fbpx
 
Familii evacuate dintr-un imobil din Păcurari: clădirea, propusă pentru consolidare și demolare parțială Foto: Ziarul de Iași

Familii evacuate dintr-un imobil din Păcurari: clădirea, propusă pentru consolidare și demolare parțială


Primăria Iași, prin Direcția Fond Locativ, împreună cu executori judecătorești și reprezentanți ai forțelor de ordine evacuează, astăzi, chiriașii din imobilul aflat în str. Păcurari, nr. 29. Acțiunea se desfășoară în baza unei sentințe civile din iunie 2014 pronunţată de Judecătoria Iaşi într-un dosar de judecată din același an, dosar care face obiectul unui dosar de executare silită pentru persoanele care locuiesc fără forme legale în imobilul menționat. O parte din familiile care stau ilegal spun că nu părăsesc clădirea.

 

Imobilul situat în str. Păcurari nr. 29 este compus dintr-o clădire cu suprafața de 284,53 mp și teren curte cu suprafața de 477mp. Clădirea a fost construită în anul 1890 și este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice (LMI) la pozitia 1164, cod clasificație IS-II-m-B-03977. Clădirea se compune din 5 spații în suprafață de 156,16 mp care au avut destinația de locuințe și un spațiu în suprafață de 101,67 mp care, începând cu anul 1998, potrivit HCL 130/1998, HCL 378/2000 și HCL 128/2006, pentru perioade succesive, a fost atribuit în folosință gratuită Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași, durata de folosință încetând, la cerere, la data de 9 ianuarie 2013. După această dată spațiul, care este inventariat în categoria bunurilor din proprietatea publică a Municipiului Iași, nu a mai fost inclus în circuitul comercial deoarece, conform expertizei tehnice realizată la solicitarea Primăriei, există recomandarea de consolidare. Imobilul a fost expertizat tehnic în 2008, soluția minimală propusă de către expert fiind consolidarea clădirii, iar soluția maximală - demolarea parțială cu păstrarea zonei unde a funcționat Biblioteca „Gh. Asachi”, zonă care va fi consolidată.

Foto: Ziarul de Iași

 

La sfârșitul săptămânii trecute în imobil mai locuia, în baza unui contract de închiriere valabil și în derulare, într-un spațiu compus din 4 camere în suprafață de 83,66 mp, 5 dependințe principale în suprafață de 48,88 mp și 3 dependințe secundare în suprafață de 12,80 mp, o singură familie de chiriași, V. P., familie care se compune din 19 persoane: 7 majore și 12 minore, iar 3 dintre aceștea dețin certificate de încadrare în grad de handicap, motiv pentru care familia V. P. beneficiază de scutirea la plata chiriei pe spațiu, chiria lunară fiind în sumă de 13 lei, reprezentând plata pentru cota indiviză teren curte. În cadrul ședinței Comisiei de Soluționare și Atribuire a Spațiilor Locative din 16 iunie 2017 s-a propus atribuirea la schimb către familia V. P. a unui spațiu de locuit situat în imobilul din str. Decebal, spațiul fiind acceptat de către această familie, iar propunerea aprobată în cadrul ședinței de Consiliu Local din 23 iunie 2017.

 

Celelalte spații din imobil au fost scoase din circuitul locativ, odată cu evacuarea persoanelor care nu dețineau forme legale. Evacuarea a fost efectuată de către executorul judecătoresc în data de 13 noiembrie 2015, când au fost montate la toate intrările și geamurile acestor spații grilaje metalice. După plecarea executorului, a reprezentanților Municipiului Iași, ai Jandarmeriei și Poliției, cei evacuați au distrus grilajele și au reintrat în spații. În luna ianuarie 2016, Municipiul Iași a somat pe toți cei care au intrat abuziv în imobil să elibereze în termen de 15 zile spațiile ocupate, înștiințându-i totodată că imobilul nu mai prezintă siguranță în exploatare. Printr-o adresă din 18 ianuarie 2016 Municipiul Iași a solicitat Secției II Poliție să ia măsuri prevăzute de lege împotriva celor ce se fac vinovați de distrugerea grilajelor metalice și de ocuparea fără drept a locuințelor din str. Păcurari, nr.29, fapt care duce la distrugerea imobilului având în vedere că aceste spații nu mai sunt racordate la apă și curent electric. Urmare a solicitării Direcției de resort, Poliția Municipiului Iași - Secția II a comunicat faptul că s-au deschis dosare penale pentru cei găsiți în imobil fără forme legale, iar la finalizarea cercetărilor va fi comunicată soluția.

 

Spațiile cu destinația de locuință aflate în proprietatea / administrarea Municipiului Iași prin Direcția Fond Locativ sunt folosite de către chiriași în baza unor contracte de închiriere încheiate conform prevederilor legale în vigoare. Nerespectarea clauzelor contractuale de către chiriași conduce la acționarea acestora în instanța de judecată în vederea rezilierii contractelor de închiriere și evacuării din imobilul cu destinația de locuință.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30