fbpx
 
Ieşeanul care a pierdut 400.000 de euro pentru 8 mp

Ieşeanul care a pierdut 400.000 de euro pentru 8 mp


Caz revoltător, războiul personal al şefilor Primăriei cu un om de afaceri. Dosarul „Berbecaru” a devenit un foarte straniu caz de distrugere a unui om de afaceri, care nu face investiţii imobiliare, ci vrea să-şi construiască un simplu sediu de firmă. Pentru că s-a plâns public, Primăria i-a blocat accesul la proprietate şi nu-i dă avizul pe o poartă de 4/2 m. Investitorul a pierdut două finanţări europene şi e gata s-o piardă şi pe-a treia. Zeci de alţi dezvoltatori primesc concesiuni de la Primărie.

 

Războiul unui investitor ieşean cu Primăria a devenit unul personal. Gabriel Berbecaru are doi ani de când încearcă să ridice un sediu de birouri, P+3, cu suprafaţă totală de 500 mp, lângă Pasajul Nicolina, iar el spune că modul în care este tratat de şefii Primăriei îi sugerează că pentru ei a devenit o „chestiune personală”.

Berbecaru vede în jurul său zeci de situaţii asemănătoare rezolvate favorabil şi se consideră discriminat, depunând o plângere în instanţă şi intrând într-o depresie puternică: „Am pierdut deja două finanţări europene, mai este o sesiune care se închide în august şi după aceea gata până în 2021. Suntem 10 angajaţi la firmă, muncim să facem profit şi să plătim taxe, iar de doi ani am ajuns să ne simţim ca nişte paria în propria noastră ţară”.

 

Conflict cu vecinul

Situaţia lui Berbecaru e simplă: are 400 mp cumpăraţi de mult timp pe Şoseaua Nicolina, la 30 m distanţă de breteaua care face legătură cu Pasajul. Mai avea concesionaţi 100 mp de la Primărie, o fâşie îngustă care asigura deschiderea la Aleea Nicolina, şi voia să construiască un sediu pentru propria firmă, cu arhitectură modernă, pe trei niveluri, şi cu locuri de parcare suficiente.

În 2015 a intrat în conflict cu vecinul său de proprietate, Ştefan Covalciuc, care are o spălătorie la bulevard. Berbecaru spune că acesta i-a propus să-i ia terenul şi să-i dea două spaţii comerciale la schimb. „L-am refuzat şi s-a supărat. E vechi membru UNPR, are relaţii la vârful Primăriei”, spune omul de afaceri.

Proiectul său a trecut de Comisia de Oportunitate şi apoi s-a blocat în Comisia de Urbanism şi, ulterior, la primarul Mihai Chirica, pe atunci interimar.

 

Terenul lui Berbecaru este plasat în apropiere de Pasajul Nicolina, fără nicio restricţie de construire

 

I-au luat pământul înapoi

Între timp, Gabriel Berbecaru făcuse investiţii, deviase o magistrală a ApaVital pe cheltuiala sa, totul ca să poată construi. „Visam acest sediu, ca promovare a firmei, ca vizibilitate. Noi ne ocupăm de proiecte europene, ştim să obţinem finanţări, luam 200.000 de euro nerambursabili şi mai contribuiam cu 200.000 de euro. Voiam bucăţica mea, dreptul meu de cetăţean”, explică acesta cu patos.

Ţinut pe loc, pierduse două şanse de-a accesa fonduri europene, iar blocajul i-a acumulat frustrarea, transformându-l într-un soi de “inamic public”.

Avea 100 mp de la Primărie, care îi asigura accesul la stradă, dar contractul era pe „folosinţă agricolă”, neputând fi inclus într-un proiect de construcţie. „Acel contract a fost redactat de cei din Primărie, eu nu mă pricepeam, mi-au spus că e formula standard”. Pe motivul „folosinţei agricole”, Serviciul de Urbanism i-a respins autorizaţia, iar omul de afaceri s-a dus, în decembrie 2016, în audienţă la viceprimarul Gabriel Harabagiu, cerând schimbarea încadrării juridice şi prelungirea concesiunii pentru a putea construi.

Era deja pe „lista neagră”: i-au respins cererea şi i-au luat pământul înapoi, concesiunea expirând la 31 decembrie.

 

Clădirea lui Berbecaru respectă toate normele: suplă, modernă, 100 mp amprenă la sol, 18 locuri de parcare

 

Alţii primesc, el e respins

Disperarea omului de afaceri ajunsese la nivelul maxim. În şedinţele CL, lunar, sunt între 3 şi 5 concesiuni de teren aprobate pentru a permite accesul altor dezvoltatori la terenurile pe care vor să construiască. Dar Gabriel Berbecaru era deja „oaia neagră”. Pe marginea terenului său, pe o lungime de 37 mp, e o fâşie de 2 m lăţime, care dă în Aleea Nicolina şi permite accesul spre viitoarea clădire. Primăria îţi dă voie sau nu. Lui Berbecaru i s-a spus că acolo s-au prevăzut parcări pe marginea drumului şi că nu va mai primi concesiunea. Când vor fi amenajate aceste locuri de parcare nu se ştie.

„Legea îmi dă dreptul la servitute. În disperare de cauză, le-am cerut o bucată de 4 metri lungime, pe 2 metri lăţime, cât să-mi poată intra maşinile pe poartă. 8 metri pătraţi, atât am cerut. Nu am primit niciun răspuns. Sunt blocat”, concluzionează Gabriel Berbecaru.

 

Terorizat psihic

Omul de afaceri are un proiect similar cu sute de alte construcţii din Iaşi aprobate fără probleme. S-au construit blocuri cu zeci de apartamente pe suprafeţe similare sau mai mici. El vrea un sediu de firmă: „M-am uitat pe alte terenuri din Iaşi, am spus să-mi schimb planurile. Nu găseşti nimic. Totul e luat de speculanţii imobiliari şi preţurile sunt prohibitive. Acolo e micul meu spaţiu, vreau să trăiesc liber. Dacă pierd şi ultima sesiune pentru incubatoare de afaceri, îmi iau lumea-n cap. Suntem o firmă de top, muncim cinstit, contribuim la bunăstarea oraşului”, mai spune omul de afaceri.
El a depus o acţiune în instanţă şi cere despăgubiri. Se loveşte de un zid, ajungând indezirabil în faţa unei administraţii care nu trece peste faptul că a provocat un subiect public din problema sa.

 

„Dacă primarul Mihai Chirica tot este un justiţiar şi a rupt rândurile la PSD, declarând că luptă împotriva abuzurilor, de ce nu se implică să rezolve problema acestei autorizaţii?”, Gabriel Berbecaru

 

Ba are aviz, ba nu are

În noiembrie 2016, Gabriel Berbecaru a descoperit printre documente că deţine avizul Comisiei Municipale de Circulaţie, în care se menţionează că accesul se face din Aleea Nicolina. „Asta înseamnă că accesul e prevăzut, e semnat de primarul Chirica din iunie 2015. Terenul meu are deschidere la stradă de 35 m, iar între mine şi şosea e această fâşie de iarbă de 2 m lăţime. M-au izolat contrar legilor”, afirmă dezvoltatorul.

A umblat din nou după acte, ridicare topo, intabulare, dar tot n-a primit niciun răspuns. I s-a spus doar atât: „Vom cerceta”.

 

Explicaţii de la Urbanism, demne de Kafka

Fostul arhitect-şef Cristian Duţu e singurul care a fost de acord să ofere explicaţie pentru REPORTER DE IAŞI a întregii situaţii. Cazul e demn de Kafka: „E vorba de un PUZ, aflat în procedură de avizare, la care trebuie să aducă un contract pentru calea de acces. Aceasta era pe terenul Primăriei, n-avea cum să aibă aviz de la Comisia de Circulaţie. Acolo sunt prevăzute locuri de parcare. Există un plan de reabilitare a întregii zone, dar nu acesta este motivul pentru care dumnealui nu are cale de acces”, explică Cristian Duţu.

Ce se înţelege: „are nevoie de aviz ca să-i aprobăm, dar nu i-l dăm, şi dacă nu-l are, nu poate primi autorizaţia”. Kafka, frate!


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: