fbpx
 
Vacanţele scurte şi dese, obstacol pentru marile succese

Vacanţele scurte şi dese, obstacol pentru marile succese


Anul şcolar care va urma ar putea stabili un record la numărul redus de săptămâni de studiu. Fragmentarea repetată a perioadelor de studiu ar putea avea efecte negative asupra elevilor. „Copiii sunt scoşi din ritmul de învăţare”, spune un părinte. Profesorul Camelia Gavrilă nu este de acord: „Cred că zilele libere şi săptămânile de vacanţă îşi au rolul lor”.

 

Multe zile de vacanţă şi din ce în ce mai puţină carte. Aşa pare să fie „trendul” în învăţământul românesc. Anul şcolar în curs a debutat pe 11 septembrie şi însumează, în teorie, 167 de zile lucrătoare, adică 35 de săptămâni. Primul semestru s-a încheiat pe 2 februarie, iar cel de-al doilea a început pe 12 februarie şi se va încheia pe 15 iunie. Luând în calcul perioada decembrie 2017-iunie 2018, numărul efectiv de săptămâni în care se fac ore este de 14, iar perioada de timp liber al elevilor este de nouă săptămâni.

Semestrul I: 70 de zile şcoală-41 libere

După opt săptămâni de şcoală, în care în prima s-au făcut foarte puţine ore, copiii din clasele I-VIII au mai beneficiat de o vacanţă în toamnă, în săptămâna 28 octombrie - 5 noiembrie.

Elevii din toate ciclurile de învăţământ au avut vacanţa de iarnă în perioada 23 decembrie - 14 ianuarie. Copiii n-au mai mers la şcoală efectiv de miercuri, pe 20 decembrie. În total au fost 25 de zile de vacanţă.

Cursurile s-au reluat luni, 15 ianuarie, şi au ţinut până vineri, 2 februarie. Fiind sfârşit de semestru, în această perioadă s-au încheiat medii şi s-a predat foarte puţin. Neoficial, copiii n-au mai fost la şcoală de miercuri, 31 ianuarie. În aceste condiţii, cursurile au durat efectiv doar două săptămâni şi jumătate.

Pentru elevi a urmat vacanţa intersemestrială, de o săptămână, în perioada 5-11 februarie, însă vacanţa propriu-zisă a durat 11 zile, de pe 31 ianuarie.

Trăgând linie, de la începutul semestrului şi până la începutul lui februarie au fost 14 săptămâni efective de şcoală.

 

Zile libere multe, bucurie pe măsură pentru copii

 

Semestrul al II-lea: aceeaşi poveste

De luni, 12 februarie, a început al doilea semestru şi cursurile au ţinut oficial până vineri, 30 martie. În această perioadă, în funcţie de şcoală, a fost „Săptămâna altfel“, în care elevii au făcut cu totul altceva decât ore, mulţi dintre copii stând acasă şi în această săptămână.

Vacanta de primăvară a fost între 31 martie şi 10 aprilie, perioadă în care au fost şi Sărbătorile Pascale.

De miercuri, 11 aprilie, elevii au revenit la cursuri, şi vor fi din nou într-o mică vacanţă de vineri, 27 aprilie, până miercuri, 2 mai. Cum mulţi părinţi au vineri liber, copiii nu se mai duc la şcoală nici joi, rezultând încă cinci zile de vacanţă.

Cursurile se reiau miercuri, 2 mai, iar semestrul al doilea se termină oficial pe 15 iunie. În ultimele două săptămâni se încheie mediile, iar copiii nu mai fac efectiv ore în ultima săptămână, adică din 11 iunie.

Cei din clasa a VIII-a vor încheia şcoala cu o săptămână mai devreme decât colegii lor mai mici, pe 8 iunie. La fel se va proceda şi cazul celor de clasa a XII-a. Trăgând linie, în cel de-al doilea semestru cursurile durează efectiv 15 săptămâni.

Dacă este să analizăm perioada decembrie 2017 - iunie 2018, sunt doar 14 săptămâni de şcoală efectivă, în timp ce perioada în care copii nu fac ore este de nouă săptămâni.

Gavrilă: „Nu e un motiv de îngrijorare“

Deputatul PSD Camelia Gavrilă, preşedinte al Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor, nu consideră că la noi se fac prea puţine ore de curs.

„Nu cred că numărul de ore este redus, iar calculul făcut este speculativ. În săptămâna în care se încheie mediile se pot face activităţi nonformale, extracurriculare. Cred că zilele libere şi săptămânile de vacanţă îşi au rolul lor în alternanţa efort intelectual şi necesara refacere. Mai sunt sărbători religioase care implică activităţi de familie, drepturile constituţionale. Activităţile nonformale şi «Săptămâna altfel» sunt extrem de importante. Din contră, cred că tendinţa şcolii româneşti este de a se insista pe aspecte teoretice şi nu pe zona practică, cetăţenie, educaţie ecologică“, spune Gavrilă.

 

„Avem convingerea că Ministerul colaborează cu specialişti în curriculum atunci când elaborează structura unui an şcolar, iar în calcul sunt luate, cu siguranţă, mai multe criteria. Aşa cum se ştie, structura anului şcolar 2018/2019 a fost şi este subiectul unei dezbateri publice, astfel încât toate opiniile pertinente să poată fi luate în calcul înainte de a se lua decizia finală”

Profesor Sabina Manea, purtător de cuvânt Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi 

 

Părinte: „O variantă cu trei trimestre ar fi mai bună”

Reducerea numărului de ore în care elevii fac într-adevăr şcoală îi nemulţumeşte pe părinţii care au copii în ani terminali şi care se văd obligaţi în aceste condiţii să apeleze la meditaţii pentru materiile de examen. „Sunt foarte nemulţumit de modul în care este structurat anul şcolar. După câteva săptămâni de şcoală, imediat vine o vacanţă şi copiii sunt scoşi din ritmul de învăţare. Cred că o variantă cu trei trimestre ar fi mai bună. Fata mea este în clasa a VIII-a şi îi plătesc ore de meditaţie la română şi matematică pentru Evaluarea Naţională. Şi asta în condiţiile în care la şcoala ei se face carte“, spune Andrei, părintele unei fete în clasa a VIII-a de Şcoala Generală „Bogdan Petriceicu Haşdeu“.

 

Profesoara Camelia Gavrilă crede în şcoala bine făcută

 

Media europeană: 38-39 de săptămâni

Raportat la programul şcolar din alte ţări, în România se fac, în teorie, cu două-trei săptămâni mai puţine ore decât media europeană. „Aici, într-adevăr, este o diferenţă. Vacanţa de vară este mai scurtă în alte ţări în comparaţie cu noi. La noi sunt 34-35 de săptămâni de şcoală, iar în alte ţări 38-39. La nivel de Uniune Europeană, politicile educaţionale dau anumite accente, dar nu impun. La şcoală, dacă este bine făcută, nu cred că este necesară o suplimentare a numărului de ore“, precizează fosta şefă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

2018/2019: Şi mai puţine ore

Potrivit ministerului, structura anului şcolar 2018-2019 va avea doar 34 de săptămâni. Cursurile noului an şcolar încep luni, 10 septembrie, şi însumează 168 de zile lucrătoare. Structura cuprinde semestrul I (10 septembrie 2018 - 1 februarie 2019) şi semestrul al II-lea (11 februarie 2019 - 14 iunie 2019).


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30