fbpx
 
Crucianu (stânga) și primarul Mihai Chirica au grijă unul de celălalt în Consiliul Local Crucianu (stânga) și primarul Mihai Chirica au grijă unul de celălalt în Consiliul Local

„Teren rezervat Crucianu". Pesediștii lui Chirica din Consiliul Local și-au dat lege pentru interesul propriu, exact ca pesediștii lui Dragnea din Parlament


Caracatița PSD din Consiliul Local vrea să pună mâna pe un teren din Podu de Fier. Ingineria a trecut de vot vinerea trecută, iar destinatarul, consilierul local Bogdan Crucianu, s-a dat de gol. Deși nu apărea în niciun act din proiect, la momentul votului a ieșit din sală. Astfel, va putea licita liniștit pentru concesionarea terenului fără a putea fi acuzat de conflict de interese. În plus, un amendament depus de un coleg de partid înainte de vot i-a dat la o parte eventuala concurență.

Trei cereri degeaba

Terenul dorit de pesedistul Bogdan Crucianu se găsește în zona Podu de Fier, pe strada Radu Mihai numărului 3, în apropierea Bulevardului C.A. Rosetti, unde consilierul local PSD deține o vulcanizare (foto jos). Concesionarea acestui teren, prin licitație, a apărut pe ordinea de zi din cea mai recentă ședință de Consiliu Local (CL), din 27 septembrie.

În documentele de urbanism de la dosarul hotărârii, suprafața din acte este de 595 mp, dar efectiv măsurată de 542 mp și se pretează pentru construirea unei locuințe individuale, în primul rând. Conform certificatului de urbanism, pot fi amenajate și „funcțiuni comerciale sau servicii profesionale”, dar cu limitarea suprafeței ocupate la sub 200 mp, din cauza accesului pe o stradă îngustă: strada Radu Mihai este, de fapt, un fundac. Accesul către C.A. Rosetti este blocat de o proprietate a consilierului local Bogdan Crucianu, care are acolo și o clădire în construcție.

În proiectul ajuns pe masa consilierilor locali nu se făcea, însă, nici o specificație legată de ”funcțiuni comerciale sau servicii profesionale”, ci doar la folosirea terenului pentru locuințe.

Evaluare la 77.500 de euro

Pentru suprafața de teren de pe strada Radu Mihai nr. 3, au fost depuse, în trecut, câteva solicitări de concesionare. Două aparțin unor persoane ce nu au adresa în zonă, iar a treia este a unei femei pe nume Raluca Gheorghiu care dorește să își extindă proprietatea pe care o deține. „Nu o cunosc pe doamna respectivă, nu știu cine este, nici nu știam că avem un asemenea vecin. După nume, pare a fi rudă cu vechea proprietară a casei de pe teren. Casa a fost făcută fără autorizație, după moartea bătrânei Gheorghiu. Primăria a ras construcția, a rămas terenul gol”, ne-a spus unul dintre proprietarii de case de pe strada Radu Mihai.

Conform raportului de evaluare, valoarea terenului ce va fi licitat este de 77.500 de euro (366.371 de lei), având o valoare de 143 de euro/mp. Valoarea de pornire stabilită pentru licitație ar fi de 3.800 de euro/an, conform aceluiași document.

Durata concesionării este de 49 de ani de la data semnării contractului.

Mingea la fileu

În ședința de CL de vinerea trecută, Mihai Liviu Gavril, coleg de partid cu Crucianu, a propus un amendament la proiectul nr. 16, cel care prevedea concesionarea suprafeței de teren de pe Radu Mihai nr 3. Amendamentul prevedea ca viitorul câștigător să amenajeze „funcțiuni comerciale și servicii profesionale cu aria desfășurată construită mai mică de 200 mp”, motivația lui Gavril fiind „locurile de muncă”. El a solicitat punctul de vedere al secretarei Consiliului Local, Denisa Ionașcu, care a confirmat faptul că poate fi impusă o asemenea condiție celor ce vor participa la licitație.

