fbpx
 

CRUELLA DIN MOARA DE VÂNT: o femeie stă cu 170 de câini care se sfâșie între ei și pe care îi îngroapă în curte. Ecarisajul Salubris descarcă mașina în fața porții, într-un biznis horror


* Vecinii spun că în curtea unei case din zonă sunt între 100 și 170 de câini în permanență
* Câinii ar fi,de fapt, marfă pentru export, adusă inclusiv de mașinile hingherilor de la Salubris
* Câinii sunt duși în țări din UE, cu o frecvență de un transport pe lună
* Povestea are și o latură horror: animalele ar fi îngropate în curtea casei, care a devenit în timp un osuar de câini
* Proprietara casei, Rodica Miron, este și voluntar la adăpostul de la Tomești
* Susține că nu sunt nici măcar 100 de câini, ci 26, cei mai mulți pui care ar fi murit la adăpostul Primăriei
* Pe contul de Facebook cere donații pentru animalele pe care le ține în curte

 

 

O curte mare, între străzile Nicolae Costin și Fundac Mircea, în zona Moara de Vânt. Între case, un padoc improvizat și, din ce spun vecinii, peste 100 de câini în orice zi a anului. Marfă de export, pentru că animalele sunt scoase periodic din țară, cu o dubă mare, albă, înregistrată în fotografii de vecini. 

Salubris, firma Consiliului Local Iași, descarcă animale acolo, iar REPORTER DE IAȘI are imagini cu mașina hingherilor în fața porții, dar și cu mașina care transportă animalele în Belgia. Reprezentanții adăpostului de la Tomești spun că mașina Salubris doar a trecut pe stradă, fără legătură cu Rodica Miron. Aceasta susține altceva: a chemat mașina de la hingheri pentru că aleargă pe străzile din zonă și s-a intersectat cu doi câini agresivi.

Peste 100 de animale

Vecinii Rodicăi Miron spun că în curtea dintre străzile Nicolae Costin și Fundac Mircea, în Moara de Vânt, sunt peste 100 de câini. Unii dintre ei au numărat și 170, iar o bătrână care locuiește peste stradă spune că animalele din curte sunt o parte. Restul ar fi în casă.
„Îi cresc și vând. Și sunt mulți. Este o mizerie de nedescris, sunt 170 de câini”, ne-a spus ea.
O altă vecină, Florentina Țicu, spune că s-a săturat de zgomot și de miros: „Ce să mai vorbim: pute, nu miroase. I-am mai spus, mi-a zis că-s eu senilă. Are vreo 160 și ceva de câini. Sunt și înăuntru. În toate camerele are cuști puse. Am văzut cu ochii mei ce spun acum”.
Aceasta a discutat și cu mama Rodicăi Miron, proprietara casei, dar că femeia este exasperată de subiect. „Mai vine pe la mine mama ei. Se duce rar la casa fetei. Și mi-a spus: Tanti Florica, îți cade părul din nas când te duci acolo, ce putoare este”.

Rodica Miron este antrenoare de fitness, dar are și o crescătorie de câini ca hobby

Rodica Miron: „Am doar 26 de câini”

„Este ciudat că apare tocmai acum discuia asta. Stau de 25 de ani acolo, în trecut am avut 12 câini și 26 de pisici și nimeni nu a avut nimic de spus. Dintre cei 26 de câini, 7 sunt ai mei. Toate sunt animale salvate de pe stradă sau de la adăpostul de la Tomești. Sunt animale care așteaptă adopția, dar am și câini care stau la mine de doi ani. În cazul puilor îi salvez de la moarte. La adăpost, nu s-ar ocupa nimeni de ei să-i hrănească din două în două ore, noaptea, sau, în lipsa vacinurilor, ar muri de parvoviroză”, explică Rodica Miron.

Câinii au ajuns să se urce și pe acoperișul casei. E plin tot. În prim-plan se vede mașina care transportă câinii adoptați în Belgia

Zgomot, muște și amenințări

Primele două mari probleme ale vecinilor de pe cele două străzi când vine vorba despre curtea Rodicăi Miron sunt lătrăturile și mirosul insuportabil ce atrage roiuri de muște. Dar, de la o vreme, s-a mai adăugat una.
„Doamna Miron este duplicitară. Și-a construit imaginea de divă care aleargă și are grijă de animale, dar față de vecinii care i-au atras atenția să rezolve problemele a trecut la amenințări. Sunt femei de aici filmate când povestesc cum le-a amenințat. În cazul uneia dintre ele, i-a spus că îi rupe capul”, a explicat proprietarul unei case de pe stradă.
Pe contul de Facebook, Rodica Miron, cu numele Rudy Miron, se prezintă ca o maratonistă care aleargă pentru a face rost de bani pentru animalele de care are grijă. Are trecute inclusiv conturi bancare în care oamenii pot depune bani pentru hrana animalelor.

