fbpx
 
Ţicău, locul unde străzile-s ca-n hău

Ţicău, locul unde străzile-s ca-n hău


Dacă ar fi trăit, ce poveste frumoasă ar mai fi scris Creangă: „Amintiri din vremea când aveam asfalt”. Dezastru pentru cei care locuiesc pe străzile cartierului unde se află Bojdeuca lui Creangă. După mulţi ani de aşteptare, în 2016 a existat o tentativă de a le fi reabilitate străzile. Oamenii susţin că nu s-a turnat, ci a fost adus asfalt scos din alte părţi. Primăria nu spune nimic: unul n-are timp, altul aşteaptă aprobarea purtătorului de cuvânt, iar acesta nu răspunde la telefon.

 

Chiar dacă locuiesc la cinci minute de centrul oraşului, locuitorii din cartierul Ţicău sunt nevoiţi să se lupte cu noroiul care le ajunge uneori până la genunchi.

 

„Plombări“, în bătaie de joc

„Este o mare bătaie de joc! Plătim taxe de oraş, dar stăm mai rău ca la ţară. Vara este praf de nu se poate respira, iar în celelalte anotimpuri se face un noroi de nici nu poţi intra cu maşina“, spune Ion Ocneanu, locuitor din cartierul Ţicău.

Încă din 2015, consilierii locali au aprobat un proiect ce presupunea modernizarea mai multor străzi din zonă, investiţia totală ridicându-se la 50,8 milioane lei. Totul a rămas la stadiul de proiect.

După nenumărate plângeri şi sesizări, în toamna anului trecut, locuitorii din Ţicău au crezut că, în sfârşit, vor avea şi ei străzi practicabile când au văzut mai mulţi muncitori de la Citadin prin zonă. Dezamăgirea lor a fost uriaşă când au văzut că au fost turnate nişte resturi de asfalt, scoase din alte zone ale oraşului. “Asfaltul” a fost măturat de ultimele ploi: „Au aruncat în bătaie de joc nişte asfalt scos de prin alte zone din oraş şi au plecat. Acesta s-a amestecat cu noroiul şi e mai rău decât înainte. Acum, după ce s-a topit zăpada şi după ce a plouat, s-a dus tot astfaltul lor. Ne rupem maşinile pe străzile astea“, spune Veronel Butnariu, unul dintre locuitorii de pe o stradă cu nume parcă predestinat, Râpei.

 

Ce vedeţi aici se află la câteva minute de centrul municipiului Iaşi

 

„Am rămas cu promisiunile

Multe străzi din zona Ţicău sunt neasfaltate încă din perioada când primar era Constantin Simirad. „Stau de 26 de ani aici. Am făcut mai multe plângeri la Primărie, încă de pe timpul lui Simirad. Când era Nichita primar ni s-a spus că se rezolvă şi nu s-a întâmplat nimic. Am fost în audienţă la Mihai Chirica şi înainte şi după ce a ajuns primar şi acesta mi-a dat asigurări că se va rezolva problema. Şi deputatul Tudor Ciuhodaru a fost înainte de alegeri pe aici şi ne-a promis că va face tot posibilul să se asfalteze străzile. Nu s-a întâmplat nimic. Când plouă aici este jale. Îmi intră apa în curte. Suntem disperaţi şi nimeni nu ne ajută!“, spune o femeia care are casa pe strada Dochia.

 

„Taximetriştii nu vin aici“

Alte persoane din zona Ţicău susţin că mulţi taximetrişti refuză să ia comenzi din această zonă sau să-i aducă acasă. „Am păţit de mai multe ori să fac comandă şi să nu vrea de la nicio firmă de taxiuri să vină aici. Nici măcar să ne aducă acasă nu vor. Mi-a spus zilele trecute un taximetrist că pentru câţiva zeci de lei el nu-şi rupe maşina. Cu greu am reuşit să-l conving să mă aducă până pe C.A. Rosetti şi de acolo am venit pe jos acasă“, spune un cetăţean ce locuieşte pe strada Dezrobirii.

Şi ambulanţele au probleme mari să vină la urgenţele din zona Ţicău. „Cu greu se încumetă cei de la Salvare să intre pe străzile astea. S-a întâmplat de câteva ori să vină până pe strada Albineţ şi pe urmă, de acolo, asistenta a mers pe jos până la o persoană grav bolnavă de pe strada unde stau eu“, adaugă o altă persoană, care are casa pe strada Miron Costin.

 

Ca pe vremea lui Creangă

Mai în glumă, mai în serios, oamenii spun că străzile din zona Ţicău sunt păstrate într-o stare jalnică pentru a arăta „ca nişte monumente istorice”, la fel ca pe vremea lui Ion Creangă. „Nu ştiu cum sunt făcute gps-urile, dar cei care nu sunt din Iaşi şi vor să meargă la Bojdeucă, sunt direcţionaţi pe bulevardul C.A. Rosetti şi pe urmă pe strada Dochia, până la Bojdeucă. Nu este sfârşit de săptămână în care să nu treacă maşini pe aici şi oameni care să ne întrebe dacă ăsta e drumul spre Bojdeucă. Intră, săracii, cu maşina puţin pe strada noastră (n.r. – strada Dochia) şi îşi lasă maşinile aici, continuându-şi drumul până la casa lui Creangă pe jos. Poate cei de la Primărie cred că pentru a fi totul autentic trebuie ca şi drumurile să fie ca pe timpul lui Creangă. Deşi, cred că era chiar mai bine atunci pentru că strada era pavată cu pietre de râu. Acum nici astea nu mai sunt“, spune, râzând amar, unul dintre locuitorii din zonă.

 

Zilele trecute, oamenii au blocat drumul județean DJ 249A, nemulţumiţi de starea acestuia (Sursa foto: Ziarul de Iaşi)

 

Mai multe zone cu artere „bombardate”

Una dintre cele mai tranzitate străzi din Iaşi, strada Smârdan, a fost închisă pentru lucrări de reparaţii mai bine de jumătate de an în 2014. În zonă s-au  înlocuit conductele de apă şi cele de termoficare şi s-au refăcut branşamentele, investiţia fiind de 1,7 milioane de lei. Încă din 2015, strada este plină de gropi, şoferii fiind nevoiţi să facă slalom printre acestea.

Alte străzi din Iaşi unde s-au făcut asfaltări în anii trecuţi, însă acum carosabilul este plin de gropi, sunt Şoseaua Naţională, bulevardele Primăverii şi Poitiers sau strada Eternitate, care a fost asfaltată doar până în dreptul cimitirului, restul de drum, până la intersecţia cu strada Ion Creangă, fiind plină de gropi şi denivelări.

Străzi care aşteaptă de ani buni să fie asfaltate şi unde ieşenii îşi strică maşinile după această iarnă sunt cele de pe malul drept al Bahluiului, Aurel Vlaicu. De altfel, zilele trecute, mai multe persoane din zona Dancu, disperate de indolenţa autorităţilor, au protestat, acuzând lentoarea municipalităţii în a reabilita acest tronson, pentru care se aşteaptă cu fonduri europene.

 

 „Răspunsurile” Primăriei la problema din Ţicău

Vasile Tiron, şef serviciu Informare Cetăţeni, căruia i s-a trimis o solicitare oficială: „Nu am timp”.

Daniela Crihan, şef Birou Străzi: „Pot răspunde, dar nu am permisiunea purtătorului de cuvânt”.

Sebastian Buraga, purtător de cuvânt: Nu a răspuns la telefon. I s-a spus anterior despre realizarea unui material pe această temă.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30