fbpx
 
O viață pe bani publici: Paula Vornicu a dat firma pe un salariu la Citadin și două CA-uri

O viață pe bani publici: Paula Vornicu a dat firma pe un salariu la Citadin și două CA-uri


Ani de zile a căpușat bugetul Primăriei cu firma proprie. Acum s-a angajat direct la Primărie. Veterană în PSD, primea anual lucrări la școli prin încredințare directă. După numeroase scandaluri, surpriză: Vornicu s-a angajat șefă de Serviciu la Citadin, prin „selecție de CV-uri”. Este și președinte CA la Eco Piața și membru CA la Salubris, în total 6.000 de lei net/lună. Firma din care a ieșit, formal, a mai prins un contract la școli. Chirica joacă dublu: atacă PSD la Centru dar face cadouri pesediștilor locali pentru când va avea nevoie.

Trai neneacă pe bani publici! Paula Vornicu, membră cu state vechi a PSD, s-a lipit ca marca de scrisoare: aproape 3.000 de lei ca șef Birou Administrativ la Citadin, alți 1.800 de lei ca membru în Consiliul de Administrație (CA) al Salubris și încă 1.200 de lei ca președinte CA la Eco Piața. În total, lunar, aproape 6.000 de lei, net, de la trei dintre societățile subordonate Primăriei Iași. „Am dat concurs”, a parat, scurt, Vornicu orice întrebare referitoare la modalitatea prin care a ajuns în aceste poziții cheie.

Președinte de CA

Cea mai recentă, februarie 2018, este numirea în funcția de președinte al Consiliului de Administrație de la Eco Piața. „A fost un fel de concurs, o selecție conform legii”, a eplicat Cristi Stărică, directorul Eco Piața cum a ajuns Vornicu. Consiliul se întrunește lunar sau chiar mai des dacă este nevoie și ia decizii privind modul în care este condusă societatea. „Consiliul se poate reuni de mai multe ori pe lună, dar plata membrilor este lunară”, a adăugat Stărică. De la Eco Piața, Vornicu ridică aproximativ 1.200 de lei, net, pe lună.

Paula Vornicu trăiește de-o viață din sinecurile de la Primărie


„Salariul e mic”
Din vara anului trecut, Paula Vornicu ocupă funcția de șef Birou Administrativ la Citadin, o altă companie a Primăriei. „Doar nu sunt directorul lor”, a replicat Vornicu când a fost întrebată ce o recomandă pentru a fi în conducerea celor trei societăți ale Primăriei: Citadin, Salubris și Eco Piața.

Contactat telefonic, Marius Ionescu, directorul Citadin, a spus că Vornicu a venit pe o perioadă determinată pe acest post. „Poate sta până anul viitor, când ar trebui să se întoarcă titularul”, a spus Ionescu. Acesta a adăugat că Vornicu a depus un CV la Citadin, a fost și o selecție a dosarelor. „Salariul e mic. Fiind și pe perioadă determinată, nu au fost mulți interesați”, a completat directorul Citadin.

Din iulie (luna angajării) și până la sfârșitul anului trecut, Vornicu a câștigat de la Citadin, așa cum reiese din propria declarație de avere, 16.804 lei. Adică, o medie (la șase luni) de 2.800 lei net.

AGA și CA la Salubris
Cel mai lung mandat al lui Vornicu este cel de membru CA la Salubris. „Din mai 2015”, a precizat ea. Anterior, a fost membru AGA tot la Salubris. Pentru toate posturile din administrația locală pe care le ocupă acum, Vornicu are aceeași explicație: a dat concurs. Nu a vrut să intre în detalii. „Haideți că vorbim când vin la Iași, acum sunt în străinătate”, a scurtat ea convorbirea.
În mediul politic și administrativ local, Paula Vornicu a fost percepută drept o apropiată a fostului primar Gheorghe Nichita, dar și a lui Dumitru Tomorug, director tehnic al Primăriei. Însă, în mandatul lui Mihai Chirica, aceasta a dat lovitura: două CA-uri și un post de șef de birou, toate la companii ale Primăriei.

Reparații la grădinițe

Anterior deținerii acestor funcții publice, Vornicu s–a înfruptat din fondurile publice prin intermediul unei firmei de construcții. Coninstal, societate la care Paula Vornicu a fost acționar, a derulat, de-a lungul timpului, mai multe contracte cu unitățile de învățământ subordonate Primăriei. Spre exemplu, în 2016, când Vornicu era acționar, Coninstal a încheiat un contract de peste 410.000 de lei pentru schimbarea tâmplăriei și văruit la o grădiniță din Păcurari.
Pe 21 iunie 2017, deci cu câteva zile înainte de a fi numită șef Birou Administrativ la Citadin, Paula Vornicu s-a retras din calitatea de asociat de la Coninstal. Aceasta deținea 67% din firmă. I-a cedat părțile sociale lui Daniel Florin Simionese. La o lună după această mutare, Coninstal a prins un contract de peste 300.000 de lei, reparații la școala „George Călinescu”.

Vornicu, o activistă devotată, la dreapta lui Chirica, pe 1 decembrie 2016, când organizația încă nu explodase

Dublu economist la două universități private
Între 1990 și 1995, Paula Carmen Vornicu a urmat cursurile Facultății de Management de la Universitatea „Mihai Kogălniceanu” din Iași. Între 1992 și 1996, Vornicu a fost studentă și a Facultății de Contabilitate și Informatică de Gestiune de la Universitatea „Spiru Haret” Iași. Din ambele părți a obținut calificarea de „economist”. Între 2005 și 2007 a făcut și un master la Universitatea București. Ca joburi, Vornicu a lucrat la TAGLHS Iași (casier marfă), ABS Company (contabil), Iasitex (economist secția Țesătorie), Pangran și Infoworld (economist). De la mijlocul anilor 2000, a fost implicată, cu funcții de conducere, în două firme de construcții: Danco și Coninstal.

Scurt istoric
Păcurari 62, adresa celor două firme ale Paulei Vornicu (Danco și Coninstal) e aceeași cu locul în care Dumitru Tomorug (director tehnic al Primăriei) depozita sume de bani pentru fostul primar Gheorghe Nichita, judecat în dosarul „Amanta”.
Paula Vornicu, fost consilier județean PSD, apropiată de-a lui Nichita, le-a explicat anchetatorilor cum apartamentul în care a locuit fostul primar cu amanta a fost trecut pe numele firmei Coninstal. Astfel, Nichita ar fi chemat-o în biroul din Primărie pe Vornicu, în ianuarie 2014, şi i-ar fi cerut să cumpere o locuinţă cu trei camere de la Iasicon. „Cu acea ocazie, Nichita Gheorghe m-a rugat să achiziţionez un apartament, spunându-mi că doreşte să locuiască în acel apartament cu Adina Samson, iar ulterior, după ce nu va mai deţine funcţia, îl va cumpăra de la mine în rate. Eu i-am răspuns acestuia că sunt de acord cu propunerea lui (…)”.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30