Luni, 18 03 2019
Cum pot fi recunoscute ciupercile otrăvitoare! Expoziție utilă și educativă la Grădina Botanică din Iași

Cum pot fi recunoscute ciupercile otrăvitoare! Expoziție utilă și educativă la Grădina Botanică din Iași

Ciupercile viu colorate, de diferite mărimi, tentează orice gospodină. Specialiştii atrag însă atenţia şi spun că nu orice ciupercă este comestibilă.

 

La Iaşi are loc o expoziţie cu scopul de a-i învaţă pe oameni care sunt speciile de ciuperci şi la ce riscuri ne supunem dacă culegem orice din pădure.

 

„O pălărie de genul acesta este suficientă pentru a determina moartea unui adult perfect sănătos. Se recunoaşte după această vulvă, săculeţul de la baza piciorului”, explică un biolog.

 

Specialiştii de la Grădina Botanică din Iaşi, împreună cu studenţi şi doctoranzi de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza au organizat o expoziţie educativă cu ciuperci comestibile şi otrăvitoare şi au dat sfaturi preţioase vizitatorilor. Printre sutele de genuri s-a numărat şi „Amanita” - o ciupercă cu un parfum fructant şi un gust dulce, dar otrăvitoare.

 

„Popular la noi i se zice buretele viperei. Toxinele pe care le conţine această ciupercă sunt letale”, afirmă specialistul.

 

 

Vizitatorii au putut află şi trucuri depre cum pot recunoaşte ciupercile comestibile.

 

„Sub pălărie se găseşte o regiune cu tuburi şi pori. Dacă remarcaţi în momentul în care am îndepărtat se pot observă tuburile”, mai spune specialistul.

 

Copiii, însoţiţi de părinţi şi bunici au avut parte de prima lecţie de botanică, pe înţelesul lor. Şi oamenii care preferă o plimbare pentru a culege ciuperci ştiu care este pericolul din pădure. „Chiar astea care sunt comestibile dacă stau aproape de ciupercile otrăvitoare se transferă de pe una pe altă şi ai şansă să o încurci”

 

În România există peste op mii de specii de ciuperci însă -spun specialiştii - pentru culegători sunt recomandate doar cele mai cunoscute: hribii, gălbiorii şi ghebele.

 

Expoziţia din Grădina Botanică Iaşi va fi deschisă vizitatorilor şi duminică.

 

(Sursa: Știrile Pro TV)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Martie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Clipul zilei

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top