fbpx
 

Items filtered by date: Marti, 07 Noiembrie 2017

Prof. dr. Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, atrage atenţia asupra importanței vaccinării persoanelor din  România. Este absolut evident şi logic faptul că activitatea de vaccinare este o componentă principală a sistemului de sănătate publică, în sensul scopului major de asigurare a dreptului la sănătate individuală, dar şi colectivă.

„Declaraţia politică este şi un semnal pentru părinţi, profesori, comunităţi educaţionale în legătură cu interferenţa problemelor medicale implicate în acest demers legislativ cu cele educaţionale şi de siguranţă a copiilor, a tinerilor şi adulţilor, în general, pentru  care avem o datorie instituţională prin rolurile şi funcţiile deţinute, cât şi o datorie morală de informare şi convingere, de asigurare a continuităţii  politicilor de susţinere a unor generaţii sănătoase.”

Deputat PSD de Iași Camelia Gavrilă subliniază faptul că în această perioadă ne aflăm în faţa unei polemici publice ample prin care se pun sub semnul întrebării sensurile şi valorile pozitive ale vaccinării în România, dar și o istorie de succes în lupta câştigată de omenire în confruntarea cu boala, cu suferinţa umană, cu epidemiile grave, consemnate de-a lungul secolelor, o victorie care a reuşit să salveze milioane de vieţi. La nivel global, vaccinurile sunt sigure, eficiente şi elimină constant boli grave care continuă să afecteze copii şi adulţi nevaccinaţi. Toate statele Uniunii Europene au o tradiţie îndelungată de implementare a politicilor de vaccinare, diferenţele fiind date de  tipurile de vaccinări, de vaccinurile utilizate, de vârstele eligibile, numărul de doze şi, în special, de modalitatea de finanțare - gratuit sau compensat.

Statisticile ne arată că în perioada 2012-2015, la nivel mondial, vaccinurile au prevenit peste 5 milioane de decese. În România, pe fondul unui trend descendent de acoperire vaccinală împotriva bolilor transmisibile, preîntâmpinate prin vaccinare, epidemia de rujeolă care a izbucnit în februarie 2016 a avut 9.233 de cazuri, din care 34 de decese, conform datelor centralizate în septembrie 2017. Şi statisticile din anii trecuţi sunt relevante: în timpul epidemiei de rujeolă şi rubeolă din 2011-2012 s-au înregistrat 2 decese, 12 decese după naştere, complicaţii asociate - 73 de cazuri de encefalite, 7.218 pneumonii şi 291 de artrite.

Deputatul ieșean apreciază prevederile proiectului de lege în legătură cu obligaţiile instituţiilor şcolare de a verifica efectuarea vaccinărilor obligatorii la înscrierea copiilor într-o colectivitate educaţională şi de a solicita un calendar de recuperare sau o adeverinţă în cazul unor eventuale contraindicaţii medicale definitive formulate de specialişti. La fel de utile vor fi comisiile judeţene de vaccinare pentru monitorizare, verificare, clarificare a situaţiilor diferite, prin colaborare interinstituţională – medici de diferite specialităţi, reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică, ai inspectoratelor şcolare sau direcţiilor de protecţia copilului.

Se impune, totuşi, intensificarea campaniilor de informare a părinților, copiilor, reprezentanţilor legali despre beneficiile vaccinării, despre riscurile la care se supun dacă nu vor accesa acest serviciu, despre modalităţi de evaluare a unor eventuale riscuri pentru sănătatea copilului, inclusiv prezentarea programelor şi tipurilor de vaccinare, perioadele lor de implementare, surse de informare suplimentară.

Ca profesor, din perspectivă pedagogică, dar şi datorită experienţei acumulate  ca manager educaţional, prof. dr. Camelia Gavrilă, consideră că este necesar să avem în grădiniţe, şcoli şi universităţi copii şi elevi, studenţi, tineri sănătoşi în primul rând, integraţi în medii sigure, condiţie esenţială pentru a genera apoi un demers educaţional de succes, pentru a obţine o evoluţie intelectuală, profesională, creativitate şi implicare în activităţile specifice fiecărui nivel sau domeniu de studiu. Asigurarea dreptului la educaţie tuturor copiilor, înscrierea lor într-o colectivitate de învăţământ trebuie să se realizeze doar după prezentarea actelor care justifică, atestă efectuarea vaccinurilor cuprinse în schema naţională de vaccinare. În acest sens, consider că un alt subiect corelativ temei în discuție se referă la cabinetele de medicină școlară care trebuie valorizate, revitalizate, susținute financiar și implicate în acest demers de vaccinare și monitorizare a situațiilor existente, prin controale periodice efectuate pe parcursul procesului educativ, cu obiectivul promovării sănătăţii, prevenirii, diagnosticării şi chiar tratării a numeroase afecţiuni.

În concluzie, dezbaterile sunt necesare pentru clarificări, pentru armonizarea propunerilor, pentru eficientizarea legislaţiei şi, implicit, a activităților din domeniile vizate. Discuțiile pot risipi mituri şi legende, abordări lipsite de temei ştiinţific, generalizări incorecte, realizând, însă, în final suportul legislativ necesar pentru un domeniu atât de sensibil cum este starea de sănătate a populaţiei, instituind măsurile necesare de prevenţie şi intervenţie, de vaccinare şi consemnare a acestui parcurs.


Publicat in Actualitate

Deputatul PNL de Iași Costel Alexe este printre inițiatorii moțiunii simple împotriva Guvernului, intitulată ”România în beznă, PSD fură curent”. Liberalul acuză abandonarea investițiilor și faptul că toate marile proiecte au fost abandonate în pragul iernii. PNL cere demisia lui Toma Petcu, ministrul Energiei.

Iată textul comunicatului:

„Alături de colegii liberali am inițiat moţiunea pe Energie, ”România în beznă, PSD fură curent”, deoarece în timp ce opinia publică e atentă la degringolada fiscal-bugetară a lui Mişa, un alt ministru marionetă, Toma Petcu, acţionează discret dar sigur împotriva contribuabilului român. Ceea ce nici un program de guvernare nu prevedea se întâmplă de câteva luni în România şi afectează atât stabilitatea sistemului energetic, cât şi buzunarul cetăţeanului de rând!

Mai întâi s-a decis prăduirea companiilor energetice pentru a finanţa cheltuieli sociale, pensiile şi salariile din administraţiile publice mărite nesustenabil. Apoi au crescut nejustificat accizele la carburant, făcându-ne necompetitivi în regiune, ceea ce înseamnă că marii transportatori preferă să alimenteze în ţările vecine, iar populaţia şi-a redus consumul. Iarna îi aşteaptă pe români cu preţuri crescute la gazele naturale, un “cadou” de care nimeni nu a vorbit în campania electorală. Despre investiţii în sectorul energetic nici nu poate fi vorba, toate marile proiecte fiind abandonate, iar investitorii străini aleg Bulgaria sau Ungaria, acolo unde statul este un partener credibil.

De departe sarcina principală a ministrului Toma Petcu a fost executarea ordinelor de partid şi infestarea sistemului energetic cu tot soiul de politruci, oameni total nepregătiţi să gestioneze companiile energetice pe care le conduc.

Pentru mandatul dezastruos în fruntea Ministerului Energiei, Toma Petcu trebuie să plece!”


Publicat in Actualitate

Procurorii DNA au emis în urmă cu scurt timp un comunicat în care arată motivele pentru care este cercetat şeful Consiliului Judeţean:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iași au dispus  continuarea urmăririi penală față de suspecții:  

POPA MARICEL, la data faptelor și în prezent preşedinte al Consiliului Judeţean(C.J.) Iaşi, pentru săvârșirea a trei infracțiuni deabuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

ACHIŢEI DANIEL-IOAN, la data faptelordirector al Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (D.J.A.D.P.) Iaşi și consilier personal al președintelui C.J. Iași,pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (2 fapte),

 - complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

ECHIMOV ION, administrator al S.C.Eky Sam S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

S.C. EKY SAM S.R.L.pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Din ordonanțele întocmite de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia:

În perioada 2016-2017, suspectulPopa Maricel, în calitate depreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, beneficiind de ajutorul suspectuluiAchiţei Daniel-Ioan,a încălcat prevederile legaleprivind desfășurarea activităţilor de investiţii şi reabilitare a infrastructurii  judeţene, în sensul că, direct sau prin intermediar, a sistatîn mod abuziv trei contracte care aveau ca obiect întreținerea drumurilor județene.

Concret, în contextul unui scandal mediatic creat în legătură cu lucrările de întreţinere ce se efectuau pe drumul judeţean 248 A(Iași –Voinești - Țibănești), suspectul Popa Maricel a stopat lucrărilerespectivepe motiv că ar exista nereguli la efectuarea lucrărilor, fără ca această hotărâre să aibă la bază vreo expertiză tehnică.

În plus, procedând în aceeași manieră, suspectul Popa Maricel a determinat excluderea unei societăți din cadrul asocierilor de firme care au câștigat două din contractele amintite mai sus  și înlocuirea acesteia cu una “agreată”.Într-unul dintre cazuri, ca urmare a conduitei infracționale a suspectului Popa Maricel a fost produs un prejudiciu firmeirespectiveîn sumă de 717.898 lei.

În celălalt caz, beneficiind de ajutorul acordat de suspectul Achiţei Daniel-Ioan, activitatea de dezăpezirea drumurilor județene pentru perioada 1 ianuarie – 15 martie 2017a fost retrasă din sarcina aceleiași firme și preluată în mare parte de către SC Eky Sam SRL. Prin acest demers a fost creat folos patrimonial necuvenit către S.C Eky Sam S.RL în valoare de 1.127.563 lei.

Suspecților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Dosarul deschis de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Iaşi în urma percheziţiilor de la Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi se îndreaptă spre etapa punerilor sub acuzare. Procurorul de caz Gabriela Chiriac a solicitat ieri, printr-o adresă oficială adresată municipalităţii, lista bunurilor deţinute de către preşedintele CJ, Maricel Popa. În documentul respectiv, obţinut de „Ziarul de Iaşi“, se solicită „de urgenţă“ lista cu bunurile mobile şi imobile de­ţinute de Popa, precum şi datele de identificare ale acestora şi valoarea de impozitare. Pe lângă Popa, în solicitarea către direcţia de finanţe procurorii au mai adăugat şi numele lui Daniel Achiţei - şef al Direcţiei Judeţene de Drumuri din ianuarie până în iulie 2017, precum şi pe cel al lui Ion Echimov, patronul firmei „Eky-Sam“ Târgu Frumos şi unul dintre constructorii apropiaţi de CJ în ultimii ani. 

Punere sub acuzare?

Potrivit unor voci din sistemul judiciar, solicitarea de către o unitate de Parchet a listei bunurilor unei persoane se face, de regulă, atunci când procurorii intenţionează să dispună măsuri asiguratorii pe numele acelei persoane. Aceleaşi voci avizate ne-au precizat că punerea sub sechestru a averii unei persoane se realizează de regulă după ce aceasta este pusă sub acuzare, fiind informată că are calitatea de suspect sau inculpat. Din informaţiile ziarului, confirmate ieri atât de Achiţei, cât şi de Echimov, cei doi sunt aşteptaţi şi la sediul DNA Iaşi, pentru a discuta cu procurorul de caz. Audierile ar urma să înceapă chiar de azi. Întrebat explicit dacă este şi el chemat la DNA Iaşi, Maricel Popa a refuzat, în cursul zilei de ieri, dialogul.

Acţiunea de ieri a procurorilor DNA Iaşi vine după ce, în luna mai, aceştia au descins în Casa Pătrată ridicând mai multe documente referitoare la contractele derulate de CJ, unele având legătură cu Direcţia de Drumuri. Daniel Achiţei, de altfel, şi-a dat demisia ulterior descinderilor. La momentul respectiv, DNA anunţa printr-o informare oficială că dosarul „vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2016-2017“. 15 descinderi au avut loc la acel moment, inclusiv în judeţul Suceava.

Misterul acuzaţiilor

La acel moment, Consiliul Judeţean informa oficial că percheziţiile ar fi vizat „contracte de execuţie a lucrărilor de întreţinere a drumului judeţean 248 A (Iaşi - Voineşti - Ţibăneşti) încheiate cu firma SC Con Ted Company, contracte de servicii şi întreţinere curentă a drumurilor pe timp de iarnă, contractul având ca obiect «Lucrări de întreţinere pe timp de vară la drumurile judeţene pentru perioada 2015-2016, inclusiv corespondenţa cu firmele SC Enviro SRL, SC Con Ted Company şi SC Ted Company»“. Aceeaşi sursă preciza că au mai fost vizate documente referitoare la „acţiunile de Audit Public Intern dispuse de preşedintele Consiliului Judeţean, referitoare la lucrările de întreţinere la drumul judetean 248A precum şi la acţiunea de Audit a CJ pentru «Lucrări de întreţinere pe timp de vară a tronsonului de drum DJ 282 limita Iaşi - Movileni - Gropniţa»“. Nu se amintea la acel moment însă de firma sau contractele derulate de „Eky-Sam“.

Trioul Popa - Achiţei - Echimov apare pe un document

În cursul zilei de ieri, reporterii noştri au solicitat oficial informaţii de la DNA, cu privire la acuzaţiile ce li s-ar putea aduce lui Maricel Popa, Daniel Achiţei şi Ion Echimov. Anchetatorii nu ne-au furnizat un răspuns până la închiderea ediţiei. În trecut, „Eky-Sam“ a derulat atât contracte de deszăpezire, cât şi de lucrări la unele segmente de drumuri judeţene. De pildă, în primele trei luni ale acestui an, „Eky-Sam“ a primit prin încredinţare directă, de la Direcţia de Drumuri din subordinea CJ, contracte pentru deszăpezirea drumurilor judeţene. Tot la începutul acestui an, printr-o adresă semnată de Achiţei şi confirmată de Maricel Popa, consilierii judeţeni au aprobat atribuirea sumei de 615.000 de lei în cadrul contractului de modernizare a DJ Trifeşti - Hermeziu, derulat de acelaşi „Eky-Sam“, încă din 2014. Săptămâna trecută, după eşuarea licitaţiei pentru atribuirea unui contract de dezăpezire în actualul sezon rece, reprezentanţii „Eky-Sam“ declarau că firma nu va mai colabora în nicio situaţie, nici chiar de urgenţă, cu autorităţile judeţului.

Daniel Achiţei şi Ion Echimov nu ne-au putut oferi ieri informaţii concrete despre ce ar viza procurorii, în timp ce Popa a refuzat dialogul, scuzându-se că se află la Bucureşti. „Nu ştiu nimic“, ne-a declarat, aseară, patronul „Eky-Sam“. „Trebuie să mă prezint mâine (astăzi - n.r.), să-mi dea… să mă anunţe… că am fost… Nu ştiu procedura… pentru un dosar penal, dar nu cunosc amănunte“, a spus omul de afaceri, care a adăugat că se va prezenta la Parchet însoţit de avocatul său. Nici fostul director al DJADP, Daniel Achiţei, nu a ştiut ieri să ne spună care este motivul pentru care procurorii se interesează de bunurile sale mobile şi imobile, dar a confirmat că va merge la Parchet.

Sursa: ziaruldeiasi


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

Procurorii DNA au emis în urmă cu scurt timp un comunicat în care arată motivele pentru care este cercetat şeful Consiliului Judeţean:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iași au dispus  continuarea urmăririi penală față de suspecții:  

POPA MARICEL, la data faptelor și în prezent preşedinte al Consiliului Judeţean(C.J.) Iaşi, pentru săvârșirea a trei infracțiuni deabuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

ACHIŢEI DANIEL-IOAN, la data faptelordirector al Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (D.J.A.D.P.) Iaşi și consilier personal al președintelui C.J. Iași,pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (2 fapte),

 - complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

ECHIMOV ION, administrator al S.C.Eky Sam S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

S.C. EKY SAM S.R.L.pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Din ordonanțele întocmite de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia:

În perioada 2016-2017, suspectulPopa Maricel, în calitate depreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, beneficiind de ajutorul suspectuluiAchiţei Daniel-Ioan,a încălcat prevederile legaleprivind desfășurarea activităţilor de investiţii şi reabilitare a infrastructurii  judeţene, în sensul că, direct sau prin intermediar, a sistatîn mod abuziv trei contracte care aveau ca obiect întreținerea drumurilor județene.

Concret, în contextul unui scandal mediatic creat în legătură cu lucrările de întreţinere ce se efectuau pe drumul judeţean 248 A(Iași –Voinești - Țibănești), suspectul Popa Maricel a stopat lucrărilerespectivepe motiv că ar exista nereguli la efectuarea lucrărilor, fără ca această hotărâre să aibă la bază vreo expertiză tehnică.

În plus, procedând în aceeași manieră, suspectul Popa Maricel a determinat excluderea unei societăți din cadrul asocierilor de firme care au câștigat două din contractele amintite mai sus  și înlocuirea acesteia cu una “agreată”.Într-unul dintre cazuri, ca urmare a conduitei infracționale a suspectului Popa Maricel a fost produs un prejudiciu firmeirespectiveîn sumă de 717.898 lei.

În celălalt caz, beneficiind de ajutorul acordat de suspectul Achiţei Daniel-Ioan, activitatea de dezăpezirea drumurilor județene pentru perioada 1 ianuarie – 15 martie 2017a fost retrasă din sarcina aceleiași firme și preluată în mare parte de către SC Eky Sam SRL. Prin acest demers a fost creat folos patrimonial necuvenit către S.C Eky Sam S.RL în valoare de 1.127.563 lei.

Suspecților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Dosarul deschis de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Iaşi în urma percheziţiilor de la Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi se îndreaptă spre etapa punerilor sub acuzare. Procurorul de caz Gabriela Chiriac a solicitat ieri, printr-o adresă oficială adresată municipalităţii, lista bunurilor deţinute de către preşedintele CJ, Maricel Popa. În documentul respectiv, obţinut de „Ziarul de Iaşi“, se solicită „de urgenţă“ lista cu bunurile mobile şi imobile de­ţinute de Popa, precum şi datele de identificare ale acestora şi valoarea de impozitare. Pe lângă Popa, în solicitarea către direcţia de finanţe procurorii au mai adăugat şi numele lui Daniel Achiţei - şef al Direcţiei Judeţene de Drumuri din ianuarie până în iulie 2017, precum şi pe cel al lui Ion Echimov, patronul firmei „Eky-Sam“ Târgu Frumos şi unul dintre constructorii apropiaţi de CJ în ultimii ani. 

Punere sub acuzare?

Potrivit unor voci din sistemul judiciar, solicitarea de către o unitate de Parchet a listei bunurilor unei persoane se face, de regulă, atunci când procurorii intenţionează să dispună măsuri asiguratorii pe numele acelei persoane. Aceleaşi voci avizate ne-au precizat că punerea sub sechestru a averii unei persoane se realizează de regulă după ce aceasta este pusă sub acuzare, fiind informată că are calitatea de suspect sau inculpat. Din informaţiile ziarului, confirmate ieri atât de Achiţei, cât şi de Echimov, cei doi sunt aşteptaţi şi la sediul DNA Iaşi, pentru a discuta cu procurorul de caz. Audierile ar urma să înceapă chiar de azi. Întrebat explicit dacă este şi el chemat la DNA Iaşi, Maricel Popa a refuzat, în cursul zilei de ieri, dialogul.

Acţiunea de ieri a procurorilor DNA Iaşi vine după ce, în luna mai, aceştia au descins în Casa Pătrată ridicând mai multe documente referitoare la contractele derulate de CJ, unele având legătură cu Direcţia de Drumuri. Daniel Achiţei, de altfel, şi-a dat demisia ulterior descinderilor. La momentul respectiv, DNA anunţa printr-o informare oficială că dosarul „vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2016-2017“. 15 descinderi au avut loc la acel moment, inclusiv în judeţul Suceava.

Misterul acuzaţiilor

La acel moment, Consiliul Judeţean informa oficial că percheziţiile ar fi vizat „contracte de execuţie a lucrărilor de întreţinere a drumului judeţean 248 A (Iaşi - Voineşti - Ţibăneşti) încheiate cu firma SC Con Ted Company, contracte de servicii şi întreţinere curentă a drumurilor pe timp de iarnă, contractul având ca obiect «Lucrări de întreţinere pe timp de vară la drumurile judeţene pentru perioada 2015-2016, inclusiv corespondenţa cu firmele SC Enviro SRL, SC Con Ted Company şi SC Ted Company»“. Aceeaşi sursă preciza că au mai fost vizate documente referitoare la „acţiunile de Audit Public Intern dispuse de preşedintele Consiliului Judeţean, referitoare la lucrările de întreţinere la drumul judetean 248A precum şi la acţiunea de Audit a CJ pentru «Lucrări de întreţinere pe timp de vară a tronsonului de drum DJ 282 limita Iaşi - Movileni - Gropniţa»“. Nu se amintea la acel moment însă de firma sau contractele derulate de „Eky-Sam“.

Trioul Popa - Achiţei - Echimov apare pe un document

În cursul zilei de ieri, reporterii noştri au solicitat oficial informaţii de la DNA, cu privire la acuzaţiile ce li s-ar putea aduce lui Maricel Popa, Daniel Achiţei şi Ion Echimov. Anchetatorii nu ne-au furnizat un răspuns până la închiderea ediţiei. În trecut, „Eky-Sam“ a derulat atât contracte de deszăpezire, cât şi de lucrări la unele segmente de drumuri judeţene. De pildă, în primele trei luni ale acestui an, „Eky-Sam“ a primit prin încredinţare directă, de la Direcţia de Drumuri din subordinea CJ, contracte pentru deszăpezirea drumurilor judeţene. Tot la începutul acestui an, printr-o adresă semnată de Achiţei şi confirmată de Maricel Popa, consilierii judeţeni au aprobat atribuirea sumei de 615.000 de lei în cadrul contractului de modernizare a DJ Trifeşti - Hermeziu, derulat de acelaşi „Eky-Sam“, încă din 2014. Săptămâna trecută, după eşuarea licitaţiei pentru atribuirea unui contract de dezăpezire în actualul sezon rece, reprezentanţii „Eky-Sam“ declarau că firma nu va mai colabora în nicio situaţie, nici chiar de urgenţă, cu autorităţile judeţului.

Daniel Achiţei şi Ion Echimov nu ne-au putut oferi ieri informaţii concrete despre ce ar viza procurorii, în timp ce Popa a refuzat dialogul, scuzându-se că se află la Bucureşti. „Nu ştiu nimic“, ne-a declarat, aseară, patronul „Eky-Sam“. „Trebuie să mă prezint mâine (astăzi - n.r.), să-mi dea… să mă anunţe… că am fost… Nu ştiu procedura… pentru un dosar penal, dar nu cunosc amănunte“, a spus omul de afaceri, care a adăugat că se va prezenta la Parchet însoţit de avocatul său. Nici fostul director al DJADP, Daniel Achiţei, nu a ştiut ieri să ne spună care este motivul pentru care procurorii se interesează de bunurile sale mobile şi imobile, dar a confirmat că va merge la Parchet.

Sursa: ziaruldeiasi


Publicat in Justitie

Doi ofiţeri şi doi subofiţeri de la Poliţia de Frontieră au fost trimişi în judecată, luni, într-un dosar de corupţie, se arată într-un comunicat transmis de Serviciul Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Ofiţerii Liviu Ciobanu şi Dinu Barnea şi agenţii Florin Nacu şi Mihai Burlacu au fost anchetaţi de DNA după ce ar fi muşamalizat o infracţiune comisă de un un bărbat care a fost prins la volan deşi avea permisul de conducere anulat.

Comisarul şef Liviu Ciobanu, aflat în arest preventiv, va fi judecat de Tribunalul Botoşani pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi instigare la favorizarea făptuitorului.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată şi fostul şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti, Dinu Barnea, pentru instigare la abuz în serviciu, dar şi cei doi agenţi, Florin Nacu şi Mihai Burlacu, acuzaţi de abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor DNA, ‘pe 31 octombrie 2014, având calitatea de ofiţer de poliţie cu grad profesional de comisar şi coordonator al turei de serviciu din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti, la solicitarea şefului de sector, inculpatul Barnea Dinu, cu intenţie, i-a determinat pe doi agenţi de poliţie din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu dispună măsurile legale care se impuneau, astfel cum erau prevăzute în legislaţia primară, în sensul neconstatării infracţiunii flagrante comise de către o persoană care fusese depistată conducând un vehicul pe drumurile publice din comuna Santa Mare având permisul de conducere anulat’.

Anchetatorii susţin că, ‘deşi vădit ilegală, cei doi agenţi de poliţie şi-au însuşit dispoziţia inculpatului Barnea Dinu, transmisă prin intermediul inculpatului Ciobanu Liviu, şi au lăsat persoana depistată să-şi continue deplasarea, fără a întocmi actele de constatare a infracţiunii, prejudiciind astfel interesele legale ale Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, ca unitate de poliţie de care aparţineau, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru acesta din urmă, constând în evitarea atragerii răspunderii penale a persoanei pentru fapta comisă. Deopotrivă încălcarea atribuţiilor de serviciu de către cei doi agenţi de poliţie a constituit un ajutor dat persoanei depistate, în scopul împiedicării tragerii sale la răspundere penală pentru fapta săvârşită’.

‘În aceleaşi împrejurări şi cu intenţie, Liviu Ciobanu a întocmit nota raport privind executarea Planului de acţiune al turei de serviciu nr. 2 din 31.10.2014, orele 08:00 – 21:00 (din care făceau parte şi agenţii de poliţie respectivi), în care era consemnat în fals că niciuna dintre patrule nu a constatat infracţiuni pe perioada efectuării serviciului, cu toate că inculpatul Ciobanu Liviu avea cunoştinţă despre depistarea în trafic a persoanei, de către agenţii de poliţie menţionaţi, în timp ce conducea tractorul pe drumurile publice având permisul de conducere anulat’, conform sursei citate.

(Agerpres/FOTO arhivă adevarul.ro)


Publicat in Justitie
Marti, 07 Noiembrie 2017 13:47

Sistemul informatic al CNAS – funcțional

UPDATE ora 10:00 – Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este funcțională, fiind remediate problemele tehnice apărute marți dimineață, potrivit site-ului CNAS.

Sistemul informatic al CNAS devenise indisponibil marți dimineață, începând cu ora 7,00, din cauza unor probleme tehnice.

Până la remedierea problemelor apărute în sistem, serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale s-au acordat în regim offline.


Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este indisponibilă de astăzi dimineaţă, de la ora 7,00, din cauza unor probleme tehnice.

Potrivit unui comunicat de presă al CNAS, până la remedierea problemelor tehnice apărute, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă/ se eliberează în regim offline.

‘Pentru transmiterea şi validarea serviciilor acordate în această perioadă sunt aplicabile dispoziţiile art. 199 – 202 din HG 161/2016, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 361 – 364 din HG 206/2015, cu modificările şi completările ulterioare’, se arată în comunicat.

În acest sens, până la termenul de raportare a activităţii lunare pentru perioada în care au fost constatate întreruperi în funcţionarea PIAS, preşedintele CNAS va emite ordin, conform prevederilor legale menţionate. (Agerpres/FOTO arhivă cnas.ro)


Publicat in IT

Un şofer în vârstă de 30 de ani a acroşat marţi, pe Podul de la Mărăcineni, un biciclist de 45 de ani, care se deplasa în aceeaşi direcţie, în urma impactului rezultând decesul acestuia.

Etilotestul a arătat 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat.

‘Poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei. Testat cu aparatul etilotest s-a dovedit că acesta avea 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat’, a declarat pentru AGERPRES agentul şef Mihai Drăghiciu de la Biroul de presă al IPJ Buzău.

Potrivit sursei citate, şoferul, domiciliat în comuna Beceni, a fost transportat la spital pentru prelevarea probelor biologice, poliţiştii continuând cercetările pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.

(Agerpres/ FOTO adevarul.ro)


Publicat in Moldova

Un incendiu a izbucnit la ieşirea din Iaşi, dinspre Păcurari, în zona clădirii Ideo.

Din primele informaţii reise că focul a cuprins vegetaţia uscată de pe marginea carosabilului.

La faţa locului intervin mai multe echipaje al pompierilor de la ISU Iaşi pentru stingerea flăcărilor.

Nu s-au înregistrat victime. (Radio Iaşi/ FOTO arhivă radioiasi.ro)


Publicat in Moldova

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au reținut, luni, 16 persoane în dosarul privind decontări ilegale de la CASMB, informează DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, procurorii au dispus extinderea cercetărilor, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 6 noiembrie, a mai multor reprezentanți ai unor firme de servicii medicale la domiciliu.

Este vorba despre Florina Jeni Bărbălău, la data faptelor reprezentant legal al societăților comerciale Home Med Expert SRL și Lara Med Serv SRL pentru constituire a unui grup infracțional organizat și înșelăciune, în formă continuată (12 acte materiale); Violeta Loredana Ciocâlteu și Anișoara Durmac, la data faptelor administratori al societăților comerciale Frontida SRL și, respectiv, Home Medical Concept SRL, pentru constituire a unui grup infracțional organizat și înșelăciune, în formă continuată (27 acte materiale); Crina Elena Constantinescu și Adela Gabriela Miculescu, la data faptelor administratori ai Micon Life SRL, pentru constituire a unui grup infracțional organizat și înșelăciune, în formă continuată (18 acte materiale).

În același dosar au fost reținuți și Sile Miculescu, la data faptelor administrator al Micon Life SRL, pentru constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la înșelăciune, în formă continuată (18 acte materiale); Leontin Miluță Glăvan, la data faptelor reprezentant legal al Salvitae SRL, pentru constituire a unui grup infracțional organizat și înșelăciune, în formă continuată (18 acte materiale); Elena Glăvan, la data faptelor asociat în cadrul Salvitae SRL; Eugeniu Vulpe, la data faptelor administrator în fapt al Claritas Servicii Medicale SRL; Adriana Georgiana Caraculacu, la data faptelor avocat în Baroul București, pentru constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate înșelăciune, în formă continuată (18 acte materiale).

Anchetatorii au mai dispus și reținerea Nicoletei Nicu, la data faptelor administrator al reprezentant legal al Lara Med Serv SRL, pentru constituire a unui grup infracțional organizat și înșelăciune, în formă continuată (9 acte materiale); Bujor Rudeanu, la data faptelor reprezentant legal al PUSA — MEDICAL CARE SRL, pentru constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la infracțiunea de înșelăciune, în formă continuată (15 acte materiale); Aloul Adnan Al, medic, și Iuliana Gheorghe, pentru constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la infracțiunea de înșelăciune, în formă continuată (18 acte materiale); Marijuana Ispas, la data faptelor reprezentant legal al Beta Medical Service SRL, pentru înșelăciune, în formă continuată (18 acte materiale) și constituire a unui grup infracțional organizat; Adriana Rosmenteniuc, la data faptelor reprezentant legal al Home Medical Assistance SRL, pentru constituire a unui grup infracțional organizat și înșelăciune, în formă continuată (18 acte materiale).

Procurorii anticorupție notează în referatul prin care cer arestarea preventivă că cele 16 persoane, în cursul anchetei penale, ar fi încercat să influențeze martorii în cauză și să contrafacă mijloace de probă constând în înscrisuri, atât în mod direct, cât și prin determinarea altor persoane să adopte astfel de comportamente.

Același referat arată, potrivit DNA, că există date și probe potrivit cărora, începând din anul 2016, reprezentanții unor firme furnizoare de servicii medicale fără activitate reală ori legală, aflate în relație contractuală cu CASMB, ar fi aderat la grupul infracțional constituit din funcționari și conducători ai CASMB.

Mai mult, sursa citată precizează că, începând cu luna martie 2017, gruparea infracțională ar fi fost sprijinită și de președintele CNAS, Marian Burcea.

„Grupul infracțional a fost constituit astfel ca, prin comiterea unor infracțiuni (înșelăciune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic, abuz în serviciu), Fondul național unic al asigurărilor sociale de sănătate (FNUASS) să fie fraudat prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive, iar banii din acest fond să nu fie folosiți pentru îngrijirea medicală la domiciliu a asiguraților care aveau nevoie reală de aceste servicii, în mod gratuit”, se menționează în comunicat.

În plus, arată anchetatorii, cei care au participat la grupul infracțional ar fi construit, în mod repetat, proceduri netransparente și extrem de complicate ca măsură de precauție împotriva oricărei încercări de devoalare a modului nelegal de cheltuire a FNUASS, iar conducătorii instituției, deși au avut cunoștință de activitățile infracționale, nu ar fi dispus măsuri pentru verificarea, tragerea la răspundere și sancționarea celor care au acționat în scopul fraudării banilor de la CASMB.

„În perioada 2016 — 2017, inculpații reprezentanți ai furnizorilor autorizați de servicii medicale au indus în eroare CASMB prin aceea că au prezentat ca fiind adevărate unele situații nereale (raportări false în ceea ce privește conținutul serviciilor medicale prestate, asiguratul care a primit îngrijirile, data, ora și persoana care a efectuat serviciul medical), ceea ce a condus la efectuarea de plăți necuvenite pentru servicii care nu au fost prestate. Astfel, au fost încasate de firmele inculpaților anterior menționați sume necuvenite cuprinse între 151.098 lei și 3.041.650 lei”,, precizează DNA.

Potrivit DNA, prin contribuția infracțională a trei funcționare din cadrul CASMB (Gabriela Rodica Mocanu, Mina Elena Petrescu și Jeana Sardare, cercetate în stare de arest preventiv), datele nereale, pe baza cărora reprezentanții firmelor au făcut raportările false, au fost înregistrate, șterse și reînregistrate în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), astfel încât serviciile medicale fictive să poată fi validate în SIUI.

„Reprezentanți ai furnizorilor autorizați de servicii medicale interesați în decontarea unor servicii medicale fictive sau nevalidate în SIUI au fost cooptați în schema infracțională de inculpatele Mocanu Gabriela-Rodica, Petrescu Mina-Elena și Sardare Jeana, funcționare în cadrul CASMB. Identificarea furnizorilor care aveau interesul să deconteze nelegal servicii medicale a fost simplă, întrucât inculpatele aveau ca atribuții de serviciu verificarea dosarelor depuse de persoanele asigurate pentru aprobarea îngrijirilor medicale la domiciliu, precum și verificarea documentelor depuse de furnizori (firmele furnizoare de servicii medicale) în vederea decontării serviciilor medicale prestate”, notează procurorii.

Anchetatorii explică faptul că, în măsura în care constatau că actele depuse de firme nu corespundeau standardelor legale (recomandări medicale incomplete, raportări în fals de îngrijiri medicale la domiciliu în perioada în care asiguratul era internat sau decedat, raportarea în fals a unor servicii medicale la domiciliul asiguratului de către asistenți medicali care figurau în același timp cu activitate medicală în clinici, cabinete medicale etc.), inculpatele îi abordau pe furnizori și îi „învățau” să facă modificările necesare pentru a evita sancțiunile legale, pentru a obține decizii favorabile de decontare a îngrijirilor medicale la domiciliu și chiar pentru a întocmi fictiv raportări de servicii medicale, cu privire la pacienți care nu au primit îngrijiri ori cu privire la asistenți medicali care nu au prestat serviciile raportate.

Procurorii menționează că, deși teoretic aprobarea îngrijirilor medicale la domiciliu presupune doar depunerea dosarului propriu de către asigurat sau de către împuternicitul său legal, fără implicarea firmelor, în realitate, firmele sunt cele care inițiază relația cu asigurații, le acordă consiliere pentru întocmirea dosarului care trebuie depus la CASMB și, în multe cazuri, plătesc un avocat comun care depune documentele în calitate de împuternicit legal.

„Cele trei funcționare de la CASMB dădeau asigurări că dosarele depuse de către firmele agreate vor fi și aprobate. În acest sens, recomandările medicale erau înlocuite cu altele completate într-o modalitate indicată de inculpate, indicațiile fiind menite să garanteze că numai acele cereri vor fi aprobate, în defavoarea altora”, se mai menționează în comunicat.

DNA mai arată că un alt tip de ajutor acordat de inculpate reprezentanților firmelor agreate a vizat furnizarea de informații din bazele de date la care aveau acces. În SIUI sunt înregistrate toate informațiile medicale privind asiguratul sau medicii aflați în relație contractuală cu casele de sănătate, inclusiv consultații, recomandări medicale, medicamente prescrise, servicii medicale prestate de spitale, clinici, furnizori, serviciile prin apelul unic de urgență 112 etc.

„Aceste informații erau necesare pentru ca raportările false să nu fie depistate, mai exact pentru ca pacientul raportat în fals cu îngrijiri medicale la domiciliu să nu fie decedat, internat în spital ori preluat de ambulanță ori asistentul medical să nu aibă suprapunere de program cu activitatea medicală raportată în cadrul unei unități sanitare sau să nu acumuleze un număr de ore de muncă imposibil de prestat sau peste numărul de ore prevăzut în contractul de muncă și în contractul încheiat cu CASMB”, notează procurorii anticorupție.

Anchetatorii mai precizează că, deși procedura CASMB prevede că listele cu programul de lucru al asistenților medicali din luna precedentă trebuie raportate la CASMB până în data de 10 a lunii curente, se poate observa că furnizorii agreați, aflați în conivență infracțională cu funcționarele CASMB, obișnuiau să conceapă fraudulos aceste raportări și după o lună față de momentul în care serviciile medicale erau pretins prestate și chiar după data de facturare, întrucât decontul trebuie întocmit până în data de 20 a lunii următoare celei în care a fost prestat serviciul. Înregistrarea ‘graficelor’ în SIUI este indispensabilă pentru validarea raportărilor în SIUI referitoare la serviciile medicale prestate, întrucât pe baza serviciilor raportate și validate se calculează sumele de bani ce urmează a fi decontate furnizorilor.

DNA informează că luni cei 16 vor fi prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În același dosar sunt cercetate și alte persoane fizice și juridice, între care 13 inculpați în stare de arest la domiciliu.

Sursa: ziaruldeiasi.ro


Publicat in Justitie

Deputatul Marius Bodea face un apel la Primăria Municipiului Iaşi să trateze problema poluării din Iaşi, ucigaşul tăcut, într-un mod responsabil.

Acesta a precizat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în rapoartele sale, arată că 1 din 9 decese din lume este cauzat de poluare. Acest lucru înseamnă, la nivel mondial, 6.5 mil. decese anual, adică 11% din totalitatea deceselor. Ceea ce relevă că poluarea aerului este acum în lume cel mai mare risc de mediu la adresa sănătăţii umane. Agenţia Internaţională pentru Cercetări asupra Cancerului (IARC), un organism specializat al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a inclus poluarea din aer în categoria factorilor cancerigeni.

În România, organizaţiile de specialitate estimează 14.400 decese anual cauzate sau asociate cu poluarea aerului.

Potrivit datelor de la Direcţia Judeţeană de Statistică, în ultimii trei ani, mortalitatea determinată de boli respiratorii, boli de inimă sau cancere, adică de efectele nocive ale poluării, este în creştere.

Dacă folosim metodologia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru evaluarea impactului poluării, conform căreia 5% din totalul de cancere urmate de deces au legătură cu poluarea şi alte 3% din totalul de decese prin afecţiuni ale aparatelor cardiovascular şi respirator au legătură, la fel, cu poluarea, rezultă că, în ultimii trei ani, în jur de 300 de decese prin cancer, 400 de decese determinate de boli cardiovasculare şi peste 60 de decese prin boli ale aparatului respirator pot fi corelate cu poluarea.

„La nivel local, ucigaşul tăcut face peste 350 victime anual, iar acest scenariu este unul optimist, bazat pe măsurătorile actuale. Există indicii relevante care arată că, de fapt, nivelul poluării este mult mai mare decât cel indicat de staţiile de măsurare din Iaşi care, doar în acest an, au relevat un număr de 142 depăşiri ale indicatorului PM10”, a precizat Marius Bodea, deputat PNL.

 

Deputatul ieşean face apel la autorităţile locale şi centrale să trateze această problemă într-o cheie responsabilă. „Acest flagel se combate cu soluţii serioase, nu cu „petarde” prin care arătăm cu degetul la posesorii de autoturisme second-hand. Faptul că în ultimii ani s-a construit haotic, fără un plan urbanistic coerent, faptul că avem un sistem al traficului dezastruos, care creează ambuteiaje la orice oră din zi, faptul că nu sunt locuri de parcare amenajate în oraş, iar maşinile transportă praful şi mizeria din pârloagele din cartiere în tot oraşul, faptul că nu avem un registru al spaţiilor verzi finalizat, nu avem şosea de centură, transport public modern sau alternative la transportul motorizat, şi mă refer la piste de biciclete, constituie motive temeinice pentru situaţia dezastruoasă în care ne aflăm. Aşadar, soluţiile trebuie să fie un conglomerat de acţiuni, nu măsuri politicianiste prin care găsim vinovaţii în altă parte”, a conchis deputatul ieşean.


Publicat in Actualitate
Pagina 1 din 2