fbpx
 
Statul umilește mamele: birocrație infernală și luni de așteptare pentru banii de creșterea copilului

Statul umilește mamele: birocrație infernală și luni de așteptare pentru banii de creșterea copilului


Un tată culege documente săptămâni la rând pentru indemnizația mamei. Apoi actele trec pe la ANAF, DAC, AJPIS, un blocaj absurd, volumul real de cereri fiind de doar 10 pe zi. O mamă care a născut în octombrie 2017, încă n-a primit indemnizația pentru concediul maternal. I s-a spus să mai încerce în aprilie, dar mai sigur în mai. Actele au fost depuse în luna ianuarie. Mama a fost obligată să-și închidă și PFA-ul pe care obținea venituri suplimentare. Circuitul e înfiorător, începi cu adeverințele de la locul de muncă, continui cu ANAF, apoi ajungi la DAC, cel mai mare blocaj. Ulterior, mai durează o lună la AJPIS. Totul se face manual, în dosare cu șină. Informatizarea este zero în instituțiile din România, pentru că guvernele nu sunt în stare, deși au primit 90 de milioane de dolari de la Banca Mondială. Mai fă copii!

 

Caz concret, din Iași: copilul s-a născut în luna octombrie 2017. Pe 27 martie 2018, mama încă nu are aprobarea pentru dosarul de indemnizație pentru creșterea copilului. Nu mai merge la serviciu de câteva luni și nu are alte venituri decât ce-i dau rudele apropiate, până la aprobarea dosarului.

„Dosarul complet, cu tot ce era în el, l-am depus pe 29 ianuarie, la Direcția de Asistență Comunitară. Sunt deja două luni, ni s-a spus că mai durează, cel mai repede în aprilie, dar nu-i sigur”, spune tatăl copilului.

Până la primii bani încasați de mamă pentru a-l crește, copilul are deja jumătate de an. Încă puțin și învață să spună mama, tata și emigrare. Va crește și instituțiile tot neinformatizate vor fi, va trebui să stea și el, la rândul său, la 5 ghișee diferite pentru a obține un act, așa cum au stat și părinții.

Un circuit greoi

După fericitul eveniment din viața lor, proaspeții părinți află care este realitatea. Birocrația le oprește banii de pampers și de lapte praf într-un circuit al actelor care se dovedește o cursă a răbdării. Culmea este că instituția unde se produc cele mai mari întârzieri este și cea care nu verifică efectiv actele, ci doar prezența acestora la dosar. Neapărat cu șină.

Certificatul de naștere, primul act al copilului de după ieșirea din maternitate, este obținut în câteva zile, de la Direcția Locală de Evidența Persoanelor. Mama mai are încă din ce trăi, pentru că este în prima lună de după naștere, are concediu de maternitate.

 

România funcționează cu taxele tale, un slogan mincinos pentru mama și copilul care așteaptă să vină acasă tatăl, după trei luni de vânătoare de acte pe la instituții

 

Stația ANAF: o săptămână

Urmează celelalte acte de la ANAF sau de la angajator, în funcție de sursele veniturilor, care se obțin în aceeași primă lună de la naștere. „În cazul nostru, o mică întârziere a mai fost și la serviciul soției, de la Universitatea <Al.I. Cuza>. Nu știi dacă găsești secretarele care îți dau adeverințele, în cât timp. Una este la mine, în mediul privat, unde am eliberat actele repede, alta la soție”, explică tatăl copilului.

Și în cazul ANAF, eliberarea deciziilor de impunere, a certificatelor fiscale, a actelor care dovedesc suspendarea activității în cazul PFA-urilor este o operațiune care durează maxim o săptămână. Angajatul de la ghișeu preia cererile, le verifică corectitudinea, le dă în lucru la etajele superioare ale clădirii de lângă Hală. Apoi, toate aceste documente ajung la instituția subordonată Primăriei. Care are de verificat doar prezența efectivă a lor, nicidecum conținutul.

Blocaj total la DAC

În absența unor explicații oficiale solicitate de la Primăria Iași, REPORTER DE IAȘI a cerut părerea angajaților de la ghișeele DAC. Care au confirmat că termenul pentru aprobarea unui dosar pentru indemnizație de creștere copil este de 2-3 luni. „Dar întârzierea nu este la noi. Noi preluăm zilnic dosare pe care instituția le transmite la AJPIS de două ori pe lună. Acolo sunt întârzierile”, explică una dintre funcționarele DAC.

Concret, la ghișeul Direcției de Asistență Comunitară se depune un dosar care centralizează toate documentele eliberate de la locul de muncă al mamei sau ANAF. Iar angajații DAC nu verifică nici o secundă corectitudinea informațiilor. Nu au competențe.

Ei verifică conținutul dosarului cu șină depus de beneficiar:

  • dacă acesta conține adeverința semnată de angajator care atestă îndeplinirea condițiilor legale privind stagiul de cotizare și veniturile nete realizate în 12 luni din ultimele 24 înaintea nașterii
  • cererea pentru acordarea concediului de creșterea copilului
  • actul adițional sau decizia de suspendare a contractului de muncă – în cazul angajaților – sau deciziile de impunere şi adeverinţele de venit eliberate de către ANAF pentru anii fiscali anteriori  naşterii copilului
  • certificatul de atestare fiscală
  • documentul doveditor privind suspendarea activităţii pe perioada concediului de creştere a copilului – în cazul mamelor care trăiesc din activități independente.
  • la depunerea dosarului, DAC mai solicită prezentarea documentelor de identitate ale ambilor părinţi şi ale copilului, în original.

Și, deși doar atât au de verificat – câteva acte într-un dosar, raportările către AJPIS se fac de maxim două ori pe lună, iar atunci trimit dosare cu sutele.

 

La DAC, ghișeele sunt libere, nu există aglomerație pentru că se depun doar 10 dosare pe zi. Blocajul este inexplicabil

 

8.000 de dosare la patru oameni

„Noi primim dosare o dată sau de două ori pe lună de la DAC, și atunci cu sutele”, explică directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, Costel Grojdea.

În comparație cu DAC, inspectorii AJPIS verifică și corectitudinea fiecărui act. „Se fac verificări încrucișate cu bazele de date ale ANAF, pentru că au fost situații în care beneficiarii au avut documente greșite și, după un an de plată, li s-au cerut banii înapoi. Vrem să evităm asta”, mai spune Grojdea.

Instituția lucrează cu 4 oameni pe domeniul ICC (Indemnizații creștere copil), la un volum de 8.000 de dosare aflate lunar în plată. „Au fost situații în care am primit dosare incomplete de la DAC și, pentru a evita o procedură care ar dura câteva luni, am cerut direct beneficiarului lămuriri sau acte. În mod normal, ar trebui să trimitem adresă la DAC, DAC să cheme la ghișeu persoana. Noi lucrăm mai nou cu mail-ul, cerem acolo date sau acte, durează mai puțin”, mai spune Costel Grojdea.

 

Calvarul începe de la acest afișier, când vezi cât ai de umblat, îți vine să trăiești clandestin în România

 

Cererile mucegăiesc între instituții

Directorul AJPIS spune că, în cazul în care DAC trimite un pachet de dosare la finalul lunii martie 2018, angajatul instituției pe care o conduce nu va reuși să finalizeze verificările în cele câteva zile rămase. În această situație, verificările vor fi făcute în cursul lunii aprilie, aprobarea dosarului va fi luată în calcul abia spre finalul lunii. Plata va fi aprobată pe finalul lunii aprilie, iar banii vor ajunge efectiv la mamă o lună mai târziu, în mai. Dacă se adaugă perioada de la preluarea dosarului la DAC, la începutul lunii martie, până la comunicarea către AJPIS, la final de lună, sunt aproape trei luni de la depunere la încasarea primei indemnizații.

Ce ironie! Fluxul real: 10 dosare pe zi

DAC Iași primește aproximativ 60-65 de dosare în fiecare săptămână de lucru, în 3 zile de program cu publicul. Angajații preiau dosarul și trec într-un registru tot ce conține. Este singura verificare pe care o au de făcut, apoi dosarul este depozitat până vine sorocul comunicării lunare sau bilunare către AJPIS.

La Iași, sunt anual aproximativ 8.000 de nașteri. 3.500 sunt mame cu reședința în Iași, care vor ajunge la DAC pentru indemnizația de creștere a copilului. Sunt câteva care nu se încadrează în nici o categorie de indemnizație, cele mai multe vor depune însă dosar.

Dosar în Anglia: 3 săptămâni

Dosarul pentru echivalentul indemnizației de creșterea copilului din Marea Britanie – „child benefit” – a fost aprobat unei ieșence stabilite acolo în 3 săptămâni. „Comparația nu este ușor de făcut, este birocrație și aici, dar ai cui să te plângi. Plus că nu trebuie să umbli de la birou la birou, totul se rezumă la formulare completate pe net sau formulare trimise prin poștă. Dacă nu te pricepi sau nu ai chef, poți să angajezi o firmă care sa facă toata hârțogăraia și să o trimită”, ne-a spus Iuliana, o ieșeancă mutată la Londra.

 

„În loc să mă bucur de primele luni cu copilul, eu mă gândesc în permanență de unde mai fac rost de bani. Am împrumutat de la părinții mei ca să ne descurcăm în perioada asta.”

Tatăl unui copil de 3 luni

 

Cum a făcut statul praf banii de informatizare

Statul român are un credit de 91 de milioane de dolari de la Banca Mondială pentru a informatiza Fiscul. În loc de calculatoare și sisteme informatice ANAF a cheltuit banii pe analize și consultanță. 21 milioane de euro - 23% din sumă - s-a dus în această direcție și nici un leu pentru rețele, calculatoare sau programe. În cazul cel mai probabil al rezilierii contractului cu Banca Mondială, statul trebuie să returneze din buget suma cheltuită.

 

Republica Moldova a făcut informatizarea și actele se trimit online

 

Planeta Moldova, mult mai informatizată decât România

Alin Pătru, un român mutat la Chișinău, a povestit de mai multe ori, pe pagina sa de Facebook, experiențele cu birocrația din Republica Moldova, unde circuitul actelor este foarte rapid, datorită informatizării serviciilor. Într-una dintre ultimele postări pe această temă, a menționat că timpul total pentru înregistrarea unui act de proprietate la Cadastru a fost, cu tot cu plăți, de 11 minute.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30