fbpx
 
Adomniței: primul care și-a dat salariu de 9.000 de lei/lună

Adomniței: primul care și-a dat salariu de 9.000 de lei/lună


Iată o măsură luată de un penelist pe care urmașii pesediști nu au criticat-o, ba au susținut-o. În 2015, Cristian Adomniței a dat o dispoziție prin care și-a crescut remunerația lunară cu 12%, la 9.034 de lei brut. Au crescut cu același procent și lefurile adjuncților săi. Ulterior, patru prefecți și trei președinți ai Consiliului Județean s-au confruntat în instanță pe tema (i)legalității deciziilor.

 

De aproape doi ani, prefecții care s-au perindat la conducerea județului Iași încearcă să anuleze în instanță trei dispoziții date de Cristian Adomniței pe vremea când acesta era președintele Consiliului Județean (CJ).

 

Și pentru adjuncți

Pe 31 august 2015, Adomniței și-a pus semnătura pe trei documente prin care salariile sale și ale celor doi vicepreședinți, pe atunci Alin Aivănoaie și Victorel Lupu, se majorau cu 12%, în baza Ordonanței de Urgență 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2015.

Concret, începând cu 1 august 2015, Adomniței își crescuse salariul la 8.294 lei, iar sporul pentru condiții vătămătoare la 740 de lei. Astfel, în urma majorării cu 12% a indemnizației din iulie 2015 și a sporului menționat, șeful județului avea un salariu de 9.034 de lei brut. Două dispoziții similare au fost date de vicepreședintele CJ Iași și pentru vicepreședinții de la acea vreme, Victorel Lupu și Alin Aivănoaei. Aceștia ajungeau la o remunerație de 8.117 lei brut.

Cele trei dispoziții au fost date de șeful județului la câteva zile după ce CJ a adoptat o hotărâre privind ”stabilirea creșterilor salariale ce se acordă personalului angajat în instituțiile de interes public județean” în baza OUG 83/2014.

 

Adomniței și reprezentanții CJ au susținut că totul este legal

 

Nu se revocă, dar se suspendă

Prefectul de atunci, Dan Cârlan, a solicitat revocarea celor trei acte, iar demersurile sale împotriva deciziilor au fost continuate de interimarul Bogdan Abălași și apoi de Marian Grigoraș, soarta dosarului fiind acum la Marian Șerbescu. Reprezentanții CJ au precizat că totul este legal, dar au decis să suspende dispozițiile începând cu octombrie 2015, până la lămurirea situației în instanță.

Prefectul a arătat în acțiunea depusă la Tribunalul Iași că OUG în baza căreia șeful județului și-a crescut salariul său și a celor doi vicepreședinți se referea doar la personalul angajat în instituțiile publice locale ”ori aleșii locali nu fac parte din această categorie de personal”.

 

De la zero

Tribunalul Iași a decis, în mai 2016, anularea dispozițiilor, decizie contestată de noul președinte al CJ, Maricel Popa. Anterior, poziția CJ a fost prezentată de Victorel Lupu, urmașul lui Adomniței.

Curtea de Apel Iași a decis la începutul acestui an să caseze hotărârea și a trimis dosarul spre rejudecare. Primul termen al procesului va fi pe 16 mai la Tribunalul Iași. Cristian Adomnitei nu a putut fi contactat pentru a-și spune punctul de vedere.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: