fbpx
 
Războiul brutăriei Afer cu mafia imobiliară

Războiul brutăriei Afer cu mafia imobiliară


Încă un bloc lipit, în Centru, de alte clădiri, alt scandal: proiect rezidențial pe masa judecătorilor. Construcţia unui bloc cu şase etaje în spatele Sălii Voinţa este contestată în instanţă de către un vecin. În zonă, un dezvoltator imobiliar şi-a propus să ridice iniţial trei imobile cu trei şi patru etaje, apoi unul cu 11, iar în cele din urmă a „tăiat” cinci nivele. Petro Grup a vândut apoi proiectul firmei Zinan Investment Group SRL, o firmă deţinută de afacerişti din Republica Moldova în capul cărora se sparg acum oalele.  

 

Scandalul vizând construcţia unui bloc cu şase etaje pe şoseaua Arcu nr. 8, în spatele Sălii Voinţa, a ajuns acum şi pe masa judecătorilor ieşeni. Cel care a întocmit proiectul este arhitectul cu cele mai bune intrări în Primăria Iași, Marian Jan Chiriţă.

 

Sunt invocate mai multe nereguli

O firmă de panificaţie, care are sediul lângă terenul pe care va fi ridicat imobilul, a cerut în instanţă anularea hotărârii de Consiliu Local prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) privitor la amplasament, având ca beneficiar SC Zinan Investment Group SRL şi a avizelor emise de serviciile şi comisiile din subordine.

În acţiunea depusă la Tribunalul Iaşi, SC Afer SRL susţine, printre altele, că nu au fost respectate normele privind transparența decizională, informarea şi consultarea populaţiei, iar documentaţia aferentă PUZ-ului conţinea o serie de neregularităţi.    

 

Au forţat şi au pierdut

În iulie 2014, pe terenul din Şoseaua Arcu nr. 8, firma SC Petro Group SRL a formulat o propunere de avizare şi aprobare a unui PUZ în dorinţa de a construi un bloc cu trei etaje şi două cu câte patru etaje. Firma s-a lovit însă de un val de proteste, atât a societăţilor care au sedii în zonă, cât şi a unor locatari şi a unei Asociaţii de proprietari, se arată în plângerea Afer. Câteva luni mai târziu, aceeaşi societate a formult o nouă propunere de PUZ, de data această solicitând edificarea unui bloc cu 11 etaje, deşi în zonă sunt clădiri cu două şi trei etaje. Comisia de Urbanism a respins însă propunerea punând în vedere solicitantului să producă noi detalii tehnice ale proiectului şi să obţină alte avize şi studii. Ulterior, firma a solicitat şi i s-a aprobat construcţia unui bloc cu şase etaje.

 

Patronii Afer se războiesc cu noii „locatari” care își fac loc în zonă: „Ne vor închide activitatea”

 

Vecinii n-au știut

„Fără a obţine aceste avize (cel puţin aşa rezulă din hotărârea contestată) titularii PUZ propus a efectuat o serie de modificări ale planului, dar fără a mai relua procedura de consultare publică, deşi era evidentă opoziţia motivată a proprietarilor din proximitate, cu nesocotirea normelor de transparenţă decizională, de informare şi consultare a populaţiei”, se arată în acţiunea depusă la Tribunalul Iaşi de firma de panificaţie.

Aceasta susţine că titularul PUZ-ului s-a adresat în mod nepublic Comisiei de Urbanism, întemeindu-şi cererea pe vechiul raport de informare şi consultare a  publicului, document ce ar fi precizat, nereal, că „nu s-au mai depus sesizări de către vecini”. SC Afer a formulat contestaţie de îndată ce a a aflat de noile schimbări.

 

Multiple dezavantaje

Între timp, SC Petro Grup a înstrăinat proiectul către SC Zinan Investment Group SRL, care a modificat planul propus, solicitând aprobare pentru o construcţie 2S+P+6E şi l-a adus din nou în atenţia instituţiilor specializate, dar nu şi în atenţia publicului interesat, susţine reclamanta.

Aceasta mai arată că propunerea de PUZ conţine neregularităţi flagrante şi nu se ţine cont de specificul zonei şi de activităţile desfăşurate în zona limitrofă. „Dezvoltarea unui astfel de proiect de amploare în directa apropiere a unităţii de panificaţie a subscrisei ar avea repercursiuni negative, de natură a perturba desfăşurarea normală a activităţii noastre, în ceea ce priveşte accesul pentru aprovizionare, transportul, depozitare, securitatea în caz de incendii, aspecte de igienă alimenatră şi sănătate a populaţiei”, susţin reprezentanţii firmei de panificaţie.

 

În jurul proiectatului bloc cu şase etaje abundă clădirile cu un singur nivel, maximul atins fiind de trei nivele

 

Clădirile vor fi practic lipite

Mai mult, distanţa de la sediul firmei la noul bloc ar fi de 7,60 metri, reprezentând doar 50% din minimul permis de lege. „Această influenţă negativă nu poate fi primită decât în mod bilateral, întrucât, de exemplu, emisia (în limite legale) a unor cantităţi de abur, vapori, miros şi zgomot ar avea impact negativ asupra locatarilor din construcţiile propuse în PUZ, iar aceştia vor fi determinaţi să solicite oprirea activităţii de panificaţie a subscrisei, împrejurare ce ne va prejudicia în mod ireversibil”, se menţionează în plângere.

Afer SRL este de părere că proiectul este neconform şi în ceea ce priveşte normele de igienă şi de sănătate publică, a prescripţiilor privind respectarea zonelor de parcare, a spaţiilor de joacă pentru copii, a zonelor verzi , accesului pentru parcaje şi a vehiculelelor pentru situaţii de urgenţă şi colectarea deşeurilor menajere. Mai mult, ar fi în contradicţie cu aspectul general al zonei, iar circulaţia în zonă ar fi îngreunată. „Ei încalcă legea flagrant. Noi suntem acolo de 25 de ani şi tot noi trebuie să fim nevoiţi să ne modificăm activitatea?”, a declarat unul dintre administratorii Afer.

Reprezentanţii Primăriei Iaşi nu şi-au exprimat un punct de vedere până la închiderea ediţiei, iar administratorul şi asociaţii SC Zinan Investment Group SRL nu au putut fi contactaţi.

 

Acţionari basarabeni

Zinan Investment Group a fost înfiinţată în 2015, cel mai probabil special pentru acest proiect. Are patru acţionari din Republica Moldova, membri ai unei familii pe nume Zincenco. Impresionează faptul că, în 2016, societatea şi-a majorat capitalul social cu 870.000 de euro, echivalentul a 3,9 milioane lei. Se pare că şeful afacerilor acestei familii este Nicolai, proprietarul a mai multe firme peste Prut.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: