fbpx
 
Chirica îi dă Iașul lui Asimionesei bucată cu bucată: magazine pe spațiul verde la Policlinica Mare

Chirica îi dă Iașul lui Asimionesei bucată cu bucată: magazine pe spațiul verde la Policlinica Mare


Singurul patron de ziar din Iași condamnat pentru șantaj de presă își clădește un tip de business specializat în închirieri de spații de lângă spitale, prin interpuși. O firmă cu același sediu ca al publicației „Bună Ziua Iași” a concesionat două terenuri aflate la intrarea în Policlinica Spitalului ”Sf. Spiridon”. Patronul firmei care a dat lovitura, Răzvan Șalaru, este colaborator al gazetei lui Asimionesei, cel care a permis în ultima vreme ca mai mulți angajați să-și facă firme în spațiul ziarului. Nu este clar când a fost organizată licitația: procedura nu apare în nici un document public. Managerul spitalului aruncă responsabilitatea spre Primărie, proprietara terenurilor. Șalaru nu cunoaște niciun detaliu legat de licitație: nici când a fost, nici cât costă terenul, nici ce vrea efectiv să facă acolo. Asimionesei spune că „nu-l interesează” subiectul.

Un tânăr colaborator al Bună Ziua Iași (BZI), cameraman la nunți și la postul de televiziune online deținut de ziar, a pus mâna pe două terenuri din fața Ambulatoriului Spitalului „Sf. Spiridon”. Nu este clar când a fost licitația, iar managerul spitalului spune că dosarul a venit „servit” de la Primărie. „Acolo au fost depuse cererile, terenul aparține Primăriei. Noi am organizat licitația, dar în comisie a fost un reprezentant de la municipalitate”, explică managerul Ioan Bârliba.

Există suspiciuni rezonabile că terenul a fost obținut, de fapt, de către Ghiocel Asimionesei și fiul său, Claudiu, printr-un interpus pe nume Răzvan Șalaru. Sediul firmei prin care Șalaru a luat terenul este același cu al „Bună Ziua Iași”. În ultimii ani, Asimionesei a făcut mai multe afaceri prin intermediul unor persoane-paravan: a închiriat terenuri de la unități medicale, a construit un fast-food fără autorizație și a revendicat o clădire în centrul orașului, imobil pe care plătise sumă de 50 de ori mai mică decât valoarea reală.

Managerul spune că vor fi magazine

În jurul Ambulatoriului Spitalului „Sf. Spiridon” (Policlinica Mare) există o suprafață de 4.682 mp, care aparține Municipiului Iași, dar pentru care Consiliul Local a dat drept de folosință unității sanitare. Pe teren se găsesc parcările din spatele clădirii, din dreapta și din stânga Policlinicii, dar și spațiul verde din stânga și dreapta scărilor principale de la intrare.

Terenul a fost intabulat în 2014 de către Primărie, apoi a fost dat în folosință spitalului, cu titlu gratuit. În luna aprilie 2017, Spitalul depunea la Primărie două adrese în care menționa faptul că intenționează închirierea a două loturi de teren de 80 mp fiecare, situate în stânga și dreapta scărilor de intrare în Policlinică.

Două cașcarabete în fața Policlinicii

În adrese, unitatea medicală făcea trimitere la două certificate de urbanism emise pentru construcții ușoare pe cele două terenuri, pe 24 și pe 28 aprilie. Certificatele de urbanism emise pentru Spitalul „Sf. Spiridon” prevăd modernizarea intrării în Ambulatoriu prin două construcții metalice lipite de clădire, pe laturile scării principale.

Clădirile, conform documentației, ar trebui să fie magazine. „Acolo se intenționează realizarea unui magazin cu produse alimentare și nealimentare, fără vânzare de alcool sau tutun, fiind lipite de o unitate medicală”, susține managerul unității medicale, Ioan Bârliba.

Recent, proiectul a ajuns pe masa Comisiei de Monumente a Direcției Județene de Cultură Iași. Directorul Virgil Băbâi este în concediu și niciun alt angajat nu a putut preciza care este stadiul documentației.

Asimionesei (dreapta mic) l-a folosit pe interpusul Șalaru pentru a pune mâna pe terenurile de la Spiridon

Într-un caz similar, a existat transparență

După ce, în ședința de Consiliu Local din 31 octombrie 2017, Primăria și-a dat acceptul pentru închirierea celor două bucăți de teren, prin licitație, informațiile despre procedură au lipsit. În niciun document oficial studiat de REPORTER DE IAȘI (portalurile de licitații, Monitorul Oficial, site-ul spitalului) nu apare vreo referire la licitația în urma căreia firma XYZ Stream SRL a lui Răzvan Șalaru a obținut terenurile. Singurul document în care este menționat numele firmei este un extras de informare de la Cadastru, loc unde este menționat contractul de închiriere numărul 9537 din 21 februarie 2018.

Într-un caz similar, concesionarea a 500 de mp de teren unei clinici, în spatele Ambulatoriului, Spitalul publicase un anunț în Monitorul Oficial. „Nu știu detalii legate de această licitație, îmi amintesc că au fost doi participanți. Oricum, cererea a fost depusă la Primărie, nu la spital. De altfel, Primăria, care este proprietarul terenului, a avut reprezentant în comisia de licitație. Au fost anunțuri, există date despre licitație, vi le oferim după ce depuneți cerere”, a explicat managerul Ioan Bârliba. Până la închiderea ediției, spitalul nu a răspuns la cererea depusă de REPORTER DE IAȘI.

„Avem niște proiecte împreună”

Societatea comercială care a câștigat terenul a fost înființată în iulie 2017. Sediul societății este aceași cu al BZI – Calea Chișinăului nr. 22, C34, etajul 1, biroul 5. La acest etaj și la parter sunt numeroase firme aparținând familiei Asimionesei, unor interpuși ai lor sau ai unor angajați ai ziarului. Faptul că firma are sediul la BZI a fost confirmat chiar de către Șalaru, care a menționat și că are o colaborare cu postul de televiziune online care aparține ziarului. „Nu sunt angajat, avem niște proiecte împreună”, a recunoscut Șalaru.

Sunt interesante declarațiile lui Șalaru, posesor al unui contract de închiriere pentru care multe firme puternice ar face orice. Nu știe nici când a fost licitația, nici când a depus cererea pentru teren, nici ce urmează să facă acolo, nici dacă are sau nu bani pentru investiție. Tânărul absolvent de Arte nu știe absolut nimic despre contract. „Eu am desemnat pe cineva care s-a ocupat de toate actele. Nu știu cum am convins Primăria să îmi dea acel teren. Nu cunosc data la care a fost licitația”, a spus Șalaru.

Ghiocel Asimionesei nu a comentat în niciun fel informațiile: a precizat că nu-l interesează. Discuția cu Asimionesei a avut loc după cea cu Răzvan Șalaru și există posibilitatea să fi cunoscut subiectul.

Afacere cu succes garantat

Cele două terenuri de lângă scările de la Policlinică sunt „aur curat”. Indiferent ce investiție se va face acolo, succesul este garantat: vadul este foarte bun. Spre exemplu, dacă ar face farmacie (așa cum familia Asimionesei a mai realizat la alte două spitale, după ce, inițial imobilele erau anunțate ca magazine), încasările se vor duce „la cer”.

De exemplu, în interiorul Policlinicii funcționează farmacia Biomed Pharm, societate care deține doar acel punct de lucru. Conform datelor financiare pe 2017, firma a avut o cifră de afaceri de aproape 13 milioane de lei, cu un profit net de 962.000 de lei.

Surse din piața de produse farmaceutice au explicat că, față de o farmacie de cartier, unde veniturile sunt suficiente doar să asigure acoperirea cheltuielilor, salariilor și un mic profit, farmaciile de lângă spitale sunt mult mai rentabile. Au încasări zilnice de cel puțin 1.500 – 2.000 de euro. Mai mult, există 5 rețete lunare gratuite de 200.000 de lei în Iași – un medicament extrem de costisitor decontat de Casa de Asigurări – care sunt depuse mai ales la farmacii din zona spitalelor.

 

În prezent, Asimionesei ia lunar bani pentru această afacere „servită” de conducerea de la Spitalul „Sf. Maria”

Oficial: magazin, dar cu Asimionesei este posibil orice

În documentele publice aflate în posesia REPORTER DE IAȘI este precizat că pe cele două terenuri se vor ridica magazine, dar precedentele închirieri de astfel de imobile ale lui Asimionesei, tot prin interpuși, de la unități sanitare din Iași, au arătat că există și posibilitatea înființării de farmacii.

Există două precedente. La Spitalul ”Sf. Maria”, a fost scoasă la licitaţie concesionarea unui teren de 75 de metri pătraţi, pentru edificarea unui magazin. A câștigat, printr-o licitație cu o „mână moartă” (tot o firmă a familiei Asimionesei) Grafic Beta Trust SRL, societate controlată de patronul BZI. Ulterior, Asimionesei a ridicat acolo o farmacie aflată acum în administrarea Ropharma.

Același model a fost urmat la Neuro, unde, în 2015, a fost scoasă la licitaţie concesionarea unui teren în vederea ridicării unui magazin/activităţi de birouri. Ulterior, și aici Asimionesei a obţinut acte pentru ridicarea unei farmacii. Clădirea este acum în construcție.

 

Cinema Tineretului, una dintre țepele clanului Asimionesei

Șir lung de șmenuri imobiliare

În ultimii ani, familia Asimionesei a pus bazele mai multor afaceri imobiliare ilegale sau controversate, având sprijinul unor instituții publice:

Și-a construit o vilă în Bucium fără autorizație, dar când Poliția Locală a dat amendă, aceasta a fost anulată pentru că termenul în care putea fi aplicată se prescrisese; 

A primit de la Primărie, în cadrul unei asocieri, un teren pe Sărărie, pentru a construi spații de birouri și de cazare și acum ridică acolo un bloc de apartamente;

Fără a avea autorizație de construcție, a amenajat un fast-food în Campusul Tudor Vladimirescu;

A plătit doar avansul de câteva mii de euro la o licitație pentru vânzarea unei clădiri aparținând unei firme a Primăriei și, în prezent, se judecă pentru a intra în posesia acesteia. Imobilul, aflat în centrul orașului, valorează sute de mii de euro;

A cerut Primăriei să-i aprobe documentația pentru ridicarea unui bloc pe strada Titu Maiorescu, deși nu are cale de acces la teren;

A închiriat Cinema Tineretului, dar nu a mai plătit chiria, paguba RADEF ajungând la 380.000 de lei;

A cumpărat un teren de 379 mp lângă Spitalul de Recuperare, cu câteva zeci de mii de euro, și apoi l-a scos la vânzare pe OLX, cu 140.000 de euro, susținând că se poate construi acolo un bloc cu șase etaje și încă unul tehnic, lucru neadevărat.  


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: