fbpx
 
BUGETUL PE 2018: Deputatul Camelia Gavrilă cere bani pentru Casa Beldiman, Sală Polivalentă nouă și Autostrada Iași-Târgu Mureș

BUGETUL PE 2018: Deputatul Camelia Gavrilă cere bani pentru Casa Beldiman, Sală Polivalentă nouă și Autostrada Iași-Târgu Mureș


Prof. dr. Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, atrage atenția și susține în cadrul Parlamentului necesitatea și importanța proiectelor ieșene atât în domeniul educației, cât și în alte domenii esențiale pentru dezvoltarea județului Iași. 

„Este necesar ca în această perioadă fiecare deputat să analizeze cu deplină maturitate Proiectul Bugetului de Stat pe anul 2018 și să aducă amendamente bazate pe realitățile sociale și economice ale mediului din care provine, în corelație cu domeniul de competență. Am încercat astfel să vin în sprijinul ieșenilor și să propun proiecte care să îmbunătățească infrastructura educațională, sportivă, culturală, dar și să susțin, alături de grupul parlamentar PSD, proiectele mari ale județului și ale regiunii Nord-Est, în sensul dezvoltării unei infrastructuri importante: realizarea Autostrăzii Iași-Târgu Mureș, a centurii ocolitoare a Iașului, finanțarea și finalizarea cu succes a Spitalului Regional de Urgență”, a afirmat deputata PSD Camelia Gavrilă.

Un prim proiect propus și susținut cu fermitate este reprezentat de consolidarea Palatului Copiilor și Elevilor Iași, Corpul B, din strada Săulescu, printr-o alocare de 1.200.000 lei de la Bugetul de Stat. Gradul avansat de degradare al clădirii face ca în prezent desfășurarea activităților instructiv-educative, a activităților extrașcolare să fie imposibilă, întrucât imobilul nu prezintă siguranță pentru exploatare. Casa Beldiman în care funcționează Corpul B al Palatului Copiilor Iași are farmecul unei clădiri clasice cu valențe și ecouri din trecut, care prin excelență asigură un univers atractiv pentru lumea copilăriei, un spațiu miraculos pentru copii și adolescenți.

Fiind o clădire istorică, înnobilată de o arhitectură de tip neoclasic, clădire de patrimoniu național, ocupând o importantă poziție în Lista Monumentelor Istorice, Casa Beldiman poate deveni un loc cu multiple semnificații pentru împlinirea tinerilor prin interesante activități desfășurate în cadrul cercurile artistice, tehnico-aplicative, științifice. Astfel, restaurarea fațadelor existente, refacerea totală a finisajelor interioare, înlocuirea tâmplăriei, a instalațiilor vor oferi o nouă identitate acestei clădiri simbolice pentru orașul Iași, fiind vorba de sediul unei instituții importante pentru educația nonformală, un loc unde se pot împlini aspirațiile profunde ale vârstelor tinere.

Această instituție a fost susținută și asumată constant la nivelul proiectelor manageriale de către prof. dr. Camelia Gavrilă, în calitate de inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean Iași. În acest sens, în anul 2007 s-au finalizat lucrările la Corpul A al Palatului Copiilor, altă clădire emblematică a Iașului, Casa Cantacuzino – Pașcanu. „Așa cum am susținut cu insistență și argumente pedagogice și culturale necesitatea refacerii Palatului Copiilor, corpul A, din ambianța culturală a Copoului, la fel voi încerca și acum, alături de colegii mei parlamentari de Iași, să desăvârșim refacerea spațiilor acestei instituții esențiale pentru educația și devenirea copiilor noștri.”

Realizarea unui Centru de formare a cadrelor didactice, în imediata apropiere a Casei Corpului Didactic „Spiru Haret”, Iași pe Str. Octav Botez, în completarea și integrat în structura acesteia, printr-o alocare de 400.000 lei, este un alt proiect important pentru învățământul ieșean pe care îl susținem cu argumente temeinice. Motivația și necesitatea unui astfel de centru vizează realizarea unei săli de conferințe, cu o capacitate de 200-250 de locuri, dar și a unor spații adecvate pentru seminarii, ateliere, necesare pentru activitățile de formare a cadrelor didactice, pentru întâlnirile cu directorii și profesorii unităților de învățământ preuniversitar, pentru realizarea unor stagii și cursuri de pregătire. 

De asemenea, sportul de performanță este un domeniu pentru care trebuie să facem mai mult, iar orașul nostru merită să găzduiască evenimente sportive, artistice sau culturale de anvergură pentru care se impune cu necesitate un spațiu adecvat, modern și generos prin facilitățile oferite. Amendamentul depus pentru realizarea proiectului Construcţie Sală Polivalentă Iaşi vizează, pentru început, alocarea unei sume în valoare de 90.000 mii lei. Ținând cont de faptul că actuala Sală Polivalentă nu întrunește caracteristicile necesare pentru a putea organiza competiții internaționale de categoria OPEN, iar dotările actuale sunt depășite pentru cerințele sportului de performanță, o nouă construcție este o alternativă logică pentru evenimente de anvergură, destinate celor ce apreciază sportul, pentru competițiile de nivel ridicat, pentru cei care performează în domeniu, după cum o sală polivalentă poate fi și spațiul unor evenimente artistice, culturale, muzicale semnificative.

Evident, proiectele de o importanță strategică pentru dezvoltarea regiunii Moldovei, dar și a Iașului trebuie să fie o prioritate pentru Guvern, în proiecţia bugetară a anului 2018. Grupul parlamentarilor PSD din Iași susține autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni, în colaborare cu toți parlamentarii ieșeni și se propune alocarea sumei de 15.200 mii lei destinată actualizării studiilor de fezabilitate pentru tronsoanele aferente. În acest sens, parlamentarii PSD au detaliat în câteva amendamente revizuirea și actualizarea studiului de fezabilitate prin suplimentarea bugetului cu suma de 34.000,00 mii lei pentru tronsoanele Tg. Mureș - Ditrău și Ditrău - Tg. Neamț. De asemenea, unul dintre amendamente se referă la suplimentarea bugetului iniţial cu 200.000,00 mii lei, pentru proiectarea şi execuţia tronsonului Târgul Neamţ – Iaşi, iar un alt amendament vizează o sumă de 11.000 mii lei pentru secțiunea Iași-Ungheni (servicii de proiectare, elaborare SF). Prezentul proiect este inclus în Master Planul General de Transport şi are ca sursă de finanţare Ministerul Transporturilor, regăsindu-se în bugetul României încă din 2015. Fiind asumată în programul de guvernare 2016-2020, autostrada reprezintă un suport important pentru o dezvoltare echilibrată a regiunilor ţării, iar pentru finalizarea proiectului până în 2022 se recomandă licitaţia şi execuţia lucrărilor începând cu anul 2018, deși vor exista inevitabil prelungiri ale perioadei de execuție. 

Ținând cont de aglomerarea traficului ieșean, de accesul dificil către Aeroportul Internațional Iași, analizând dezvoltarea constantă a zonei metropolitane, dar și efectele nocive pe care le are poluarea urbană, subliniez faptul că Varianta de Ocolire Iaşi este în atenția deputaților ieșeni ca prioritate importantă pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere a orașului și pentru ameliorarea condițiilor de mediu, cu propunerea alocării unei sume de 148.000,00 mii lei.

Prof. dr. Camelia Gavrilă concluzionează căproiectele prezentate sunt de o reală importanță pentru dezvoltarea economică și socială a orașului și, fie că vorbim despre activitățile educaționale școlare și extrașcolare, despre formarea cadrelor didactice prin cursuri și stagii, sau de activități sportive de masă , de performanță, toate acestea nu pot să conducă spre reușite și eficiență fără o finanțare adecvată, corectă a activităților, dar și a infrastructurii asociate acestor domenii. Iașul are nevoie de o rețea rutieră modernă și de o punte de legătură cu vestul României, cu Europa, în general. Rolul nostru, al parlamentarilor de Iași, este să identificăm prioritățile printr-un dialog continuu cu cetățenii, cu instituțiile, cu toți actorii implicați, să le semnalăm prin demersuri parlamentare argumentate și insistente, să căutăm soluții alături de instituțiile competente, de specialitate, să ne asigurăm că proiectele sunt implementate cu succes, deși dificultățile sunt numeroase, competiția proiectelor la nivel național este dură și de multe ori dezamăgitoare prin amânări sau selecția altor priorități.”


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: