Vineri, 19 10 2018
Andrei Pleșu va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Al I. Cuza” din Iași

Andrei Pleșu va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Al I. Cuza” din Iași

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi îi va oferi titlul de Doctor Honoris Causa scriitorului român Andrei Pleşu, într-o ceremonie ce este programată pentru data de 12 decembrie. Decizia de a se oferi această distincţie a fost luată încă din luna decembrie a anului 2015, însă programul scriitorului a fost aglomerat, şi nu s-a reuşit stabilirea unei date comune.

 

El nu a putut ajunge în noiembrie 2016, iar conducerea universităţii a fost plecată la o reuniune a grupului Coimbra în mai 2017, când au fost primele două programări. Astfel, pe 12 decembrie, cu o comisie condusă de Alexandru Călinescu, fost director al BCU Iaşi, şi din care vor mai face parte şi cunoscuţii scriitori Mircea Mihăieş şi Mircea Vasilescu, Andrei Pleşu va fi prezent la Iaşi pentru a-i fi înmânată distincţia, la iniţiativa Facultăţii de Litere.

 

„La vremea respectivă, în momentul în care am făcut propunerea din partea facultăţii, raţionamentul era clar - domnul Pleşu reprezintă probabil unul dintre cei mai de prestigiu intelectuali din istoria noastră postbelică.

Noi am vrut să legăm momentul de seminarul C.S. Lewis pe care îl desfăşuram în aceeaşi perioadă, pentru că domnul Pleşu este primul român care a scris despre cărţile lui C.S. Lewis la începutul anilor ’90, fiind un bun cunoscător, şi trebuia să ţină şi prelegerea de deschidere“, a declarat prof.dr. Codrin Liviu Cuţitaru, fost decan al Facultăţii de Litere, pentru „Ziarul de Iași”.

 

El a mai precizat că momentul va fi important pentru Iaşi şi pentru universitate şi fiindcă Andrei Pleşu face parte dintr-o elită intelectuală europeană, „este frecventat de cei mai importanţi intelectuali din Europa la ora actuală şi este în boardurile internaţionale permanente ale unor instituţii academice de foarte mare prestigiu“.

Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2018 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Clipul zilei

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top