fbpx
 
Salariile din Primărie s-au dublat într-o secundă

Salariile din Primărie s-au dublat într-o secundă


Luminița Munteanu, șefa DAC, și alte zeci de directorași din Primăria Iași l-au prins de Dumnezeu de picior: au salarii de 2.000 de euro net, fără sporuri. Să tot fii boier la stat! Directorii din administrația ieșeană au de-acum cele mai mari salarii din țară. Șefime însumând zeci de directori, șefi de birouri sau de servicii, a sărit brusc de la 2.000-3.000 de lei/lună, la 5.000-6.000 de lei/lună. Unii directori trec de 8.000 de lei/lună. Toate sumele sunt nete. Arhitectul-șef, notat cu 0 la examenul pe post, a sărit de la 2.000 de lei la 7.800 de lei! De-acum, avem o nouă „înaltă societate” – funcționarii statului, diferențele față de privați fiind uriașe. Totul într-un an în care Iașul n-a câștigat niciun proiect european, a ratat complet PNDL, n-are nicio finanțare de la CNI și toate marile proiecte sunt întârziate cu ani.

 

Într-o clipă, salariilor directorilor din Primăria Iași au devenit cele mai mari din țară, din toată administrația publică locală. Legea salarizării unice a dus la alinierea coeficienților pentru toți funcționarii publici, personalul contractual, dar mai ales pentru șefime. La Iași, salariile directorilor s-au dublat peste noapte, unii au câștigat chiar 150% la salariul net, pentru mulți este lovitura vieții. Și de pe 27 iulie, când anexele au trecut prin Consiliul Local ca gâsca prin apă, până astăzi, nimeni nu v-a spus nimic. Vă spunem acum.

 

Nulități cu salarii triplate

Exemplu: de la 1 august, salariul șefului Direcției Tehnice, Dumitru Tomorug, sare de la 4.678 lei la 7.993 lei. Net. 90% creștere salarială.

Alt exemplu tare: arhitectul-șef Alexandru Mustiață, puberul care a luat nota 0 la examenul de titularizare de la București, avea salariul de debutant de 1.995 lei. Acum venitul său net lunar crește la 7.811 lei. Creșterea este de 300% și e venit doar pe recomandare, ca „fiul lui tata”.

Alt norocos este interimarul de la Direcția Administrativă, copilul de mingi al viceprimarului Gabriel Harabagiu. Tânărul lipitor de afișe de la PSD, Lucian Bălinișteanu, avea până acum salariul de 2.200 de lei, iar acum va încasa 5.380 de lei. Mai mult decât dublu.

O mare lovitură au dat și de cei de la Direcția de Asistență Comunitară, unde 5-6 șefi, în frunte cu directoarea Luminița Munteanu, trec de 6.000-7.000 de lei net. „Regina” DAC va lua chiar 8.000 de lei lunar, peste 120% creștere salarială față de luna trecută.

 

Luminița Munteanu, director DAC: 7.811 lei

 

Au avut buget generos

Sunt doar primele exemple, mai jos găsiți detaliat foarte multe creșteri salariale ale celor mai importante figuri din Primăria Iași. Cum s-a ajuns aici? Prin legea salarizării unice care oferă posibilitatea autorităților locale să-și dimensioneze singure salariile, în funcție de posibilitățile financiare ale fiecărei primării, cu condiția de-a nu depăși bugetul de salarii fixat la începutul anului.
La Iași, acesta a fost de 42 milioane de lei, dar anvelopa era suficient de largă pentru a păstra o rezervă pentru creșterea de la mijlocul verii. Capii Primăriei au repetat de multe ori că schema de personal este subdimensionată față de normativele fixate prin lege – care sunt, oricum, extrem de generoase -, iar acum au avut de unde mări.

 

Și-au dat maximul din țară

Dar sursele autorizate din interiorul Primăriei au confirmat pentru REPORTER DE IAȘI că majorarea salarială prevăzută la Iași este printre cele mai mari din țară, că fixarea coeficienților a mers spre maximum și că, cel puțin, directorii din Primăria Iași sunt în acest moment cel mai bine plătiți dintre toate orașele mari din țară. Depășesc pe cei din Cluj, Brașov, Timișoara, chiar și București, luându-se în calcul performanțele notabile ale Primăriei Iași.

La salariile de peste 7.000-8.000 de lei ale directorilor, se vor adăuga doar sporul de doctorat (circa 700 de lei) și cel de control financiar preventiv, de 10%, dar în Primărie nu sunt mai mult de 4-5 șefi cu doctorat. Vor mai putea lua sporuri cei care vor implementa proiecte europene, dar, din fericire, la Iași, nu este cazul, nu avem încă niciun fond european în derulare și am făcut o economie.

 

Adrian Blănaru, director executiv Primărie: 7.811 lei

 

Urmează și societățile Primăriei

Un alt punct important este că societățile comerciale aflate în subordinea Consiliului Local nu se încadrează în prevederile legii salarizării unice, neintrând acum în hora marilor creșteri de lefuri. Servicii Publice Iași, Salubris, Citadin, Termo-Service, Ecopiața își vor putea însă majora salariile pe baza propriilor analize financiare, cu aprobarea Consiliilor de Administrație, și este de așteptat să nu piardă prea mult vremea.

Însă directorii din fostele regii își crescuseră deja de mult salariile: Chirița, de la Termo-Service, are 6.999 lei, Ionescu (Citadin) și Ghercă (RATP) – 6.500 lei, iar Ivan (SPI) și Apostol (Salubris) depășeau 9.200 lei/lună, toate sumele fiind nete.

 

Diferențe uriașe șefi-restul lumii

O altă constatare în urma grilei fixate de liderii Primăriei Iași este că a crescut foarte mult ecartul între cei cu funcții de conducere și funcționarii obișnuiți. Actualele majorări îi avantajează în principal pe șefi, creșterile pentru marea masă a angajaților fiind, procentual, sub 25%. Un director, chiar și adjunct, va câștiga triplu față de un referent sau un inspector.

În următoarea ședință de Consiliul Local urmează să intre și noile salarii de la Direcția Creșe. Deja nivelul așteptărilor a devenit foarte mare. La Iași, în administrație, mulți salariați cu vechime și ceva funcție ajung la nivelul venitului mediu din Occident.

 

Dumitru Tomorug, director tehnic: 7.993 lei

 

Cât vor lua oamenii importanți din Primărie

Fostul directorul general al Primăriei Iași, actualul șef al Direcției Tehnice, Dumitru Tomorug, încasa până acum un salariu de 4.678 de lei. După noile modificări, acesta va avea un salariu brut de 11.397 lei, adică un salariu net de 7.993 lei.

De o creștere substanțială a salariului va beneficia și Adrian Blănaru, recent numit în funcția de director executiv în cadrul Direcției Generale Tehnică și Dezvoltare. Acesta avea un salariu de 4.098 de lei. După noua creștere salarială, Blănaru va avea un salariu brut de 11.136 lei, adică 7.811 lei salariu net.

Directorul din cadrul Direcției Juridice, Cristina Oțeleanu, avea un salariu de 5.119 lei. După mărire, salariul brut va fi de 10.915 lei, adică va lua în mână 7.656 lei.

 

Șefi de birou cu 5.000 de lei salariu

Și în cazul șefilor de birou creșterile salariale sunt apreciabile. Astfel, Dorina Țicu, recent numită ca șef birou al Biroului Relaţii cu Societatea Civilă încasa până acum un salariu de 2.083 de lei. În urma aplicării noilor coeficienți, aceasta va avea un salariu brut de 7.511 lei, urmând să ia un salariu net de 5.268 lei. Un alt șef de birou, Magdalena Bujăniță, avea un salariu de 3.469 lei. După creșterea salarială, aceasta va încasa un salariu brut de 8.033 lei, adică un salariu net de 5.635 lei.

Și arhitectul șef Alexandru Mustață se va bucura de un salariu mărit. Acesta primea până acum un salariu de 1.995 lei. În urma creșterii salariale, arhitectul șef va avea un salariu brut de 11.136 lei, adică va lua în mână 7.811 lei.

 

„Fondul de cheltuieli de personal, care adoptă bugetul consolidat al municipiului Iași, va rămâne neschimbat. Acesta este în cuantum de aproximativ 42 milioane de lei.“ Sebastian Buraga, purtător de cuvânt Primăria Iași

 

Lefurile personalului contractual

De salarii mărite va beneficia și personalul contractual cu funcții de execuție, însă la aceștia creșterile nu mai sunt atât de mari. Astfel Mihai Pricop, inspector de specialitate în cadrul Biorului Relații cu Societatea Civilă avea un salariu de 2.683 lei. După creșterea salarială, acesta va încasa un salariu brut de 3.987 lei, adică un venit net de 2.796 lei.

Un inspector din cadrul serviciului Contabilitate Venituri, Alisa Pintea, spre exemplu, avea până acum un salariu de 2.124 lei. În urma majorării salariale, aceasta va primi un salariu brut de 3.306 lei, adică un salariu net de 2.318 lei.

