fbpx
 
FĂRĂ LEAC: Trei clanuri terorizează Mogoşeştiul de peste 10 ani

FĂRĂ LEAC: Trei clanuri terorizează Mogoşeştiul de peste 10 ani


De multe ori, lipsa de educaţie şi pasivitatea autorităţilor permit ca în mediul rural să se formeze adevărate grupări de crimă organizată, sătenii fiind îngroziţi de violenţa acestora. Mai mulţi tineri din Mogoşeşti fură, distrug, bat şi ameninţă lumea fără să poată fi opriţi. Mulţi dintre ei au stat la puşcărie, dar au fost eliberaţi condiţionat şi au luat-o de la capăt. În acest caz, Poliţia din comună eşuează în încercarea de a preveni/stopa infracţiunile şi a asigura liniştea cetăţenilor. În timp ce portalul instanţelor duduie de dosarele penale ale agresorilor, şeful de post se rezumă să declare că „actele de violenţă au venit pe fondul consumului de alcool”. În acest timp, unul dintre liderii bandelor, eliberat condiţionat în octombrie 2017, a comis o nouă infracţiune zilele trecute, dar în cazul său nu s-a propus arestarea preventivă.  

O familie din comuna Mogoşeşti se plânge de faptul că membrii ei sunt nevoiţi de ani de zile să trăiască mai rău ca în Vestul Sălbatic. Cei din familia Cîrlig acuză că sunt pur şi simplu vânaţi de alte două familii din sat. Numărul violenţelor la careu a fost supuşi este de ordinul zecilor, iar în ciuda plângerilor nenumărate depuse la Poliţia din comună, şeful de post Marius Jitaru nu face nimic pentru a stopa violenţele.

Bătuţi în propria curte

Ultimele violenţe la care a căzut victimă familia Cîrlig au avut loc pe 15 iulie, când mai multe persoane din familiile Apachiţei Toma, Netedu şi Vacariu le-au intrat în curte şi i-au agresat. „În jurul orei 21.30, au venit trei persoane la poartă şi ne-au ameninţat că intră peste noi şi ne omoară. După aproximativ două ore, au venit mai mulţi cu furci şi cu bâte. În curte au intrat Ion şi Florin Apachiţei Toma, Gheorghiţă Netedu, doi veniţi de la Hadâmbu şi încă unul din familia Vacariu. Afară mai erau vreo câţiva, dar nu i-am văzut pentru că era întuneric. Au început să dea în noi cu parii şi cu furcile. Soţia a început să ţipe. Vărului meu, Gavril, i-au băgat furca în coaste. A venit Ambulanţa şi ne-a dus la spital, pe mine şi pe vărul meu, Gavril“, povesteşte Petronel Cîrlig, în vârstă de 31 de ani, momentele de groază prin care a trecut.

Pe 24 iunie, acelaşi Petronel, alături de Gavril Cîrlig şi Andrei Apetrei au mers să lucreze la câmp. Pe drum s-au întâlnit cu câţiva membri ai familiei Apachiţei Toma. Când i-au văzut, aceştia i-au fugărit cu trei căruţe pe câmp.

„Am avut noroc că am fugit pe câmp şi ne-am ascuns. Dacă ne prindeau, ne omorau. Suntem pur şi simplu terorizaţi de cei din familia Apachiţei Toma“, adaugă Petronel Cîrlig.

Conflict vechi de 11 ani

În 2007, un alt membru al familiei Cîrlig, Ionuţ, a fost bătut de mai multe persoane din familiile Apachiţei Toma şi Netedu, chiar în centrul comunei.

În urma acelui atac, Ionuţ Cîrlig s-a ales cu o placă metalică la cap, iar cei din familiile care l-au atacat l-au obligat să-şi retragă plângerea. „Au spus atunci că nu se vor lăsa până nu omoară pe unul din familia Cîrlig. De atunci, suntem pur şi simplu vânaţi, iar Poliţia nu face nimic”, susţine Petronel.

 

Andrei şi Florin Toma Apachiţei, Gheorghiţă Netedu zis Barnazău şi Ionuţ Netedu zis Caţaica: o parte din banda care sperie Mogoşeştiul

 

Bărbat înjunghiat pentru că le-a luat apărarea

În urmă cu patru ani, Gavril Cîrlig a fost atacat în magazinul din centrul comunei de aceiaşi membri ai familiei Apachiţei Toma. Deoarece a sărit în apărarea sa, Ion Macovei, angajat al barului, a devenit ulterior şi el victima familiei agresoare. „A sărit în apărarea mea şi i-au dat cu un spray paralizant. După două zile, au venit în magazin şi l-au înjunghiat“, explică Gavril Cîrlig, care susţine că incidentul a fost filmat de camera de supraveghere de la magazin, dar cei de la Poliţie nu au luat măsuri. „Mi-a zis atunci unul dintre poliţişti: «Ce-ai, mă, iar ai luat bătaie?» Lasă că îţi trece!“, zice Gavril Cîrlig.

În 2012, o altă persoană din sat, Gheorghiţă Cucu, a fost înjunghiată de şapte ori de membri ai familiei Apachiţei Toma. „A intrat să-şi cumpere ţigări de la un magazin din sat. Când a ieşit, a fost atacat pe la spate, cu un cuţit, de un membru al familiei Apachiţei Toma. Au fost şapte lovituri de cuţit. A avut mare noroc că nu a murit!“, adaugă Andrei Apetrei.

Alungat de acasă

Andrei Apetrei este fugit de-acasă de trei săptămâni după ce a fost fugărit de agresori. „Singura mea vină este că sunt prieten cu familia Cîrlig. Şi cum sora mea e împreună cu unul din familia Apachiţei Toma, pe 7 iulie, au venit la mine în curte, împreună cu Ionuţ Netedu, să mă bată. M-au lovit, dar am reuşit să mă ascund sub casă, că altfel cred că mă omorau. M-au căutat câteva ore atunci să mă bată. Nu a fost prima dată când am fost bătut de ei. Am maxilarul rupt din 2016 şi mai multe certificate medicale scoase în ultimii ani. Am stat de două ori până acum în spital după ce m-au bătut“, precizează Apetrei.

Oamenii din sat sunt speriaţi

REPORTER DE IAŞI a stat de vorbă cu mai multe persoane din sat, care s-au plâns de actele de violenţă comise de cele trei familii. „Oamenii se tem când îi văd pe drum pe cei din familiile Apachiţei Toma şi Netedu. Merg prin sat cu furci şi cu pari, ziua în amiaza mare. Ameninţă, bat, fără să li se întâmple nimic. Pe mine m-au bătut cei din familia Apachiţei Toma pentru că «mi-am permis» să nu-i salut când am intrat în barul din sat. Şi Poliţia nu face absolut nimic”, ne-a spus un bărbat din Mogoşeşti, agresat şi el de cei din familia Apachiţei Toma.

Alte persoane nici nu au vrut să vorbească, de teamă ca nu cumva să afle cei din familiile agresoare.

Şeful de post, acuzat că muşamalizează cazurile

Cei din familia Cîrlig îl acuză pe şeful de post, Marius Jitaru, că muşamalizează cazurile deoarece este rudă cu cei din familia Apachiţei Toma. „Este cumnat cu Ion Apachiţei Toma. Am înţeles că soţia lui este soră cu nevasta lui Apachiţei. În plus, cei din familia Apachiţei Toma au stână şi îi duc caş, miei, bani lui Jitaru şi el închide ochii la ce fac. Anul trecut, în urma unei plângeri făcute de noi la şeful Inspectoratului de Poliţie, a venit un control şi i-au găsit lui Jitaru mai multe dosare ascunse. Dar, până la urmă, n-a păţit nimic. Chiar ne-a luat la întrebări de ce ne-am dus la Iaşi: «Nu ştiţi că eu fac dosarele penale? Ce-aţi căutat la şefi la Iaşi?» Oamenii din sat spun că Jitaru ar fi prieten şi cu procuror din Iaşi“, spune Larisa Cîrlig, soţia lui Petronel.

În apărarea sa, şeful de post susţine că nu are nicio legătură de rudenie cu vreuna dintre familiile implicate în conflicte. „Şeful de post ne-a comunicat că nu este din comuna Mogoşeşti şi nu are nicio legătură de rudenie cu vreuna dintre familii“, precizează Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Iaşi.

 

Petronel şi Gavril Cîrlig, două dintre victimele preferate ale infractorilor din Mogoşeşti

 

Ploaie de plângeri

Reprezentanţii Inspectoratului confirmă numărul mare de incidente între aceste familii şi faptul că au fost depuse mai multe plângeri. „De-a lungul timpului, au fost depuse mai multe plângeri de către aceste familii pentru distrugere, violare de domiciliu, ameninţare. Multe dintre aceste plîngeri s-au finalizat cu dosare penale înaintate către Parchet cu propuneri legale. În ultimii ani, au fost aplicate mai multe sancţiuni către ambele părţi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice şi au fost întocmite mai multe dosare, unele dintre acestea finalizându-se cu condamnări, cum este cazul unui incident din 2014“, spune Anca Vîjiac.

Poliţiştii din comună ştiu motivul acestor violenţe. „Şeful de post ne-a comunicat că toate actele de violenţă care au avut loc între aceste familii au venit pe fondul consumului de alcool“, menţionează purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi.

Referitor la ultimul incident, produs în data de 15 iulie, Vîjiac confirmă faptul că a fost depusă o plângere: „În cauză a fost întocmit dosar penal pentru lovire şi violare de domiciliu şi continuă cercetările.“

Şapte contra unui septagenar

Un locuitor din Mogoşeşti, Constantin Săndulache, în vârstă de 77 de ani, a fost bătut în propria curte de Andrei şi Florin Apachiţei Toma în 2011. „Eu stau la marginea pădurii şi am mult teren. I-am prins la furat şi au fugit. Au venit pe urmă să-şi ia căruţa abandonată la mine în porumb. Când i-am văzut, am strigat la ei. Ei atunci au venit peste mine în curte şi m-au bătut. Erau şapte, dar eu nu i-am recunoscut decât pe Andrei şi Florin. Am făcut plângere, dar Poliţia nu a făcut nimic“, spune Săndulache.

Nenumărate infracţiuni, arestări, condamnări

Numele membrilor celor trei familii apar de foarte multe ori pe portalul instanţelor în cadrul unor dosare penale. Florin Apachiţei Toma, de exemplu, a fost condamnat în 2015 la 3 ani şi 2 luni de închisoare pentru tâlhărie şi tulburarea liniştii publice după ce, în 2014, fusese eliberat din Penitenciarul Botoşani unde executa o pedeapsă pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice şi distrugere. A fost eliberat condiţionat în octombrie 2017. Fratele său, Mihai, a fost şi el eliberat condiţionat, o lună mai târziu, fiind condamnat în 2015 la 6 ani şi 2 luni de puşcărie, iar alt frate al celor doi, Andrei, a primit 3 ani de închisoare în 2016, contopire a mai multor pedepse, mai ales pentru fapte cu violenţă. Pe 11 iulie 2018, instanţa a admis eliberarea sa condiţionată. 

Ionel Vacariu a fost trimis în judecată, în 2012, alături de Mihai şi Florin, pentru tentativă la furt calificat şi violare de domiciliu, dar a fost achitat un an mai târziu.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: