fbpx
 
Oamenii s-au săturat: nou bloc în înghesuiala urbană din Dacia. Chirica-Harabagiu dau foc la toate cartierele

Oamenii s-au săturat: nou bloc în înghesuiala urbană din Dacia. Chirica-Harabagiu dau foc la toate cartierele


Ironic, terenul pe care se va ridica blocul are numărul Diavolului: 666 mp. Noul bloc cu trei tronsoane este un atentat la viața oamenilor din jur. Peste 100 de locatari amenință să iasă cu furci și topoare împotriva primarului, care a semnat PUZ-ul.

Pe strada Strămoșilor 49A, există PUZ votat de Consiliul Local Iași pentru un imobil cu trei tronsoane pe un teren de numai 666 mp. Două tronoane de 3 etaje, unul de 4 etaje. 

Acum trei ani, locuitorii din zonă s-au opus, șefii Primăriei și ai CL au ignorat complet contestațiile. Opoziția față de proiect este notată în hotărârea de Consiliu la capitolul „și altele”. Dezvoltator este același personaj care, acum câțiva ani, livra echipamente electronice și retroproiecție pe post de hologramă 3D, la suprapreț, Muzeului Literaturii Române.

Primarul Mihai Chirica a semnat cu mâna lui Nota de Fundamentare a Hotărârii Consiliului Local prin care aprobă blocul cu trei tronsoane. Zilele trecute, a postat pe Facebook un mesaj prin care anunță că va căuta o soluție legală să-i ajute pe oamenii din Dacia. Dar el însuși a semnat! Atunci nu s-a gândit la consecințe?

Locatarii: „Facem război”

Oamenii din blocul de 4 etaje de pe strada Strămoșilor nr. 49 amenință că pun mâna pe furci și topoare. La propriu. Tocmai au aflat că proiectul la care s-au opus categoric merge înainte.
În 2017, CL Iași a aprobat un PUZ pentru construirea unui imobil compus din 3 tronsoane chiar sub nasul lor, pe adresa strada Strămoșilor 49A. Locul este un spațiu verde delimitat cu gard viu. Și este fix sub geamurile locatarilor din spatele blocului.
„Îmi poate spune și mie cineva cum se va încadra acest bloc pe spațiul minuscul care există între blocul nostru și trotuar? De partea celaltă este digul de pe malul Bahluiului. Ce dimensiuni se respectă, unde este soarele, cum se pot îngrămădi niște clădiri aici, unde sunt locurile de parcare, în condițiile în care de pe strada Strămoșilor nu se poate ieși acum, la cât de aglomerat este?”, se întreabă o locatară blocului de la Strămoșilor 49.
Alți vecini sunt și mai vehemenți: „Am protestat acum 3 ani, când doar umbla vorba că s-ar face aici bloc. Am crezut că au renunțat, dar aud acum că îi dau înainte. Este război total, este revoltă aici”, spune Vasile Airinei, administrator.

Triunghiul dintre celelalte blocuri și Bahlui este foarte înghesuit. Densitatea va deveni sufocantă pentru locuitori. Pentru Chirica-Harabagiu-Boca și compania nu contează – sa iasă bani!

Oameni băgați în cutii de conserve

„Găselnița cu 3 tronsoane este ca să încapă oarecum aici, pe spațiul mic avut la dispoziție. Dar eu nu știu cum au măsurat, ar trebui să aibă 15 metri distanță din blocul nostru, este imposibil să aibă atât, nu încape pe teren”, mai spune Vasile Airinei.
Blocul are indicatori urbanistici la nivel maxim: procent de ocupare a terenului POT de 40% (adică, din 666 mp, 260 mp vor fi ocupați cu clădiri) 10 m din axul străzii Strămoșilor, 15 m înălțime la terasă.
„Se vor amenaja 12 locuri de parcare la nivelul solului”, spune același PUZ din 2017. Oamenii nu înțeleg unde vor încăpea toate cele descries și, mai ales, pe unde vor mai ieși mașinile.
„Dacă ați vedea cum este seara, ce vânătoate de locuri de parcare, cât de greu se iese dimineața. Este absurd să înghesuiești între două blocuri alt bloc, în condițiile în care tot cartierul este un beton imens”, mai spune Vasile Airinei.

Captura GPS de pe Google Maps arată locul delimitat în care se vor construi cele trei tronsoane de bloc. Oamenii spun că și-acum se calcă în picioare, că mașinile stau unele peste altele și că viața în cartier va deveni un calvar

PUZ aprobat în ciuda opoziției oamenilor

Locatarii susțin că, înainte de aprobarea PUZ-ului de către CL, s-au opus blocului. Surprinzător, de această dată opoziția este consemnată.
În hotărârea de CL prin care a fost aprobat blocul cu 3 tronsoane, există și rezultatul raportului de consultare. În acesta, se consemnează, negru pe alb, dezacordul locatarilor, dar PUZ-ul a mers mai departe și a fost votat de consilierii locali, o mostră de dispreț a întregii administrații față de dorințele ieșenilor.
„În urma notificării Asociației de proprietari din Iași, strada Strămoșilor 53, la care sunt arondate blocurile DA12, DA13, DB6, DB7, DB8, strada Strămoșilor 47-55, locatarii acestora și-au exprimat dezacordul cu propunerea edificării unui bloc de locuințe colective în vecinătate, pe spațiul verde existent, neamenajat, pe proprietate privată, cu suprafața de 666 mp. A fost înștiințat beneficiarul. Toate sesizările au fost redirecționate către beneficiar, proiectant”, se consemnează la punctul 7 al fundamentării care a stat la baza aprobării PUZ-ului.

Un locatar arată cât de aproape va fi blocul său de noua construcție

Investitorul, din același oraș cu Harabagiu

Proiectul aparține asocierii dintre persoanele fizice Vlăduț Alin Dudău (1/2) și Ioan Ovidiu Mihalache și Claudia Iuliana Mihalache (1/2).
Ovidiu Mihalache este același personaj care, prin firmele sale, a făcut livrări la suprapreț către FILIT și Muzeul Național al Literaturii Române. De numele său este legat celebrul scandal Holograma. Concret, a vândut un sistem de retroproiecție MNLR Iași, la Bojdeuca Ion Creangă, încasând cât pentru hologramă 3D, solicitarea din caietul de sarcini al licitației.
Ovidiu Mihalache, prin Indaco Group, a furnizat la MNLR o retroproiecţie pe post de hologramă 3D, cu prețul de 90.000 de lei. Jurnaliștii i-au calculat echipamentele, nu făceau mai mult de 15.000 de lei. Pe piață existau numeroase oferte în acea perioadă. Inclusiv Aeroportul Henri Coandă montase două seturi de aparatură de retroproiecție, prețul fusese cel calculat de jurnaliști.

Investitorul este Ovidiu Mihalache (cel din dreapta). Acesta a fost dat în vileag de REPORTER DE IAȘI pentru scandalul Holograma de la Bojdeuca lui Creangă. Muzeul Literaturii trebuie să dea banii înapoi pe acea investiție făcută cu un preț umflat de 4 ori


Printr-o altă firmă, a fost furnizor de bază pentru FILIT 2014. Evolve Media, a doua firmă a lui Ovidiu Mihalache, şi-a făcut în 2014 aproape o treime din cifra de afaceri din contractele de PR cu MNLR. “Am avut timp scurt, am folosit 8 oameni”, a justificat atunci Mihalache 112.447 de lei fără TVA luați pe contract.
Aceeaşi firmă a livrat la FILIT-2014 boxe, lumini şi alt echipament de scenă în valoare de 92.962 de lei, fără TVA, la care s-a adăugat un videoproiector View Sonic Pro 8.600 de 6.939 de lei şi un panou pentru scenă de 3.550 de lei.
În urma scandalului, s-a făcut un audit care a spus că s-au făcut livrări, în cazul „Hologramei 3D”, la suprapreț. Conducerea MNLR a contestat raportul, dar a pierdut și banii trebuiau returnați.

Article image
De zeci de ori i-au spus judecătorii primarului Mihai Chirica să se constituie parte civilă în procesele de demolare a construcțiilor ilegale și nu a făcut-o. Între 2013 și 2019 au fost circa 100 de procese, cele mai multe pierdute prin „lipsă calitate procesuală”, fără să se ajungă pe fond. Chirica e primar din 2015. Practic, instanțele cereau ca plângerile pe spețe imobiliare să fie depuse de Primăria Iași, Unitatea Admin...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 04 Iunie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30