Un inspector superior din cadrul unei direcții din primărie, Marius Samoilă, avea un salariu de 1.320 lei. În urma creșterii salariale, acesta va avea un salariu brut de 2.798 lei, adică 1.970 lei net.

Și în cazul celorlalți angajți vor fi creșteri salariale. Astfel, un referent din cadru DGFPL, Florin Panciu, spre exemplu, lua până acum un salariu de 1.629 lei. După creșterea salarială, acesta va aea un salariu brut de 2.842 lei, adică va primi în mână 2.001 lei.

 

Georgel Grumeza, director adjunct Poliția Locală: 7.740 lei

 

Creșteri spectaculoase la DAC: salarii ca-n Occident

La Direcția de Asistență Comunitară, directorul executiv, Luminița Munteanu, avea până acum un salariu de 3.748 lei. În urma aplicării noilor coeficienți de multiplicare, salariul brut al acesteia va fi de 11.136 lei, adică va avea un salariu net de 7.811 lei. Și directorul executiv adjunct, Daniel Ciobotaru, va avea parte de o majorare serioasă a salariului. Până acum, acesta încasa 3.389 lei, însă după noile creșteri, el va avea un salariu brut de 9.498 lei, adică 6.663 lei salariu net.

Șeful serviciului Resurse Umane, Ilona Nicolette Mihăescu va primi un salariu mărit cu peste 2.000 de lei. Până acum, aceasta avea un salariu de 3.208 lei. După mărire, salariul ei brut va fi de 8.033 lei, adică un salariu net de 5.635 lei. De aceleași creșteri salariale va beneficia și șefa serviciului Autoritate Tutelară, Daniela Cozma. Cu precizarea că aceasta primea până acum 3.056 lei.

Și șefii de birou din cadrul DAC vor avea parte de majorări serioase ale salariului. Astfel, Alexandru Andrei, șef birou la Incluziune Socială, avea până acum un salariu de 2.347 lei. După creșterea alicată, acesta va avea un venit brut de 7.714 lei, adică 5.410 lei salariu net.

 

Anexele de la Hotărârea CL pe care nu s-a uitat nimeni. Coeficienții se înmulțesc cu 1.450 de lei, salariul minim. Crește salariul minim la 2.000 de lei, cum se spune, cresc și salariile din Primărie cu alte mii de lei

 

Exemple de coeficienți la DAC

Mai e mult până vine Moș Crăciun, dar alții au fost mult mai generoși cu salariile de la Direcția de Asistență Comunitară.

Iată coeficienții votați în Consiliul Local:

Director executiv – 7,68

Director executiv adjunct – 6,55

Șef serviciu – 5,54

Șef birou – 5,32

Consilier superior – 3,31

Consilier principal – 2,76

 

Acești coeficienți se înmulțesc cu salariul minim, 1.450 de lei în prezent. Sumele sunt amețitoare: peste 11.000 de lei directorul executiv, 8.000 de lei un șef de serviciu sau 4.000 de lei un consilier principal. Sumele sunt brute, dar depășesc cu mult media veniturilor din România.

 

Să fie dublu și la Poliția Locală!

O altă instituție aflată în subordinea Primăriei Iași, Poliția Locală, va aplica o nouă grilă de salarizare, care va duce, la fel ca și la celelalte instituții, la o dublare a salariului net primit de cei cu funcție de conducere.

Astfel, directorul general adjunct Georgel Grumeza va avea un salariu brut de 11.035 lei, adică 7.740 lei în mână. Până acum, acesta avea un salariu de 4.463 lei. Șeful de birou Florin Daniel Codreanu, care avaea un salariu de 3.836 lei, va avea un salariu brut de 7.322 lei, adică va lua un salariu net de 5.135 lei.

Șeful biroului Ordine Publică, Ciprian Alexandrescu, avea până acum un salariu de 3.720 lei. După majorare, acesta va primi un salariu brut de 7.221 lei, adică un salariu net de 5.065 lei.

De o creștere serioasă va beneficia și șeful serviciuli Siguranța Circulației, Liviu Zamfirescu. Acesta avea un salariu de 3.900 lei, însă după majorare va primi un salariu brut de 7.815 lei, adică 5.481 lei în mână.

Un alt șef de serviciu, Maria Ionela Alistar, avea până în prezent un salariu de 3.834 lei. În urma aplicării noilor coeficienți de creștere, aceasta va primi un salariu brut de 7.714 lei, adică va avea un salariu net de 5.410 lei.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30