Din informațiile REPORTER DE IAȘI, cei trei solicitanți ar fi dorit să ridice pe acel teren case. Singura persoană ce deține o afacere acolo este consilierul local Bogdan Crucianu. Are deja o vulcanizare pentru care a primit autorizație de construcție în trecut exact cu această specificație: ”spaţiu cu funcţiuni comerciale şi servicii profesionale”.

Gavril zice că n-a fost complot

Gavril neagă vreo legătură cu Crucianu: „Exclus să fi făcut așa ceva, eu doar am pus în acord caietul de sarcini al concesiunii cu mențiunile din certificatul de urbanism. Am actualizat solicitarea din caietul de sarcini, amendamentul meu nu creează un avantaj pentru nimeni, poate participa oricine la această licitație. Domnul Crucianu putea participa și înainte la licitație, poate participa și acum. În caietul de sarcini nu era prevăzută utilizarea comercială a acestui teren, eu am cerut să apără și această utilizare în caietul de sarcini”, ne-a explicat consilierul local Mihai Gavril.

Gavril (stânga) „i-a servit-o” lui Crucianu

Ce nu spune Gavril este că, într-adevăr, Crucianu putea participa și fără amendamentul lui la licitație, dar s-a restrâns posibilitatea de participare atât pentru cei trei solicitanți (aceștia voiau să ridice/extinde case), cât și pentru alții care vor vedea anunțul de organizare al procedurii. De departe, cel mai avantajat este Crucianu care deține o afacere la distanță de câțiva metri. Nu ar fi prima dată când ar extinde-o: recent, el a obținut de la Primărie supraetajarea construcției sale.

A recunoscut că vrea terenul

În plan apropiat terenul Primăriei, iar cu săgeată clădirea lui Crucianu

Că mișcarea îl are ca destinatar pe Crucianu s-a văzut chiar înainte de votul de vineri. Deși el nu apărea în nici un act de la numărul 16, imediat ce Gavril a propus amendamentul, Crucianu a ridicat mâna și a spus că el nu va vota la acest proiect. Așa a și făcut: înainte să fie citit proiectul numărul 15 a ieșit din sală.

Câteva zile mai târziu, a recunoscut: este interesat de teren. „Da, vreau să mă înscriu la licitație, de asta am ieșit din sală. Nu îmi poate interzice nimeni să particip la concesionarea acestui teren”, ne-a declarat Bogdan Crucianu.

Consilierul PSD neagă, însă, că i-ar fi solicitat colegului de partid să depună amendamentul legat de dezvoltarea unei afaceri pe respectivul imobil, lucru care îl avantajează decisiv.

Article image
2014-2016, perioada în care Mihai Chirica făcea concediile cu Dragoș Gafița, furnizorul de casă pentru spațiile verzi cu care primarul se laudă în tot orașul. S-au luat milioane de lei pe firme-fantomă, cu o marfă imposibil de evaluat acum. Banii au intrat în circuite fictive, Fiscul înregistrând o pagubă de 1 milion de euro. Acoliții lui Gafița: unul care cultiva droguri acasă și a dat două spargeri în Belgia. Altul care ș...
Autor Cezar Moraru Anchete 17 Septembrie 2019

Article image
Primarul tace în fața unei întrebări capitale: familia sa a primit, în luna septembrie 2015, 80.000 de lei de la Auribusiness SRL. Aceasta era o firmă-fantomă manevrată de Dragoș Gafița, prietenul la cataramă al lui Chirica. În același an, cei doi petrecuseră concediul împreună, la Mamaia. Mama-soacră a primit banii prin transfer bancar. Lacta Han a vândut brânză de 80.000 de lei câtre o firmă paravan, folosită pentru achiz...
Autor Cezar Moraru Anchete 22 Septembrie 2019


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: