fbpx
 

10 lovituri REPORTER DE IAȘI în 2018


Punem punct ediției tipărite, racordându-ne mult mai decis la cerințele pieței actuale. Site-ul REPORTER DE IAȘI va crește în vizibilitate și va evolua spre a deveni cel mai important și mai credibil canal de informare din Iași.

Acesta este ultimul număr REPORTER DE IAȘI în variantă tipărită. Toate argumentele privind obiceiurile de consum, eficiența costurilor și accesul rapid al cititorilor la informație au condus de mult la această decizie, pe care am amânat-o din considerente subiective. Povestea noastră de ziariști încă din anii ’90 până în prezent a fost legată de presa scrisă și am ținut să ne identificăm cu produsul tipărit contrar evidenței că toată lumea este acum conectată on-line la informație.

Am ținut foarte mult să vă oferim în fiecare săptămână o copertă de ziar de nivel european, cu grafică și concept modern, cu titluri de-o șchioapă, care să vă dăruiască o satisfacție a cititului pe care ecranul telefonului sau al unui laptop nu o pot oferi. Vom continua să facem o prezentare grafică deosebită a celor mai bune subiecte pe site-ul reporteris.ro. Vom avansa în zona infografelor și a soluțiilor multimedia inedite pentru a vă atrage de partea informației de calitate și pentru a vă oferi o satisfacție superioară a cititului. Această repliere logică în mediul on-line va fi o evoluție, o perfecționare a noastră, ca editori de presă, și nu un pas înapoi.

Cele mai importante surse de jurnalism de investigație din România și din lume apar exclusiv în mediul on-line. E cea mai eficientă cale de a ajunge la public și îți asigură accesul cel mai larg. Tirajele publicațiilor locale au ajuns nesemnificative, raportate la numărul total de cititori din mediul on-line. Criza difuzării de presă din Iași este adâncită de falimentarea rețelei Amo Press, care deține circa 60% din piața de desfacere și care este întreținută artificial în viață de calculele politicianiste ale conducătorilor Primăriei. Din 2016, de când echipa REPORTER apare pe piață sub această marcă, Amo Press a refuzat să ne distribuie la chioșcuri, decizia fiind practic un act de cenzură de natură politică. Acesta e un motiv în plus pentru care renunțăm la print. Nu mor caii când vor câinii.

Încheiem un an 2018 în care REPORTER DE IAȘI a evoluat continuu ca forță editorială, impact la public și ca valoare a dezvăluirilor oferite marelui public. Cu fiecare an care a trecut, începând cu 2013, echipa REPORTER a crescut în standarde jurnalistice, a devenit mai exigentă cu ea însăși, am împins și mai mult limitele investigațiilor noastre și am atins teritorii oculte ale Puterii în care niciun alt ziar local nu a ajuns. În 2018, fără îndoială, REPORTER DE IAȘI a dat cele mai mari lovituri de presă din media ieșeană. Același lucru se va întâmpla și în 2019, vom continua să evoluăm și să vă oferim informații de interes public și mai puternice, vom continua să vă surprindem cu adevărate revelații.

Presa de investigație este un dar pentru un oraș ca Iașul. O bijuterie care trebuie apreciată la adevarata valoare, așa cum se întâmplă în toate democrațiile consolidate. Comunitățile de succes au infrastructură modernă, săli de spectacole de mari dimensiuni, universități de renume, educație și servicii medicale de cel mai înalt nivel dar și presă de investigație. E un atribut al libertății care se răsfrânge apoi în calitatea vieții.

REPORTER DE IAȘI rămâne un produs local de interes public, autonom, cu cel mai ridicat scor de încredere. Crezul nostru este să fim critici cu Puterea, indiferent cine o reprezintă acum ori în viitor, și acest lucru nu se va schimba niciodată. E ceea ce am hotărât să facem încă din 2013, la începutul proiectului, și e singurul motiv pentru care vom continua să fim jurnaliști mulți ani de-acum înainte.

Nr. 74 (7 martie): Trei blocuri fără autorizație în cel mai mare scandal imobiliar al anului

CHIRICA, PRIMARUL MAFIEI: Arhitectul-șef ia 100.000 de euro de la Clanul Plugaru-Cheșcu

Blocurile din Aurel Vlaicu 49 au fost construite fără autorizație. Poliția Locală a pierdut procesul dintr-un motiv stupefiant: lipsa calității procesuale. S-au pierdut peste 20 de procese din cauza acestei chichițe procedurale în dosare imobiliare. Colac peste pupăză, Alexandru Mustiață, fostul arhitect-șef, a vândut un teren familiei care construise cele trei blocuri din Aurel Vlaicu. La aceste imobile n-a existant niciodată PUZ și nici autorizație de construcție.

Nr. 78 (4 aprilie)

SECRETELE AFACERII OANCEA: Judecătoarea Cazacu are 25% din proiect după ce l-a îmbogățit pe imobiliarul Filip în instanță

În 2010, Vasile Filip a obținut 4.000 mp în Copou fără niciun document legal, doar pe baza declarațiilor a doi martori. Sentința a fost dată de judecătoarea Cerasela Cazacu. Aceasta apare în 2018 ca asociată a aceluiași Vasile Filip în proiectul blocului cu 10 etaje de pe Esplanada Oancea, urmând să primească 20 de apartamente. Este coincidența deceniului.

 Nr. 81 (2 mai): Ilegalități cât roata carului în Dosarul Compiața. Pericol maxim peste o lună, printre bâlbele lui Chirica

Asimionesei mai pune gheara pe o halcă din centrul Iașului

Lichidatorul Găetan, de la Compiața, este din anturajul patronului informal al BZI, iar Chirica și Harabagiu sunt amicii politici ai lui Asimionesei. Licitația pentru casa cu etaj și terenul din Centru Civic n-a avut o expertiză pentru stabilirea prețului, nu există o aprobare a judecătorului sindic, iar acțiunea n-a fost publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvență. Asimionesei a plătit fix 2.500 de euro pe o casă din centrul Iașului, la o licitație la care au participat fiul și soția acestuia. Primăria a pierdut în toamnă procesul cu Asimionesei din motive procedurale, ca în multe alte cazuri dubioase. În iunie e ultima șansă pentru evacuarea lui Asimionesei, terenul valorând câteva sute de mii de euro.

Nr. 83 (16 mai)

COȚCĂRIA NOTARILOR: fiul ministrului Toader și toți piloșii intră pe ușa din dos în regatul banilor

Fii, nepoate și nurori ocupă posturi la țară, le suspendă pe vecie după care se mută în oraș prin asociere cu alte cabinete deja existente. Iașul ar trebui să aibă 40 de notari, dar are peste 70. Toader Jr. are post la Răchiteni, unde nu a fost nici măcar o singură dată. 27 de transferuri s-au făcut în ultimii ani. Regula limitării numărului de notari, 1 la 10.000 de locuitori, este astfel încălcată.

 

Nr. 89 (27 iunie): Cum arată o șpagă Mercedes în garaj

Imobiliarii care l-au îndestulat pe inspectorul Spînu: Stârpu, Placinschi, Popescu
Am găsit mașina pe care dezvoltatorul Ștefan Stârpu spune că a vândut-o în iarnă unui necunoscut: este în garajul inspectorului Spînu de la Poliția Locală. Acesta declară că a cumpărat un apartament de 68.000 de euro cu doar 37.000 de euro, de la Tolea, în Cartierul Vișoianu. De unde au apărut ceilalți 31.000 de euro? Spînu făcea parte din Brigada ATV Iași, alături de mulți imobiliari, ATV-ul său valorând 15.000 de euro. Placinschi, asociata lui Stârpu, a obținut două etaje în plus pe Aleea Sadoveanu. Ștefan Popescu a construit un bloc în Bularga cu 4 etaje, deși avea doar 2 etaje în autorizație. Săptămâna trecută, Andrei Spînu a demisionat, iar DNA cercetează recepțiile la blocurile din Iași.

Nr. 98 (29 august)

Chirica a luat teren cu 18 cenți la Bârnova, alături de prietenii „Conest”: Cozma și Melinte

Tranzacția din 2004 era de 20 de ori sub prețul pieței, toate suprafețele fiind cumpărate în aceeași zi, cu numere notariale succesive. Cei trei dețin și acum terenul împărțit în parcele: Chirica – 1.400 mp, Melinte prin interpusa Nicoleta Varga, iar Cozma prin adjunctul său de la firmă, Irinel Tofan. Interpusa inițială a patronului Conest fusese Eliza Marin, prietenă bună a acestuia, fostă șefă a Fiscului ieșean. Terenul e un colț de rai, nefolosit de 14 ani, la 1 km de Mănăstirea Bârnova, cu asfalt ca-n palmă, gaz, apă, canalizare și curent electric la poartă.

Nr. 99 (5 septembrie): Conest n-a plătit nici în ziua de azi chiria la spațiul Primăriei din Independenței, dar i-a dat primarului teren și vilă la cheie

Chirica: vilă de la Conest, cu bani donați de Unchiul Vasile

Viorel Cozma (Conest) i-a făcut vila lui Chirica, acesta cumpărând-o cu doar 39.000 de euro, bani obținuți dintr-o donație. Spațiul de 500 mp luat de cuplul „Conest” Cozma-Melinte. Primăria n-a recuperat 110.000 de lei. Viorel Cozma, patronul Conest, i-a făcut cadouri de câteva sute de mii de euro primarului Chirica. Mihai Chirica plătește 170.000 de lei pe o vilă care face de patru ori mai mult și spune că banii sunt donați de unchiul său. Prețul cu care Chirica a luat terenul de la Melinte (Conest) este de 4-5 ori mai mic decât piața reală de la acel moment. Zona Nicolina se vindea în 2005 între 20-30 euro/mp. Chirica a dat 4,5 euro/mp.

Nr. 103 (3 octombrie): EXCLUSIV. Am intrat în măruntaiele mafiei: șpăgi, violență, edili corupți

EPOCA MIHAI CHIRICA: blocuri ilegale, imobiliar interlop, ziarist amenințat cu moartea

Doru Plugaru a făcut trei blocuri în Moara de Vânt în care a depășit cu 3 niveluri limitele din autorizație. Inspectorul Andrei Spînu a făcut intabularea, în iulie 2017, ca și cum blocurile ar fi trebuit să aibă 5 etaje, nu 2. Intabularea a indus în eroare băncile, care au dat credite oamenilor în blocuri fără autorizație. Este o premieră în mafia imobiliară conectată la Primărie. În martie 2018, după ancheta REPORTER DE IAȘI, aceiași inspectori din Primărie au constatat ilegalitatea și cer demolarea în instanță. Dar acolo locuiesc oameni care s-au bazat pe actul emis de Primărie! Șefa Control Urbanism este cumătra primarului Chirica. Andrei Spînu este anchetat de DNA și protectorii îi cer să nu toarne nimic. Investitorul Doru Plugaru, condamnat pentru două fapte cu violență, l-a amenințat cu moartea pe editorul REPORTER DE IAȘI.

Nr. 107 (31 octombrie)

Șpagă la Harabagiu: apartament pentru viceprimar în bloc la Zămosteanu, cu 40% mai ieftin

Gabriel Harabagiu, prin soacra sa, a dat 790 euro/mp pentru un apartament în blocul lui Zămosteanu, vizavi de Palas. Prețul real cu care s-au vândut apartamentele în acel bloc: 1.300 euro/mp. Astăzi, viceprimarul este cel mai mare lobbyst pentru schimbul de terenuri cu imobiliarul Cristin Zămosteanu. Numai pe terenul din Bărboi (foto), dezvoltatorul poate face 300 de apartamente cu 6 milioane de euro profit. Este a patra încercare a lui Chirica și Harabagiu de a-i băga în buzunarele lui Zămosteanu circa 25 milioane de euro.

Nr. 110 (21 noiembrie)

VILA SECRETĂ A LUI CHIRICA: 200.00 de euro din banii pe care nu-i avea

Domeniul de la Frasin are 4.250 mp, fiind luat pe firma-paravan Eurodesign Consult, unde administrator figurează Ioan Chirica, fratele primarului. „Trăiesc de azi pe mâine, am 1.900 de lei salariu, nici nu știu cum arată vila din Frasin”, spune fratele, care e muncitor la Antibiotice. Intermediar în tranzacție a fost Florin Marcu, patronul pizzeriei Mamma Mia. Vila de 166 mp are finisaje de lux și sistem de supraveghere video. Chirica și-a făcut cramă, patru foișoare, din care unul de 80 mp, trei chesoane pentru captarea apelor și și-a construit propria biserică în curte, cu turlă înaltă de 5 metri. Primarul neagă că domeniul ar fi al său, ascunzându-se în spatele firmei pe care a controlat-o tot timpul. Averea extinsă a lui Chirica este impresionantă, alte vile, terenuri, apartamente, obținute în mare parte prin firma Conest.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: