fbpx
 
Chirica primește botezul DNA: inculpat în Afacerea Skoda

Chirica primește botezul DNA: inculpat în Afacerea Skoda


De-acum și Dragnea îl poate arăta cu degetul, iar primarul Iașului se poate apăra la fel: dosar politic. În 2013, șefii Primăriei au vrut mașini noi și scumpe, deși legea le interzicea. Au mascat achiziția pe spatele Poliției Locale, dar aceasta n-a folosit nici măcar o zi cele patru Skoda. Prejudiciul este de 411.000 de lei, primarul Iașului fiind inculpat oficial pentru „abuz în serviciu”. Toate actele privind achiziția au fost semnate de Mihai Chirica, fostul primar Gheorghe Nichita delegându-și atribuțiile.

 

Dosarul Skoda a intrat în faza inculpării suspecților. E ultimul pas înainte de rechizitoriu și trimiterea în judecată. Materialul instrumentat de DNA Iași îi acuză atât pe primarul Mihai Chirica, cât și pe fostul primar, Gheorghe Nichita, de abuz în serviciu. În total, sunt nouă persoane din Primăria Iași puse sub acuzare, printre care directorul tehnic Dumitru Tomorug și fostul director administrativ Eugen Chișcă.
Ancheta a înaintat anevoios, fiind deschisă încă din 2014, înainte de marile scandaluri „Amanta” și „UTI”, care i-au adus două dosare penale lui Gheorghe Nichita. S-ar putea spune că minora Afacere Skoda a fost „mama” tuturor anchetelor de la Primăria Iași. Prin această inculpare, Mihai Chirica primește practic „botezul” DNA. Ca viceprimar, el a semnat toate documentele de achiziție a mașinilor Skoda, în numele primarului Gheorghe Nichita. Atât de bine se înțelegeau în 2013.

 

Mașini scumpe, în afara legii

REPORTER DE IAȘI a descris, în exclusivitate, toate ițele Afacerii Skoda în cursul lunii ianuarie 2017. La începutul anului 2013, conducerea Primăriei a luat decizia de a achiziționa patru autoturisme în leasing operațional, valoarea estimată, ce urma a fi suportată de la bugetul local, fiind de aproximativ 93.132 euro (fără TVA), adică 419.094 lei. Suma depășea pragul impus de o Ordonanță a Guvernului de atunci, care interzicea autorităților publice locale să cumpere mașini mai scumpe de 18.000 de euro (cu TVA inclus).
La Iași, însă, întregul aparat birocratic s-a pus în mișcare pentru a cumpăra mașini mai scumpe decât impunea Guvernul. Informația prezentată în exclusivitate de REPORTER DE IAȘI, în urmă cu șase luni, a fost că achiziția s-a făcut inițial direct de către Primăria Iași (ordonator principal de credite), aceasta fiind și cea care a înmatriculat autoturismele la Poliția Rutieră. Ulterior, după un control al Curții de Conturi, toată procedura a fost reluată, prin acte antedatate, achiziția fiind mascată ca o necesitate a Poliției Locale (ordonator terțiar de credite). Se spera astfel să se asigure legalitatea, deoarece Ordonanța de Guvern permitea autorităților de ordine publică să achiziționeze mașini mai scumpe de 18.000 de euro.
Această informație nu a fost confirmată ieri de niciunul din actorii implicați în dosarul de la DNA. Datele obținute până la această oră de REPORTER DE IAȘI arată că procurorii invocă un referat de necesitate întocmit de Liviu Hliboceanu, fost șef de dispecerat la Poliția Locală, pe 1 februarie 2013, ca prim act al demarării operațiunii.

