Luni, 22 10 2018
Marius Bodea: „Primarul Iașului minte pentru a fi premiat!” Haos în traficul din tot orașul

Marius Bodea: „Primarul Iașului minte pentru a fi premiat!” Haos în traficul din tot orașul

„Mihai Chirica consideră că problemele reale ale Iaşului se rezolvă cu premii acordate în baza unor falsuri şi minciuni. Altfel, nu îmi explic această situaţie ridicolă de a se lăuda cu faptul că în Iaşi avem un sistem de management al traficului care...merită premiat. Și mai avem, spune Domnia sa, şi un sistem de mobilitate alternativ, ecologic, şi anume trasee funcţionale pentru biciclete prin tot Iaşul, astfel încât ieşenii pot să lase maşinile acasă şi să mearga doar cu bicicleta. Pentru aceste „performanţe”, domnul primar a ridicat cu nonşalantă un premiu. Rămâne însă un mister cum a fost făcută documentarea din spatele acestui premiu, pentru că pe teren, aici în Iași, domneşte haosul”, arată deputatul PNL Marius Bodea, într-o declarație de presă.

 

„În fapt, sistemul de management al traficului este un eşec răsunător al administraţiei Chirica. De 2 ani, de când este în fruntea Primăriei, deşi a promis că va fi o prioritate îmbunătăţirea traficului din oraş, vedem că lucrurile stau exact pe dos.

 

 

După aproape 2 ani de la recepționarea lucrărilor și implementarea proiectului, avem un trafic din ce în ce mai sufocant, care obligă ieşenii să risipească ore în maşini din cauza nesincronizării sau inflaţiei semafoarelor. Nu mai vorbesc despre poluarea ce ia naştere din cauza staţionării în trafic a zecilor de mii de maşini.

 

Proiectul a fost receptionat, se pare, doar pe hârtie, lucru deosebit de grav, pentru că în realitate sunt numeroase exemple de zone unde instalaţiile de semaforizare nu sunt funcţionale, nu sunt alimentate cu energie electrică și se văd cu ochiul liber și lucrări nefinalizate.

 

 

Mai mult, ieşenii au trebuit să plătească 7 milioane euro din taxele şi impozitele lor pentru finalizarea acestui proiect, după ce Uniunea Europeană nu a mai virat sumele de bani necesare continuării proiectului (cu un buget total de aproximativ. 70 milioane de lei), pentru celebrul scandal de coruptie din jurul său.

 

 

Dau exemplul câtorva intersecţii cu mari probleme care nici după 2 ani de vorbe şi promisiuni nu au fost rezolvate: Străpungere Silvestru cu Bacinschi (Carrefour Market, fost Billa Autogară), Petru Movila cu Saulescu, Strapungere Silvestru cu Str.Gării, Str. Gării cu Str. Petru Movilă/ Zugravi, Str.Gării cu Şos. Arcu, Moara de Foc, Rond Podu Roş, Splai Bahlui Mal Stâng cu Sfântu Lazăr şi multe altele.

 

Întâlnim în aceste intersecţii situaţii care confirmă ceea ce tot zic de 2 ani cu privire la sistemul de management al traficului:

- semafoare vechi montate pe stâlpi noi - Moara de Foc

- semafoare noi montate lângă semafoare vechi, dublând stâlpii, semafoarele vechi în funcţie - Strapungere Silvestru

- semafoare noi cu stâlpi dublând stâlpii vechi si semafoarele vechi scoase - intersecţia str. Gării cu Arcu

- semafoare noi - Movila cu Saulescu, Garii cu Movila

 

 

Discutând cu specialiști în domeniu, dar și cu cei, care alaturi de ieseanul obisnuit,  suferă în urma aceste sistem de management al traficului, adică instructori auto, taximetriști, firme de curierar, dar și șoferi ce-și exprimă nemulțumirile în online (Radar Official Iași), am creat un set de soluții punctuale care pot fi avansate în cadrul Comisiei de Circulație:

 1. realizarea de sensuri giratorii în mai multe intersecții din oraș. Iată doar câteva exemple:
  1. pe șos. Păcurari la Moara de Foc și la intersecția cu str. Petru Poni și Niciman;
  2. pe b-dul Socola la Granit;
 • pe str. Cucu la intersecția cu b-dul C.A. Rosetti;
 1. introducerea culorii verde intermitent pentru virajul la dreapta in majoritatea intersecțiilor unde acum a fost eliminat;
 2. introducerea  în intersecțiile semaforizate a unor benzi speciale pentru virajul la stânga, cu culoare specială la semafor;
 3. reintroducerea cronometrelor în intersecțiile secundare;
 4. regândirea sistemului de semaforizare inteligentă, pentru a funcționa ca o adevărată „undă verde”;
 5. Poliția locală să își facă datoria și să nu mai permită oprirea pe prima bandă pe bulevarde;
 6. introducerea de sensuri unice pe străzile din cartiere, pentru a crea noi locuri de parcare și identificarea de noi spații pentru parcare între blocuri, cu păstrarea arborilor.

Semafoare vechi care funcționează, iar cele noi sunt întoarse

 

Însă, traficul dintr-un oraș mare nu se rezolvă cu un simplu sistem de semaforizare. Acesta reprezintă doar una dintre soluțiile pe care municipalitatea le poate adopta și care pot conduce la fluidizarea traficului.

Semafoarele noi sunt oprite, iar cele vechi sunt funcționale

 

În acest sens, o abordare coerentă, pe domenii, ar fi: creșterea numărului de  parcări din oraș, mai ales pentru eliberarea benzii 1 a străzilor principale care gâtuie traficul; organizarea transportului public metropolitan, pentru ca cei ce rezidențiază în zona metropolitană, dar lucrează în Iași, să nu mai fie nevoiți să ajungă aici cu mașinile personale, încărcând și mai mult traficul; realizarea unor noi piste de biciclete, sub forma de magistrală; proiectarea și reabilitarea căilor de acces, mai ales cele lăturalnice din cartiere; crearea unui sistem intermodal de parcări la intrările în oraș, conectat cu transportul public urban.

Semafor montat aiurea

 

În loc ca actuala conducere să vină cu o viziune constructivă, să rezolve problemele de fond, se ocupă cu răfuieli păguboase pentru ieșeni si incarca agenda publica cu tot felul de fumigene”, mai spune Marius Bodea.

Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2018 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Clipul zilei

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top