Luni, 18 02 2019
Află cum a devenit Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași cea mai frumoasă din lume

Află cum a devenit Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași cea mai frumoasă din lume

Studenții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași nu doar că învață la cea mai bună universitate tehnică din Moldova și una dintre cele mai apreciate instituții de învățământ superior din țară, dar au și acces la cea mai frumoasă bibliotecă din lume. Cel puțin așa cred câteva sute de mii de vizitatori ai site-ului boredpanda.com, în urma unui sondaj care s-a ținut la începutul anului. Iar competiția s-a purtat între 25 de biblioteci de prestigiu din întreaga lume, cu nume precum Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin, Biblioteca Regală Portugheză de la Rio de Janeiro, Biblioteca Naţională din Praga sau cea a Franţei.

 

Dacă pe unii îi poate mira o asemenea nominalizare, prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică, explică de ce nu îl surprinde poziționarea Bibliotecii TUIAȘI în acest clasament. „Este o poziție poate surprinzătoare pentru cei care nu au vizitat această bibliotecă. Motivul este simplu: această bibliotecă, și întregul Palat Universitar din Copou, au fost racordate încă din faza de proiectare la valorile culturale europene. Louis Blanc și Petru Poni s-au inspirat din tot ceea ce era mai valoros la nivel european în această zonă de arhitectură academică”, spune profesorul.

 

Palatul Universitar din Copou a fost proiectat de renumitul arhitect elvețian Louis Blanc - care, printre altele, a proiectat şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti -, după schițele lui Petru Poni, profesor la Universitatea din Iași. Petru Poni a realizat aceste schițe după ce a studiat mai multe universități din Germania, Austria și Elveția. Piatra fundamentală a fost pusă de către Prințul moștenitor Ferdinand, iar în anul 1897 Palatul Universitar din Copou a fost inaugurat în prezenţa Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta. Palatul conţine două elemente foarte importante în ceea ce priveşte valoarea lor simbolică şi valoarea arhitecturală. Este vorba de Bibliotecă şi de Aula Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

 

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Biblioteca și Aula fost bombardate de ruși când linia frontului a ajuns în zona Iași - Chișinău, suferind mari pagube. Întregul corp al clădirii a fost ulterior propus spre demolare, dar Școala Politehnică și-a asumat sarcina refacerii acestuia. Reabilitarea acestui spațiu de o frumusețe deosebită a durat până spre sfârșitul anilor 50, la eforturile de reconstrucție contribuind inclusiv studenții și profesorii din vremea respectivă.

 

Un milion de volume în colecție

 

 

Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, care are în posesie un milion de volume (cărți, reviste, documente tehnice, CD-uri, DVD-uri, microformate etc), este un spațiu de studiu deschis în permanență, ce poate fi vizitat odată cu Aula Universității, cele două fiind legate de un balcon.

 

Fondul Bibliotecii, care în prezent își desfășoară activitatea în șapte filiale, este neprețuit pentru profesorii și studenții TUIAȘI, mai ales pentru cei interesați de cercetare. „Toată zestrea spirituală a omenirii nu este în format electronic, multă informație este doar în bibliotecă. Este foarte multă informație ascunsă și biblioteca este esențială, dar nu oricine găsește aceste informații. Și de-aici este marele plus pe care îl au unii oameni care descoperi lucruri extraordinare din trecutul îndepărtat sau apropiat, pentru că au răbdarea să caute”, explică prorectorul Neculai Seghedin. Volumele acoperă un număr mare de specializări din domeniul ştiinţei, tehnologiei, economiei şi legislaţiei. Este prima bibliotecă din România care a creat baze de date standardizate, accesibile pe Internet începând din 1995, deschizându-se astfel posibilitatea unui viitor dialog computerizat între biblioteci.

 

Aproximativ o treime din calculatoarele de aici sunt destinate utilizatorilor, Biblioteca Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi contribuind încă de la înființare la sprijinirea procesului de învăţământ şi de cercetare, asigurând informarea şi documentarea celor care-i calcă pragul prin accesul la fondul de documente, baze de date, fiind într-o continuă schimbare, căutând noi soluţii pentru implementarea şi valorificarea sistemelor moderne de informare şi documentare, de comunicare, de selectare şi dirijarea informaţiei către utilizatori.

 

Vrei să faci parte din istorie, sau chiar s-o scrii, studiind la o universitate tehnică de top și într-una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume? Înscrie-te în perioada 7 - 25 septembrie la TUIAȘI!

Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Clipul zilei

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top