Scandal imens provocat de prodecanul Facultății de Teologie de la Universitatea București. Ce a putut spune despre femeile violate

Scandal imens provocat de prodecanul Facultății de Teologie de la Universitatea București. Ce a putut spune despre femeile violate

Rectorul Universității București, Mircea Dumitru, îi cere decanului Facultății de Teologie să-l demită pe prodecanul Vasile Răducă.

Într-o emisiune la Radio Trinitas, acesta a vorbit despre „violul consimțit” și a susținut că o femeie rămâne însărcinată după un viol „dacă i-a plăcut” sau dacă nu a respectat regulile de igienă.

Potrivit lui Mircea Dumitru, Universitatea București consideră inacceptabile declarațiile înaltului prelat ortodox.

Rectorul cere demiterea lui Vasile Răducă și înlocuirea lui din funcția de prodecan la Teologie.

Domnul Dumitru amintește și de principii precum respectarea și cultivarea demnității umane.

Invitat la Radio Trinitas în luna mai, Vasile Răducă a spus – între altele – că sexul cu prezervativ este „masturbare” și i-a transmis unei ascultătoare să se roage la Dumnezeu ca fiica ei să termine relația pe care o are cu un musulman.

Pentru afirmațiile legate de așa-zisul „viol consimțit” sau de plăcerea pe care ar simți-o femeile supuse acestei forme de violență, Consiliul Audiovizualului a a sancționat Radio Trinitas cu somație – moderatorul emisiunii nu l-a contrazis pe Vasile Răducă.

Patriarhia, prin vocea purtătorului de cuvînt Vasile Bănescu, s-a delimitat de aceste afirmații.

Nu e foarte limpede, totuși, cum s-a concretizat delimitarea respectivă: Vasile Răducă era încă, în momentul în care scandalul a devenit public, secretar al Comisiei de Bioetică a Patriarhiei, membru al Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor și  membru al Consiliului Național Bisericesc.

Patriarhul Daniel l-a decorat în două rânduri – în 2008 și 2011.

Președintele Consiliului Național de Combatere a Discriminării, Csaba Asztalos, a anunțat că instituția sa ia în calcul posibilitatea de a se auto-sesiza în acest caz.

 

Sursa: Europa FM


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Noiembrie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top