Din păcate, Mihai Chirica s-a ocupat personal de tot procesul achiziției celor patru mașini Skoda. Una era a lui

 

Hliboceanu scoate castanele din foc

Pe 12 februarie, directorul tehnic Dumitru Tomorug și șeful Serviciului Administrativ, Eugen Chișcă, au întocmit caietul de sarcini în vederea realizării licitației. DNA acuză că licitația a fost trucată, specificațiile fiind adaptate pentru un singur furnizor: Open Service SA, dealerul Skoda din Iași. Chișcă este acuzat atât de abuz în serviciu cât și de conflict de interese, socrul său având acțiuni la Open Service. De altfel, în ultimii 10 ani, conducerea Primăriei „s-a plimbat” doar în mașini Skoda.
S-au cumpărat trei Skoda Octavia (pentru cei doi viceprimari și secretarul Consiliului Local) și o Skoda Superb pentru primar. Procurorii acuză încălcarea premeditată a legii, deoarece Poliția Locală n-a intrat niciodată în posesia acestor mașini, acestea fiind conduse din prima zi și până în ianuarie 2017, când scandalul a devenit public, doar de cei aflați în conducerea Primăriei.
Mai mult, Hliboceanu n-avea niciun drept să semneze referatul de necesitate, acesta fiind atributul directorului Poliției Locale sau al adjunctului acestuia, deci actul era nul.

Chirica a semnat tot

Investiția a fost prevăzută în proiectul de buget local din 2013, cu suma de 419.000 de lei, deși Ordonanța de Guvern 34/2009 interzicea acest lucru. Referatul pentru aprobarea achiziției avea avizul mai multor șefi de Servicii și purta semnătura lui Mihai Chirica, în numele lui Gheorghe Nichita. DNA reține în materialul probator că Poliția Locală avea personalitate juridică și serviciu propriu de achiziții publice, putând astfel face în nume propriu această investiție.
Între Primărie și Poliția Locală nu s-au găsit procese verbale de predare-primire a mașinilor, iar foile de parcurs erau doar ale demnitarilor din fruntea administrației locale.
De-a lungul întregului proces de achiziție – întocmire caiet de sarcini, lansare achiziție, evaluarea ofertei și înregistrarea mașinilor – primarul Gheorghe Nichita își delegase atribuțiile către viceprimarul Mihai Chirica, acesta semnând toate referatele.
DNA a calculat o pagubă în cuantum de 411.370 de lei prin achiziția celor patru mașini, valoare stabilită până la data de 23 august 2016.

 

Marți, 4 iulie, Eugen Chișcă și Doina Florescu au aflat de la DNA că sunt inculpați în Dosarul Skoda

 

Chișcă a făcut pârtie la DNA

În cursul zilei de marți, 4 iulie, și miercuri, 5 iulie, procurorii a chemat Lotul „Skoda” la sediul DNA pentru comunicarea Ordonanțelor de extindere a urmării penale. Nouă suspecți au devenit inculpați. În paralel, cu circa 10 zile înainte, DNA solicitase Oficiului de Cadastru identificarea bunurilor imobiliare ale inculpaților, în vederea instituirii sechestrului asigurator.
Marți, la DNA au putut fi văzuți venind Eugen Chișcă, fost șef al Serviciului Administrativ, și Doina Florescu, angajată a Primăriei, însoțiți de avocatul Gheorghe Șuhan. Cei doi inculpați nu au dorit să dea declarații. „Clienții mei nu au dat declarații. S-a pus în mișcare acțiunea penală, au devenit din suspecți , inculpați”, a declarat pentru REPORTER DE IAȘI,  avocatul Gheorghe Șuhan.

 

Citește și Primarul Chirica, urmărit penal în Afacerea Skoda

 

Mogoș e, Chirica nu-i

Tot marți era așteptat la DNA și primarul Mihai Chirica, dar la sediu a putut fi văzut doar avocatul Adrian Mogoș, despre care să știe că l-ar reprezenta în acest dosar. Avocatul a fost însă evaziv: „Momentan nu este clientul meu”. Legătura dintre Mogoș și Chirica se explică astfel: ginerele avocatului este unul din asociații firmei din Vaslui care închiriase în ultimul an Hotel Traian. O nepoată a lui Mihai Chirica este căsătorită cu celălalt asociat de la Traian.

