fbpx
Print this page
Iohannis câștigă Iașul detașat: Barna o întrece pe Dăncilă doar în Capitala Moldovei

Iohannis câștigă Iașul detașat: Barna o întrece pe Dăncilă doar în Capitala Moldovei


Preşedintele Klaus Iohannis s-a impus în judeţul Iaşi: actualul şef al statului a avut cel mai mare număr de voturi în peste 70% din localităţi. Iohannis şi-a adjudecat fiefuri tradiţionale ale PSD, în timp ce Dan Barna nu a reuşit să se claseze pe primul loc în vreo localitate. La europarlamentare, USR câştigase la limită judeţul, graţie în special voturilor obţinute în municipiul Iaşi şi în comunele din zona metropolitană.

La alegerile prezidențiale de ieri, Klaus Iohannis a câștigat Iașul fără drept de apel.

Din datele AEP rezultă că principalii candidaţi la prezidenţiale au obţinut următoarele procente în judeţul Iaşi: Klaus Iohannis (36,3%), Viorica Dăncilă (21,5%), Dan Barna (17,6%), Mircea Diaconu (9,4%) şi Teodor Paleologu (7,8%). Doar pentru o singură secţie nu erau disponibile date, dar voturile exprimate la aceasta influenţează nesemnificativ rezultatele prelucrate, arată „Ziarul de Iași”.

Ceilalţi candidaţi nu au reuşit să treacă pragul de 3%: cel mai apropiat candidat a fost Ramona – Ioana Bruynseels (2,6%). Cătălin Ivan, fost europarlamentar de Iaşi, a obţinut 0,7%, în timp ce Alexandru Cumpănaşu (independent) a adunat 1,5% dintre voturi.

Dintre cele 98 de unităţi teritorial-administrative ale judeţului, Iohannis a avut cel mai bun scor în 73 de localităţi, în timp ce Dăncilă şi-a adjudecat celelalte 25, printre acestea aflându-se un singur oraş (Hârlău).

PSD, prin Viorica Dăncilă, şi-a păstrat influenţa în mai puţin de 30 de comune, unele dintre acestea fiind câştigate la limită.

Cele mai bune rezultate ale candidatului PSD au fost în Ipatele, Lungani, Ciohorăni şi Costeşti, unde a obţinut cel puţin 50% dintre voturi. Cele mai bune scoruri ale lui Iohannis au fost în Mironeasa, Trifeşti şi Plugari, în fiecare dintre aceste comune înregistrând peste 60% dintre voturile valabil exprimate.

În municipiul Iaşi au fost înregistrate circa 158.000 de voturi valabil exprimate. Dintre acestea, Iohannis a obţinut 33,1%, Dan Barna 24%, Dăncilă 15,8%, Mircea Diaconu 10,7%, iar Teodor Paleologu 9,6%. Fără a lua în considerare voturile din municipiul Iaşi, în celelalte 97 de unităţi administrativ-teritoriale, Klaus Iohannis a obţinut 39%, Dăncilă 29,6%, Barna 12%, Mircea Diaconu 8,5%, iar Teodor Paleologu 6,2%, mai menționează „Ziarul de Iași”.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare