fbpx
 
Luminiţa, ne uimeşti: prof-student ca tine în veci nu găseşti

Luminiţa, ne uimeşti: prof-student ca tine în veci nu găseşti


E studentă și cadru didactic asociat în același timp, la aceeași facultate. Şefa DAS este studentă în anul II la Asistență Socială, Univ. „Al.I. Cuza” și, în același timp, e cadru didactic la anul I. Completarea studiilor este menită să o ajute la serviciu, Luminiţa Munteanu fiind absolventă de Zootehnie. În acelați timp, lucrurile în Direcția de Asistență Socială merg modest: unele centre se desfiinţează sau au beneficiari puţini.

 

Luminiţa Munteanu vrea să „se upgradeze”. Directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială, numele pe care îl poartă de la 1 mai Direcţia de Asistenţă Comunitară din subordinea Primăriei, are o pregătire departe de funcţia pe care o ocupă. A absolvit Facultatea de Zootehnie, aşa că Luminiţa s-a mobilizat: acum are dublă calitate la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“. Este studentă în anul al II-lea, în regim învăţământ la distanţă şi cadru didactic asociat ca îndrumător de practică pentru studenţii de anul I de la zi.

„Nu e o incompatibilitate“

Directorul Departamentului de Sociologie şi Asistenţă Socială, conferenţiarul Romeo Asiminei, consideră că nu există nicio legătură între statutul de cadru didactic asociat al Luminiţei Munteanu şi cel de student. „Nu e o incompatibilitate, pentru că discutăm despre departamente diferite. Departamentul de sociologie şi asistenţă socială gestionează specializarea asistenţă socială cu frecvenţă, unde doamna Munteanu coordonează două grupe de practică (n.r. – grupele IV şi V). Învăţământul la distanţă este alt departament şi acolo doamna Munteanu este studentă“, explică Asiminei.

Colaborare cerută de ARACIS

Conferenţiarul susţine că Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) cere ca, în cazul asistenţei sociale, unde este un domeniu aplicat, practica să se facă în colaborare cu Direcţiile Asistenţă Socială subordonate Consiliilor Judeţene (DGASPC) şi primăriilor (DAC-uri sau DAS-uri). Cu alte cuvinte singurele locuri unde studenţii de la asistenţă socială pot face practica sunt la unul dintre centrele ce aparţin Protecţiei Copilului sau DAS-ului.

Totuşi, deşi facultatea colaborează cu DGASPC, directorul acestei instituţii, Ioan Florin, nu se ocupă personal de stagiile de practică. Singurul reprezentant al instituţiei care are statut de cadru didactic asociat la facultate este Niculina Karacsony, director general adjunct al instituţiei.

 

Luminiţa Munteanu, acestă divă din lumea asistenţei sociale

 

Ce face îndrumătorul Munteanu

În calitate de cadru didactic asociat, Luminiţa Munteanu este plătită „la oră”. Potrivit declaraţiei de avere din 2017, Luminiţa Munteanu a primit doar 591 de lei pentru activitatea de la facultate, o sumă simbolică în comparaţie cu statutul de cadru didactic. „Doamna Munteanu coordonează activitatea studenţilor care fac practică la DAC (DAS n.r.). Distribuie locurile de practică în cadrul DAC, stabileşte activităţile studenţilor şi calendarul acestor activităţi. Cadrul didactic titular este doamna Nina Mihalache. Dumneaei gestionează practic întreaga activitate. Doamna Munteanu nu pune note, ci coordonatorul de practică“, adaugă Asiminei.

Evaluată de o subordonată

Deşi susţine că nu este nicio legătură între calitatea de cadru didactic şi cea de studentă a Luminiţei Munteanu, Asiminei recunoaşte că pot apărea şi situaţii în care şefa DAS este evaluată la facultate de o subordonată din cadrul Direcţiei.

Astfel, în anul al II-lea, studenta Luminiţa Munteanu a avut-o ca îndrumător de practică pe Roxana Necula, fostul coordonator al Centrului de Zi „Prichindel“. Cu alte cuvinte, subordonata Luminiţei Munteanu în cadrul DAS a ajuns să-i fie profesor la facultate. Se pune întrebarea cum a fost evaluată studenta Munteanu de subordonata sa... „E nefiresc! Nu ştiu ce să spun. Trebuie să verific“, a comentat situaţia şeful Departamentului de Asistenţă Socială.

REPORTER DE IAŞI a încercat să ia legătura cu Luminiţa Munteanu pentru a prezenta şi punctul de vedere al acesteia, însă aceasta nu a putut fi contactată telefonic şi nici la sediul DAS Iaşi nu a fost de găsit timp de câteva zile.

 

Munteanu (stânga) nu pare intimidată de „teacher” Roxana Necula

 

Jale în centre

În timp ce Luminiţa Munteanu este ocupată cu activitatea şcolară, fie în calitate de student, fie în calitate de cadru didactic, situaţia centrelor care se află în subordinea ei este din ce în ce mai proastă.

Astfel, de la începutul lunii mai, Centrul de Zi „Prichindel“ a fost închis, principala cauză fiind proasta gestionare a situaţiei de la această instituţie care avea ca scop îngrijirea copiilor de grădiniţă ce provin din familii defavorizate.

După închiderea centrului, o parte dintre angajate a fost direcţioniată către Direcţia Creşe din cadrul Primăriei Iaşi, în timp ce coordonatoarea centrului, Roxana Necula, a ajuns să lucreze la DGASPC, după ce a refuzat propunerea Luminiţei Munteanu de a merge pe post de asistent social la Cantina de Ajutor Social.

Nici la Centrul Social „Bucuria“ lucrurile nu merg bine. „Ar trebui să fie 75 de beneficiari, 26 de tineri în sistem rezidenţial şi 49 tineri în regim de zi, dar mai mult 15-20 nu au fost în ultimele luni. Acest centru este o sinecură pentru coordonatoarea Carmen Faraon, cea care a ajutat-o de mai multe ori pe Luminiţa Munteanu semnând nişte hârtii în calitate de jurist, deşi aceasta figurează la Serviciul alocaţii“, spun surse din DAS.

 

Citește și Popriri pe salarii: la DAC, subalternii plătesc oalele sparte de Luminița Munteanu

 

Beneficiarii din „C.A. Rosetti“, ameninţaţi că vor fi daţi afară

Deoarece în perioada următoare vor avea loc nişte lucrări de reparaţii la mansarda Centrului de Zi „C.A. Rosetti“, beneficiarii, în număr de peste 50, au fost ameninţaţi de coordonatorul centrului, Alexandru Andrei. „Ne-a spus că până săptămâna viitoare trebuie să ne facem toţi bagajele şi să plecăm pentru că se închide centrul. Unde să mergem, pe stradă“, se întreabă unul dintre beneficiarii centrului.

În aceste condiţii, beneficiarii au apelat la primarul Iaşului, Mihai Chirica. Acesta le-a dat asigurări că nu vor fi daţi afară, neexistând nicio decizie în acest sens.

Mai mult, surse din DAS susţin că Luminiţa Munteanu ar fi fost chemată de edil să explice de ce beneficiarii din „C.A. Rosetti“ au fost ameninţaţi că rămân fără un acoperiş deasupra capului.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30