fbpx
 

Items filtered by date: Vineri, 11 Ianuarie 2019

De aproape doi ani, multinaționalele și marile companii cu capital străin au devenit subiectul principal în discursurile lui Liviu Dragnea, acuzate fiind că se sustrag de la plata taxelor. Dar de șase ani se pare, multe dintre aceste multinaționale sunt controlate de oamenii lui Dragnea de la Fisc și Curtea de Conturi, susține G4Media. Despre cine este vorba  aici.


Publicat in Actualitate

Traducătorul discursului preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, în limba română, este Dan Mărăşescu, şeful unităţii de traducere în limba română al secretariatului general al Consiliului UE. Acesta a spus, pentru MEDIAFAX, cum a ajuns Tusk să susţină perfect un discurs în româneşte. ”Traducerea nu a fost esenţială, dar e de mare impact faptul că a vorbit în limba română. Lucrăm şi pentru preşedintele Tusk şi pentru Preşedinţia română, pe legislaţie şi pe declaraţii politice. Am lucrat cu unii colegi din cabinetul preşedintelui Tusk. Discursul şi l-a scris singur dl. Tusk, iniţial în poloneză, apoi a fost tradus în engleză, iar pe acea variantă am lucrat eu, împreună cu un asistent al său, şi cu o colegă româncă, cu care ne-am sfătuit la soluţiile lingvistice", a declarat Dan Mărăşescu, şeful unităţii de traducere în limba română al secretariatului general al Consiliului Uniunii Europene, pentru MEDIAFAX.

Acesta a explicat şi cum a ajuns Donald Tusk să pronunţe cuvintele în limba română, fără probleme.

"Am şi făcut o înregistrare audio a discursului, ca să îl ajute. L-am ajutat la scris anii, cum a fost 1986, pe care i-am scris cu cuvinte. Noi, traducătorii, am fost impresionaţi de faptul că este foarte talentat la astfel de lucruri, ştie ce este ţ, ă şi ş. Am lucrat câteva ore la traducere, au mai fost modificări pe parcurs. Ne bucurăm că am putut contribui la ceva ce a devenit foarte important pentru români, am fost total surprinşi de efectul pozitiv al discursului, ne dă o satisfacţie a muncii”, a spus Mărăşescu.

Dan Mărăşescu a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca iar din 2006 lucrează la Bruxelles la Consiliul Uniunii Europene ca translator.

Discursul preşedintelui Consiliului UE, în limba română, a fost aplaudat îndelung la ceremonia de deschidere a preşedinţiei Consiliului UE, care a avut loc joi seara la Ateneul Român.

Tusk a citat din Nichita Stănescu, Mircea Eliade şi a amintit de marii sportivi români, precum Nadia Comăneci şi Simona Halep, dar şi ce performanţa istorică obţinută de Steaua în anul 1986, la Sevilla, atunci când a câştigat Cupa Campionilor europeni în faţa Barcelonei.

 


Publicat in Actualitate

WIEE România, una dintre cele două firme agreate de gigantul rus Gazprom pentru a vinde gazele ruseşti în România, şi-a notificat deja clienţii din România ca, de la începutul acestui an, a majorat preţul de vânzare a gazelor naturale cu 2%, susține Digi24. Procentajul de 2% este exact cel pe care toate firmele din sectorul energiei şi gazelor care au licenţă de funcţionare de la ANRE trebuie să îl plătească, începând din acest an, potrivit prevederilor OUG 114, publicată în Monitorul Oficial în ultima zi a anului 2018. Procentul de taxare este aplicat la cifra de afaceri a anului precedent, iar ANRE trebuie să elaboreze legislaţia specifică pentru încasarea lui. Cu alte cuvinte, WIEE a transferat imediat în preţul către consumatorii din România taxa pe care Guvernul român a impus-o. România consumă circa 11 miliarde de metri cubi de gaze anual, dintre care circa 10 miliarde din producţia internă, asigurată de Petrom şi de Romgaz, iar un miliard din import, de la Gazprom. 


Publicat in Actualitate
Alexandru Muraru: Am luat decizia împreună cu colegii noștri din PNL de a transmite o scrisoare în limba engleză către peste 35 asociații evreiești din Europa și din America de Nord pentru a prezenta acțiunea barbară de demolare a Porții Monumentale de la intrarea în Cimitirul Evreiesc

Publicat in Politica Locala
Vineri, 11 Ianuarie 2019 16:45

Dumitru Oprea: Manual unic, pagube multiple

Ministrul Educației ne-a anunțat la televizor că pe site-ul instituției s-a publicat un memorandum prin care se desființează manualul unic și se reinstituie competiția între edituri pentru manualele școlare. O măsură altfel de minim bun-simț, dar bizară și în totală contradicție cu lupta la baionetă dusă de predecesorul doamnei Andronescu la Educație, Liviu Marian Pop. Un domn care s-a luptat cu „mafia editorială“ până când pe băncile elevilor au ajuns cărți școlare pline de greșeli, tehnoredactate în batjocură, trădând diletantismul Editurii Unice (zisă și Didactică și Pedagogică).

Publicat in Politica Locala

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, arată că într-un an de zile, din octombrie 2017 și până în noiembrie 2018, nu mai puțin de 188 de infractori eliberați din închisori în baza legii recursului compensatoriu s-au întors după gratii, fiind condamnați definitiv pentru că au comis din nou crime, violuri, fapte cu violențe și tentative de crime. Rata de recidivă este însă mult mai mare, având în vedere că aproape jumătate dintre cei eliberați mai devreme din penitenciare au comis din nou infracțiuni, dar nu au trecut încă prin toate fazele procesuale pentru a fi condamnați definitiv. Precizările lui Toader vin într-un răspuns trimis deputatului PNL Florin Roman care l-a întrebat ”câți dintre recidiviștii eliberați din închisoare, în ultimul an, în baza legii recursului compensatoriu, pentru infgracțiuni comise cu violență, au comis noi infracțiuni violente”. Ministrul Justiției a mai precizat în documentul trimis parlamentarului liberal că din octombrie 2017 și până în noiembrie 2018 au fost eliberate din închisori 13.267 de persoane private de libertate, dintre care 10.880 au beneficiat de liberarea condiționată, inclusiv de legea privind recursul compensatoriu.


Publicat in Actualitate

Iubitorii de schi sau săniuş au ocazia să practice aceste sporturi de iarnă în Municipiul Iași. Partia din Sărărie funcționeaza normal, astăzi, vineri, 11 ianuarie, programul fiind între orele 16.00 și 23.00, iar sâmbătă si duminică între orele 12.00 si 23.00, se arată într-un comunicat al Primăriei Iași.

Preţul unei urcări cu teleschiul este de 2 lei, iar un abonament pentru copii (cu vârsta sub 14 ani) costă 10 lei pentru 12 urcări, în timp ce cel rezervat adulţilor este de 20 lei pentru 12 urcări. Un echipament complet poate fi închiriat cu 10 lei pe oră. Cei care doresc să închirieze doar clăparii, schiurile sau beţele trebuie să achite 5 lei pe oră.

Pârtia din Sărărie a fost omologată în anul 2006 şi are o lungime de aproximativ 420 metri, lăţimea ei variind între 20 şi 30 metri. Plecarea se face în zona Sărărie, la 370 metri altitudine, sosirea fiind în apropierea şoselei Cârlig, la 320 metri.


Publicat in Social

PNL Iași a anunțat că va face o scrisoare deschisă către majortatea organizațiilor evreiești din lume, inclusiv către Centrul Evreiesc pentru Europa, în care va relata cum a fost distrus portalul de la Cimitirul Evreiesc din Iași.

“În următoarele zile vom face o scrisoare în limba engleză în care vom atașa materiale fotografice șI vom relata ceea ce s-a întâmplat. Va fi trimisă către 35 de organizații evreiești din lume, inclusiv către Andrew Backer, dirctorul centrului Evreiesc din Europa, în care vom relata crima pe care a produs-o asupra memoriei comunității evreiești și a victimelor Holocaustului Primăria Iași, nesocotind oricefel de grijă pe care această instituție trebuie s-o aibă asupra monumentelor istorice. Este regretabil faptul că interesele comunității evreiești au fost subordonate în multe feluri de către un clan din Primărie. Spre exemplu , familia Surdu și-a angajat cumnata contabilă la Comunitatea Evreiască. Deci legăturile sunt din cele mai oneroase (…) . Această poartă a fost demolată într-un stil barbar și nici regimul comunist  nu și-a permis s-o facă în anii 80 când se demolau biserici”, a declarat istoricul Alexandru Muraru, într-o coferință de presă.

Întrega conferință de presă o puteți urmări aici.

În același timp, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a criticat demolarea porții Cimitirului Evreiesc din Iași, acuzând că se omoară memoria. În Cimitirul Evreiesc sunt îngropate și victimele Pogromului din 1941. “Astăzi, tendința este de a păstra, a conserva și a pune în valoare locuri ale memoriei. Iată de ce ne-a uimit faptul că s-a decis demolarea porții Cimitirului Evreiesc din Iași, chiar și pentru a fi mutată. Schimbarea locului înseamnă omorârea memoriei. Acest lucru, cu atât mai mult cu cât orașul Iași a fost un oraș care a avut o importantă comunitate evreiască ce și-a adus contribuția la modernizarea orașului. Considerăm că acest gest aduce atingere memoriei miilor de evrei, cu atât mai mult cu cât însemnele memoriei evreiești sunt puține în Iași”, a transmis Institutul „Elie Wiesel”, într-un răspuns pentru revista Newsweek România. 


Publicat in Actualitate

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi membrii Colegiului Comisarilor au avut, vineri, întâlniri cu şeful statului Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la întâlnirea cu preşedintele CE, Jean Claude Juncker, că „suntem bine pregătiţi pentru perioada dificilă” de şaşe luni în care ţara noastră deţine conducerea Consiliului UE.

„Asistăm la debutul anul 2019 la un moment de o importanţă deosebită care va rămâne în istoria ţării noastre - lasarea primei preşedinţii a României la Consiliul UE. Multumesc dl preşedinte Junckeer pentru prezenţa voastră astăzi, aici, la Bucureşti, cu Colegiul Comisarilor, pentru marcarea acestui moment. Am avut până acum un dialog deschis, constructiv, intens, cu preşedintele Juncker şi cu comisarii europeni. (...)Am discutat problemele europene de foarte multe ori şi cred că suntem bine pregătiţi pentru perioada dificilă, dar interesată, şi credem cu rezultate pe care o începem acum. Noi considerăm Comisia Europeană un partener vital, important, partener cu care avem un dialog foarte bun, un partener cu care împărăşim obiectivul unei Euope mai puternice, mai unite, mai eficiente. Şi aici vorbim atât în plan intern, în interiorul UE, cât şi în plan extern.”, a declarat Klaus Iohannis, vineri, la conferinţa de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Şeful statului a adăugat că, personal, este foarte angajat în finalizarea multor dosare pe care România le are în gestiune pe perioada preşedinţiei Consiliului UE.

„Personal, sunt foarte angajat în acest demers important pentru Romînia, dar ştiu că toată lumea de la noi este foarte angajată şi hotărâtă să ne prezentăm bine - foarte bine să obţinem ceea ce ne propunem - finalizarea multor dosare care sunt în lucru, elaborarea unei stategii vailibe, credibile, pentru viitoarul UE”, a adăugat Iohannis.

De atfel, preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, după discuţia cu Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, că temele principale au fost legate de Brexit, bugetul multianual şi migraţie.

"Am discutat cu preşedintele Juncker şi cu comisarii europeni, Brexit, bugetul multianual, migraţie, securitate europeană şi despre cum vom face să construim o agendă strategică bună şi credibilă pentru următoarea perioadă. Dacă ne referim la Brexit, ne dorim o retragere ordonată a Marii Britanii, sperăm că aşa se va întâmpla. Ne vom concentra eforturile pe facilitatea măsurilor propuse, astfel încât UE e pregătită pentru retragerea Marii Britanii în orice scenariu", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că summit-ul de la Sibiu va fi un punct de reper atât pentru România cât şi pentru Uniunea Europeană, având în vedere deciziile care trebuie luate.

Mai multe amânunte aici.


Publicat in Presedintie

Răspunzând invitaţiei autorităţilor statului român şi a Bisericii Catolice din România, papa Francisc va face o călătorie apostolică în România în perioada 31 mai - 2 iunie 2019. Pe parcursul celor trei zile, Sanctitatea Sa va vizita oraşele Bucureşti, Iaşi şi Blaj, precum şi sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc. Este a doua vizită a unui suveran pontif în România după cea a papei Ioan Paul al II-lea din 7-9 mai 1999.

Informația a fost confirmată astăzi și de Președinție. Mai multe amănunte, citiți în comunicatul Președinției.

Potrivit Diacezei Romano-catolice din Iași, tema vizitei papei Francisc este: "Să mergem împreună". Logoul vizitei o înfăţişează pe sfânta Fecioară Maria care îmbrăţişează persoane de diferite categorii de vârstă, toate conduse de crucea Mântuitorului. Prin tradiţie, România este numită "grădina maicii Domnului", aşa cum a amintit şi sfântul papă Ioan Paul al II-lea în vizita pe care a făcut-o în anul 1999 în România. Totodată, culorile de pe logo sunt culorile steagului României: roşu, galben şi albastru.

Comunicatul complet al Diacezei Romano-catolice din Iași îl puteți citi aici.


Publicat in Actualitate
Pagina 1 din 2