fbpx
 
Minunea de la Lespezi: ulițe și drumuri asfaltate până în ogor

Minunea de la Lespezi: ulițe și drumuri asfaltate până în ogor


În timp ce în oraşe mari încă există străzi neasfaltate, o primărie din județul Iași investește aproape 3 milioane de euro ca să modernizeze uliţele şi drumurile care duc către terenurile arabile. Fondurile vin de la Uniunea Europeană, iar lucrările vor începe imediat ce vremea o va permite. Proiectul este destinat fermierilor din comună, ca să poată transporta recolta mai ușor.

 

În comuna Lespezi, din județul Iași, locuiesc peste şase mii de oameni. Majoritatea localnicilor trăiesc din agricultură, dar drumurile care duc către cele 800 de hectare de teren sunt din pământ și nu au fost reparate niciodată. Ca să poată semăna sau recolta, fermierii merg cu căruța, deși au utilaje.

 

Ioan Crăciun, fermier: „Dacă plouă un pic nu putem intra, se prinde tot pământul de roți la utilaje , una, îngreunează și nu putem lucra, a doua la recoltare și la acces la lucrări iarăși la fel, la erbicidări, permanent avem probleme.”

 

 

Petrică Vasluianu, fermier: „Încă se mai practică agricultura cu căruța, este foarte greu de ieșit de pe teren, noroiul până la genunchi, pot să spun.”

 

Autoritățile locale au obţinut 800 de mii de euro fonduri UE, ca să modernizeze cele 9 drumuri care duc către terenurile agricole.

 

Laurențiu Caba, viceprimarul comunei Lespezi: „Pe parcursul anilor am avut probleme de a intra pe aceste exploatații agricole. În 2005, 2008, Siretul a inundat aceste terenuri , unde mai avem și un sat retras , drumul lui de acces fiind impracticabil.”

 

 

Alte 2 milioane de euro vor fi investite în asfaltarea unor ulițe din comună. Banii vin tot de la Uniunea Europeană.

 

Ioan Lazăr, primarul comunei Lespezi: „Avem 5,2 km de asfalt în toate satele componente și am încercat să ne orientăm să prindem traseele principale, ce înseamnă gara, legătura cu comunele vecine.”

 

Lucrările vor începe în primăvară, iar autoritățile estimează că vor fi gata anul viitor, în toamnă.

 

(Sursa: digi24.ro)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30