Hliboceanu tace

Miercuri erau așteptați la DNA și Liviu Hliboceanu, fost șef Dispecerat Poliția Locală, și fostul primar Gheorghe Nichita. Amândoi sunt apărați de avocatul Ionel Nechita. „Față de încadrarea juridică pentru care au fost inculpați, clienții mei se prevalează de dreptul la tăcere, pentru că înscrisurile vor demonstra implicarea sau neimplicarea în fenomenul infracțional”, a fost declarația avocatului.

Altă Skoda roșie a Adinei Samson, urmărită de asemenea de DNA. Știți ce înseamnă numărul KNG? „King Nichita Gheorghe”

 

Specificații exclusiv Skoda

Toate specificațiile sunt copiate din catalogul Skoda. Volanul trebuia să fie obligatoriu în 4 spițe, leduri spate, iar terminologia dotărilor de siguranță sunt exact cele din grupul german: MSR, ASR, HBA, DSR. S-a cerut detectarea nivelului de oboseală a șoferului, o condiție care, în combinație cu motorul de 170 CP și cu prețul cerut, nu se găsește decât la Skoda Octavia.

La confort, s-a cerut Climatronic – termen specific VW-Skoda, și nu instalație de aer condiționat automată, conform terminologiei generale. Bancheta din spate trebuia să fie încălzită, iar computerul de bord era cu „afișaj Maxi-DOT”, o licență exclusiv VW și Skoda.

Cea mai tare specificație cerută, pe care nicio altă marcă de mașini nu o avea, este „concept dual deschidere trapă portbagaj Twindoor”, o particularitate a Skodei Superb.

 

Chirica a aprobat tot ca să-și ia mașină

Drept urmare, singura ofertă a fost a celor de la Open Service, dealerul Skoda din Iași, care a livrat trei Octavia și un Superb. Prețul estimat a fost de 419.000 de lei, achiziția făcându-se la 408.000 de lei, prin Unicredit Leasing.

În virtutatea funcției, Mihai Chirica a răspuns de toată operațiunea, toate aprobările purtând semnătura sa. Mașinile depășeau însă plafonul de 18.000 de euro (cu TVA), impus Primăriei de Guvernul României. De aceea, s-a apelat la Poliția Locală, Liviu Hliboceanu fiind solicitat să întocmească cererea de achiziție, acesta fiind acum urmărit penal. El nu s-a urcat însă niciodată la volanul vreunei mașini Skoda, documentația fiind făcută, în fals, retroactiv.

Skoda Superb a ajuns inițial la Gheorghe Nichita, care era primar, alte două Octavia la viceprimarii Mihai Chirica și Marius Dangă, respectiv secretara Consiliului Local, Denisa Ionașcu. Mașinile au avut numere personalizate: WMC (Mihai Chirica), WDM (Dangă Marius) și WID (Ionașcu Denisa). Nichita a mers „sub acoperire”, cu numărul XXW. Ca detaliu spumos, la mașina lui Chirica s-a mers pe varianta prenumelui în fața numelui pe tăbliță, invers decât la ceilalți doi, pentru că altfel ar fi ieșit WC-M.

Astfel, șefii Primăriei s-au dat de gol chiar prin numerele de înmatriculare, aceste mașini nefiind destinate să ajungă niciodată la Poliția Locală.

 

Curtea de Conturi a descoperit totul

Afacerea „Skoda” de la Primărie a fost descoperită de Curtea de Conturi la controlul de fond din 2014, aceasta fiind și cea care a făcut sesizarea penală. Inspectorii de conturi au descoperit că achiziția a fost ilegală: „Practic, acele mașini nu trebuiau cumpărate. S-a comis un fals”, au declarat surse oficiale din cadrul Curții de Conturi Iași. Șefii Primăriei au contestat atunci raportul inspectorilor, contestație nesoluționată nici la această oră. Dosarul penal și-a urmat însă cursul.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: