Marti, 22 05 2018
O școală din Iași și Inspectoratul Școlar, amendate pentru discriminarea elevilor de etnie romă

O școală din Iași și Inspectoratul Școlar, amendate pentru discriminarea elevilor de etnie romă

Şcoala „Bogdan Petriceicu Haşdeu“ şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi au fost sancţionate de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru segregarea rasială a copiilor de etnie romă.

 

Centrul de Advocacy şi Drepturile Omului (CADO) a depus plângere la CNCD împotriva Şcolii „Bogdan Petriceicu Haşdeu“ Iaşi şi a ISJ Iaşi pentru faptul că discriminarea este tolerată. Motivele au fost că „în cadrul acestei şcolii, elevii învaţă în 7 corpuri de clădire, însă majoritatea elevilor de etnie romă au fost repartizaţi în corpul C, ajungând, potrivit datelor oferite de către şcoală, la peste 50% din numărul total al elevilor din acel corp“.

 

Un grup de părinţi de etnie romă s-a plâns la CADO de calitatea actului educaţional din corpul C, unde majoritatea copiilor, chiar şi după finalizarea clasei a IV-a, nu pot citi şi scrie corect. De asemenea, o altă problemă semnalată a fost şi faptul că majoritatea cadrelor didactice care predau la acele clase sunt suplinitori sau „cadre didactice pensionare reîncadrate“. Părinţii ar fi încercat, din acest motiv, să îşi transfere copiii la alt corp şcolar din cadrul aceleiaşi unităţii de învăţământ, însă ar fi fost refuzaţi.

 

„Noi vom contesta decizia CNCD, am făcut verificări şi Ministerul Educaţiei a întreprins o anchetă, dar nu s-a descoperit că ar fi probleme. De asemenea, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi nu au fost depuse plângeri din partea părinţilor în acest sens. De aceea, am decis să facem recurs, şi avem susţinerea Ministerului Educaţiei în acest sens“, a declarat pentru „Ziarul de Iași” Sabina Manea, inspector şcolar pentru limbi moderne.

 

CNCD, în urma unor sesizări ce au urmat investigaţiilor realizate de către organizaţii neguvernamentale locale şi de Asociaţia „Pro Roma“ din Iaşi, a decis să amendeze contravenţional Şcoala „Bogdan Petriceicu Haşdeu“ din Iaşi cu suma de 3.000 lei, şi cu 5.000 de lei ISJ Iaşi.

Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Logheaza-te pentru a adauga un comentariu

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2018 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Clipul zilei

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top