fbpx
 
REȚEAUA HARABAGIU-ZĂMOSTEANU: PĂMÂNT CONTRA OXYGEN

REȚEAUA HARABAGIU-ZĂMOSTEANU: PĂMÂNT CONTRA OXYGEN


Un om de paie, fără avere, fără studii, fără niciun trecut în afaceri, a preluat 95,1% din Oxygen Sport SRL exact când aceasta depunea dosar de finanțare europeană pentru dotări wellness și fitness.
Centrele Oxygen sunt creația de ani de zile a milionarului imobiliar Cristin Zămosteanu, dar brusc acesta iese din firmă în favoarea unui necunoscut: Ion Nedelcu. Acesta este verișorul lui Puiu Nedelcu, om simplu, cu 4 clase, fost angajat al afaceristului Mircea Rotariu.
Iar acesta, în final, e mâna dreaptă a viceprimarului Gabriel Harabagiu, marele combinator de PUZ-uri, autorizații de la Serviciul Urbanism, pe care îl coordonează direct.
Zămosteanu a construit clădirea Oxygen din Galata cu peste 1 milion de euro, dar a apelat la Ion Nedelcu pentru investiții în aparate de 200.000 de euro, bani europeni. Era Zămosteanu atât de strâmtorat și incapabil să aplice pe cont propriu pentru un fond european?
Managementul real la Oxygen e asigurat tot de oamenii lui Zămosteanu, dar paravanul lui Harabagiu este patron în acte, cu peste 95%!
În paralel, viceprimarul a condus toate negocierile pentru istoricul schimb de terenuri Primărie-Zămosteanu, conducând ședințele comisiei speciale din Consiliul Local, ca și cum nu l-ar cunoaște pe dezvoltatorul imobiliar.
Straniu: niciunul din actorii afacerii nu vor să explice nimic despre o dezvăluire simplă – un neica-nimeni din anturajul lui Harabagiu a ajuns patron peste milionarul Zămosteanu. Ce au de ascuns, de ce au amuțit?

Afaceri de milioane de euro pe filiera Harabagiu – Rotariu – Nedelcu – Zămosteanu. La un capăt al rețelei este viceprimarul Gabriel Harabagiu, iar la celălalt Cristin Zămosteanu, unul dintre cei mai tari jucători de pe piața imobiliară. În rol de relee sau de curele de transmisie sunt Mircea Rotariu, un apropiat al viceprimarului, și verișorii Puiu și Ion Nedelcu, ambii cu firme paravan.

Cu noile informații pe masă, insistența cu care Harabagiu face lobby pe lângă consilierii locali pentru perfectarea unui schimb de terenuri între Primărie și Zămosteanu, poate fi citită într-o altă cheie. Cea a interesului personal.

Patron surpriză la Oxygen
Încrengăturile între cele patru familii s-au creat puternic în ultimii cinci ani și sunt atât de profunde încât este un exercițiu dificil simpla enumerare a conexiunilor. Prima dezvăluire: în acte, cele două afaceri, Oxygen fitness și Oxygen Car Wash din Pantelimon Halipa (lângă ștrandul Purcica) nu sunt, așa cum știe toată lumea, ale lui Cristin Zămosteanu, ci ale lui Ion Nedelcu.

Mircea Rotariu (stânga) Ion Nedelcu (dreapta) și Puiu Nedelcu (fără imagine), oamenii de legătură între viceprimar şi marele imobiliar Cristin Zămosteanu

Zămosteanu se retrage subit din Oxygen înainte de o mare investiție

Acest Nedelcu Ion a intrat în firma Oxygen Sport Iași pe 10 martie 2014. Prin majorarea capitalului social, Nedelcu a devenit deținătorul a 2,6% din firmă, SC M.Chim (altă societate a lui Zămosteanu – „perla Coroanei”) avea 4,9%, iar Cristin Zămosteanu, pe persoană fizică, 92,5%.
O săptămână mai târziu, deci pe 17 martie 2014, Zămosteanu s-a retras din calitatea de asociat a Oxygen Sport Iași, iar noua structură, valabilă și acum, arată că M.Chim deține 4,9% din firmă, iar 95,1% din părțile sociale îi revin lui Ion Nedelcu.
Important: la trei luni de la intrarea lui Nedelcu, Oxygen Sport Iași a încheiat un contract cu finanțare europeană. „Dezvoltarea activității SC Oxygen Sport Iași SRL prin investiții în echipamente noi și perfomante”.
Practic, firma a cumpărat, în 2015, echipamente pentru fitness. Valoarea contractului a fost de aproape 840.000 de lei fără TVA, echivalentul a peste 182.000 de euro. Deci, divizia de fitness a lui Zămosteanu este, în acte, a lui Ion Nedelcu.



Ion Nedelcu devine brusc acționar unic și la service-ul auto
Acum, în clădirea Oxygen unde se află sala de fitness a tandemului Zămosteanu-Nedelcu funcționează și un service și o spălătorie auto. În cazul acestei afaceri, rețeta a fost modificată.

Dotarea service-ului și a spălătoriei s-a făcut tot în urma unei finanțări europene, împărțită pe două loturi distincte. Inițial, pe 30 iunie 2014, contractul de finanțare pentru aceste achiziții a fost încheiat pe firma SC Avantaj Media Casa SRL deținută în acte de Eliza Maria Vițelariu.

La trei luni de la semnarea contractului, adică în septembrie 2014, în firmă a intrat Ion Nedelcu căruia, tot prin majorarea capitalului social, i-a revenit 20% din societate. În aceeași zi, pe 29 septembrie 2014, firma și-a schimbat și denumirea, transformându-se în SC Pantelimon Wash Car, iar sediul social a fost mutat pe strada Zimbrului 11+13+15, unde are Zămosteanu blocurile din Lazăr Residence.

La câteva zile distanță, pe 6 octombrie același an, Vițelariu s-a retras din firmă, iar Nedelcu a rămas asociat unic.

Revenind la afacere, în 2015, Pantelimon Wash Car a cumpărat cu bani europeni echipamente pentru repararea mașinilor și pentru întreținerea lor. Două contracte, unul pentru service și unul pentru spălătorie, în valoare totală de aproximativ 890.000 de lei fără TVA.

Zămosteanu s-a retras din Oxygen Sport, Nedelcu a preluat 95,1%

Ion Nedelcu peste tot: „propritar” cu Harabagiu la Comat
O primă concluzie: afacerea cu sala de fitness, service-ul și spălătoria auto, toate sub brandul Oxygen, aparțin în acte lui Ion Nedelcu. Un ilustru necunoscut, om simplu, fără o para chioară, venit în Iași din comuna Grozești.

Dar despre acest Ion Nedelcu, REPORTER DE IAȘI a scris acum câteva zile că deține teren, prin firma Pantelimon Wash Car, pe strada Sergent Grigore Ioan (luat de la Comat), alături de viceprimarul Gabriel Harabagiu și soacra edilului, Maria Țămboi, dar și de Răzvan Gheorghiu, fost coleg de facultate de-al lui Harabagiu, în prezent șef al Asociației de Dezvoltare Intercomunitare pentru Salubritate.  

Vărul lui Ion e Puiu, alt patron de carton lipit de Harabagiu
Terenul de la Comat nu este singura conexiune Nedelcu – Harabagiu. În anii din urmă, Maria Țămboi, soacra viceprimarului, a fost angajată la firma New Bauen Build al cărei unic asociat este un cetățean pe nume Puiu Nedelcu.
A doua dezvăluire: Puiu și Ion Nedelcu sunt rude. „Suntem veri”, a confirmat Ion Nedelcu. Deci, soacra lui Harabagiu a fost angajată în 2016 la firma lui Puiu Nedelcu.
Puiu, altă fantomă, descris de cei care îl cunosc ca un om cu patru clase, fără nicio abilitate antreprenorială și fără un sfanț. Are domiciliul oficial în sat Rediu, comuna Rediu, fără stradă, dar nu are nici rol agricol pentru vreo proprietate în această localitate. „Nu există decât o explicație: a fost luat de altcineva în spațiu”, ne-au lămurit surse din Primăria Rediu. În sat nu-l cunoaște nimeni, nici poștaș, nici preot, nici din Primărie, nici de la birt, deși în sat sunt trei familii Nedelcu, niciuna rudă cu acesta.

Toate aparatele de la Centrul Oxygen din Galata îi aparţin lui Ion Nedelcu

Apartament la superofertă de la Zămosteanu pentru soacra viceprimarului

Încă un ingredient extrem de important pe această filieră: pe 26 februarie 2016, Maria și Viorel Țămboi, socrii viceprimarului Gabriel Harabagiu, au cumpărat un apartament cu o cameră în complexul Lazăr Residence al lui Zămosteanu. Apartamentul, situat într-un bloc amplasat la doi pași de Palas, a intrat în proprietatea familiei Țămboi în schimbul a doar 19.760 euro pentru cei 25 mp cât măsoară. Adică, 790 euro pentru fiecare metru pătrat.

Jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au demonstrat că prețul tranzacției a fost sub cel al pieței, în același bloc, apartamente similare vânzându-se cu sume cuprinse între 1.100 și 1.300 euro/mp. Discountu a fost de 40%.

Într-o acțiune în instanță deschisă împotriva REPORTER DE IAȘI, Gabriel Harabagiu explică faptul că apartamentul a fost mult mai ieftin decât toate celelalte locuințe din bloc deoarece ar fi fost plătit cu un an înainte de construirea blocului. Fals! Clădirea a fost edificată oficial în ianuarie 2016, iar soacra viceprimarului l-a cumpărat, conform actului notarial, pe 26 februarie 2016. Deci după o lună după ce apartamentele fuseseră date în folosință. Tot blocul lui Zămosteanu s-a vândut extrem de bine, între ianuarie și mai 2016.

Mircea Rotariu, cureaua de transmisie: adevăratul mandatar al patronului de paie Ion Nedelcu
O altă punte între Harabagiu și Ion Nedelcu este Mircea Rotariu. Bun amic cu viceprimarul Iașului, relația lor fiind de notorietate, Rotariu a acționat în ultimii ani, în mai multe rânduri, ca mandatar al lui Ion Nedelcu. Spre exemplu, când Pantelimon Wash Car a luat 813 mp de teren de la Comat în schimbul a 48.780 euro (noiembrie 2016), în dreptul cumpărătorului a figurat Ion Nedelcu prin mandatarul său, Mircea Rotariu.

Gabriel Harabagiu s-a împrietenit cu Mircea Rotariu de când cel din urmă avea fast-food-ul Doner Kebab pe un spațiu închiriat de la Universitatea Tehnică, în Campusul Tudor Vladimirescu. Viceprimarul e „băiat de campus”, trecut prin toate ligile studențești și serviciile sociale din Tudor. Surse autorizate din Primăria Iași ne-au mărturisit că Rotariu a fost nelipsit în ultimii ani, de când Harabagiu e viceprimar, din biroul acestuia. În foarte multe dimineți își beau cafeaua în cabinetul din Primărie.
Rotariu a apărut anul trecut la ziua de naștere a lui Harabagiu, sindrofie ținută, prin tradiție, în sala de protocol din Palatul Roznovanu. „Rotariu era aici ca acasă. De când s-au întețit dezvăluirile de presă, în ultimele luni, n-a mai apărut”, spun funcționari, sub anonimat, din Primărie.

În replică, Mircea Rotariu a spus pentru REPORTER: „Îl cunosc pe Harabagiu așa cum vă cunosc și pe voi, din vedere. Am mers de 2-3 ori în audiență la el”. Contrazis – „ați fost de zeci de ori, apăreți pe camerele de supraveghere”, Mircea Rotariu s-a eschivat: „Nu-mi amintesc”. Întrebat dacă a fost anul trecut la sindrofia viceprimarului în sala de protocol, am primit același răspuns ezitant: „Nu-mi amintesc”.

Vulcanizarea şi spălătoria auto de la Oxygen îi aparţin tot lui Ion Nedelcu

Cum apar cei doi Nedelcu și la Rotariu și la Zămosteanu?

Una dintre rulotele prin care se făcea comerț stradal în Parcul Expoziției aparținea, în acte, lui Puiu Nedelcu, patron la New Bauen Build SRL. În fapt, Puiu Nedelcu (verișorul lui Ion) este un fost angajat al lui Mircea Rotariu. Acest Puiu Nedelcu a fost în trecut angajatul lui Rotariu la Condex SRL.
După ce această firmă a fost vândută, Rotariu l-a angajat pe Nedelcu la OMR Instalații SRL și, pe urmă, la OMR Grup Development SRL. După ce aceste firme au intrat în insolvență, Nedelcu a fost angajat la SC Birov SRL, o firmă a lui Lucian Răchiteanu, cumnatul lui Rotariu.

Din 2015, Puiu Nedelcu a devenit asociat unic la SC New Bauen Build SRL, firmă înființată în 2011 de Anemarie Răchiteanu, concubina lui Mircea Rotariu, sub denumirea de Baby Shower SRL. Ulterior, numele a fost schimbat în New Bauen Build SRL. La firma lui Puiu Nedelcu a fost angajată soacra lui Harabagiu, Maria Țămboi.

Așadar, iată tot atâtea fire de legătură între Harabagiu și Zămosteanu prin Maria Țămboi, Puiu și Ion Nedelcu.

EVOLUȚIA OXYGEN SPORT DE LA DESCHIDEREA CENTRULUI DIN TĂTĂRAȘI: PROFIT BUN ÎN 2017 PENTRU OMUL LUI HARABAGIU

De patru ori a încercat Harabagiu să facă schimbul de terenuri cu Zămosteanu
Dar Gabriel Harabagiu a fost unul dintre cei mai înfocați susținători ai unui schimb de terenuri dintre Primărie și Cristin Zămosteanu. În ultima sa variantă, cea din octombrie 2018, schimbul prevedea ca Primăria să-i dea lui Zămosteanu 5.570 mp în Zimbrului, lângă Palas, 1.724 mp în Elena Doamna, 375 mp în Nicolina colț cu Răzoarelor și 2.142 mp în strada Bărboi, în spatele BRD de pe A. Panu.

Iar în schimbul tuturor acestor parcele primite de la Primărie, omul de afaceri să dea municipalității 6.626 mp teren pe IC Brătianu, în apropierea Teatrului Național.

Sub diferite forme, în ultimii ani, șefii Primăriei au încercat de patru ori să treacă acest schimb prin Consiliul Local, însă proiectul nu a strâns suficiente voturi. Aleșii locali ai Opoziției au insistat că schimbul este păgubos pentru oraș, argumentând că terenurile Primăriei sunt subevaluate, iar al lui Zămosteanu are prețul umflat.

„Cel mai mare tun imobiliar din istoria orașului”, l-a caracterizat Marius Bodea, deputat PNL. Patru dintre cele cinci terenuri propuse în ultima variantă a schimbului se aflau în imediata vecinătate a altor parcele deținute de Zămosteanu, crescându-le astfel valoarea.

Cu noile terenuri de la Primărie, dezvoltatorul ar fi putut construi și mai mult pe verticală, crescându-și profitul cu sume de ordinul milioanelor de euro. Vineri, 24 mai, schimbul de terenuri este din nou propus în Consiliul Local. Este a cincea tentativă, o veritabilă piatră de încercare pentru Gabriel Harabagiu.

Cristin Zămosteanu (dreapta) a lăsat o afacere de milioane pe mâna unui necunoscut din siajul lui Gabriel Harabagiu

Cinci întrebări esențiale pentru Harabagiu și Zămosteanu
În trecut, în mai multe rânduri, Puiu Nedelcu nu a vrut să discute cu jurnaliștii. Acum, contactați de REPORTER DE IAȘI, au refuzat dialogul și Ion Nedelcu și Cristin Zămosteanu. Gabriel Harabagiu refuză de un an să răspundă întrebărilor REPORTER DE IAȘI.

Este bizară această tăcere unanimă din partea celor implicați. Mircea Rotariu ne-a răspuns lapidar doar pentru că sunase la redacție să ne amenințe pentru articolele anterioare. La toate întrebările incomode a spus doar „nu știu, nu-mi amintesc”.

Întrebările de bun-simț față de relația dintre viceprimarul Iașului și unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din Iași sunt:

  1. Ce l-a determinat pe Cristin Zămosteanu să construiască o clădire de peste 1 milion de euro, Oxygen Center în Galata, și apoi să cedeze achiziția aparaturii unui necunoscut din siajul lui Harabagiu?
  2. De ce n-a făcut firma lui Zămosteanu proiectele europene, având suficient know-how managerial pentru a obține cele două finanțări?
  3. Este adevărat că tot angajații firmelor lui Zămosteanu s-au ocupat de dosarele de finanțare europeană?
  4. Ce l-a făcut pe Cristin Zămosteanu să facă un service auto la parterul unui centru wellness, pe care nici măcar nu-l administrează firma sa?
  5. Cum poate Ion Nedelcu să dețină 95,1% din firma Oxygen Sport, cu cifră de afaceri de milioane de lei, avându-l de fapt ca mandatar pe Mircea Rotariu, partenerul de cafea al lui Harabagiu, dimineața la cafea?

În acelaşi timp, Harabagiu cere insistent un schimb de terenuri între Primărie şi Cristin Zămosteanu. Afacerea imobiliară a deceniului

Noul schimb propus de Chirica și Harabagiu în favoarea lui Zămosteanu. A cincea oară!

Absolut incredibil, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de vineri, 24 mai, Executivul Primăriei încearcă, pentru a cincea oară, să facă schimbul cu firma M.Chim a lui Zămosteanu.

În această variantă, atât Primăria cât și privatul aduc mai multe parcele de teren. Astfel, propunerea șefilor orașului este să cedeze:

  • 570 mp pe Zimbrului
  • 961 mp pe b-dul Primăverii
  • patru parcele pe Elena Doamna (a câte 1.394 mp, 330 mp, 131 mp și 496 mp)
  • 400 mp pe George Emil Palade
  • 778 mp pe prof. A. Șesan
  • 900 mp tot pe Șesan

În total, 9 loturi de teren în suprafață de 11.960 metri pătrați.

La schimb, Zămosteanu ar da trei parcele, una pe strada IC Brătianu de 6.626 mp și alte două în Nicolina 57, de 636 mp, respectiv 164 mp, adică un total de 7.426 mp. 
Cele 9 terenuri ale Primăriei sunt evaluate la peste 2,7 milioane de euro, în timp ce loturile lui Zămosteanu la puțin peste 2 milioane euro, rezultând o diferență în plus pentru Primărie de aproape 700.000 de euro.

Article image
Viceprimarul Gabriel Harabagiu a cumpărat teren la Comat, între cartierele Dacia și Canta. La o lună a apărut și Răzvan Gheorghiu, șeful Sistemului de Deșeuri la nivel județean, care a luat parcela vecină. Cei doi au împrejmuit perimetrul comun și au continuat afacerile cu PET-uri luate de la Salubris, prin interpuși. Imediat a apărut la Comat, cumpărând încă o parcelă lipită de celelalte două, și Mircea Rotariu, „săgeata” ...
Autor Cezar Moraru Anchete 20 Mai 2019

Article image
Chestionat în plenul ședinței de Consiliu Local despre apartamentul soacrei, Harabagiu a evitat răspunsul. Câtă generozitate: soacra viceprimarului Harabagiu a plătit cel mai mic preț într-un bloc ridicat în centrul Iașului de dezvoltatorul Cristin Zămoșteanu. Cu trei luni mai devreme, pentru lucrări fără autorizație făcute de Zămoșteanu la acest bloc se aprobase intrarea în legalitate de către Comisia de Urbanism a Consili...
Autor Cezar Moraru Anchete 15 Noiembrie 2018


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30