Cadre succesive: mașina hingherilor de la Salubris oprește în fața casei Rodicăi Miron, bena din spate se deschide și un câine este dus în curte. Pentru maidanezi, Salubris are un padoc de milioane de euro la Miroslava

Marfă de export

Câinii strânși de Rodica Miron de pe stradă, aduși de Salubris la casa ei sau de către diverși ieșeni, ajung în alte țări. Informația este vehiculată de vecinii care au văzut mașina de transport animale vii și este confirmată de către Miron.
„Am trimis câini în Olanda și Germania, acum mai trimit doar în Belgia, printr-o fundație de acolo. Toate costurile transportului sunt acoperite de fundație, dacă animalele sunt vaccinate, cu cip”, spune Rodica Miron.
De o lună și jumătate nu s-ar mai fi făcut niciun transport de câini către vestul Europei.
„Se fac în unele luni și 10 adopții internaționale, în altele – doar două, sunt și luni fără nicio adopție internațională”, precizează Miron.

Vecinii sunt îngroziți: au un padoc în mijlocul cartierului, la 4 minute de centrul Iașului

Cu ajutorul Salubris

Numele său apare într-o știre din presa ieșeană în care se precizează că a participat la exportul a 900 de căței de la Padocul Tomești în Olanda, Belgia, Germania și Franța.
Salubris, firma de curățenie a Consiliului Local, a contribuit la afacere. Sunt imagini care arată clar mașina hingherilor aducând animale la casa de pe Nicolae Costin 6-8.
În imagini se vede Dacia carosată a ecarisajului, după care apare cineva din curte (identificată chiar de Miron, având numele Alexandra) ce preia un animal și-l duce în casă.
Salubris a negat orice implicare. Medicul Anca Tărăboanță, șefa Padocului Tomești, susține că fotografiile cu mașina hingherilor nu reprezintă o dovadă.
„Era în fața curții. Asta nu înseamnă nimic. Doar erau în trecere pe acolo, cum merge și pe alte străzi”, a explicat medicul veterinar. Anca Tărăboanță spune că o cunoaște pe Rodica Miron și că aceasta este voluntar la Padocul Tomești. „Nu a mai venit demult aici”, susține aceasta.

Rodica Miron spune că, momentan, sunt doar 26 de câini cazați. Vecinii povestesc și despre 170 de câini, ținuți în cuști, în casă, peste tot. Zgomotul este infernal

Cu ecarisajul la poartă

În timp ce șefa padocului spune că fotografiile nu sunt o dovadă a implicării firmei Salubris, Rodica Miron are o altă variantă: “Eu alerg foarte mult, particip la maratoane, strângând bani pentru întreținerea câinilor pe care îi salvez și mă antrenez. Alerg de multe ori prin zona mea și, în capătul străzii, m-am mai intersectat cu doi câini foarte agresivi. De asta am chemat hingherii de la Salubris, ca să îi ia de aici”, a explicat Miron.
Reprezentantul unei fundații care îngrijește câteva zeci de animale abandonate în județul Iași susține că este ieșită din comun atât prezența Salubris la poarta Rodicăi Miron, cât și sprijinul societății Consiliului Local pentru aceasta.
„În mod normal, hingherii nu au ce căuta să lase un animal la poartă. Procedura de adopție nu spune că ți-l și aduce. Te duci acolo, semnezi că răspunzi pentru animal și îl iei”, explică reprezentantul fundației.

Fata care avea grijă de câini n-a vrut să intre în dialog cu reporterul

Câinii s-au urcat până și pe acoperișul casei

Directorul Salubris, Cătălin Neculau, nu a răspuns la telefon și la mesaje pentru a explica implicarea Salubris, câte adopții au fost făcute pe numele Rodica Miron și unde sunt acum acești câini.
Într-o altă fotografie făcute de vecini se vede o mașină ce urmează să transporte animalele către Belgia și, inedit, un câine este cocoțat pe acoperișul casei Rodicăi Miron.

Rodica Miron, o nouă Cruella, care s-a lansat în afacerea cu adopțiile internaționale. Mulți câini mor, pe unii îi îngroapă în curte. Abator

Câini îngropați între casele din Moara de Vânt

Vecinii susțin că dintre animalele ținute în curtea Rodicăi Miron, unele au murit.
„Le-a îngropat aici și a confirmat chiar ea informația. Am avut un câine care a murit pe care l-am îngropat în pădure la Bârnova și mi-a spus că nu trebuia să-l duc acolo, ea îi îngroapă în curte”, ne-a declarat un vecin.
Rodica Miron susține că, de fapt, doar puțini câini morți sunt în pământul din curtea casei din Moara de Vânt. Cei mai mulți sunt duși, atunci când mor, la incinerator.
„Este o taxă care se plătește la veterinar, medicul preia câinele mort și-l trimite la incinerator. Sunt trei câini îngropați în curte, mai demult, când nu era disponibil acest serviciu”, precizează  Rodica Miron.

Article image
Deși avea un venit fabulos, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, și-a dat în judecată angajatorul pentru a încasa și mai mult. Între timp a renunțat la funcție, s-a mutat la alt parchet, a pierdut procesul în primă instanță, dar nu se lasă: a depus apel. Dacă va câștiga, va lua diferența de bani de la 30.000 de lei la 33.500 de lei pe lună.
Autor cristi tanasa Reportaje 03 Iunie 2019


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30