fbpx
 

Items filtered by date: Joi, 15 Februarie 2018

Liderul TSD Iași are încheiate mai multe contracte cu direcțiile subordonate Primăriei. A stat lipit de Nichita, cât a fost lider, apoi s-a mutat la Chirica. E în grupul de apropiați ai lui Harabagiu.

Traseul politic al unui tânăr activist PSD: membru, apoi un pic de șefuleț în organizația de tineret. Prezența, discretă, dar cvasi-permanentă, în siajul liderului PSD, indiferent de numele acestuia.

Apoi, contracte prin firma sa cu instituții de stat. În paralel, o sinecură: membru AGA la o altă instituție publică. În fine, răsplata cu caimac: consilier local și director la stat. Acest oportunist poartă și un nume: Bogdan Crucianu, actual președinte executiv al tineretului social democrat (TSD Iași), consilier local și director la Casa de Cultură a Studenților.

 

A ciugulit de la Poliție și Termo-Service

În trecutul recent, în perioada în care urca treaptă cu treaptă în politică și în administrație, Crucianu a făcut și afaceri cu societățile subordonate Primăriei. Concret, din 2013 și până la sfârșitul lui 2016, Bogdan Crucianu a fost unic asociat al SC Safe Wheels SRL. Din această calitate, a avut contracte cu Termo-Service și Poliția Locală.

În total, între 2014 și 2016, SC Safe Wheels SRL a avut contracte în valoare însumată de 34.701 lei cu cele două entități publice. O ciuguleală. În schimbul acestor bani, firma lui Crucianu a asigurat servicii de vulcanizare și a furnizat anvelope.

„Nu mai am firma de la sfârșitul anului 2016”, a declarat Bogdan Crucianu. Chiar dacă a cedat acțiunile, Crucianu mai are alte două societăți, apropiate ca denumire și ca profil de activitate: Safe Wheels Prest și Safe Wheels Invest. „Pe una prestez servicii, pe cealaltă fac comerț cu anvelope”, a explicat acesta. Iar vulcanizarea de pe CA Rosetti e tot a lui. Dar acum nu mai are contracte cu instituțiile Primăriei. „Ar fi conflict de interese”, a spus Crucianu.

 

Cu hârlețul în prima linie

În paralel cu afacerile cu societățile subordonate Primăriei, Bogdan Crucianu a dezvoltat relații apropiate și cu lideri ai PSD, totodată persoane cu funcții înalte în administrație. Spre exemplu, în 2015, Crucianu a fost unul dintre promotorii acțiunii de internship (un soi de practică) a tinerilor în Primăria Iași condusă pe atunci de Gheorghe Nichita.

Tot Crucianu a fost cel care a adus parte din voluntarii care l-au însoțit pe Nichita în una dintre ultimele apariții publice înainte de scandalurile de corupție.

La acțiunea de plantări din primăvara anului 2015, petrecută în Piața Voievozilor din Alexandru, tânărul Crucianu s-a aflat cu hârlețul în prima linie.

 

Ascensiune rapidă

Nichita a fost suspendat din fucția de primar în primăvara anului 2015, dar Crucianu s-a reorientat rapid. A fost în primul cerc de susținători ai lui Mihai Chirica, devenit primar interimar. Iar răsplata a venit aproape instantaneu: Crucianu a fost numit, în iunie 2015, în Adunarea Generală a Acționarilor de la Salubris, poziție remunerată cu 800 lei lunar. În același timp, Crucianu a deținut și funcția de prim-vicepreședinte TSD Iași.

În decembrie 2016, după ce Camelia Gavrilă a fost aleasă deputat, Crucianu a intrat în Consiliul Local în locul acesteia. Ulterior, în august 2017, Crucianu a fost numit director la Casa de Cultură a Studenților. Cunoscut ca un apropiat al primarului Mihai Chirica și a viceprimarului Gabriel Harabagiu, tânărul Crucianu a lipsit de la ședința Biroului Permanent Județean al PSD în care s-a luat decizia excluderii din partid a celor doi.

Contracte ale Safe Wheels cu instituții subodonate Primăriei

- 2.232 lei cu Termo-Service în 2015

- 1.847 lei cu Termo-Service în 2016
- 4.810 lei (anvelope) cu Poliția Locală în 2014
- 1.000 lei (vulcanizare) cu Poliția Locală în 2014
- 10.300 lei (anvelope iarnă) cu Poliția Locală în 2014
- 2.000 lei (vulcanizare) cu Poliția Locală în 2014
- 2.000 lei (vulcanizare și montaj anvelope) cu Poliția Locală în 2015
- 1.892 lei (anvelope vară și iarnă) cu Poliția Locală în 2015
- 4.620 lei (anvelope iarnă) cu Poliția Locală în 2015
- 2.000 lei (vulcanizare) cu Poliția Locală în 2015
- 2.000 lei (vulcanizare) cu Poliția Locală în 2016

O ciubucăreală și la Casa Studenților
La câteva luni de la numirea în funcția de director a lui Bogdan Crucianu, Casa de Cultură a Studenților a atribuit un contract de formare profesională către o firmă de-a unui cunoscut tânăr pesedist. Firma BVA Condev, înființată în august 2017, de Alexandru Bîndar (consilier al ministrului Educației) a prins în octombrie un contract cu Casa Studenților din Iași. Procedura de selecție, făcută pe portalul achizițiilor publice, s-a făcut pe 24 octombrie, inițiată la 9:27 și atribuită la 10:15. Adică, în doar 48 de minute.

A cules din mai multe surse
Pe 8 august 2017, în calitate de proaspăt director al Casei de Cultură a Studenților, Bogdan Crucianu a depus o declarație de avere. Potrivit acesteia, deține peste jumătate de hectar extravilan și 429 mp de teren intravilan în Iași. Totodată, în 2016 a achiziționat o casă de locuit de 81 mp și o anexă de 133 mp.

Crucianu a mai precizat că are un credit la CEC, contractat în 2016 și scadent în 2041, valoarea inițială fiind de 178.860 lei. La rubrica venituri a precizat 8.780 de lei (realizat în 2016 din funcția de director al Safe Wheeels), 13.030 (tot în 2016, consilier juridic la Koncylion), 4.545 lei (în anul 2016 ca director la Safe Wheels Prest), 6.167 lei (jurist consult la Safe Wheels Invest, din ianuarie și până în iulie 2017), aproape 5.500 de lei din calitatea de Consilier Local, 14.000 lei, dividende ridicate în 2017 de la Radman Corporation și 9.146 lei pe 2016 ca membru AGA la Salubris.


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

Trei tineri au ajuns, joi, la spital, după ce au fost răniţi într-un accident rutier la Dărmăneşti, autoturismul în care se aflau izbindu-se de un tir staţionat pe carosabil, potrivit ISU Suceava.

După impact, şoferul tirului, un cetăţean turc, s-a urcat la volan şi a părăsit locul accidentului, fiind depistat de poliţişti o oră mai târziu, în zona municipiului Fălticeni.

Accidentul s-a produs la intrarea în Dărmăneşti dinspre Rădăuţi, când şoferul unui autoturism VW Polo, care mergea spre Suceava, având alţi doi pasageri, a văzut târziu tirul staţionat şi nu l-a mai putut evita.

La faţa locului au ajuns în scurt timp un echipaj de descarcerare şi mai multe ambulanţe SMURD şi de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean, care au preluat cele trei victime şi le-au transportat la spital.

Poliţiştii fac cercetări pentru a stabili cauzele şi împrejurările în care s-a produs accidentul şi au deschis dosar penal pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

(Agerpres/ FOTO adevarul.ro ilustrativa)


Publicat in Moldova

Elevii şi profesorii din două şcoli din judeţul Iaşi nu merg la şcoală joi, activitatea didactică fiind suspendată după ce drumurile au fost blocate de zăpadă.

‘Astăzi, 15 februarie, activitatea este suspendată în Şcoala Gimnazială Strunga, unde învaţă 417 elevi şi Şoala Gimnazială Ursoaia (structură a Şcolii Gimnaziale Româneşti), unde sunt înscrişi 44 de elevi. În toate celelalte unităţi de învăţământ cursurile se desfăşoară conform programului’, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, Sabina Manea.

Potrivit Consiliului Judeţean Iaşi, în prima parte a zilei de joi se circulă în condiţii de iarnă pe toate tronsoanele de drumuri judeţene. Pe timpul nopţii de miercuri spre joi, în timpul lucrărilor de deszăpezire, au fost împrăştiate 140 tone de material aniderapant.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Iaşi, Eliza Chirica, a declarat că în prezent se intervine cu 18 sărăriţe şi 6 autogredere pentru ca traficul să se desfăşoare în condiţii cât mai bune.

‘Înainte de a pleca la drum, ieşenii pot suna la dispeceratul Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Iaşi, la numărul de telefon 0232.255.961, pentru a afla condiţiile în care se circulă.

(Agerpres/FOTO arhivă ziare.com)


Publicat in Administratie Locala

Iarna l-a luat prin surprindere pe şoferul unui microbuz care se indrepta azi-noapte spre Chişinău şi care a fost la un pas de tragedie pentru că nu a adaptat viteza la condiţiile de drum.

Pe DE 581, pe raza localităţii Creţeşti, în judeţul vaslui, maşina în care se aflau 11 persoane, s-a răsturnat în afara carosabilului şi numai printr-o minune nimeni nu a fost rănit.

Oamenii dormeau în momentul producerii accidentului şi nu ştiu cum s-a întâmplat totul. S-au trezit unul peste altul şi, panicaţi, au spart geamurile. Au ieşit unul câte unul până la sosirea pompierilor, care s-au asigurat că nu există niciun pericol. O singură persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale, a declarat prefectul Eduard Popica.

În timp ce poliţiştii făceau măsurători la faţa locului, pasagerii şi-au continuat drumul cu ajutorul altor şoferi care se îndreptau către Albiţa. Traficul în zonă s-a desfăşurat pe un singur sens, pe toată durata anchetei.

Tot în apropiere de vamă, la scurt timp, un tir a rămas înzăpezit pentru că nu era echipat pentru iarnă, iar traficul s-a desfăşurat de asemenea, pe un sens, până la remedierea situaţiei.

Pe parcursul nopţii au mai avut loc şi câteva tamponări minore, din cauza neadaptării vitezei la vremea nefavorabilă.


Publicat in Moldova

Guvernul ar putea aproba în şedinţa de joi proiectul de lege pentru achiziţionarea sistemelor de rachete HIMARS şi hotărârea referitoare la corvetele multifuncţionale.

La începutul acestei săptămâni, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a făcut o serie de precizări pe tema celor două acte normative.

‘Proiectul de lege pentru achiziţionarea rachetelor HIMARS joi va fi în şedinţa de guvern şi se va aproba. (…) O să facem plata până la 28 februarie pentru primul sistem de rachete HIMARS (…) în valoare de aproape un miliard de dolari. (…) Joi, în şedinţa de guvern, vom aproba şi hotărârea privind cele patru corvete multifuncţionale’, a declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor, luni, la Antena 3.

Şedinţa de Guvern va avea loc la ora 12.00.

La şedinţa de Guvern este aşteptat să participe şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a anunţat că se va întoarce mai devreme în România. Ministrul Justiţiei se află într-o vizită oficială în Japonia ce ar trebui să se termine la finalul acestei săptămâni.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a confirmat marţi, pentru AGERPRES, că va reveni în ţară mai devreme decât era programat, iar joi va participa la şedinţa de Guvern. Luni, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că îi va cere ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să se întoarcă mai repede în ţară, pentru a se lămuri informaţiile recent apărute în spaţiul public legate de DNA.

(Agerpres/FOTO arhivă hotnews.ro)


Publicat in Guvern

Fostul primar post-decembrist e închis la Vaslui și a cerut eliberarea după doar o treime din pedeapsă executată. Celebrul Guardian l-a premiat pentru cea mai bună fotografie cu o pasăre, realizată în 2017. Onofraș s-a prezentat în instanță  ca una dintre „cele 100 de personalități contemporane”. Procurorii n-au vrut să audă, mai stă după gratii. Țeapa trasă de Bebe unor firme de leasing e de 1,7 milioane de euro, bani păpați de mult.

UPDATE:

Ionel (Bebe) Onofraș, care a executat o treime din pedeapsa de 4 ani și 4 luni de închisoare, a fost pus în libertate. Decizia definitivă a fost luată, în 16 februarie, de magistrații Tribunalului Vaslui, iar Onofraș a părăsit penitenciarul în aceeași zi.

Închis în Penitenciarul Vaslui, Ionel Onofraș s-a numărat printre premianții unui concurs de fotografie lansat de un ziar britanic. Primul primar al Iașului de după Revoluție, condamnat într-un dosar de înșelăciune, a muncit după gratii, dar a beneficiat și de legea recursului compensatoriu. Un judecător a decis să-l pună în libertate, dar procurorii DNA au contestat decizia.

Printre personalități

Ionel (Bebe) Onofraș, care execută o pedeapsă de 4 ani și 4 luni de închisoare, a reușit de după gratii să fie unul dintre câștigătorii concursului „Bird Photographer of the Year 2017”, organizat de ziarul britanic „The Guardian”. Ieșeanul s-a remarcat la secțiunea cel mai bun portret, cu o fotografie realizată în Delta Dunării. Tot pe când își ispășea pedeapsa în Penitenciarul Vaslui, fostul edil ar fi fost inclus în „albumul omagial «România 100» ce prezintă 100 de personalități contemporane”, după cum a arătat avocatul care l-a reprezentat în fața Judecătoriei Vaslui, unde s-a discutat cererea de liberare condiționată a lui Onofraș.

„Aportul adus fotografiei”

De asemenea, a participat la 35 de programe și activități ocupaționale, a muncit după gratii, a fost recompensat de 6 ori, nu a fost sancționat disciplinar și a obținut o permisie de a ieși din penitenciar pentru 24 de ore. Pentru a-i convinge pe magistrați că se va putea integra în societate, Ionel (Bebe) Onofraș a depus la dosar o ofertă de muncă, un contract de vânzare-cumpărare  a apartamentului în care va locui după liberare, dovada veniturilor, a faptului că pentru plata prejudiciului i se oprește în fiecare lună 1/3 din pensie, precum și diplome și articole din presa națională și internațională „ce atestă aportul adus în domeniul fotografiei”.

  • Fotografia lui Bebe Onofraș, din Delta Dunării, a fost inclusă de Guardian în selecția finală

Nu s-a molipsit de la pușcăriași

„Pe perioada detenției a conviețuit, inevitabil, aproape cu toate categoriile de infractori și vine în societate fără să-și fi însușit vocabularul, comportamentul, agresivitatea, cutumele sau obiceiurile lor, lucru pe care îl apreciază la el, că nu a fost influențat. Vrea ca instanța să fie convinsă că dorește foarte mult să revină în societate, și-a asumat greșeala pe care a făcut-o, neglijența sau neatenția trebuie plătită. A încercat să respecte toate cerințele impuse în această perioadă de timp și pentru că ne aflăm la început de an roagă să i se dea speranța unui nou început în viața sa, un început bun”, a susținut Onofraș în fața instanței, confom documentelor din dosar.

Procurorii au contestat decizia

Judecătoria Vaslui a decis că ieșeanul, care are 60 de ani, îndeplinește toate condițiile prevăzute de lege pentru a fi liberat condiționat după ce a făcut 1/3 din pedeapsă. Acesta a executat efectiv 389 de zile, la care s-au adăugat 75 zile ca urmare a muncii prestate și 72 zile câștigate în baza Legii recursului compensatoriu.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au contestat însă decizia, procesul urmând să  fie reluat pe 15 februarie la Tribunalul Vaslui.

  • Ajuns fotograf autodidact la maturitate, Bebe Onofraș s-a specializat pe portret și pe animale din natură. (CREDIT FOTO: Bebe Onofraș - La stână la Vasilica, pe Prislop)

Înșelăciune de 1,7 milioane de euro

Fostul primar a fost acuzat în 2014 de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune, fiind trimis în judecată alături de alte 6 persoane. Horia Gurău, Cătălin Daniel Lovin, Lucian Pintea şi Onorică Palade, în perioada martie-iunie 2009, în baza unei înţelegeri prealabile cu Ionel Onofraş, Doina Laila Giurcanu şi Eugen Groapă, au indus în eroare mai multe societăţi de leasing cu ocazia încheierii şi executării unor contracte, având ca obiect utilaje marca XCMG (încărcătoare frontale) şi JCB (autogreder), utilaje care în realitate nu au existat, al căror preţ fusese deja plătit de proprietar furnizorului extern sau care nu corespundeau specificaţiilor tehnice, potrivit DNA.
Prejudiciul adus firmelor de leasing este de 6.867.678,46 lei şi 783.683,72 euro, pe care inculpații condamnați în dosar trebuie să îl achite. Trei dintre  aceștia au fost deja liberați condiționat.

 

.


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

S-au deschis șampanii la SAJ Iași la ultimul salariu. Asistentele iau peste 7.000 de lei, iar un ambulanțier 5.000-6.000 de lei. Au fost medici care au luat între 15.000 și 17.000 de lei salariu net. De la 1 martie, Guvernul mai promite o majorare, un medic primar pe Ambulanță ajunge la 30.000 de lei brut, la nivel de Franța, Anglia sau Germania. Cea mai săracă țară europeană plătește la același nivel cu bogații Europei, fără să economisească nimic și fără să facă infrastructură.

La Serviciul de Ambulanță se dau în acest moment cele mai mari salarii din țară. Nu e vorba de SAJ Iași, ci de veniturile pe ramură, fixate de Guvernul României. Veniturile sunt uriașe raportate cu orice alt sector bugetar din România, putând fi depășite doar la nivel de top management în sistemul bancar și în industria IT. Să spunem doar că un asistent pe ambulanță a ajuns să ia 7.000 de lei net. Iar din martie, conform Guvernului, mai urmează o mărire.

 

Plângeau de bucurie

Surse autorizate din interiorul SAJ Iași spun că în ziua de salariu din ianuarie s-au auzit chiote. Creșterea este substanțială. „Majorările în sector au fost exponențiale cam de la 1 iulie 2017 și urmează alte creșteri”, afirmă unul din experții SAJ consultați de REPORTER DE IAȘI, care a preferat să-și păstreze anonimatul.

În multe servicii de Ambulanță din țară s-au organizat petreceri ad-hoc în ziua de salariu. Toate așteptările au fost depășite. S-au aduc fursecuri și șampanie, oamenii au plâns de bucurie. Alții au reacționat invers, s-au speriat. „Un medic mi-a spus că îi este frică să bage cardul în bancomat, pentru că nu-i vine să creadă că acest salariu este real și pentru că îi este frică de faptul că minunea nu va dura prea mult”, a povestit o angajată de la SAJ Iași.

 

Rezidentul ia mia de euro/lună

Concret, un șofer pe ambulanță a ajuns în acest moment la 5.200-5.700 de lei, salariu net. Iar de la 1 martie, dacă Guvernul se ține de cuvânt, venitul unui șofer va mai crește cu 20%. „Confirm, au fost salarii la ambulanțieri de 6.000 de lei net. Atenție, aceștia nu sunt simpli șoferi, ci au cursul de specialitate, pot interveni în teren. Se ajunge la acest salariu la cei care depășesc o normă de 160 de ore lucrate pe lună. Unii ajung la 200-220 de ore lunar”, declară expertul consultat de REPORTER DE IAȘI.

Asistentele au luat între 6.000 și 7.000 de lei net, și acestea fiind împărțite în două categorii: principale, cu studii superioare, și asistente cu studii medii.

În Serviciul de Ambulanță, salariul unui medic rezident din anul 1 a ajuns la 3.500 de lei net, la care se mai adaugă 1.000 de lei net pentru câteva gărzi. 4.500 de lei din primul an de muncă. „Noi la Iași nu avem rezidenți”, a precizat expertul.

 

Toți medicii, peste 10.000 de lei

Salariile năucitoare le iau medicii. Sunt trei categorii: primar, specialist și de medicină generală, fără concurs pe specializare. La Iași sunt în total 24 de medici. Un medic primar a câștigat în luna ianuarie între 15.000 și 17.000 de lei sumă netă! „Sunt angajați atât pe contract de gărzi cât și cu contract de muncă normal, cel de bază. Acești bani s-au plătit pe fluturașul pentru luna ianuarie, bani în mână”, precizează sursa REPORTER DE IAȘI.

Un medic specialist a luat în ianuarie între 11.000 și 12.000 de lei net, iar un medic generalist circa 10.000 de lei.

 

Creștere și mai mare din martie

Salariile medicilor de la Ambulanță vor fi și mai mari de la 1 martie. „Se aplică grilele maxime din Legea-cadru a salarizării. Sunt cele mai mari salarii din România”, confirmă expertul consultat de REPORTER. „Vom avea salariu brut de 16.000 de lei, fixat prin lege, la care se adaugă 75% sporul de periculozitate și 15% pentru weekend-uri, vor fi medici care vor avea pe fluturași 30.000 de lei salariu brut lunar. Asta înseamnă 20.000 de lei în mână”, adaugă acesta.

Acesta va fi un salariu de 4.350 de euro pentru un medic de Ambulanță din România. Practic se ajunge aproape de nivelul din Europa Occidentală, unde un medic cu toate gradele, pe același domeniu, poate lua 5.000-5.500 de euro/lună. Dar vorbim de Franța, Germania, Anglia, al căror PIB pe cap de locuitor este de 4-5 ori mai mare decât cel din România.

 

Asistentele se duc în 7.000 de lei lunar

De la 1 martie, o creștere semnificativă a salariului o vor simți și asistentele din Serviciul de Ambulanță, în special cele cu studii superioare, în timp ce șoferii și ambulanțierii vor rămâne pe la 5.000-6.000 de lei, ghinioniștii!

La SAJ Iași lucrează 24 de medici, 210 asistenți și 200 de ambulanțieri, la care se adaugă personalul TESA, ale căror venituri, deși nu sunt foarte mici, nu vor cunoaște creșteri spectaculoase. Un economist gradul 1A nu va lua mai mult decât un ambulanțier, de exemplu.

Este efortul angajaților de la Salvare unul supraomenesc, care să justifice aceste salarii de mii de euro în penultima țară din UE, ca valoare a PIB-ului? „Greul acestei munci cade pe asistente. Sunt femei care au căpătat experiență și rezolvă 80-90% din intervenții. La circa 11.000 de intervenții lunare, sub 5% sunt de competența medicilor, asistentele fac, în general, toată treaba”, afirmă surse autorizate din SAJ Iași.

Directorul Ambulanței Iași, Radu Calistru, un pic jenat: „Guvernul fixează salariile, nu noi”

Ce faci ca să meriți 10.000 de lei/lună, lucrând la stat

 

Directorul SAJ Iași, Radu Calistru, explică oficial ce fac angajații Salvării pentru salariile primite: „Medicii au program legal de şapte ore pe zi, cinci zile pe săptămână, în timp ce asistenţii, ambulanţierii şi operatorii au program de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână. Pentru a fi acoperit programul de turnus, se fac ore suplimentare pentru a se asigura permanentizarea asistenţei. Aşa se explică de ce angajaţii sunt nevoiţi în unele cazuri să-şi ia ore suplimenatre, iar medicii să facă gărzi. Şi o gardă în sistemul de urgenţă nu se compară cu una, eventual de sâmbătă noaptea, într-un spital. Şi acolo garda este plătită dublu, pe când la noi este plătită la fel. Într-adevăr, din vara anului trecut lucrurile s-au schimbat şi gărzile sunt mai bine plătite”.

 

Multe urgențe, puține grave

Echipajele medicale ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi au avut în luna ianuarie 11.439 de solicitări. Aproape 6.000 au fost urgenţe de medicale cod roşu şi galben, alte 2.800 au fost urgenţe de cod verde. 570 au reprezentat transporturi medicale asistate sau neasistate, iar restul au reprezentat cazuri care pot fi încadrate în alte specialităţi.

Chiar dacă procentul solicitărilor pentru urgenţe medicale de cod verde şi galben a scăzut faţă de anul trecut, când era de aproape 70%, în continuare mai bine de jumătate dintre solicitări nu necesită intervenţia imediată a ambulanţei, multe cazuri putând fi rezolvate la medicul de familie sau în alte moduri.

 

Maşini învechite, personal puţin

Parcul auto al SAJ Iaşi are în momentul de faţă 66 de ambulanţe înregistrate, dintre care 86% îndeplinesc normele legale de a fi casate din cauza vechimii, cât şi a numărului mare de kilometri. „De obicei, cinci-şase ambulanţe pe tură sunt defecte şi merg la atelier pentru reparaţii sau întreţinere, ce pot dura şi câteva ore“, precizează Radu Calistru.

Din 2014, Serviciul nu a primit nicio ambulanţă nouă, deşi este pe locul al doilea la nivel naţional, după Bucureşti, la numărul de solicitări.

În ceea ce priveşte angajaţii, aceştia ar trebui să lucreze în ture de 12 ore cu 24 ore pauză, urmată de o tură de 12 ore şi 48 pauză. Acest lucru nu se poate respecta dat fiind numărul mic de angajaţi. La SAJ Iaşi sunt în prezent 24 de medici, deşi ar trebui să fie cel puţin 36, deficit de personal fiind şi în privinţa asistenţilor şi al ambulanţierilor. Dintre cei 24 de medici, lunar cel puţin doi sunt în concediu.

Salariile din România le surclasează chiar și pe cele din Vest

 

Potrivit site-ului glassdoor.co.uk, în Marea Britanie, un medic pe ambulanţă are un salariu lunar de 1.833 de lire sterline, adică 9.600 lei. În schimb, un paramedic la Serviciul de Ambulanţă din Londra are un salariu lunar de 3.583 de lire sterline, adică aproape 18.800 lei.

Potrivit site-ului nationalcareersservice.direct.gov.uk, salariul unui asistent pe ambulanţă porneşte de la 1.270 de lire, adică aproximativ 6.671 lei şi poate ajunge în cazul unui asistent cu experienţă la 1.645 de lire sterline, adică 8.640 lei.

Atenție, acestea sunt salariile de bază, în anunțurile de angajare, la care se adaugă sporuri ca și în România.

În Franţa, conform site-ului tindeed.fr, salariul mediu al unui medic ambulanţier este de 2.053 de euro, adică 9.546 lei, în timp ce salariul net al unui asistent, cu ani de experienţă, este de 1.529 de euro, adică 7.109 lei.

Conform site-ului neuvoo.ca, în Canada, un medic pe ambulanţă are un salariu lunar mediu de 4.965 dolari canadieni, adică 14.897 lei, în timp ce un asistent are un salariu mediu de 4.428 dolari canadieni, adică 13.284 lei, iar un şofer pe ambulanţă ia 2.176 dolari canadieni, adică 6.529 lei.

Țară foarte săracă, bugetari plătiți ca în Germania

România este a doua cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, la diferență mică de Bulgaria. Efortul bugetar pentru plata medicilor la nivelul economiilor avansate din UE este uriaș. Scopul declarat: să nu mai plece medicii din țară.

Problema este că România, în ciuda creșterii economice, nu economisește nimic, ba chiar se și împrumută. Nu se construiesc autostrăzi, nu se fac centuri în jurul orașelor mari și medii, numărul spitalelor reabilitate numără anual cât degetele de la o mână, școlile rurale arată ca acum 100 de ani, iar la țară oamenii se îneacă în glod din noiembrie până în aprilie.

Guvernul PSD-ALDE, condus de facto de Liviu Dragnea a ales să plătească medicii la nivelul Uniunii Europene, deși suntem practic cea mai săracă țară europeană.

Medicii din România vor avea salarii apropiate de ale omologilor din Occident, dar PIB-ul României este de 4-5 ori mai mic. România este pe locul 70 la nivel mondial în privința PIB/cap de locuitor. Practic, din bani mult mai puțini se plătesc salarii ca într-o țară foarte bogată.

 

TOP MONDIAL PIB/CAP DE LOCUITOR (2015)

1. Luxemburg – 101.994 dolari

13. Marea Britanie – 43.902

14. Austria – 43.724

16. Canada – 43.413

18. Germania – 40.952

21. Franța - 37.653

26. Italia – 29.867

29. Spania – 26.823

40. Cehia – 17.570

70. România – 8.956

I-au surclasat pe profesori

În urma ultimelor creşteri salariale, în învăţământul universitar, un profesor universitar are un salariu net între 3.173 lei-6.901 lei. Un conferenţiar universitar are un salariu maxim de 4.348 de lei, iar asistentul universitar ia între 1.978 şi 2.715 lei.

În preuniversitar, un profesor debutant are un salariu net de aproximativ 2.000 de lei, iar un profesor cu 40 de ani de experienţă la catedră şi grad I are între 2.045 lei şi 3.948 lei. Cei care au gradul II au un salariu maxim de 3.324 de lei. Un director de şcoală ia aproximativ 4.800 de lei, iar inspectorul şcolar general ia cel mult 6.100 de lei pe lună.

 

Salariile sunt stabilite de Ministerul Sănătăţii, iar bugetul este tot de minister avizat. Noi nu stabilim salarii.”

Radu Calistru, manager general Ambulanţa Iaşi


Publicat in Anchete