fbpx
 
Primăria, chemată la bară: 21 de sportivi cer bani în instanță

Primăria, chemată la bară: 21 de sportivi cer bani în instanță


Iași, singurul oraș din România care a desființat într-un an trei echipe aflate în prima ligă. Zeci de sportivi care au reprezentat Iaşul au luat ţepe de zeci de mii de lei fiecare. Numărul celor care cer salariile restante ar putea ajunge la 40. CS Politehnica (însumând handbal, rugby și baschet) are poprire pe contul din Trezorerie și, la rândul său, a dat în judecată Primăria. Anul trecut, pe vremea aceasta, Mihai Chirica anunța mari performanțe în urma unei strategii de succes. Încă un eșec pe lângă altele.

 

Clubul Sportiv Politehnica Iaşi a acţionat în instanţă Primăria, pe primarul Mihai Chirica şi Fundaţia Sportului Ieşean, solicitând virarea a 1,55 milioane de lei. Banii reprezintă diferenţa dintre suma promisă în 2017, de municipalitate, pentru finanţarea sportului ieşean şi cea care a intrat ulterior în contul clubului.

Este invocată o hotărâre de Consiliu Local

„Încercăm pe cale legală să obţinem plata salariilor sportivilor, plăţi ce au fost asumate prin contracte de Primăria Municipiului Iaşi. Prin Hotărărea Consiliului Local numărul 310 din 29 august 2017, şi-au asumat bugetul pentru echipele de rugby, handbal şi baschet masculin din cadrul clubului nostru. Noi am înscris echipele în campionat în baza înţelegerii cu Primăria Iaşi. În condiţiile în care primarul a sistat plata acelor sume de bani, încercăm să obţinem în instanţă plata sumelor promise“, explică directorul clubului ieşean, Vasile Manole.

Primul termen al procesului ar putea fi stabilit în luna iulie.

S-ar putea ajunge la 40 de procese

După retragerea echipei de rugby din campionat şi desfiinţarea echipei de handbal, 21 de sportivi au acţionat în instanţă clubul, până în acest moment, pentru plata salariilor restante. Acestora li s-a adăugat şi baschetbalistul Jermale Jones, dat afară de la echipă la finele anului trecut.

Şeful clubului se aşteaptă ca în continuare şi alţi sportivi să-şi ceară în instanţă drepturile salariale restante, numărul proceselor urmând să fie de peste 40. „Cu o parte dintre jucători de la rugby ne-am despărţit pe cale amiabilă, iar restul, probabil, ne vor da în judecată. Nouă dintre sportivi au câştigat deja în instanţă şi şase s-au adresat executorilor judecătoreşti“, adaugă Manole.

Printre cei aflaţi în ultima situaţie se află handbalistul Vlad Sâncelean căruia instanţa i-a admis cererea de executare silită a clubului pentru suma de 23.248 lei.

 

Șansele ca echipa de baschet de primă ligă a Iaşului să se înscrie viitorul campionat sunt aproape nule, spune președintele Manole

 

49.000 de lei restanţă către un handbalist

Cea mai mare sumă de bani o are de primit Cosmin Capotă. Acesta a câştigat în instanţă suma de 49.000 lei. El a ajuns să ceară judecătorilor să pună poprire pe contul de la Trezorerie al Clubului Sportiv Politehnica. Alţi sportivi rămaşi cu buza umflată au dat în judecată, în disperare de cauză, atât clubul, cât şi Fundaţia Sportului Ieşean, vehiculul prin care Consiliul Local vira banii.

„În cazul handbaliştilor, sumele variază între 20.000 lei şi 40.000 lei. La rugbişti, sumele sunt mai mici, undeva între 10.000 lei şi 15.000 lei. Singurul baschetbalist care ne-a dat în judecată este Jermale Jones. Acesta cere 14.000 lei“, spune Vasile Manole.

Alţi jucători care au acţionat clubul în judecată sunt handbaliţtii Rareş Bursuc, Ciprian Vancea, Laurenţiu Miciu, Alin Budui, Vladimir Carali şi Anatoli Bulov. Dintre rugbişti, Ştefan Druşcă, Tudor Butnariu şi Marian Moroşan au acţionat clubul în instanţă.

Ce se va lua pe mere, se va da pe pere

Cu banii pe care i-ar primi de la Primărie, clubul ar putea achita salariile restante ale jucătorilor plus onorariile avocaţilor şi ale executorilor judecătoreşti. În plus, clubul va fi nevoit să achite şi dobânzile aferente sumelor neachitate jucătorilor. „Nu ştim la ce sumă finală se va ajunge. Oricum, credem că ne-am încadra în suma pe care am solicitat-o în instanţă“, zice Manole.

În cazul în care nu va câştiga procesul cu Primăria, Manole susţine că, într-un fel sau altul, sportivii îşi vor primi banii.

Fără finanţare pe perioada procesului

Până în luna septembrie, în cel mai fericit caz, clubul ieşean nu va putea primi vreo finanţare de la Primărie atâta timp cât există un proces între cele două părţi. „În luna februarie, am trimis Primăriei Iaşi modul de finanţare de la echipele din şapte judeţe. Am trimis şi regulamentul în care se face finanţarea la Cluj, Timişoara şi Sibiu. Din câte ştiu, Primăria a demarat procedura de finanţare, dar noi nu vom putea primi bani pentru proiecte viitoare atâta timp cât ne judecăm cu municipalitatea“, precizează şeful clubului ieşean.

Singura rezolvare a situaţiei actuale, în viziunea lui Manole, ar fi ca membrii Consiliului Local să dea o hotărâre prin care să se decidă alocarea sumei necesare plăţii sportivilor. În aceste condiţii, clubul ar închide litigiul şi s-ar putea rezolva şi problema unei finanţări viitoare.

Se desfiinţează şi echipa de baschet

În condiţiile în care bani de la Primărie nu mai vin din toamnă, iar clubul nu are nicio şansă să susţină financiar o echipă de primă ligă, sunt şanse aproape nule ca din toamnă echipa baschet masculin să se mai înscrie în prima ligă, indiferent de formatul pe care aceasta îl va avea. Astfel, Iaşul ar putea fi primul oraş din istorie, în România, unde se desfiinţează trei echipe de primă ligă într-un singur an.

„La handbal şi rugby, având litigii, nu putem face transferuri, deci nu avem cum să înscriem echipă. Clubul poate da indemnizaţie de 500 lei. Cine ar veni pe aceşti bani? La baschet, am putea înscrie echipa a doua, dar e greu de crezut că vom putea face asta. Vor fi 24 de echipe, dar nu ştiu cu ce bani putem noi susţine echipa în Superligă. Cu un buget sub un milion de lei nu avem ce căuta acolo“, menţionează Manole.

 

Deşi se declară fan al rugby-ului, Chirica a pus umărul la desfiinţarea echipei de Superligă a Iaşului

 

Primarul Chirica o ţine pe a lui

Legat de procesul intentat de clubul ieşean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, Sebastian Buraga, a declarat că nu are ce comentarii să facă, atâta timp cât nu a primit nicio citaţie. „Primăria Municipiului Iaşi nu a primit nicio citaţie în acest sens. Precizăm că Primăria Iaşi nu are încheiat niciun contract cu CS Politehnica Iaşi“, spune Buraga.

Primarul Mihai Chirica spune, în continuare, că finanţarea este ilegală, asta în ciuda faptului că mai mulţi oameni de sport şi politicieni, din diferite partide, susţin că virarea fondurilor ar fi legală şi a fost aplicată în alte oraşe ale ţării.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: