fbpx
 
„Secretele” activității într-un post de radio, deslușite la Luxemburg de elevii de la Colegiul „Sadoveanu” din Pașcani

„Secretele” activității într-un post de radio, deslușite la Luxemburg de elevii de la Colegiul „Sadoveanu” din Pașcani


Șapte elevi ai Colegiului „Mihail Sadoveanu” din Pașcani au participat în perioada 14-22 august, în Luxembourg, în cadrul programului ERASMUS - YOUTH IN ACTION, la un proiect pentru formarea tinerilor, cu tema YOUR RADIO. Coordonatoarea acestui proiect a fost prof.dr. Carmen Dimitriu care a fost şi trainer. Participarea a fost posibilă graţie parteneriatului cu  Asociaţia Zamolxes, Campina, ONG centrat exclusiv pe problemele tinerilor.

 

Scopul acestui proiect a fost ca tinerii să conştientizeze importanța şi impactul mass-media în viaţa lor şi să afle cât mai multe lucruri despre radio, nu doar teoretic, ci şi practic, aşadar, au învăţat cum să creeze un post de radio online, să facă o emisiune şi să realizeze un program pentru o emisie de 24 de ore pe internet. A fost o muncă grea, dar inspiratoare şi formatoare pentru participanţii din  cinci ţări (Estonia, Luxembourg, România, Turcia, Polonia).

 

Comunicarea a fost în limba engleză, dar , în cadrul comunităţii luxembourgheze, în franceză. De asemenea, au fost seri interculturale, în care participanţii şi-au prezentat țara, cu mândrie, promovând tot ceea ce avem mai frumos, în tradiţie, cultură, geografie, istorie, iar grupul românesc a fost foarte apreciat.

 

Elevii participanţi s-au descurcat cu succes la toate activităţile şi au creat o impresie foarte bună în rândul celorlalte ţări. La finalul activităţilor, au primit certificatul european- YOUTHPASS (Adina Ghervasa, Bianca Isticioaia, Olivia Botvin, Andreea Lavinia Avram, Demetra Usu, Alecsandra Bilec, Cezar Lupu)

 

 

Iată impresiile elevilor participanţi:

,,Participarea în proiectul "YOUr Radio - Youth Exchange" a fost o experiență din care am avut foarte multe de învățat. Am înțeles că nu contează țara, religia, nația sau culoarea, ci sufletul. Am întâlnit oameni care m-au făcut să am mai multă încredere în mine și mi-au dezvăluit lucruri ce mă pot ajuta pe viitor. Această experiență mi-a oferit totodată șansa de a-mi perfecționa și abilitățile de a comunica într-o altă limbă.” (Adina Ghervasa!)

,,La început nu eram aşa încântată de acest proiect. Când am ajuns însă la Luxembourg, viața mea s-a schimat radical. Am cunoscut oameni frumoşi, mi-am îmbunătățit vorbirea în limba engleză şi am trăit experiențe de neuitat. Am lucrat foarte mult, trezirea era foarte grea la ora 8:00, dar a meritat. Am avut alături de mine colegi din liceu, nişte elevi extraordinari şi plini de viață. Am spălat vasele, am ajutat la bucătari, am învățat multe lucruri, atât despre viață, cât şi despre radio. Am plecat cu lacrimi în ochi, m-am ataşat foarte   mult de oamenii de acolo. E un sentiment extrem de frumos când îți faci prieteni şi contezi pentru nişte oameni atât de mult, încât să păstrezi legătura. Datorez mii de mulțumiri doamnei profesoare Carmen Dimitriu, pentru toată răbdarea şi pentru tot sprijinul acordat: o profesoară atât bună şi un om frumos, un om care ştie să facă oamenii fericiți, să fie apropiată de tineri şi să le înţeleagă problemele. Aş da timpul înapoi de o mie de ori, doar să descopăr din nou definiția cuvântului „frumos ". (Bianca Isticioaia)

 

 

,,Proiectul "Erasmus +" din Luxemburg a avut un mare impact în viața mea. Nu numai că am vizitat acest loc minunat și am dobândit numeroase cunoștințe, dar am și întâlnit niște oameni extraordinari, pe care nu îi voi uita niciodată.

La început nu am crezut că mă voi simți atât de bine într-o țară străină. Pe drum eram oarecum speriată pentru că nu știam ce o să mă aștepte. Din momentul în care am ajuns mi-am dat seama că nu aveam de ce. Toată lumea se comporta frumos și avea o grijă aparte față de noi, românii, fiindcă din tot grupul eram cei mai mici.

Despre activități am numai lucruri bune de zis. Nu numai că mi-au îmbogățit vocabularul în limba engleză, dar mi-au și sporit încrederea în mine. Mă simt așa norocoasă că am participat la acest proiect!”  (Olivia Botvin)

 

 

„În opinia mea, proiectul "YOUr radio" mi-a deschis o fereastră către viitor . A fost o oportunitate de a-mi îmbogăți cultura generală .

Experiența adusă de acest proiect a fost una de nedescris. Înainte eram de părere că pot rezolva totul singură , după propriile principii însă această ieșire mi-a arătat calea lucrului în echipă. Am remarcat că treabă iese mult mai bine atunci când sunt puse la un loc, idei diferite. 

Exersarea limbii engleze și schimbul de idei, percepții, culturi cu oameni de naționalități diferite au fost pentru mine ca o intrare într-o lume nouă , o lume a cunoașterii . A fost o experiență de neuitat!” (Alecsandra Bilec)

 

,,Consider că această experienţă mi-a lărgit orizontul de comunicare. Pot interacţiona altfel cu oameni pe care nu i-am văzut niciodată. Am învăţat să fiu o persoană deschisă, răbdătoare, şi prietenoasă. Simt că pot duce la un alt nivel puterea mea de comunicare şi de înţelegere. Acest proiect m-a ajutat să lucrez cu cei din jur, să percep alte mentalităţi şi în acest fel să îmi pot exprima propriile percepţii într-un mod liber şi sigur pe sine. Aş repeta această experinţă de câte ori aş avea ocazia. Niciodată nu este prea târziu pentru a învăţat lucruri noi de la oameni noi. (Ursu Demetra-Izabel)

 

 

,,Schimbul de experiență „Your Radio- Youth in action” organizat în Differdange, Luxembourg, a reprezentat pentru mine o mare oportunitate în ceea ce privește cunoașterea culturilor din spațiul european, cât și în înțelegerea acestora.

Am fost plăcut impresionat de prietenia arătată de toți cei din grupul nostru la sosire. Pe parcursul șederii, am fost cazat în aceeași cameră împreună cu un estonian, un polonez și doi turci.

Prima mea convorbire a avut loc în sala de mese. Acolo am cunoscut o parte din echipa polonezilor: Rapha, Karol și Daniel. M-am bucurat când mi-am dat seama că în săptămâna ce va urma, majoritatea discuțiilor le voi purta în limba engleză.

Zilele ce au urmat au creat atmosfera specifică unei tabere. Moderatorii acestui schimb de experiență propuneau diferite jocuri de înviorare, pe care eu le-am găsit ca fiind amuzante și foarte eficiente. Apoi, în fiecare zi aflam diferite informații despre radio, fie de la oameni ce au lucrat în acest domeniu, aduși special pentru noi, fie de la liderul de echipă al fiecărei țări. Serile, după cină, erau rezervate pentru prezentarea țărilor ce au avut reprezentați în proiect. Noaptea a fost cel mai bun moment pentru a ne exersa cunoștințele în limba engleză: puteai vorbi despre orice, de la cât de bună a fost cina, până la cea de-a patra dimensiune.

O mare mândrie, izvorâtă din patriotism, m-a compleșit atunci când a venit rândul nostru pentru prezentare. Le-am vorbit despre Constantin Brâncuși, Petrache Poenaru, Henri Coandă și Nicolae Păulescu și le-am arătat importanța și frumusețile României.

Îi mulțumim doamnei profesoare Dimitriu Carmen pentru grija pe care ne-a purtat-o și pentru experiențele de neuitat ale acestui proiect. Sperăm că, atunci când o să se ivească o nouă ocazie, să plecăm din nou la drum prin Europa în același grup sau, dacă se poate, să mărim numărul de reprezentați ai României în astfel de proiecte.” (Lupu Cezar)

 

,,După părerea mea, acest proiect a fost o experiență pe care nu o voi uita. A fost primul proiect european în care am participat şi am putut învăţa o mulțime de lucruri! Mi-am perfecționat limba engleză, am învăţat despre culturile celorlalte ţări, am legat prietenii într-un timp foarte scurt şi am învăţat să comunic mai mult! După o săptămână de distracţie şi voie bună, ne-am luat rămas-bun cu lacrimi în ochi de la prietenii noştri! Nu voi uita niciodată ce am trăit acolo!” (Andreea- Lavinia Avram)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: