fbpx
 
„Anveloparea” din Piața Unirii, încă un scandal cu bani publici

„Anveloparea” din Piața Unirii, încă un scandal cu bani publici


Municipalitatea s-a bazat pe o firmă şi a luat ţeapă: lucrau cu o treime din numărul de oameni promis. Scandalul reabilitării termice a blocurilor turn din Piaţa Unirii s-a mutat la Tribunal. Municipalitatea cere de la constructorul care a câştigat licitaţia, Romedis Casa SRL, cheltuielile devenite neeligibile din cauza nefinalizării la timp a lucrărilor. Firma, pe de altă parte, solicită să-i fie plătiţi aproape 300.000 de lei susţinând că nu i-au fost achitate comenzile suplimentare şi lucrările neprevăzute efectuate.

 

Municipiul Iaşi şi Consiliul Local, prin primar, au deschis trei procese împotriva SC Romedis Casa SRL Tomeşti, firma care trebuia ca, până la sfârşitul lui 2015, să finalizeze reabilitarea termică a celor trei blocuri-turn din Piaţa Unirii. Cum proiectul, finanţat cu fonduri europene, nu a fost dus la bun sfârşit de constructor, reprezentanţii municipalităţii terminat lucrările din fonduri proprii şi au solicitat acum, de la acesta, valoarea cheltuielilor devenite neeligibile, ce nu au fost alocate din fondurile Uniunii Europene şi ale bugetului de stat. Mai mult, au fost cerute şi penalităţi de 0,1 % pe zi de întârziere, calculate la valoarea restului de executat, începând cu 1 decembrie 2015 până la data pretenţiilor achitate.

 

Pagubă de peste 100.000 lei la un singur bloc

Doar pentru contractul semnat în mai 2015 pentru reabilitarea termică a blocului din Piaţa Unirii nr. 9, reprezentanţii municipalităţii au cerut judecătorilor obligarea firmei la plata a 103.583 de lei. Potrivit acţiunii, valoarea lucrărilor pentru acest imobil era de 680.054 de lei, dintre care 529.844 de lei lucrări eligibile, iar firma SC Romedis Casa SRL se angajase, în mai 2015, să le finalizeze în cinci luni. „La termenul final al contractului lucrările nu au fost executate şi finalizate, motiv pentru care Municipiul Iaşi a pierdut fonduri europene nerambursabile puse la dispoziţie de către Comisia Europeană  pentru implementarea proiectului în sumă de 103.583 de lei, deoarece orice plată pentru a putea fi eligibilă trebuia efectuată doar până la data de 31 decembrie 2015”, se precizează în plângerea adresată instanţei.

Lucrările pentru blocurile din Piaţa Unirii nr. 7 şi nr. 11 se ridicau, conform contractelor, la 690.000 lei, respectiv 673.000 de lei.

 

Blocurile din Piaţa Unirii, gaură la bugetul oraşului

 

Sub jumătate din fiecare lucrare realizată

Reprezentanţii municipalităţii mai susţin că lucrările nu au fost finalizate la termen din vina constructorului „care nu a asigurat un personal corespunzător acesta fiind cu mult mai redus decât cel care s-a angajat” iniţial şi şi-a încălcat obligaţiile asumate prin graficul de execuţie. De altfel, la reabilitarea termică s-ar fi lucrat cu maximum 16 muncitori pentru toate cele trei imobile, în loc de 45 cu cât s-ar fi angajat firma, se precizează în documentele depuse la dosar. Mai mult, un raport întocmit după o vizită la faţa locului arăta că, în 30 noiembrie 2015, când de altfel lucrările trebuiau finalizate, acestea erau efectuate în proporţie de câte 45% pentru blocurile din Piaţa Unirii 9 şi 11 şi 35% pentru cel din Piaţa Unirii 7.

 

Probleme cu structura de rezistenţă

„Pe parcursul executării lucrărilor am adus la cunoştinţă achizitorului, dar şi Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) Iaşi faptul că structura de rezistenţă a blocului de locuinţe este neconformă şi reabilitarea termică pe o astfel de structură este imposibilă”, au susţinut reprezentanţii SC Romedis Casa SRL, în întâmpinare, precizând şi că. în urma unui control din iulie 2015, ISC Iaşi ar fi oprit lucrările şi ar fi dispus completarea expertizei tehnice sau efectuarea alteia care să aibă în vedere aspectele de neconformitate. Ulterior, firma susţine că nu ar fi primit o altă expertiză, nu ar fi fost informată dacă se permite reluarea lucrărilor şi nici nu ar fi primit un ordin de reîncepere a acestora. „Fiind un proiect pe bani europeni, reclamanta nu a avut niciun interes în a accepta starea de fapt. Starea de fapt impunea legal oprirea lucrărilor de reabilitare termică şi, în urma unei expertize tehnice noi, întocmirea unui proiect pentru efectuarea lucrării de intervenţie la structura blocurilor, scoaterea acestor lucrări la licitaţie”, se mai precizează în documentul citat. Mai mult, firma a cerut obligarea Municipiului Iaşi şi Consiliului Local să-i plătească 296.099 de lei pentru comenzi suplimentare şi lucrări neprevăzute pentru cele trei imobile.

 

„Nu se poate spune că firma nu a respectat termenul, câtă vreme lucrările au fost oprite de Inspectoratul de Stat în Construcţii. Există şi un proces verbal în acest sens, din 27 iulie 2015. Nu am primit niciun document prin care se dispunea reluarea acestora. În toate cele trei dosare am făcut cereri reconvenţionale pentru sumele neachitate pentru lucrările neprevăzute şi comenzile suplimentare” Liliana Bălănescu, avocat Romedis Casa

 

Finiş cu bani de la bugetul local

Municipalitatea contrazice însă constructorul, arătând că s-ar fi constatat unele probleme doar la o faţadă a blocului 9, dar ISC nu ar fi dispus oprirea tuturor lucrărilor. În cele din urmă, proiectantul ar fi stabilit că fisurile şi crăpăturile descoperite nu ar fi afectat structura de rezistenţă a clădirilor, dar s-ar fi impus repararea lor şi ar fi dat o soluţie de remediere. Reprezentanţii constructorului ar fi fost informaţi, motiv pentru care ar şi fi continuat lucrările.

Pentru că a fost depăşit termenul de finalizare a proiectului, Primăria a trebuit să termine lucrările cu bani de la bugetul local. Lucrările au fost finalizate în cele din urmă în iunie 2016, de o altă firmă.

Romedis Casa este o afacere înfiinţată în 2011 de Cătălin Ambrono, om de afaceri care a avut EuroBIT, o firmă de succes în Iaşul de acum 15 ani. Acuzat de înşelăciune într-un dosar în care păgubită a fost o bancă, bărbatul a fost condamnat definitiv, în 2012, la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru înşelăciune. El a ieşit din Romedis în urmă cu câţiva ani în favoarea unei rude.

 

 Lucrările din Tătăraşi au durat mult timp

 

Alţi contractori ai Primăriei care au întârziat lucrările

Themeli, greci care au întârziat cu anii terminarea lucrărilor pentru reabilitarea liniilor de tramvai şi a unor artere din Tătăraşi;

Construcţii Feroviare Iaşi – pasajul de la Fundaţie;

RDV Construct SRL Bucureşti – reabilitarea străzii Eternitate;

Conest – Pasajele Hala Centrală şi Octav Băncilă.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30