce nu reușește nimeni să facă nimic? De ce mie mi se spune să nu depun plângere împotriva lor?”, se întreabă victima.

Comisarul Valentin Nistor, șeful Secției 5 de Poliție, fratele traficanților de țigări. Anterior, Nistor a fost șef la Secția 1, surse din Poliție afirmând că a distrus-o și pe aceasta. N-a stat la discuții cu REPORTER DE IAȘI

 

A recuperat mașina

Cu câteva zile înainte de a ne căuta, omul și-a recuperat mașina. Spune că unul dintre polițiștii de la secție, care l-a văzut agitat, l-a luat deoparte și l-a luminat. „Mi-a zis s-o iau noaptea pe platformă, nu are nimeni ce să-mi facă, este a mea. Și asta am făcut. Am deschis-o apoi cu un lăcătuș, am schimbat toate cheile. În mașină nu am mai găsit certificatul de înmatriculare, în schimb era o sabie lungă și o crosă metalică”, mai spune.

 

Declarații oficiale în limbă de lemn

Orice vizită la Secția 5 este degeaba, singurul răspuns primit este că există purtător de cuvânt la IPJ prin care se adresează toate întrebările. Răspunsurile întrebărilor adresate IPJ Iași nu ating miezul lucrurilor: sunt sau nu implicați polițiștii în protejarea rețelelor de traficanți de țigări?

Nefiind înregistrată nicio plângere la Secția 5, nu putem spune nimic, nu avem date. Dar persoana respectivă poate depune o plângere la IPJ, va fi investigată”, explică purtătorul de cuvânt al IPJ Iași, Anca Vijiac.

 

Restul comunicării este de fapt o justificare: am avut acolo acțiuni. „Au fost 64 de acțiuni cu efective crescute, în 2017, în zona Pieței Nicolina, și 3 razii în piață. Au fost ridicate 200.000 de țigări doar de acolo, în 2017, au fost făcute 86 de dosare penale pentru contrabandă, doar la Secția 5”.

Sursa noastră nu a spus nici o secundă că nu au fost razii. A spus că au fost, dar traficanții știau înainte.

8 miliarde de euro a pierdut statul în 10 ani

Producătorii de țigări care vând legal în România, cu accize încasate de stat, au calculat pierderile pe primii 10 ani  e la aderarea la UE. Cifrele sunt amețitoare. România a pierdut aproape 8 miliarde de euro în zece ani, cu sute de milioane de țigarete de contrabandă intrate ilegal în țară.
Producătorii susțin că a scăzut contrabanda de la nivelul record pe care l-a avut în ultima perioadă. Dar, a început din nou să crească, pentru că prețul țigărilor influențează direct acest fenomen. 
Zonele cele mai vulnerabile rămân cele de la frontiera de nord, cu Ucraina şi la frontiera de est, cu Republica Moldova.
O analiză făcută în 2017 a arătat că anul trecut cele mai multe ţigări de contrabandă au intrat din Republica Moldova, peste 19 procente. Alte 17 procente, adică 750 de milioane de ţigarete, au intrat ilegal din Ucraina. Potrivit codului Vamal, în România contrabanda se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Traficanții citesc bine legea și încearcă să găsească portițe pentru a scăpa de răspunderea penală. Regulamentul de aplicare al Codului Vamal spune că dacă valoarea țigărilor introduse ilegal în țară este mai mică de 20.000 de lei, atunci fapta este sancționată doar cu o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei. Autoritățile confiscă automat țigările găsite și mașinile folosite pentru ascunderea cartușelor.


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

Roco i-a sechestrat mașina unui ieșean și o folosește pe post de depozit în Piața Nicolina. Proprietarul s-a plâns politiștilor, iar aceștia n-au înregistrat plângerea, oferindu-se să medieze cu șeful traficanților din piață. Nici la această oră nu există dosar înregistrat pe această infracțiune. Victima traficanților dezvăluie: „Raziile sunt anunțate pe telefon înainte, sursa e din Poliție”. „Sunt camere de cămin ticsite cu țigări, dar nu le vede nimeni” . „Microbuzele din Republica Moldova descarcă marfa direct în stradă” . Polițiștii sunt aliații contrabandiștilor.

La București, un polițist violator și pedofil este protejat de colegi și superiori ani în șir. Conducerea MAI susține că este un caz izolat. Câteva zile mai târziu, Cătălin Tolontan publică informații despre o rețea de prostituție condusă de niște chinezi, cu complici procurori, oameni din Garda Financiară și procurori. Primele informații sunt vechi de 12 ani, s-a știut, procurorii au făcut dosar, celor vizați nu li s-a întâmplat nimic. În același registru, prezentăm un alt caz șocant de la Iași.

 

Polițiștii mănâncă de la traficanți

Traficanții de țigări de la Piața Nicolina sechestrează mașina unui ieșean și vând țigări din aceasta, luni de zile. Polițiștii de la Secția 5 sunt informați, dar nu înregistrează plângerea, nu fac nici un demers, îl trimit pe om la plimbare. REPORTER DE IAȘI află pentru că omul apare într-o fotografie făcută pentru un material despre traficul de țigări de la Nicolina. Se recunoaște, ne caută și își spune povestea. În imaginea studiată acum cu atenție se vede clar: omul plânge lângă traficant. Poliția dă niște declarații seci, fără substanță.

IPJ Iași mai are puțin și spune că victima traficanților este vinovată, în timp ce omul ne spune clar: toată lumea mănâncă de la traficanți, înainte de razie le sună telefonul, sunt anunțați.

 

Plângere neînregistrată

În luna octombrie a anului trecut, REPORTER DE IAȘI a publicat materiale legate de traficul de țigări din Iași. Pentru a acoperi Piața Nicolina, probabil cel mai cunoscut loc, reporterii au cumpărat de acolo țigări. Toată operațiunea a fost filmată. În imagini apare traficantul, unul dintre frații Anghel, care dă un pachet de țigări din portbagajul unui Logan din parcarea din fața Pieței Nicolina.

Lângă el mai este cineva despre care inițial credem că este un vânzător de țigări.

La câteva luni după aceea, omului îi cade ziarul în mână, se recunoaște și vine să ne povestească. Și ce are de spus ne lasă mască. Era acolo pentru a-i ruga pe traficanți să-i restituie mașina. O aveau din luna iulie, l-au păcălit, i-o țineau cu forța. S-a dus și la polițiștii de la Secția 5 să se plângă, aceștia nu au făcut nici o hârtie, i-au promis doar că vor discuta cu traficanții.

 

Mașină confiscată de traficanți

Mi-au rămas niște bani de la vânzarea unei camere de cămin, am vrut să încep o firmă de construcții și am cumpărat mașina de la cineva din Botoșani”, își începe omul povestea. Îi verificăm cartea de identitate, buletinul. Sunt pe același nume, fără discuții este el proprietarul.

Certificatul de înmatriculare nu l-a mai găsit în mașină, după ce a reușit s-o recupereze, acum câteva zile. „Pe Anghel cel din fotografie, Roco, îl știu de mulți ani, am fost vecini în zonă. Nu am permis, a mers cu șoferul lui la Botoșani, să aducem mașina de la vechiul proprietar. Acolo, cât am dat eu banii, el a luat ambele chei. Când am ajuns la Iași, au parcat mașina la Piața Nicolina. Și acolo a rămas”, mai spune victima traficanților.

De fapt, aceștia aveau nevoie de portbagaj. Acolo bagă țigările pentru vânzare. Mașina nu este pe numele lor, nu au bătăi de cap, eventual autoritățile, dacă sar calul cu vreo percheziție, o pot și confisca.

 

Poliția mediază cu infractorul

Valeriu „Roco” Anghel și fratele său, Gheorghe Anghel, au vândut luni de zile țigări din mașina altuia, netulburați. „Ei sunt printre liderii rețelei, care este uriașă”, mai spune sursa.

Omul povestește că traficanții au camere pline ochi cu țigări în căminele din jur. S-a dus la Poliție, la Secția 5, cea de care aparține, să se plângă. Prima dată a ajuns la începutul lui 2018. De ce așa târziu?

Vă spun sincer că nu știam ce să fac. Mergeam tot timpul la ei, să-i rog să-mi dea mașina. Așa apar și în imaginea din octombrie. Plângeam lângă el: Roco, dă-mi mașina înapoi, dă-mi cheile. El: care chei, este una singură, nu știu unde-i”, mai spune omul.

Ce i s-a spus la Poliție? Nu mai depune plângere, lasă că îl căutăm noi să-i spunem să-ți dea mașina. După două săptămâni, încă o vizită la secție, cu același răspuns: încă îl căutăm. Numai că tot sursa vine și cu explicația. “Când sunt percheziții, razii, le sună telefoanele, ei lasă tot și se plimbă prin piață cu mâinile în buzunare. Nu au nimic asupra lor, nu-i doare capul. Pentru că au oameni în toate structurile, cu care împart banii. Inclusiv la secția 5. De ce nu reușește nimeni să facă nimic? De ce mie mi se spune să nu depun plângere împotriva lor?”, se întreabă victima.

Comisarul Valentin Nistor, șeful Secției 5 de Poliție, fratele traficanților de țigări. Anterior, Nistor a fost șef la Secția 1, surse din Poliție afirmând că a distrus-o și pe aceasta. N-a stat la discuții cu REPORTER DE IAȘI

 

A recuperat mașina

Cu câteva zile înainte de a ne căuta, omul și-a recuperat mașina. Spune că unul dintre polițiștii de la secție, care l-a văzut agitat, l-a luat deoparte și l-a luminat. „Mi-a zis s-o iau noaptea pe platformă, nu are nimeni ce să-mi facă, este a mea. Și asta am făcut. Am deschis-o apoi cu un lăcătuș, am schimbat toate cheile. În mașină nu am mai găsit certificatul de înmatriculare, în schimb era o sabie lungă și o crosă metalică”, mai spune.

 

Declarații oficiale în limbă de lemn

Orice vizită la Secția 5 este degeaba, singurul răspuns primit este că există purtător de cuvânt la IPJ prin care se adresează toate întrebările. Răspunsurile întrebărilor adresate IPJ Iași nu ating miezul lucrurilor: sunt sau nu implicați polițiștii în protejarea rețelelor de traficanți de țigări?

Nefiind înregistrată nicio plângere la Secția 5, nu putem spune nimic, nu avem date. Dar persoana respectivă poate depune o plângere la IPJ, va fi investigată”, explică purtătorul de cuvânt al IPJ Iași, Anca Vijiac.

 

Restul comunicării este de fapt o justificare: am avut acolo acțiuni. „Au fost 64 de acțiuni cu efective crescute, în 2017, în zona Pieței Nicolina, și 3 razii în piață. Au fost ridicate 200.000 de țigări doar de acolo, în 2017, au fost făcute 86 de dosare penale pentru contrabandă, doar la Secția 5”.

Sursa noastră nu a spus nici o secundă că nu au fost razii. A spus că au fost, dar traficanții știau înainte.

8 miliarde de euro a pierdut statul în 10 ani

Producătorii de țigări care vând legal în România, cu accize încasate de stat, au calculat pierderile pe primii 10 ani  e la aderarea la UE. Cifrele sunt amețitoare. România a pierdut aproape 8 miliarde de euro în zece ani, cu sute de milioane de țigarete de contrabandă intrate ilegal în țară.
Producătorii susțin că a scăzut contrabanda de la nivelul record pe care l-a avut în ultima perioadă. Dar, a început din nou să crească, pentru că prețul țigărilor influențează direct acest fenomen. 
Zonele cele mai vulnerabile rămân cele de la frontiera de nord, cu Ucraina şi la frontiera de est, cu Republica Moldova.
O analiză făcută în 2017 a arătat că anul trecut cele mai multe ţigări de contrabandă au intrat din Republica Moldova, peste 19 procente. Alte 17 procente, adică 750 de milioane de ţigarete, au intrat ilegal din Ucraina. Potrivit codului Vamal, în România contrabanda se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Traficanții citesc bine legea și încearcă să găsească portițe pentru a scăpa de răspunderea penală. Regulamentul de aplicare al Codului Vamal spune că dacă valoarea țigărilor introduse ilegal în țară este mai mică de 20.000 de lei, atunci fapta este sancționată doar cu o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei. Autoritățile confiscă automat țigările găsite și mașinile folosite pentru ascunderea cartușelor.


Publicat in Anchete