fbpx
 
Marius Bodea: 27.000 de ieșeni care locuiesc în blocuri cu risc seismic ar fi potențiale victime în cazul lui cutremur

Marius Bodea: 27.000 de ieșeni care locuiesc în blocuri cu risc seismic ar fi potențiale victime în cazul lui cutremur


Deputatul PNL Marius Bodea a susținut o conferință de presă în fața unuia dintre cele 408 blocuri cu risc seismic din Iași.

„În Iași, la un cutremur de magnitudinea celui din 1977, 27.000 ieșeni care în prezent locuiesc în blocuri cu risc seismic ar fi victime. Experţii care estimează pagubele într-o astfel de situaţie arată că peste 31.000 de clădiri din întreaga ţară ar fi complet distruse. Din păcate, Iaşul ocupă locul al doilea, după Bucureşti, în clasamentul numărului de clădiri expertizate tehnic cu risc de avarii sau prăbuşire în cazul unui seism major”, a spus deputatul Bodea.

Potrivit listei întocmite de către municipalitatea ieşeană, la ora actuală în municipiul Iaşi sunt 408 imobile cu risc seismic, care au fost expertizate în anii 1992, 1993, 1994, 1995-1999, 2000, 2001, 2010, 2013 și 2015 din care:

-           63 de blocuri cu Risc Seismic clasa 1,

-           71 de blocuri cu Risc seismic clasa 2

-           186 de blocuri cu risc Seismic clasa 3

-           24 de blocuri cu Risc Seismic clasa 4

„Acestea sunt clădirile expertizate, în realitate numărul este mult mai mare! Situația este cu atât mai gravă cu cât la parterul unor astfel de clădiri încă mai funcționează cluburi, baruri, restaurante, unde vin în fiecare zi zeci de persoane, deși legea teoretic interzice acest lucru”, a spus deputatul Bodea.

În documentul „Planul de protecţie şi intervenţie în caz de seisme şi alunecări de teren“ este prezentat un studiu unde sunt invocate cinci zone: Podu Roş – Podul de Piatră (bd. D. Cantemir, Nicolae Iorga, şos. Naţională şi Aleea Decebal), zona cuprinsă între Gara Nicolina, bd. Primăverii, Splai Bahlui şi campusul universitar Tudor Vladimirescu, car­tierul Tătăraşi (zonă delimitată de str. Vasile Lupu şi str. Ciurchi) şi cartierul Copou (zonă delimitată de str. M. Costăchescu, bd. Carol şi str. Codrescu).

Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, modificată în Parlament anul trecut, specifică extrem de clar atribuțiile Primăriei Iași.

Atribuțiile Primăriei:

  • Întocmire documentaţia cadastrală;
  • notificarea proprietarilor asupra obligaţiilor de expertizare şi consolidare;
  • renotificarea proprietarilor asupra obligaţiilor de expertizare şi consolidare;
  • expertizarea imobilelor cu risc seismic;
  • proiectarea imobilelor cu risc seismic;
  • consolidarea imobilelor cu risc seismic;
  • pentru proprietarii care refuză cadastrarea, expertizarea, proiectarea sau consolidarea Primăria trebuie să solicite în instanță, prin ordonanţă preşedinţială, obligarea acestora să permită accesul în imobil 

Primarul trebuie să publice Raportul anual cu măsurile luate pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente!

Liberalii au solicitat acest raport, însă nu au primit nici un răspuns.

„În prezent, Primăria Iași nu a consolidat niciunul dintre imobilele cu risc seismic! Mai mult, în ultimii 4 ani, de când este primar dl. Mihai Chirica, s-au alocat 0 lei pentru expertizarea și consolidarea clădirilor cu risc seismic. Să nu mai zic de faptul că au fost accesați de la MDRP, care derulează un program pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, tot 0 lei”, a spus Bodea.

Deputatul liberal a prezentat și o serie de soluții pentru rezolvarea acestei situații.

„La următorul proiect de rectificare bugetară vom solicita alocarea a 4,5 mil lei pentru actualizarea expertizei și realizarea proiectului tehnic pentru cele 63 de blocuri care sunt în categoria 1 de risc seismic. Consilierii liberali vor mandata primarul să acceseze fonduri guvernamentale din programul anual de acțiuni al Ministerului Dezvoltării pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic. Din 2020, când vom prelua Primăria, vom demara cel mai mare program național de consolidare a imobilelor cu risc seismic”, a conchis deputatul PNL.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30