fbpx
 
Condamnare pentru farmacista care a ars penisul unui pacient

Condamnare pentru farmacista care a ars penisul unui pacient


Patru ani de groază pentru un ieşean din cauza neatenţiei de moment a unei farmaciste. Caz fără precedent în justiţia ieşeană. O farmacistă a fost condamnată în primă instanţă la închisoare cu suspendare pentru malpraxis, după ce un pacient s-a ales cu penisul ars. Tânăra a fost acuzată că a preparat o soluţie de nitrat de argint într-o concentraţie mai mare decât cea prescrisă de medicul dermatolog. Pe lângă pedeapsă, instanţa a dispus ca tânăra şi farmacia la care a fost angajată să îi plătească victimei daune morale record: 100.000 de euro.

 

Sentinţă în premieră dată de Judecătoria Iaşi. Instanţa a decis la începutul acestui an să o condamne pe farmacista Roxana Danalache (30 de ani) la un an şi două luni de închisoare cu suspendare pentru vătămare corporală din culpă, după ce aceasta a recunoscut faptele şi a beneficiat de o reducere a limitelor de pedeapsă. Mai mult, tânăra şi Farmacia Primula, la care a fost angajată, au fost obligate să-i plătească victimei 3.350 de euro daune materiale şi 100.000 euro daune morale. Sentinţa nu este însă definitivă. „Şi noi suntem nemulţumiţi de sentinţă. Am declarat apel şi aşteptăm soluţia definitivă”, a declarat avocatul Cristina Mihai care o reprezintă pe Roxana Danalache.

 

180 de zile de îngrijiri medicale

Farmacista a fost condamnată în primă instanţă pentru că a preparat unui pacient o soluţie de nitrat de argint într-o concentraţie mai mare decât cea prescrisă de un medic primar dermato-venerolog. Ulterior, în urma aplicării tratamentului de către doctor, bărbatul a suferit arsuri chimice la nivelul penisului, regiunilor hipogastrice, hemiscrotului stâng, coapsei stângi şi  fesiere, având nevoie de 160-180 de zile de îngrijiri. „Aşteptăm soluţia definitivă în acest dosar”, a precizat Mihai Covalciuc, avocatul victimei.

 

Tratament cu nitrat de argint

Viaţa lui D.A. (36 de ani) a fost dată peste cap în decembrie 2011. Bărbatul s-a prezentat la cabinetul medicului dermatolog Eftimie M., care îşi desfăşura atunci activitatea în Policlinica Mare a Spitalului „Sf. Spiridon”, pentru că prezenta dureri la urinare. După o serie de analize de laborator, doctorul i-a recomandat în primă fază trei şedinţe de instalaţie uretrală (introducerea unei substanţe pe uretră - n.r.) cu soluţie apoasă de nitrat de argint în concentraţie de 0.1 %, sub protecţie de  antibiotice.

O primă şedinţă a fost efectuată în cabinetul medicului, în 20 decembrie 2011,  care apoi i-a eliberat ieşeanului o reţetă pentru soluţia de nitrat de argint şi l-a direcţionat către Farmacia Primula, de lângă Policlinica Mare. Soluţia a fost preparată de farmacista Roxana Danalache, care absolvise facultatea în urmă cu aproape trei luni, media examenului de licenţă fiind 9,95.

 

Absolventă cu notă mare, farmacista Danalache are un viitor complicat

 

A sărit de pe canapea de durere

D.A a ridicat preparatul medicamentos pe 22 decembrie 2011 şi a mers la cabinetul medicului pentru efectuarea tratamentului. Când doctorul Eftimie M. i-a introdus soluţia de nitrat de argint pe uretră bărbatul a simţit o durere acută, se arată în rechizitoriul Parchetului Tribunalului Iaşi. Doctorul le-a povestit anchetatorilor că atunci persoana vătămată ar fi sărit de pe canapeaua unde i se aplica tratamentul, „evacuând brusc conţinutul uretrei”. „Persoana vătămată a susţinut că, în fapt, după ce a început să reclame o usturime insuportabilă, medicul a retras seringa, moment în care substanţa din seringă l-a stropit”, se mai menţionează în documentul citat.

 

„Ni s-a părut exagerat nivelul despăgubirilor acordate în acest caz, atâta timp cât nu a fost susţinut cu niciun probatoriu. Mai mult, în cazul unor accidente rutiere cu victime nu s-a ajuns la acest nivel al despăgubirilor. Nivelul daunelor trebuie să fie echilibrat.”

Avocat Bogdan Luca, reprezentant SC Primula SRL Iaşi

 

Arsuri chimice

Tânărul a suferit arsuri chimice de gradul I şi II pe 2,5 % din suprafaţa corporală, la nivelul regiunilor hipogastrice, hemiscrotului stâng, coapsei stângi, regiunilor fesiere, regiunii peniene şi a avut nevoie de 160-180 de zile de îngrijiri medicale. D.A. a urinat o perioadă cu ajutorul unei sonde, iar ulterior a suferit o uretroplastie, o intervenţie de reconstrucţie a uretrei. În perioada 2012-2015, ieşeanul a fost suspus unor intervenţii şi tratamente medicale la spitale din Iaşi şi Bucureşti şi a efectuat analize inclusiv la un laborator din Viena.

 

 

Farmacia Primula, cea pusă la plată alături de farmacistă, a avut în 2017 o cifră de afaceri de 4,5 milioane lei

 

Farmacista – singurul vinovat

Farmacista Roxana Danalache a fost singura persoană trimisă în judecată de procurori, în februarie 2017, după cinci ani de anchetă şi mai multe expertize medico-legale efectuate în cauză. „La data de 20.12.2011, în calitate de farmacist în cadrul SC Primula SRL Iaşi, datorită nepriceperii, a neatenţiei, a uşurinţei în exercitarea atribuţiilor de farmacist, care reclamă atenţie şi prudenţă în prepararea formelor farmaceutice a medicamentelor, inculpata Danalache Roxana a preparat persoanei vătămate  o soluţie de nitrat de argint, într-o concentraţie mai mare decât cea prescrisă de medic prin reţetă (trebuia să prepare o soluţie de nitrat de argint în concentraţie de 0,1%, însă a preparat o soluţie cu o concentraţie mai mare de 1% şi mai mică de 12,6 %, existând posibilitatea ca aceasta să se fi situat în jurul valorii de 10%”, se arată în rechizitoriul Parchetului Tribunalului Iaşi.

 

A dat vina pe colege

În timpul anchetei, tânăra a admis că leziunile suferite de pacient s-au datorat soluţiei de nitrat de argint pe care a preparat-o, dar a susţinut că o colegă i-ar fi dat indicaţii greşite. Mai mult, Danalache a precizat că farmacista dirigintă nu i-ar fi prezentat instrumentele de cântărire din farmacie şi niciuna dintre colege nu i-ar fi spus că ar fi trebuit să folosească balanţa de mână pentru cântărire. În ceea ce priveşte medicul care a efectutat tratamentul, cauza a fost clasată. „Fapta suspectului a fost comisă într-o eroare de fapt, în condiţiile în care a avut convingerea că în tratamentul aplicat persoanei vătămate a folosit o soluţie de nitrat de argint în concentraţie de 0,1%, astfel cum a eliberat prescripţia”, se arată în rechizitoriu, precizându-se că medicul nu avea obligaţia să verifice concentraţia preparatului.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30