fbpx
 
Adevărul despre Buciumul blocat: Chirica a paralizat investițiile, dând bani pe panseluțe

Adevărul despre Buciumul blocat: Chirica a paralizat investițiile, dând bani pe panseluțe


Stați 40 de minute blocați la Bucium pentru că Mihai Chirica a cheltuit cu investițiile de patru ori mai puțin decât Oradea. Iașul are 61 euro/locuitor investiții publice în 2018, iar Oradea are 238 euro/locuitor. Chirica a terminat 2018 cu excedent la investiții de 100 milioane de lei, dar a avut deficit la salarii și consum. Iașul cheltuie 19% din buget cu salariile, iar Oradea doar 11%. Acum, Chirica a făcut altă prostie: 600.000 de lei costă proiectarea la reabilitarea Șoselei Bucium, deși aceasta trebuia doar frezată și pus covor asfaltic nou. La Bucium e nevoie de două pasaje subterane și unul suprateran, iar autorizațiile la blocuri trebuiau înghețate pe 10 ani. Anul trecut, Oradea a cheltuit 225 milioane lei cu investițiile, la 200.000 de locuitori, iar Iașul doar 109 milioane de lei, la 400.000 de locuitori.

Mihai Chirica tremură când aude de Bucium, spun surse oficiale din Primărie. Blocajul infernal produs de la începerea școlii l-a înspăimântat pe primar, care nu se aștepta la un asemenea colaps. Toată Primăria discută, timorată, doar despre dezastrul de la Bucium, unde coloana se întinde pe 3 km dimineața, iar timpii de așteptare ajung până la 40 de minute. Nimeni nu găsește nicio soluție, pentru că, față de alte suburbii, la Bucium chiar nu există nicio rută alternativă. Șoseaua e singura arteră prin care trebuie să circule zilnic zeci de mii de ieșeni.

Nu s-au făcut investiții

În luna mai, REPORTER DE IAȘI prezenta analiza execuției bugetare a Iașului pe 2018 și numea situația simplu și clar: „Cifrele dezastrului”. Ce vedem azi la Bucium, în Nicolina, Podu Roș, Bârnova, Păcurari-Valea Lupului se întrezărea în cifrele bugetare, care arătau delăsare, inacțiune, diferență uriașă între ce se promite și ce se face în realitate.

* Iașul a terminat 2018 cu un deficit de 4,5%, fără să facă aproape deloc investiții. Iașul a cheltuit cu 25,3 milioane de lei mai mult decât a înregistrat la venituri. Banii s-au dus pe salarii și panseluțe.

* S-au absorbit din fonduri europene doar 28,3 milioane de lei din cele 67 milioane de lei prevăzute în bugetul aprobat.

* La începutul anului se prevedeau 190 milioane de lei cheltuieli de investiții, dar s-au cheltuit doar 109 milioane de lei. Excendentul a fost de aproape 43% în 2018. 61 de euro/locuitor este o sumă ridicol de mică.

* La Cluj, în 2018, investițiile au reprezentat 119 euro/locuitor, iar Oradea a cheltuit cu investițiile 238 euro/locuitor

Dopul Bucium-Poitiers: pasajul și șoseaua au rămas neschimbate de 40 de ani, traficul a crescut între timp de zeci de ori

Dopul Poitiers-Trei Fântâni

Viceprimarul Radu Botez, care locuiește chiar în zona Bucium, spune că instituția este ca un iepure în fața șarpelui. Nu mai mișcă. Dacă o face, o face cu grijă, pentru că fiecare modificare înseamnă presiune în plus.
„De când a început școala, sunt ședințe în fiecare zi. S-a constatat că șoseaua nu mai face față, este o cantitate imensă de mașini, dacă reușim să facem să treacă de pod, umplem imediat bucata Granit-Dedeman și e tot blocaj”, spune viceprimarul Radu Botez.
Sunt probleme pe care presa le-a sesizat în trecut de zeci de ori, iar Primăria le-a ignorat: eliberarea autorizațiilor de construire de blocuri pe Bucium și construirea complexului comercial din zona Cotnari.
„Poitiers se umple imediat, până la intersecția cu Cetățuia. A crescut și traficul pe Trei Fântâni, se varsă tot la baza podului. Acolo, camioanele - care vin dinspre Trei Fântâni și merg spre Poitiers - fac stânga și blochează fluxul către pod”, spune Radu Botez ce a observat în prima săptămână de școală.

40 de minute la coadă

Dimineața, coada de mașini este de la Plopii Fără Soț până la Pasajul Socola. „Am cronometrat, sunt 40-45 de minute de când mă așez la coadă până la pod”, spune un inginer de drumuri care își duce copiii la școală în fiecare zi, din Pietrărie.
În Șoseaua Bucium se varsă două zone extrem de aglomerate: Bârnova-Pietrărie și Vișan. Prima la Trei Sarmale, cealaltă la Bellaria. Intențiile privind timpii de semaforizare se schimbă de la o zi la alta.
„Simirad junior s-a mutat acolo, stă și notează diverși timpi. Luni, vor intra în vigoare alți timpi de semaforizare la pod”, mai spune Radu Botez.

Poitiers-Trei Fântăni – trebuie pasaj subteran, pe sub Șoseaua Bucium. Socola-Bucium – trebuie prelungit pasajul suprateran pe câte o bandă pe sens până la benzinăria OMV

Ar fi un mic drum ocolitor

Soluțiile de moment sunt puține și cu șanse mici de reușită. Inginerul Daniel Achiței locuiește la Pietrărie și, în fiecare dimineață,își aduce copiii la școală în oraș. Prin traficul infernal.
„Există, la Trei Sarmale, o aberație. Ai două semafoare pe sensul către oraș, unul după altul. Utilitatea primului este clară, blochează fluxul care vine de pe deal. Dar cel de-al doilea se face roșu și blochează și mașinile dinspre Bucium și pe cele care vin din Pietrărie. Dacă al doilea semafor ar fi galben intermitent, pentru că pietonii sunt rari, un prim blocaj ar fi evitat”, spune fostul șef de la Drumuri Județene.
A doua soluție simplă: șosea prin spatele benzinăriei Mol, către Trei Fântâni. „Rezolvă parțial problema, doar pentru cei care merg spre Trei Fântâni și pot ajunge astfel direct. Se merge către Tomești și Zona Industrială”, explică viceprimarul Radu Botez. Acesta spune că a mers pe drumul menționat pe jos, investițiile de făcut nu ar fi foarte mari.
O altă soluție este avansată de deputatul Marius Bodea - investiții în transportul public pentru a oferi servicii de calitate, cu accesibilitate, confort și predictibilitate: „După ce serviciul este pus la punct, bandă unică pentru autobuze”.

Subteran Poitiers-Trei Fântâni, o urgență

Cea mai importantă ar fi realizarea unui pasaj subteran din Bucium până dincolo de Granit, pe sub actualul pod. Soluția este fantezistă, Primăria nu va avea niciodată bani pentru așa ceva.
Deputatul Marius Bodea susține alte două investiții. „Prelungirea în sistem aerian a pasarelei Bucium pe două benzi, una de intrare, una de ieșire. Accesul Poitiers-Trei Fântâni ar fi pe dedesubt, trecerea spre pod nu ar mai fi fragmentată. Sau un pasaj subteran Poitiers-Trei Fântâni”, explică Marius Bodea.
O altă soluție este avansată de către Radu Botez: „Există prins în viitorul PUG, este bătut în cuie pod peste liniile de tren din zona Poitiers, va ieși direct la Granit. Numai că nu este pornit absolut nimic, va dura”.

Iașul a făcut, în 2018, de două ori mai puține investiții decât Clujul și Oradea. Pe cap de locuitor, Oradea a făcut de 4 ori mai multe investiții publice decât Iașul

600.000 de lei cheltuiți aiurea

Primăria Iași a scos la licitație proiectarea pentru 3 km din Șoseaua Bucium, de la Pasajul Socola până la vechiul post de observație al Poliției, la limita municipiului.
„Este o fantezie să crezi că vei putea băga vreodată utilaje pe Șoseaua Bucium cu traficul actual, că vei putea schimba borduri, că vei săpa în profunzime la fundația drumului”, spune unul dintre reprezentanții unei firme care a participat la licitația de deproiectare. S-a prezentat la licitație pentru niște “bani ușori”, nu pentru că Primăria este realistă în ceea ce solicită: stradă nouă pe Bucium, eventual cu bucăți unde este o bandă în plus, cu borduri noi.
Prețul estimat pentru proiectare pe cele două porțiuni: 590.000 de lei. “Dacă m-ar întreba, le-aș spune să folosească banii ca să găsească o soluție pentru trafic. Din ce văd, pe Bucium problema nu este confortul pe drum legat de calitatea lui, ci fluiditatea traficului”, mai spune reprezentantul firmei. Asfaltul se prezintă prost, este vechi, dar șoseaua nu este lăsată, deci fundație e bună, fiind suficientă doar o frezare a șoselei actuale și turnarea unui strat nou de covor asfaltic, de 6-7 cm grosime.
„Nici nu ne-am gândit să lucrăm la această șosea decât în vacanța de vară următoare. Și pentru acea perioadă avem emoții, luăm în calcul doar o frezare a asfaltului vechi, turnarea rapidă a altui strat, fără alte intervenții”, spune Radu Botez.
Dar proiectul de asfaltare nu este totul. Mai există o investiție care va sufoca traficul: prelungirea rețelei de termoficare. “Sunt toate avizele, va începe, pe sensul către Socola. Până acolo va fi, pentru spital și ANL-uri”, mai spune Botez.

Semafoarele succesive de la Trei Sarmale mai mult încurcă decât fluidizează

Interdicția autorizațiilor pentru blocuri trebuia dată de mult

Mihai Chirica a fost criticat pentru nonșalanța cu care a eliberat autorizații de blocuri în zona Bucium, deși era evident că traficul de acolo va deveni sufocant. Dar zeci de blocuri au continuat să se construiască în Bucium, deși există un singur fir de legătură cu orașul. Acum, când dezastrul deja s-a produs, a început să se discute în interiorul Primăriei despre înghețarea pe 5 sau 10 ani a proiectelor imobiliare.
„Discutăm posibilitatea înghețării autorizațiilor de blocuri pentru Bucium și Nicolina. Ar urma să permitem doar proiecte care duc trafic acolo dimineață și îl aduc înapoi în oraș seara, adică birouri. Nimic rezidențial. Sunt solicitări pentru un cartier întreg în spatele dealului unde este cartierul lui Fenechiu, zona este pregătită, primarul a fost acolo și spune că nu vom permite așa ceva”, explică Radu Botez.
Totuși, în ultimul an, Primăria a dat autorizații fără probleme: Iulian Dascălu face cartier la Plopii fără soț, unde a fost vila lui Nicolae Ceaușescu, Claudia și Ștefan Coste fac un cartier cu 250-300 de apartamente în zceeași zonă, în planul doi, trei blocuri cu 156 de apartamente se fac în imediata apropiere a cartierului lui Relu Fenechiu.

Article image
Analizată în profunzime, execuția bugetară a municipiului Iași arată date submediocre și o stagnare generală. Avem doar 61 euro/locuitor investiții ale Primăriei, în timp ce Oradea are 238 de euro/locuitor. A cheltuit doar jumătate din fondurile de Dezvoltare, dar cheltuielile totale au băgat Primăria în deficit: toți banii s-au dus pe consum și salarii. Situația e dramatică la absorbția fondurilor europene, pentru că proie...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 03 Mai 2019


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: