fbpx
 
VATAMANISTAN: orașul cucerit de un primar penal

VATAMANISTAN: orașul cucerit de un primar penal


Primarul condamnat de la Târgu Frumos rămâne în funcție cât vrea el. Deține monopolul într-o comunitate cu 13.000 de oameni, aberația fiind că toți locuitorii sunt obligați să mănânce un singur tip de pâine: a primarului. Secretara CL Târgu Frumos a spus-o clar: nu vrea să redacteze referatul prin care Prefectura să fie informată despre încetarea mandatului. Care este atmosfera într-un oraș subjugat total de Ionel Vatamanu? Cine nu vinde pâine de la Țac Țac poate închide afacerea. O brutărie concurentă a fost îngropată definitiv. Primarul se ascunde în Primărie și refuză să spună ce mai caută acolo după condamnare. Zona din spatele Primăriei este umbrită de un mamut pe lângă care toți trec în vârfurile picioarelor: imensul sediu al firmei Țac Țac. Oamenii din oraș vorbesc în șoaptă despre afacerile boss-ului.

 

Cu foarte mici excepții, la Târgu Frumos nu ai cu cine vorbi despre viața și activitatea primarului Ionel Vatamanu. Nici măcar cu el, pentru că se baricadează în birou și nu iese de acolo. Suprinzător, este încă în funcție după ce, la finalul lunii octombrie 2016, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. “Am întrebat-o pe secretara CL ce se întâmplă. Mi-a spus că nu a făcut referatul prin care să informeze Prefectura și nici nu-l va face”, povestește unul dintre puținii care se opun primarului, un consilier local liberal.

 

Vatamanu, grațiat

Ionel Vatamanu este exponentul în carne și oase a beneficiarilor Ordonanței de grațiere. Pedeapsa sa, 1 an cu suspendare, se încadrează în prevederile textului de Ordonanță ajuns la presă. Primarul din Târgu Frumos trebuia revocat din functie de trei luni, dar în urbea lui e stat în stat. Secretara CL refuză să facă referatul de încetare a mandatului și acum e nevoie de cercetare penală și împotriva sa. Timpul trece, iar o grațiere vine la fix!
În CL, Vatamanu are majoritate absolută. Face ce vrea. 10 din 16 sunt ai lui, fără ALDE. Cu tot cu ei, are 13. Pe stradă, în oraș, la fel. Toate magazinele din Târgu Frumos și din comunele din jur vând doar pâine Țac Țac. “Să îndrăznească numai să vândă cineva altă pâine!”, spun vânzătorii. Mai nou, primarul este pe val și cu programul cornul și laptele. Mai împușcă și de la CJ câteva sute de mii de lei. Firma este înfloritoare. Dar cu ce costuri pentru oamenii obișnuiți?

 

Primarul Ionel Vatamanu sfidează legea, nu se dă dus din funcție și e dictator în orașul său

 

Țac Țac peste tot

Probabil că oamenii din Târgu Frumos s-au obișnuit, dar pentru cineva care coboară din mașină și se îndreaptă spre magazinele din oraș ceva este ciudat. Pe uși, toate semnele cu „Trage” sunt de la Țac Țac. Firma primarului. „Pâinea de la el se vinde peste tot. În oraș și în comunele din jur. Nu știu dedesubturile, dar nu există altcineva pe piață, în zonă. A existat o altă brutărie, destul de mare, dar s-a închis. Nu știm motivele. Vindeam jumătate-jumătate. Între timp, cealaltă a dispărut”, ne-a explicat o vânzătoare de la un magazin de pe drumul spre Hârlău. Se teme să-și spună numele și vrea să nu scriem care este magazinul.

Concurentul a falimentat

Cealaltă brutărie, Gatripan, este la intrarea în oraș, dinspre Războieni. O clădire lungă, nefinalizată, părăsită. Internetul păstrează însă urmele proprietarilor. „Închiderea noastră este o poveste lungă. Nu vreau să vorbesc despre ea, dar sunt lucruri de povestit”, ne explică omul a cărui firmă era inclusă, în 2015, într-o barbologie numită pompos “Strategia de dezvoltare a orașului Târgu Frumos”. La firme reprezentative din industria alimentară, alături de Țac Tac a primarului. Între timp, a dat faliment.
„A fost scos de pe piață, a avut mai multe probleme. Este un detaliu interesant în poveste. A avut un cuptor foarte bun pe care i l-a cumpărat Vatamanu după închidere”, ne-a spus Tudor Drobotă, consilier local PNL la Târgu Frumos.
Primarul este și proprietar de bistro și fast-food. Iar în oraș nu mai există alt local de acest gen. Până și cel mai important magazin din oraș nu a îndrăznit să i se mai opună. A vândut până nu demult pâine de la Vel Pitar, dar au rămas doar etichetele. Singura pâine vândută acum este de la firma primarului.

 

Brutăria lui Vatamanu, loc în care nu există concurență

 

Cine îi salvează scaunul

Conform legii, după condamnarea definitivă, secretarul Consiliului Local Târgu Frumos trebuia să întocmească un referat, în baza motivării sentinței judecătorești de la instanță. Motivarea a sosit demult la CL Târgu Frumos, dar referatul către Prefectură, pentru încetarea mandatului, nu a fost întocmit. „Este o poveste interesantă. Mihai Tucan, secretarul CL titular de post, este suspendat de câțiva ani. În prezent, este șeful Poiliției Locale. A existat până în noiembrie un secretar interimar, Vasile Turcu. Imediat după aceea a fost numit Valache, care a deținut funcția o ședință și a plecat din oraș de nici nu mai vrea să audă. Așa ajuns secretar Felicia Spulber. Am întrebat-o ce-i cu mandatul domnului primar, mi-a spus în primă fază că nu a primit motivarea. Ulterior, motivarea a ajuns aici, mi-a spus că nu vrea să facă și nu va face referatul”, ne-a spus consilierul local Tudor Drobotă, reprezentantul timidei opoziții din Târgu Frumos.

 

Mamutul Țac Țac

În zona din spatele Primăriei Târgu Frumos există o piață, iar peste drum de aceasta o clădire imensă. Este brutăria primarului. O afacere de 413.000 de lei profit în 2015. Numai valoarea mașinilor afișate de șefii firmei într-o zi de muncă trece de această sumă. Mercedesul GLE din 2016, pe care îl conduce primarul, depășește ca valoare profitul firmei. “Toate mașinile lor sunt pe firmă. Și au cu totul alte mașini decât cele din declarația de avere. Acolo este o amărâtă de Honda. În realitate, oamenii din oraș văd așa: Audi A6 nou, Toyota V8, Porche Cayenne. Toate ale lor”, ne-a mai spus Tudor Drobotă.
Iar sediul brutăriei este impresionant: o clădire de 3.000 de mp, cu etaje, vizavi de o piață în care câțiva oameni vând ce mai au prin casă ca să treacă încă o lună de iarnă.
Brutăria vinde în oraș și în toate comunele din jur, iar oamenii povestesc, având pretenția să nu o facă oficial, că toate magazinele care au încercat să vândă altfel de pâine au fost amenințate cu controale. “Până la urmă, au renunțat la alte firme”, ne-a spus un angajat al Primăriei Târgu Frumos.
Țac Țac este implicată și în programul cornul și laptele. În toamna anului trecut, Agropan Impex a câștigat unul dintre loturile din program, având drept subcontractanți pe Vel Pitar și Țac Țac. Valoarea contractului este de 1,66 milioane de lei cu TVA.

 

Clădirea construită de primar în centrul orașului, pe un teren cumpărat ilegal de la Primăria condusă chiar de el

 

Monopolul pâinii în Târgu Frumos

Câtă pâine vinde Ionel Vatamanu, în condiții de monopol, în Târgu Frumos și satele din jur, adunând peste 13.000 de suflete? Media consumului de produse de panificație în România este de 500 g/zi de om. Cât o pâine. La 1,5 lei, preț minim, Vatamanu face zilnic vânzări de 19.500 lei, iar lunar de 585.000 de lei, adică 130.000 de euro. O industrie a pâinii controlată cu mână de fier de un singur om: primarul.

 

Unul cu suspendare, trei de încercare

Pe 27 octombrie 2016, judecătorii l-au condamnat pe Ionel Vatamanu la 1 an de închisoare cu suspendare și 3 ani de încercare pentru conflict de interese în formă continuată.
Pe scurt, în anul 2011, firma sa a concesionat un teren de la Primărie, acolo unde este un sediu al firmei, dar a extins o clădire peste suprafața stabilită inițial. În anul 2012, primarul Vatamanu l-a împuternicit pe viceprimarul orașului să vândă terenul concesionat de Primărie către firma sa, Țac Țac. O altă acuzație din dosar a fost că, în 2009, când era președinte al unei comisii de licitație, a permis cumnatului său să cumpere un utilaj.

 

Refuză să discute

Atât direct, la sediul Primăriei Târgu Frumos, cât și telefonic, primarul Ionel Vatamanu și secretara Felicia Spulber au fost contactați pentru a-și spune punctul de vedere cu privire la mandatul ce este prelungit ilegal. Ambii au transmis că sunt foarte ocupați, iar la telefon a răspuns doar primarul, care a spus că este ocupat, dar că va suna înapoi. Nu a făcut-o.

 

Mașina lui Vatamanu, singura care are voie să parcheze în fața Primăriei

 

„Nu am vrut să risc pentru că ar fi câștigat în instanță"

Prefectul Marian Grigoraș spune că instituția pe care o conduce a trimis la Târgu Frumos motivarea sentinței în cazul lui Ionel Vatamanu, cu speranța că secretara CL va întocmi referatul impus de legislație. „Nu am primit acel referat. Legislația impune acel document. Aș fi putut forța o încetare a mandatului în lipsa referatului, doar în baza motivării. Au mai fost situații asemănătoare în țară, dar acei aleși au câștigat apoi în instanță", a explicat Grigoraș.

Prefectul susține că a făcut plângeri penale în acest caz. „S-a înregistrat un dosar penal și se fac cercetări împotriva secretarei CL Târgu Frumos, urmând ca procurorii să încadreze fapta", ne-a mai spus Grigoraș. Surse din Primăria Târgu Frumos ne-au explicat că, de fapt, primarul Ionel Vatamanu ar aștepta o eventuală ordonanță de urgență pentru grațiere și aministie, pentru a-și continua netulburat mandatul.

 

Articolul de grațiere care îl salvează pe Vatamanu

Art. 1

(1) Se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică indiferent de modalitatea de executare a pedepsei închisorii dispusă de instanţă.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30